Slovenija

Prisilni "svobodni novinarji"

Ljubljana, 09. 07. 2007 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sindikat in Društvo novinarjev so protestirali zaradi zadnjih dogodkov na Radiu Slovenija.

Primer Nataše Štefe je odprl vprašanja o negotovosti honorarnih novinarjev
Primer Nataše Štefe je odprl vprašanja o negotovosti honorarnih novinarjev FOTO: POP TV

Sindikat in Društvo novinarjev sta zaskrbljena zaradi zadnjih dogodkov na Radiu Slovenija, saj ti po njunem mnenju "kažejo zaskrbljujoče nizko raven spoštovanja uredniške avtonomije in drugih osnovnih standardov delovanja medijev v demokraciji", so sporočili iz sindikata in društva. Direktor Radia Slovenija Vinko Vasle je namreč z minulim četrtkom nepreklicno prekinil pogodbo o honorarnem sodelovanju z novinarko Vala 202 Natašo Štefe. Vendar pa se je po petkovem sestanku z uredništvom Vala 202 odločil, da prekine ukrep odpovedi honorarne pogodbe.

Vasle je odpoved pogodbe preklical, vendar "to ne spremeni dejstva, da je direktor uporabil svoje upraviteljske pristojnosti za sankcioniranje zaradi izražanja mnenj in stališč, kar zakon o medijih posebej prepoveduje", navajata sindikat in društvo novinarjev.

Redna zaposlitev?

Sindikat in društvo opozarjata, da ta poteza direktorja Radia Slovenija ni prvi ukrep, namenjen "discipliniranju novinarjev". "Vse večji delež novinarjev kljub stalnemu in rednemu delu za javni zavod ni redno zaposlenih, ampak soustvarjajo programske vsebine kot prisilni 'svobodni novinarji' na podlagi pogodb, ki ne zagotavljajo niti najbolj osnovne profesionalne in socialne varnosti. Negotovost zaradi stalne možnosti prekinitve pogodbe in s tem nenadne izgube pogosto edinega vira prihodka je velika grožnja svobodnemu in odgovornemu opravljanju novinarskega dela, " navajata sindikat in društvo.

Vodstvo RTV Slovenija pozivata, naj kadrovsko politiko uskladi z veljavnimi pravnimi okviri, spoštuje avtonomijo uredništev in svobodo izražanja ter vsem novinarjem, ki delajo za RTV, zagotovi razmere za profesionalno opravljanje novinarskega dela.

"Poziv k takojšnji vzpostavitvi socialnega dialoga ter ureditvi pravnega in socialnega statusa pogodbenih in honorarnih sodelavcev naslavljamo tudi na upravo Primorskih novic in na vse druge uprave medijev, v katerih novinarji delajo v podobno negotovih in neurejenih razmerah," so še zapisali v društvu in sindikatu novinarjev.

Javni medij je lahko "politično nekorekten", a le do meje žaljivosti

Radio Slovenija ni last ne levih in ne desnih
Radio Slovenija ni last ne levih in ne desnih FOTO: POP TV

Vasle je v odgovoru na protestno izjavo Sindikata in Društva novinarjev Slovenije zapisal, da sta "na svojstven način opredelila avtonomijo in svobodo izražanja kot nekaj, kar je nad novinarsko etiko in profesionalnimi standardi". Kot je zapisal v sporočilu za javnost, ga to še posebej zaskrbljuje, ker bi to "namreč pomenilo, da je zaradi svobode izražanja mnenj in stališč praktično dovoljeno vse".

"Kaj si oba organa predstavljata kot avtonomijo in druge osnovne standarde, sicer ne vem, vem pa, da ukrepa proti honorarni sodelavki nisem izrekel na pamet, da ni šlo samo za en primer, kljub temu pa sem ocenil, da je ukrep prestrog, zato sem ga preklical," je zapisal Vasle.

"Zagotovo drži, da sem uporabil svoje programske pristojnosti, ki mi jih daje zakon, a ne zato, da bi sankcioniral izražanje mnenj in stališč, ampak izražanje žaljivih mnenj in stališč, enostranskih političnih mnenj in stališč, ali - kot sem pojasnil tudi na sestanku z uredništvom Vala 202: tudi javni medij je lahko 'politično nekorekten', a le do meje žaljivosti," je v nadaljevanju zapisal Vasle.

Avtonomija novinarjev je velika odgovornost, ki zahteva zrele osebnosti

Poudaril je, da Radio Slovenija ni last ne levih in ne desnih, ampak last vseh, zato mora biti s tega vidika profesionalno korekten. "Avtonomija ni anarhija, avtonomija novinarjev - še posebej, ko gre za javni medij - je v prvi vrsti velika odgovornost, ki zahteva zrele osebnosti. Vloga voditelja radijskega programa je zagotovo zelo zahtevna, a tudi odgovorna; dopuščam možnost, da se komu kaj zalomi, da njegova intervencija ni bila najbolj posrečena, da je izpadla celo žaljivo. V takšnem primeru seveda ne bi ukrepal drugače kot z opozorilom." Vendar pa se je novinarki Nataši Štefe "že večkrat zalomilo", je zapisal Vasle in dodal, da mu je odgovorni urednik Mirko Štular vsakič jamčil, da se bo z novinarko pogovoril.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
10. 07. 2007 11.36
Levičarji bodo še lakoto kmalu Janši pripisali.Ubogi na umu in duhu, se s strahom plazijo po Sloveniji.Vsaj vaš predsednik Drni vas razume in z vami sočustvuje. Ko boste odrasli se boste skupaj v peskovniku igrali, sedaj ste pa še premali,... Ker levičarji nimajo argumentov, niti dokazov da bi lahko sbvoje govoričenje podkrepili, potem tle nekaj kričijo in delajo prepih v svojih možganih z odpiranjem in zapiranjem svojih ust,...Patetično
rosomoh@email.si
10. 07. 2007 10.03
Društvo novinarjev in sindikat novinarjev....ali imamo v Sloveniji novinarje,ali imamo samo neke pisce,ki pač pišejo malo tako in malo drugače.Bivša FSPN (današnja FDV) je povrgla množico priučenih pisarčkov po nareku.
butthead@email.si
09. 07. 2007 21.52
Moro, važn da si ti en pameten domobranc...
Prvo Bore
09. 07. 2007 21.37
hinko.murovec zelo dobro si napisal in bog jim bo oprostil, če ne prepoznajo slovenskega pisanja.
butthead@email.si
09. 07. 2007 19.29
Moro, če so levičarji komunisti, ste potem desničarji domobranci je tko v redu?če te imenujejo domobranec?in ne bluzi s komunizmon in glej naprej.tut janša ti je bil v partiji zato so tvoji komentarji glede komunizma popolnoma odveč...
muvimen
09. 07. 2007 19.10
Roy Batty - se strinjam s tabo, česa nisi razumel ?
Roy Batty
09. 07. 2007 18.58
muvimen - človek, ki prebere teh 15 vrstic in nič ne razume bi se lahko zamislil še bolj.
muvimen
09. 07. 2007 18.50
anton.groselj - človek, ki napiše 15 vrstic in nič ne pove bi se lahko zamislil.
Variatio delectat
09. 07. 2007 18.19
Murovec, ker te je vsepovsod dosti, tvoje modrovanje pa skoraj do pičice identično, poglejva nekaj tvojih leninističnih umotvorov. Ker se ti ne sanja, kaj je bistvo diktature, čeprav si bil očitno neuki kolešček v propadlem slovenskem komunističnem režimu, najprej razčistiva s tem. Po definiciji namreč ne more obstajati diktatura v parlamentarni demokraciji. Ker tega ne veš, goniš svoj molilni mlinček in, po moje, že kar pejstaš svojo molitvico pod vsak naslov. Potem JJ& Co. Poskusi vsaj po rusko napisati, če lahko najdeš tako vrsto gospodarske družbe pri svojih vzornikih. Če bi ti to uspelo, bi bil vsaj inovativen, če drugega ne. Ne pa, da uporabljaš en ubogi angleški termin za, kao, podkrepitev svoje nebuloznosti. Otročje. Glede konkretne novice pa je en novinar, ki honorarno dela, normalno podvržen konkurenci. Predstavnik lastnika družbe ali zavoda ima to možnost. Možno je le sočustvovati z damo, ki ni bila dorasla svojemu poslu. V gospodarskih družbah je tega še več. Pa nima JJ nič s tem. Smiselno bi se bilo boriti, ko bi kaj takega naredil kak barabinski menedžer - tudi to se dogaja - o Vinku Vasletu pa je mogoče toliko osebno-izpovednega prebrati, da noben dobromisleči državljan ne more dvomiti o njegovi verodostojnosti, predvsem kar se novinarskega posla tiče. Seveda Hinko tudi tega ne ve.
mirjana.ck@siol.net
09. 07. 2007 18.08
brankob...a res?...njegova stvar?...zanimiva logika
brankob@avtomatika.com
09. 07. 2007 17.53
Ne ga srat. BIla je HONORARNO zaposlena. Dobivala je torej honorar za opravljeno delo in že po naravi sodelovanja z delodajalcem bi ta to razmerje lahko prekinil kadarkoli. Zakaj ga je prekinil sedaj, je čisto povsem njegova stvar.
hinko.murovec@siol.net
09. 07. 2007 17.41
To je samo nov demokratičen način discipliniranja ( zasužnjevanja ) ljudi po sistemu sproščene družbe in odprtega trga dela ter odraz visoke gospodarske rasti in blaginje , ki se kaže na vseh področjih zaposlovanja ne le na RTV . To je svoboda in demokracija pod diktaturo velikega JJ & Co. Kdor ima kaj proti naj izgine iz države tu je svoboda in ni mesta za kritiko. LP
hecate
09. 07. 2007 17.02
eh...že kr doug vem da na rtv nemarajo redno zaposlovat ljudi...v določenih oddelkih majo še najraj študente za par mescoe pol jih pa menjajo.