Slovenija

Prisluškovanje - operaterji zavračajo očitke

Ljubljana, 25. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jani Muhič / Tamara Vonta
Komentarji
0

Izredna seja komisije za nadzor nad delom obveščevalnih in varnostnih služb, ki jo zaradi sumov nezakonitega prisluškovanja zahteva poslanec Nove Slovenije Drobnič, bo najverjetneje v ponedeljek. Ponovne očitke, da v naši državi še vedno nezakonito prisluškujejo, telefonski operaterji odločno zavračajo. Opremo, ki prisluhe pooblaščenim službam omogoča, pa po zakonu morajo imeti.

Lani je policija prisluškovala 168-im osebam na 472-ih telefonskih priključkih.
Lani je policija prisluškovala 168-im osebam na 472-ih telefonskih priključkih. FOTO: POP TV

V Sloveniji lahko skladno z zakonom telefonskim pogovorom prisluškujejo le Policija, SOVA in Varnostno obveščevalna služba Ministrstva za obrambo. Te službe imajo za to tudi svojo opremo. Poleg tega pa morajo prisluhe skladno z zakonom omogočiti operaterji telefonije in sicer pooblaščenim službam na tajnih lokacijah.

Darinka Pavlič Kamien
Darinka Pavlič Kamien FOTO: POP TV

Tako Darinka Pavlič Kamien, predstavnica za stike z javnostmi na Telekomu: "Opreme za nezakonito prisluškovanje telefonskim razgovorom v Telekomu nimamo in je nismo nikoli imeli. Nezakonitega prisluškovanja torej v naši družbi in tudi v skupini Telekom ni."

V imenu SiMobila je Zoran Thaler, predsednik uprave povedal: "Simobil je nedržavno podjetje in nima časa za razne igrice. Simobil ima po zakonu določeno opremo, ki pristojnim organom omogoča to, kar jim določajo odločbe, onemogoča pa ta oprema da bi na naši lokaciji karkoli počeli. "

Marko Pogorevc, pomočnik direktorja za varnost, pa je v imenu Mobitela zagotovil: "Še enkrat poudarjam in vam zagotavljam, da nezakonitega prisluškovanja v naši družbi ni. In ker življenje niso le besede, ponovno vabim preiskovalno komisijo, naj nas obiščejo in se tudi sami prepričajo."

Kdorkoli bi prisluškoval brez odločbe sodišča, bi storil kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena denarna kazen oz. zapor do enega leta. Če pa bi nezakonito prisluškovala uradna oseba, pa je zagrožena kazen od treh mesecev do petih let zapora.

Tudi v Vegi vsakršne očitke o nezakonitem prestrezanju komunikacij odločno zavračajo. Sicer pa dovoljenje za prestrezanje informacij iz pogovorov službam, pristojnim za prisluškovanje, lahko izda le preiskovalni sodnik.

O prisluškovanju smo se v oddaji 24 ur pogovarjali tudi z generalnim direktorjem Policije, Darkom Anželjem.

Prisluhe mora odrediti preiskovalni sodnik, izvaja pa jih med drugim tudi policija, imate za to svojo opremo?

Za izvajanje prisluhov imamo svojo opremo, kupili smo jo leta 2001. Poudaril pa bi, da policija sama ne mora opravljati prisluha, če ji predhodno ne določi številke telefonski operater.

Kakšen je konkreten postopek?

Postopek poteka tako, da preiskovalni sodnik, ko izda pisno odredbo, to pošlje nam, izpis pa pošlje opreraterju. Šele ko operater določi številko in jo identificira, lahko policija fizično na podlagi tega začne izvajati fizični prisluh.

Kdaj pa se odločite za tak prisluh?

Darko Anželj, generalni direktor Policije
Darko Anželj, generalni direktor Policije FOTO: POP TV

Mi damo pobudo državnemu tožilcu, ki jo moramo krepko utemeljiti, opisati za katero osebo gre, katerega dejanja je osumljena, ta sum moramo utemeljiti in če se državni tožilec tako odloči, potem predlaga preiskovalnemu sodniku, ta pa izda pisno odredbo v takem primeru.

Koliko ljudem trenutno prisluškujete?

Trenutno tega podatka ne bi želel povedati, lahko pa povem, da smo v lanskem letu prisluškovali 168-im osebam in sicer na 472-ih telefonskih priključkih.

Zakaj tega podatka ne morete povedati, zakaj je ta podatek skrit javnosti? Tako ni niti v evropskih državah, niti v ZDA?

Po tekočih podatkih policije podatke skrivajo, dajejo pa podatke za pretekla obdobja.

Od kod torej po vaše toliko očitko na to temo, pa ne le med politiki tudi denimo med odvetniki?

Mislim, da očitkov na delovanje policije v Sloveniji ni. Prevladuje pa mišljenje, da v Sloveniji obstaja tehnika, ki omogoča nelegalno prisluškovanje. To je teoretično možno, v tujini so taki primeri že bili, pri nas zaenkrat ne beležimo take prijave in trenutno takega suma nimamo.

Povezujete to tudi morda s predvolilno kampanijo?

Do neke mere verjetno tudi, je pa tudi res, da se tovrstni podatki in informacije zadnjih nekaj let ponavljajo in na vsake toliko časa spet izbruhnejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni