Slovenija

'Prišli smo do meje, ko preprosto nižje ni moč iti'

Ljubljana, 28. 10. 2014 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati zaradi pritiska vlade niso zadovoljni in pravijo, da je nesprejemljivo, da jim gospodje iz foteljev z več tisoč evri plače krojijo usodo. Pravijo, da vedno trobijo eno in isto, a jih ne slišijo.

"Nesprejemljivo je, da nam gospodje iz foteljev z več tisoč evri plače tako krojijo usodo, ne damo ničesar več," so jasni sindikati.

Sindikati javnega sektorja so pred nadaljevanjem pogajanj z vlado spet jasno povedali, da nasprotujejo predlaganim ukrepom. Pogajanja z vlado se nadaljujejo v sredo, reprezentativni sindikati pa že nekaj dni pripravljajo pisni odgovor. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je danes potrdil, da bo protipredlog v najboljšem primeru vključeval podaljšanje trenutnih ukrepov, ob tem pa še zahtevo za sprostitev napredovanj in iskanje prihrankov na prihodkovni strani proračuna.

Medtem so sindikati negativno presenečeni zlasti nad ponedeljkovimi izjavami predsednika vlade Mira Cerarja, ki meni, da je bil njihov prvi odziv na začetek pogajanj o krčenju mase plač pretiran, saj so se pogovori šele začeli.

Sekretarka sindikata zdravstva in socialnega skrbstva Mojca Šumer je nastop vlade označila za ustrahovanje in psihološki pritisk na zaposlene v javnem sektorju. Po njenem mnenju bodo namreč ti srečni šele, ko bodo dobili dostojno plačilo za opravljeno delo.

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Damjan Žibert

Bolj oster je bil sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc: "Državo bi reševali s tem, da bi gasilcu, ki je vedno in povsod pripravljen reševati tako življenje kot premoženje državljanov, odvzeli plačo za delo v izmenah, ponoči, ob nedeljah, praznikih. Takrat, ko ti gospodje mirno spijo, ko gredo z družino na nedeljski izlet ali s prijatelji praznujejo novo leto." Vlado je pozval, naj "te nedostojne predloge umakne, ker z njimi dobesedno kliče v konflikt".

Podobno je izpostavil predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Darko Milenkovič, ki je hkrati predlagal, naj vlada najprej začne varčevati pri sebi in šele nato zahteva dodatno varčevanje od preostalih uslužbencev v javnem sektorju.

Tudi predsednik Glose - Sindikata kulture in narave Slovenije Mitja Šuštar je poudaril, da je zadeva resna. "Vedno trobimo eno in isto, slišijo nas ne. Ne damo ničesar več," je opozoril. Kot je dodal, so "z zelo težkim srcem" pripravljeni pristati le na ohranitev sedanjega stanja, a ob sprostitvi napredovanj. Vztrajajo pa pri tem, da je premalo storjenega na prihodkovni strani proračuna.

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk je pojasnil, da se že tretje leto zapored soočajo s procesom, ki je "bolj podoben udarjanju kmeta po kravi, ki je ne hrani, vse bolj jo mlati in pričakuje, da bo dala vedno več mleka". Po njegovem mnenju ni mogoče pričakovati ploskanja vladi in odobravanja ukrepov, ki "niti slučajno niso pripravljena na podlagi realnih presoj delovnih procesov".

Semolič je skupno novinarsko konferenco sklenil z besedami, da takšno ekstremno varčevanje zagotovo ne bo dalo rezultata gospodarske rasti in novih zaposlovanj. Po njegovi oceni se s prstom vedno kaže na javi sektor in upokojence, medtem ko je vlada izrazito prizanesljiva do problematike prihodkov oz. do kapitala. "Prišli smo do meje, ko preprosto nižje ni moč iti," je še dejal.

Na Cerarjeve izjave se je odzval tudi glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Po njegovem mnenju je prav ta "pretiran odziv sindikatov" vlado pripeljal do bolj razumnih pogajalskih izhodišč - vsaj tako sam razume Židanova zagotovila - in premaknil možnost pogajanj v okvir racionalnega.

Sindikati namreč vseskozi izražajo ostro nasprotovanje predlaganim vladnim ukrepom, tudi na današnji skupni novinarski konferenci so nekateri vnovič poudarili, da ne dajo in niti ne morejo dati ničesar več. Vlado pozivajo k umiku "nedostojnih predlogov", v nasprotnem primeru ne izključujejo konflikta.

Pred nadaljevanjem pogajanj z vlado sicer pospešeno pripravljajo pisni odgovor oz. protipredlog. Konfederacija sindikatov javnega sektorja ga je uskladila danes, v sredo dopoldne pa se bodo sestali še z drugo pogajalsko skupino dela sindikatov, ki jo vodi Drago Ščernjavič.

Kot je danes ponovil Štrukelj, v konfederaciji ne morejo in ne bodo šli nižje od zadnjega predloga, ki jim ga je ponudila še prejšnja vlada in ki v plače dodatno ne posega. Hkrati bodo v odgovoru, za katerega Štrukelj verjame, da ga bodo uskladili s Ščernjavičevo pogajalsko skupino, odprli vprašanje sprostitve napredovanj. Zelo verjetno bodo izrecno zavrnili tudi dodatno zniževanje števila zaposlenih v javnem sektorju.

Glavni vladni pogajalec in minister za javno upravo Boris Koprivnikar je minuli teden izrazil pričakovanje, da bodo sindikati namesto ukrepov, ki jih ne sprejemajo, predlagali drugačne. Na vprašanje, ali bodo to storili, pa Štrukelj odgovarja: "Minister ima lahko svoje želje. Mi bomo ravnali v skladu z dolgoletno pogajalsko prakso, natančno bomo odgovorili in se opredelili do vseh predlogov vlade."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
29. 10. 2014 09.08
+4
če bi ves denar od leta 1991, ki so ga delavci plačevali za članarino sindikatom, vrnili nazaj delavcem, potem bi ti živeli veliko bolje.
RdecaZvezda
29. 10. 2014 08.13
+4
SLOVENIJE OD LETA 91.NI VEČ POPOLNOMA STE JO RAZVREDNOTILI S SVOJIM NESPOSOBNIM VLADANJEM.
Jasmin42
29. 10. 2014 06.34
+2
Zakaj Semolič ne pove kako lepo se je zmenil za plače v eni od naših trgovskih verig.Osnovna plača 440e,se pravi pod minimumom.
flum
29. 10. 2014 06.10
+2
Semulič pejt v penzijo in tud vsem honorarjem se odpovej in boš kmal ugotovu da se da še nižje
Super Huey
29. 10. 2014 03.09
+8
.Če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
AIZ
29. 10. 2014 00.04
+6
Slovenci nismo sposobni imet svoje države to je bistvo ... 91indevedesetega leta se nismo osvobodili ampak so nas osvobodili določeni ljudje za katere se je danes izkazalo ,da so bili ključni ljudje ki so povzročili finančni propad države .... Slovenija je danes tako zapufana da bodo naši otroci odplačevali dolgove ... Dejstvo pa je da če bi Slovenijo v roke vzeli sposobni ljudje bi bili danes Švica ... Narod je popolnoma razdeljen ... Z 50x preveč opčin in poznanstvi ... Mi smo državo praktično že izgubili ... 91indevedesetega leta smo vse kar smo prevzeli smo čisti kapitalizem ... In moram reči da me je sram ker sem slovenec ... Nobenega nacionalnega ponosa nimamo praktično smo brezvretenčarji ... Kljub temu da imamo odlične pogoje za razvoj propadamo ...
komarec
28. 10. 2014 22.36
+2
Kolikšna je vaša neto plača g. Semolič.
RdecaZvezda
29. 10. 2014 08.25
RdecaZvezda
29. 10. 2014 08.25
komarec
28. 10. 2014 22.34
+3
Naj mi kdo pojasni kaj se da doseči z mirnimi protesti? Kot vse kaže brez revolucije ne gre.
M_teorija
28. 10. 2014 20.58
+1
Preden se je prešlo na izvajanje izravnave plačnih nesorazmerij so se javni uslužbenci namensko odrekali delu plač in se je čakali ta denar v točno namenski sklad za omenjeno izravnavo plač. Ko je prišla kriza je očitno del denarja šla v druge namene, zato je izravnava ostala Napol. Tisti, ki so bili doslej več plačani torej še vedno dobivajo več od ostalih, ki so že v preteklosti dobivali manj. Torej z zamrznitvijo kot prispevka k blaženju krize prispeva le tisti del javnega sektorja, ki je že prej dobival manj. Zato bi bilo zaradi Ustave, ki pravi, da imamo vsi enake pravice pošteno, da se zmanjša plača le tistim, ki so doslej prejemali več in sicer v višini tiste razlike ki manjka ostalim do izravnave!?
chucknorris
28. 10. 2014 20.20
+1
Koliksna pa je Semoliceva placa ??? Mar ta moralist ne bi moral biti ze v penziji, pa se še vedno parazitsko napaja pri drzavnih jaslih ?!
Izbrisani30
28. 10. 2014 19.43
+0
Zjokal se bom za javni sektor in sindikate... sam bo potlej suša od količine mojih solz.
lodz68
28. 10. 2014 19.16
+0
Naj se zmenijo ....jaz sem se tudi zmenil z svojim nemškim delodajalcem,on zadovoljen jaz pa še bol.Zakaj zdaj delat iz tega cirkus ??
nonna
28. 10. 2014 19.06
+6
Ma zakaj ti sindikati ne ustanovijo svoje stranke, kandidirajo in zmagajo na volitvah? Me prav zanima, kako bi oni vodili državo in kje bi dobili denar. Mimogrede, plače teh "vodji" sindikatov, močno presegajo povprečno plačo.
mirora
28. 10. 2014 19.06
+3
samo da ta Semolič enkrat odide. naj pove kolikšno plačo ima, in kako se mu godi v službi. ali je kdaj prevzel kakšno odgovornost?
nonna
28. 10. 2014 19.07
+2
Po zadnjih podatkih ima baje nekaj čez 6000 eur,
napakaa
28. 10. 2014 18.43
ljudje so sposobni vse razen pokleknt ne
Goflja_1
28. 10. 2014 18.35
+7
Semulič, kako kaj tvoj sindikat v Gorenju ????
terran
28. 10. 2014 18.42
+4
RdecaZvezda
29. 10. 2014 08.27
hotchilipoper
28. 10. 2014 18.27
+3
Vse je zmenjeno,ne nas buz
medvedka555
28. 10. 2014 18.26
+6
To da imajo poslanci previsoke plače se strinjam,ampak dragi predsedniki sindikatov... zakaj svojih članov za čas recesije ne OPRAVIČITE plačila članarine ??... Na teh revežih za katere se kao zauzemate ...borite...te reveži so vam nanesli toliko kapitala da ste pred dnevi kupili Aerodrom Maribor (Delovska hranilnica je novi lastnik AM )
medvedka555
28. 10. 2014 18.27
+6
Zakaj predsednik sindikata ki je v penziji...še vedno molze davkoplačevalski denar...naj gre nabirati marone...al pa Kralje ulice prodajat
medvedka555
28. 10. 2014 18.30
+4
Če se že gremo neko sožitje...pomoč... se pejmo...ne pa neki nabijat k so kamere ofnane...k se pa ugasnejo...pa po svoje sekat .
AIZ
29. 10. 2014 00.13
Dejstvo je da smo mafijska država in glavni biznis pri nas je korupcija.
skorumpiranpolitik
28. 10. 2014 18.24
+2
Šešok in Kangler vas bosta rešila!
terran
28. 10. 2014 18.42
+1
Goflja_1
28. 10. 2014 18.16
-1
Kot kaže so naši vrli sindikalisti javne uprave srečno prišli iz bratske Severne Koreje. Posredovali so nam depešo Kim ILL Una, ki poziva obe sprte strani v smeri rešitev težav. Drugače mi pa sploh ni jasno zakaj se sindikati kregajo. Saj je JJ v zaporu. HVALA VAM SLOVENSKA TROJKA. VIRANT_ERJAVEC_ŽERJAV