Gospodarstvo

'Privatizacijo je treba nadaljevati'

Ljubljana, 21. 07. 2014 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tako opozarja gospodarski minister, ki opravlja tekoče posle. Dragonja je še dodal, da bodo pripravili spremembe prevzemne zakonodaje, ki jih bodo predali novi vladi. S tem želijo doseči, da bi bili kupci državnih podjetij kakovostni.

Govorice, da bo v prihodnji vladi vodil združeno ministrstvo za finance in gospodarstvo, je Dragonja označil kot neosnovane.

Minister za gospodarstvo, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja je opozoril, da je treba nadaljevati s privatizacijo, da pa bi bili kupci državnih podjetij kakovostni, bo ministrstvo pripravilo spremembe prevzemne zakonodaje, ki jih bo predalo novi vladi.

Reakcija na nedavni "time out" je bila preveč huda, saj da Slovenski državni holding (SDH) nadaljuje z aktivnostmi in ni bilo nič ogroženega, meni Dragonja. Novi vladi je bilo treba omogočiti, da bo lahko, če bo želela, vplivala na te procese, je ponovil.

Ob tem se je zavzel za nadgradnjo prevzemne zakonodaje, saj naj bi zdaj zastopala predvsem interes optimizacije kupnine, premalo pa proces dolgoročne vzdržnosti in razvoja podjetja po vstopu novih lastnikov. Novi lastniki morajo biti kakovostni, omogočati morajo razvoj poslovanja, izdelkov in vstop na nove trge, ne pa, da pridejo s kratkoročnimi cilji ali po principih špekulativnega kapitala, je pristavil.

Prav zato bodo pripravili zakonske spremembe, ki jih bodo predali novi vladi, je napovedal.

Priznal, da Evropska komisija ni povsem zadovoljna

Metod Dragonja
Metod Dragonja FOTO: Miro Majcen

Glede prestrukturiranja podjetij je priznal, da Evropska komisija ni zadovoljna z aktivnostmi in da želi medresorsko delovno skupino, ki bo vodila aktivnosti, postavila jasne prioritete in nadzirala bančni sektor ter druge nosilce ekonomskih politik.

Sam se je strinjal, da nekateri postopki tečejo bistveno prepočasi in da se s tem zmanjšuje možnost uspešnega prestrukturiranja, menil pa je še, da so banke pri sprejemanju tveganj preveč restriktivne.

Nekatere institucije, predvsem Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), so se sicer po njegovih besedah usposobile za delovanje na tem področju in začele intenzivno delati. A treba bi bilo zagotoviti večjo stopnjo povezovanja posameznih nosilcev, je dodal.

Ministrstvo je pred kratkim že sklicalo medresorski sestanek, ki so se ga udeležili tudi predstavniki drugih institucij, kot so Banka Slovenije, SDH in DUTB, "tako da bomo lahko neka priporočila in nastavke, kako te aktivnosti bolj učinkovito integrirati, predali novi vladi".

Sam je največ pozornosti namenil izvozu

Sicer pa naj bi ministrstvo v času Dragonje aktivno delovalo v smeri spodbujanja gospodarske rasti in večanja konkurenčnosti slovenskega gospodarskega okolja. Do okrevanja je že prišlo, je poudaril minister. Sam je največ pozornosti namenil izvozu in prav tu so rezultati najbolj otipljivi, je dejal. V prihodnje pa bo za krepitev rasti bruto domačega proizvoda in zaposlovanja bistven zagon kakovostnih investicij, verjame.

Ministrstvo sicer počasi odpravlja subvencije in prehaja na povratne oblike spodbujanja gospodarske aktivnosti. V teh dneh je podpisalo aneks k pogodbam s SID banko, po katerih so obstoječi instrumenti podaljšani, v kratkem pa bosta operacionalizirani še dve shemi: prva, vredna 42 milijonov evrov, za financiranje raziskav, razvoja in inovacij tudi za velika podjetja, druga, vredna 84 milijonov evrov, pa za financiranje naložb vseh tipov podjetij.

Dovolj dobro naj bi deloval tudi Slovenski podjetniški sklad, kjer so na voljo konkurenčni instrumenti za mala in srednja podjetja, start up podjetja.

Katere spremembe pripravljajo

Generalni direktor direktorata za notranji trg na ministrstvu Dušan Pšeničnik je med tekočimi normativnimi aktivnostmi omenil še predloga novel zakona o trgovini in o poslovnem registru, ki sta bila že pripravljena za obravnavo na vladi. V sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino se pripravlja tudi predlog novele zakona o avtorskih in sorodnih pravicah.

Do konca leta naj bi bili pripravljeni še širše spremembe novele zakona o gospodarskih družbah in predlog novega zakona o alternativnem reševanju potrošniških sporov. Prav tako se obeta celovita prenova zakona o varstvu potrošnikov, registrske zakonodaje in zakona o pogrebni dejavnosti in upravljanju pokopališč. Spremembe naj bo doživel tudi zakon o poštnih storitvah, aktivnosti pa tečejo še v zvezi s podzakonskimi akti.

Dragonja spregovoril tudi o tekočih poslih

Dragonja je komentiral tudi aktualne dogodke. Na vprašanje, kaj za ministrstvo oz. podporo različnim projektom pomeni nedavna prepoved prevzemanja novih proračunskih obveznosti, je odgovoril, da gre za zelo hud poseg v izvajanje njihove politike, zaradi katerega bi lahko ostali brez udeležbe na Expu 2015 v Italiji. Ogroženi bi bili lahko tudi drugi projekti.

Kakšen je sicer položaj proračuna, ne ve, saj nima celovitega vpogleda. Sam bi javnofinančne težave reševal z ukrepi za čimprejšnjo odblokado črpanja evropskih kohezijskih sredstev, delal na prihodkovni strani in odgovorno trošil.

Spregovoril je tudi o novi pomoči podjetju Agroruše. Kot je izpostavil, je sam odobril drugo etapo pomoči podjetju, namenjeno prestrukturiranju, medtem ko je zeleno luč prvi etapi, ki je preprečila stečaj, prižgal njegov predhodnik Stanko Stepišnik. Pomoč je bila dana v obliki posojila, ne subvencije, je opozoril, pozitivno mnenje k njej pa je prišlo tudi iz Evropske komisije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
27. 07. 2014 09.19
+3
Z izjavo, da zacasno ustavljamo privatizacijo, je baronesa naredila vec skode slovenskemu gospodarstvu, kot marsikdo drug. Sicer pa od nje ni bilo kaj drugega pricakovati, kajti najprej raznasalka poste od pisarne, do pisarne v Bajukovi administraciji, ne more kar naenkrat postati predsednica vlade. Naj se nekdo rece, da ni bila nastavljena v interesu tistih, ki mesajo karte v ozadju. Čeprav upam, da primer Cerar ni nekaj podobnega, kot ona, se bojim, da bo na koncu rezultat enak. Drugace pa ima vso legitimnost, da sestavi novo vlado, ampak ne bi bil rad v njegovi kozi. Lobiji, lobiji in se enkrat lobiji. Tezko bo. Zagotovo pa se bodo mastili nekateri za njegovim hrbtom in prvi od teh je prefrigani Erjavec, ki se s populizmom drzi na povrsju ze ves cas. No, glede privatizacije pa je Dragonja hitro sprevidel in poskusa popraviti, kar se ne da vec. Tuj kapital se umika iz drzave, kar je za ze itak obubozano gospodarstvo pogubno.
kure bedne
23. 07. 2014 16.52
+4
Dragonjo in ostale zdraharje takoj nagnati. Dobro so bili plačani od zunaj in sedaj pametujjo. Banda.
rajak
23. 07. 2014 14.52
+4
PRIVATIZACIJA PODJETJI ALI KRAJA JE ISTO
evasle
22. 07. 2014 13.05
+4
Spremembe prevzemne zakonodaje... ooooo za zadnji finiš nad slovenskim imetjem je pa treba vse prilagodit tako, da bomo čez 100 let, če sploh kdaj, zvedeli, kaj so coprali, da so v mirnem, ne vojnem, stanju potopili in uničili celo državo!
zvit kot presta
22. 07. 2014 10.43
+4
Minister kaj to meni razlagaš. Jaz to že vem, zmenite se vi tam na vladi!
vrtojb
22. 07. 2014 07.42
+8
Nehaj mutit, isti kot ostali, cisto 'obracanje po vetru'.
POŠTENO JEBENO
22. 07. 2014 06.52
+7
Vse bolj se mi zdi,da to drzavo vodijo voditelji drugih EU drzav
arthur1982
23. 07. 2014 01.41
+4
ho?emVšolo
22. 07. 2014 03.05
+12
Bedaki, kako bodo lahko uspešno prodali, če niso znali postaviti ustreznega direktorja na vrh družbe??
spletni_nepridiprav
22. 07. 2014 02.11
+7
ljubljana je že tako ali tako privatizirana, upam da nebodo privatizirali še ostalih slovenskih mest. v lj že za kolo računajo parking
vrtojb
22. 07. 2014 07.42
-6
ROMELS
22. 07. 2014 09.53
+5
Spletni-Saj ste imeli županske volitve. Vas so opozarjali na povišanje davkov pa ste jih vseeno volili.
tonires666
21. 07. 2014 23.22
Ampak kako so to revni ljudje globoko v sebi, eni se tega celo zavedajo.. nekateri pa celo niso ljudje, samo za naše še nismo čisto prepričani. REPTILI-"MY PARENTS ARE REPTILIAN SHAPESHIFTERS".. vpišeš na portalu za videe in se izobrazi, v šoli te izšolajo, tako kot si oni to zamilslijo in skušajo prikriti resnico. Sigurno ste že kdaj slišali, da šolski sistem ubija kreativnost, zdej pa veste približno zakaj.
napakaa
21. 07. 2014 21.33
+1
takje
21. 07. 2014 21.26
+13
Ja, nadaljevati je treba z krajo državnega premoženja in mešetarju Jamniku pustiti, da še naprej transparentno polni svoj žep in žepe politične mafije!! Fuj, gnila država do amena!!
arthur1982
23. 07. 2014 01.45
Država ne more biti gnila, gnili so ljudje na položajih v politiki, gospodarstvu in sodstvu in bedaki, ki vse to mirno gledamo.
Jeanus1
21. 07. 2014 20.56
+15
Gospod Dragonja v svojem življenju še ni nič konkretno koristnega naredil, razen da se je vlačil po visokih položajih. To pa je definitivno premalo, je le zvodenela osebnost brez karme in energije.
Jeanus1
21. 07. 2014 21.01
+12
Jeanus1
21. 07. 2014 21.08
+4
Pa še nekaj: omenjeni predlogi novel, takšni in drugačni, ki jih baje z vso paro pripravljajo na direktoratu za direktorate za ........ne bodo rešili ničesar, ker je potrebno gasiti požar in ogenj, ne pa pripravljati zakone o varstvu pred požarom. Kakšna naivnost, opravičevanje obstoja nekega brezveznega direktorata ali pa norčevanje iz vseh nas?
tedoXG9FJNKN63medo
21. 07. 2014 20.46
+7
Ne bodo dobili nikogar, ki bi kupil ljubljansko in mariborsko banko. Še če bi mi plačali, ne bi hotel imeti te bede.
Jeanus1
21. 07. 2014 21.13
+4
Saj smo jo, z milijardnimi vložki, zdaj pa nas čakajo še večstomilijonske odškodnine. Politi z bencinom in zakurit vse skupaj po hitrem postopku, odgovorne pa na najvišje veje.
spoštovanje
21. 07. 2014 20.37
+6
zdaj pa pride prav tista od agropopa - parlament po cesti gre, pa tista od šifrerja - kdo bo za pijačo dal, ko umrla bo država.............SAMI JASNOVIDCI
tonires666
21. 07. 2014 21.26
+4
tonires666
21. 07. 2014 20.21
+7
enostaven zakon politika se ne meša v gospodarstvo, stroka naj dela svoje.. zagrožena kazen dosmrtni zapor. Tudi brez Troike bomo reveži če je slučajno ne bo, velki reveži s Troiko bo pa brezposelnost primerljiva z grško, 50% brezposelnost mladih... ampak sej se zdi da to nikomur ne pride do živega
tonires666
21. 07. 2014 20.16
+14
Dragonja ti povem kaj je privatizacija.. ta 20 letna privatizacija je sistematiče rop Slovenije, Hrvaške in ostalih balkanskih dežel preko malverzacij privatnega in javnega sektorja v korist bančnih, političnih in tajkunskih sistemov, seštevek je seveda v MILIJARDAH evrov.. in vse to na škodo naroda. Če ne tem svetu, pa na onem boste odgovarjal
mijavci
21. 07. 2014 19.48
+11
Oprostite samo tale dragonja pa ne ve a bo do konca neki povedu al bo prej vmes zaspal. Zame nesposoben brez enega rezultata, tako da upam da bo novi pokazal veliko več energije za gospodarstvo. To sedaj ni nič.
tonires666
21. 07. 2014 20.16
+8
eheheee .. sevede če mu je pa vseeeeeeeen za hlapce
chucknorris
21. 07. 2014 19.16
+13
Po nečem smo pa le vodilni v Evropi : IMAMO DALEČ NAJBOLJ NESPOSOBNO VLADO V EU, v kateri sedijo DILETANTI kot ALENKA BRATUŠEK, ERJAVEC, ŽIDAN, ČUFAR, DRAGONJA ... in še njim podobni modeli !!! Morda kdo meni, da bo CERAR s to bandi...o druščino počistil ? MALO MORGEN !
tonires666
21. 07. 2014 20.26
+7
za nesposobnost SLOVENSKE vlade so znanstveniki izumili novo mersko enoto.. neskončnost svetlobnih let. Cerar je lutka tko kot vsi
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
21. 07. 2014 19.04
-2