Slovenija

Pritisk migrantov ob Kolpi se krepi: na Črnomaljskem v slabega pol leta 120 nezakonitih prehodov

Črnomelj, 06. 02. 2018 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob Kolpi se krepi pritisk migrantov. Policisti so na območju policijske postaje Črnomelj v prvih osmih mesecih lani obravnavali 11 in na območju metliške postaje 35 nezakonitih prehodov, od septembra do zdaj pa na Metliškem že 76 in na Črnomaljskem 120. Migranti skušajo prečkati Kolpo predvsem na mejnih točkah, ki niso zaščitene z žično ali panelno ograjo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Vedno več vstopov prebežnikov čez reko Kolpo
    03:23
    Iz 24UR: Vedno več vstopov prebežnikov čez reko Kolpo
  • Iz SVETA: Čedalje več nezakonitih prehodov meje
    02:02
    Iz SVETA: Čedalje več nezakonitih prehodov meje

Na državni meji ob Kolpi, ki je zaščitena s 25 kilometri fizičnih ovir, se zadnjega pol leta krepi pritisk migrantov. Policisti so na območju policijske postaje Črnomelj v prvih osmih mesecih lani obravnavali 11 in na območju metliške postaje 35 nezakonitih prehodov, od septembra do zdaj pa so jih na Metliškem obravnavali 76 in na Črnomaljskem 120.

Vodja oddelka za državno mejo in tujce Policijske uprave (PU) Novo mesto Anton Štubljar je na novinarski konferenci na mejnem prehodu za maloobmejni promet Žuniči povedal, da migranti skušajo prečkati Kolpo predvsem na mejnih točkah, ki niso zaščitene z žično ali panelno ograjo.

Pri tem si pomagajo s čolni, ki jih odtujijo na hrvaški strani Kolpe, ali pa skušajo reko kljub zimskim razmeram prebresti in tudi preplavati.

Ocenil je, da so slovenski policisti pri zaščiti meje in odkrivanju migrantov učinkoviti. Na voljo imajo dovolj moštva, podpore drugih enot in opreme, pri svojem delu pa dnevno sodelujejo s hrvaškimi kolegi na drugi strani Kolpe. Imajo tudi mešane slovensko-hrvaške patrulje. Na migrante policijo opozarjajo tudi domačini.

Sicer pa so krepitev migrantskega pritiska na schengensko mejo zaznali septembra lani, ko so na metliškem območju med Bubnjarci in Rosalnicami prijeli 76 migrantov, od katerih jih je 56 zaprosilo za mednarodno zaščito.

Slovensko-hrvaška meja je pod pritiskom.
Slovensko-hrvaška meja je pod pritiskom. FOTO: Reuters

Zaradi okrepljenega delovanja policije na omenjenem območju se je nato migrantska pot premaknila gorvodno na črnomaljsko območje, kjer so od oktobra lani obravnavali 120 nezakonitih prehodov meje.

V obeh primerih je šlo v glavnem za Alžirce in Maročane, nekaj je bilo tudi Pakistancev, Libijcev, Iračanov in drugih. Večinoma so bili moški, stari od 18 do 35 let. Septembra lani so odkrili tudi nekaj družin.

Odkriti migranti so navadno premraženi in premočeni, v nekaterih primerih so bili v slabem zdravstvenem stanju. Vsem so ponudili humanitarno pomoč. Večina jih je zaprosila za mednarodno zaščito. Tujce po pregledu, ki ga opravijo s tolmači, nastanijo v ljubljanski azilni dom. Pri postopkih v glavnem sodelujejo in niso nasilni.

Glede nedavnega smrtnega primera migranta, ki je skušal prečkati Kolpo, je Štubljar dejal, da je primer obravnavala hrvaška policija.

Kot meni policija, naj bi migranti pretežno peš prihajali iz BiH oziroma iz tamkajšnje Velike Kladuše. Opremljeni so s sodobnimi telefoni, ki jim omogočajo terensko navigacijo, je še povedal Štubljar.

Policisti PU Novo mesto so sicer v ponedeljek v bližini Preloke na območju Črnomlja obravnavali dva nezakonita prehoda državne meje. Izsledili in prijeli so osem Alžircev in Maročana. V enem primeru so Alžirca in Maročan na hrvaški strani odtujili čoln in se prepeljali preko Kolpe, v drugem pa je šest Alžircev reko prebredlo. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito, so sporočili s PU Novo mesto.

Že minuli konec tedna pa so policisti na območju Žuničev, Učakovcev in Vinice izsledili in prijeli 18 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Med postopki so ugotovili, da gre za 12 državljanov Alžirije in šest državljanov Maroka. Tujci so zaprosili za mednarodno zaščito in so jih odpeljali v azilni dom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1