Slovenija

Prodaja Mercatorja Bavčarju in Šrotu po mnenju Starina Kosmove 'perfekten biznis'

Ljubljana, 22. 04. 2014 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Starina Kosmova, ki je leta 2005 sodelovala pri prodaji delnic Mercatorja Bavčaru in Šrotu, tega ne obžaluje. "Če govorim z vidika države, še vedno stojim za tem, da smo naredili perfekten biznis. Če bi takrat pustili, da se v Mercatorju napajajo in pasejo vsi ministri in politiki, danes ne bi imel več komu kaj prodajati."

Mercator naj bi se s 55 bankami upnicami uspel dogovoriti za reprogram okrogle milijarde dolga. Kar pomeni, da bo lahko normalno posloval, tudi če bi že deveti poskus prodaje propadel, so poročali v oddaji 24UR.

Na okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženima. Kot priči sta med drugim nastopili pravnica Nina Plavšak in nekdanja svetovalka uprave Pivovarne Union in nekdanja predsednica upravnega odbora Dela Andriana Starina Kosem. Posojila znotraj skupine zanjo niso bila sporna.

Posojila, ki so si jih znotraj skupine dajale posamezne družbe, po njenih besedah niso bila sporna, vsaj ne po zaključenem prevzemu. "Sporna bi bila, če bi se z njimi financiral prevzem," je po zaslišanju novinarjem povedala Starina Kosmova.

Boško Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško izpeljal menedžerski prevzem laške pivovarne.
Boško Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško izpeljal menedžerski prevzem laške pivovarne. FOTO: Miro Majcen

Kot je ocenila, so bili tisti, ki so pri tem sodelovali, že bolj ali manj vse dogovorjeni, prevzem pa je bil izpeljan, preden je sama prišla v sistem Laškega. Po njenem vedenju so bili ključni ljudje dogovorjeni, da bodo v lastniški strukturi sistema po izpeljavi menedžerskega prevzema, Šrot pa je, "ko smo prebrali, da je lastnik vsega", rekel: "Nikomur ne bom nič dal, ker si nihče ni zaslužil."

Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezano družbo Infond Holding, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Tožilstvo mu zato očita zlorabo položaja.

Starina Kosmova je v sodni dvorani zatrdila, da na sestankih finančne koordinacije, na katerih naj bi se vodilni družb v skupini dogovarjali o posojilih, ni bila nikoli navzoča. Prisotna je bila le na tistih, na katerih je bilo govora o prodaji delnic Mercatorja, potem ko je bila imenovana za koordinatorko prodaje v postopku, ki ga je vodil KPMG.

Starina Kosmova: Za luknjo v Pivovarni Laško kriva država

"Če bi bila država pametna, bi sistemu Laško podaljšala kredite in bi lahko ostal lastnik 50 odstotkov Mercatorja brez finančnih težav. Ker se to ni zgodilo, je bila prodaja Mercatorja takrat edina opcija. Nikoli pa nisem bila navdušena nad Agrokorjem kot kupcem glede na to, da je to za moje pojme slabša firma kot sistem Laško," je povedala pred novinarji.

Glede prodaje delnic Mercatorja je novinarjem povedala, da je Mercator želel olastniniti sistem Panvita, kjer je bil nekdaj zaposlen minister Dejan Židan. "Tudi iz banke so povedali, da Židan to podpira in da bo UVK sprosti delnice, če pride do takšne prodaje."

Adriana Starina Kosem pravi, da je Jamnik iz NLB predlagal kupca za delnice Mercatorja.
Adriana Starina Kosem pravi, da je Jamnik iz NLB predlagal kupca za delnice Mercatorja. FOTO: Miro Majcen

V sodni dvorani pa je dejala, da so imeli v tistem postopku na mizi edino konkretno ponudbo od Agrokorja, ki je takrat za delnico Mercatorja ponujal 250 evrov. Nato pa da je prišel član uprave (državne) NLB Alojz Jamnik in jim povedal, da "prodaja Agrokorju ni izvedljiva" in da imajo rešitev, naj delnice prodajo Stanku Polaniču iz Panvite in Branku Rogljiću iz Orbica.

Luknja v skupini Pivovarna Laško je po njenem nastala zato, ker se danes delnice Mercatorja prodaja po 70 evrov, takrat pa niso dovolili, da bi se po 250 evrov. "To luknjo je naredila državna komanda v bankah, ko niso podaljšali kreditov. Govorimo o politično umetno narejeni luknji takrat, danes pa je ta luknja realna," je dejala izven sodne dvorane.

Starina Kosmova zavrača, da je bila Šrotova desna roka

Starina Kosmova je zavrnila pričanje nekaterih drugič prič, da naj bi bila Šrotova desna roka. "Če je kdo poleg Šrota in Vesne Rosenfeld odločal v sistemu, je bil to Dušan Zorko. Delal se je, kot da je solastnik in vsi smo ga imeli za velikega šefa." Za ključnega človeka in Šrotovo "dolgoletno desno roko" je označila še Roberta Šego, ki je bil v času menedžerskega prevzemanja svetovalec Pivovarne Laško in Pivovarne Union.

Kot priča je nastopila še Plavšakova, ki je bila pravna svetovalka skupine Laško. Veliko nasvetov je šlo na račun upravljanja naložbe v Mercator, s katero je imel sistem velike sinergijske učinke, je pojasnila.

Med drugim je pripravila osnutek pogodbe za ureditev posojilnih tokov med družbami v sistemu Laško, ki bi zagotovila začasna sredstva za poplačila obresti Infond Holdinga za bančne kredite, dokler ta ne bi prodal naložbe v Mercatorju. Te deležniki niso nikoli podpisali, po navedbah nekaterih zato, ker se z njo niso strinjali direktorji odvisnih družb.

Plavšakova je opozorila, da je država čez noč prepovedala bankam refinanciranje dolgov s kratkoročnimi viri, kar so prej počele v velikem obsegu. Do prodaje delnic Mercatorja bi družbe znotraj sistema s posojili zagotavljale likvidnost, kar je bilo po njenih besedah dovoljeno.

Osnutek pogodbe je v procesu pomemben, ker je v njej opozorilo, da bi lahko Infond Holding postal insolventen, tožilstvo pa na njeni podlagi meni, da so vodilni v družbah iz skupine vedeli, da Infond Holding ne bo sposoben vrniti posojil odvisnih družb.

Starina Kosem je tako med drugim dejala, da "so bili vsi dovolj izkušeni in usposobljeni, da bi moral vsak vedel ali bil dolžan vedeti, kakšne so razmere v skupini. Nihče od nas ni bil zaveden", je ocenila. Podatki pa so bili po njenih besedah dostopni vsem, vsaj na direktorski ravni.

Starina Kosmova, ki je leta 2005 sodelovala pri prodaji delnic Mercatorja Igorju Bavčaru in Šrotu, tega danes ne obžaluje. "Če govorim z vidika države, še vedno stojim za tem, da smo naredili perfekten biznis. Če bi takrat pustili, da se v Mercatorju napajajo in pasejo vsi ministri in politiki, danes ne bi imel več komu kaj prodajati," je še povedala novinarjem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
23. 04. 2014 13.17
s 55 imi bankami ???
sinhron
23. 04. 2014 10.22
+1
BAVČAR in ŠROT sta uničila vsa slovenska podjetja , ki so imela lastne trgovske znamke in so bila zelo uspešna , zaposlene pa pahnila v revščino , družinske tragedije , moralni kolaps , ..zaradi izgube služb in to samo zaradi njunega pohlepa ! Pa se še sedaj neovirano sprehajata okrog , namesto , da bi jima zasegli premoženje in jih spravili v zapor !
VSEZNALECno1
23. 04. 2014 10.08
+3
Nesposobna država in od nje nastavljeni nesposobni gospodarstveniki s političnim ne pa tudi strokovnim zaledjem.... kdaj bo tega konc.....
ROMELS
23. 04. 2014 10.05
+2
Javni interes, javni interes, grobar slovenskih javnih in privatnih podjetij.
modelx
23. 04. 2014 10.00
+0
babi se je zmešalo. prvič je bil zoki šef in ni če se je kdo napajal, to bi bila država, temveč kdo drug. drugič, kolovodjo države je hotel igrati majer v tistem obdobju. in že smo pri problemu: država oziroma majer se ni mogel napajati pri zokiju. torej, to je bil problem, ki ga je bilo potrebno rešiti. zato je bil merkator prodan eni malo manj debeli in eni bolj debeli svinji. tista bolj debela je bil sploh orožarski kamerad majerju.
Bojan-F
23. 04. 2014 09.42
+2
Saj ne more biti res ...
Bojan-F
23. 04. 2014 09.44
+1
... g. Šircelj Andrej nekdanji komisar za javne prihodke v kabinetu takrat prvega ministra g. Janša Janeza je twittnil: "... smo pripravili amandmaje zato,da bi preprečili nepopravljive posledice škode, ki bi jih prinesel zakon o trošarinah."
Bojan-F
23. 04. 2014 09.47
+3
O nepopravljivi škodi, ki jo je napravila zakonodaja o javnih uslužbencih, o privatizaciji gospodarskih družb, o javnih financah, ... in neupoštevanje opozoril o portugalskem scenariju ... pa nič!
Bojan-F
23. 04. 2014 09.49
+2
Pač niso imeli časa (kakor tudi za nabavo tovornjakov za Slovensko vojsko) ... so se pač morali ukvarjati s nepremičninskimi posli NKBM na Hrvaškem.
sinhron
23. 04. 2014 08.47
+8
BAVČAR in ŠROT sta uničila vsa slovenska podjetja , ki so imela lastne trgovske znamke in so bila zelo uspešna , zaposlene pa pahnila v revščino , družinske tragedije , moralni kolaps , ..zaradi izgube služb in to samo zaradi njunega pohlepa !
JE-BI-GA
23. 04. 2014 08.36
+6
Sprenevedanja iz vseh političnih in gospodarskih logov, če bi od teh mahinacij bilo kaj dobrega nebi bila država v kausu kot je. Za take samo odvzem premoženja in temna celica...................
comment123
23. 04. 2014 08.22
+11
VSI SO ZRELI ZA ZAPOR! IN ODVZEM PREMOŽENJA TER PREPOVED DELA NA JAVNIH FUNKCIJAH ZA VEDNO, VESTE KAKŠNO ŠKODO IN SESUTJE SO NAREDILI NARODU!TO JE KRIMINAL NAJVEČJIH RAZSEŽNOSTI- UNIČITI STABILNOST CELE DRŽAVE IN LJUDI PAHNITI V HUDO REVŠČINO. UPAM, DA SE BODO ZGANILI TISTI, KI DELAJO NA TEH PODROČJIH-POLICIJA, SODIŠČA.......
zaenotnost
23. 04. 2014 07.34
+4
Malomorgen perfekten biznis za koga ?
dirtydean1
23. 04. 2014 05.15
+7
to je prava demokracija, najprej po.kr.ade!š najboljšega soseda, kar državljani plačajo, pol se pa še nor.ca delaš iz njih... in nič se ti ne zgodi.
dirtydean1
23. 04. 2014 05.14
+6
vrhunski biznis za posameznike... na kajmanskih otokih pa novce štejejo od najboljšega so+seda... jaz pa plačujem odličen biznis...
SAF1
23. 04. 2014 00.00
+14
Kaj pa če bi vlada naredila en dober biznis in jim vse pojemala kaj imajo in njih za ene 20 let v čuzo?
justime
22. 04. 2014 21.12
+15
mercator,pivovarna laško, istrabenz vse to je bil za njih perfekten biznisdokler so grebli in delili je bilo vse ok sedaj pa eni druge obtožajo in se grdo gledajo mi bomo pa odplačevali njihove vile in jahte....
01xxy
22. 04. 2014 21.07
+5
Plavšakova je bila tudi na sodišču. Tako je prav.
mercola
22. 04. 2014 18.44
+5
Minister Dejan Zidan! Pred nami drzavljani se delas "čistuna" v bistvu pa pocasi padajo okostnjaki iz omare kjer se bo v resnici pokazalo kako delujes!
roko511
22. 04. 2014 17.29
+9
Se spomnim časov kje se že za tako izjavo šlo sedet na goli otok.
Bojan-F
23. 04. 2014 08.57
-1
Lepi časi! Težko si je kdo prisvojil kaj več kot hruško betona na reverz.
just-watch-me
22. 04. 2014 16.25
+18
ona že ve kakšen biznis je bil in koliko je nezakonito pod roko pospravila v žep
135kmh
22. 04. 2014 16.18
+24
Se špilat direktorja na račun kredita zna vsak, podjetje ustvarit pa ne zna vsak.
just-watch-me
22. 04. 2014 16.27
+9
dokler je bil zoki šef so res imeli kredite ampak so imeli tudi dobička vsako leto nekaj dest miljonov potem ko so pa Janez Janša in co dali duzega direktorja so se pa začele izgube , neplačevanje in tako dalje kar je seveda v navadi pri neonacističnih podjetnikih - NITI ENEGA SAMEGA NIMAJO POŠTENEGA.
botjabotja
22. 04. 2014 19.54
+2
Dokler je bil Zoki direktor je Mercator dobil vsako leto nekaj 10 milijonov "nepovratne pomoči". Od države seveda...
sovrazimbelcke
22. 04. 2014 16.18
+20
PERFEKTEN BIZNIS-odvisno na kateri strani stojiš