Prodajo poceni vozovnic bo preverjal KPK; Virant pokazal dokazila o plačilih

Ali so bile z izdajo letalskih vozovnic po posebnih pogojih kršene materialne in etične norme, bo preverjala protikorupcijska komisija. Virant je pokazal dokazila o plačilu nekaterih kart. Nerad špekuliram, a v politiki obstajajo ljudje, ki sem se jim hudo zameril, odgovarja na vprašanje, ali mu kdo želi škodovati.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Adria Airways bo vse podatke in dokumente o prodaji letalskih vozovnic po znižanih cenah v letih 2009, 2010 in 2011 predala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ta bo preverila, ali so bile z izdajo letalskih vozovnic po posebnih pogojih kršene materialne in etične norme, so sporočili iz letalske družbe.

Kot so pojasnili, je bil tak dogovor sprejet na skupno pobudo vodstva Adrie Airways in KPK. Pri slednjem so pojasnili, da se bodo primera lotili glede na to, da je Adria Airways družba v večinski državni lasti, in glede na to, da je sprejemanje daril za funkcionarje regulirano in omejeno področje, ki ga nadzoruje KPK.

V Adrii še pojasnjujejo, da so v KPK tudi pristojni, da bodo lahko po končanju svojega postopka posredovali informacije javnosti o konkretnih primerih. "V skladu z ugotovitvami KPK bo Adria Airways tudi primerno ukrepala," so zapisali.

Letališče Brnik, letala družbe Adria Airways - 10

Adria Airways bo vse podatke in dokumente o prodaji letalskih vozovnic po znižanih cenah v letih 2009, 2010 in 2011 predala Komisiji za preprečevanje korupcije. (Foto: Miro Majcen)

Virant javno pokazal dokazila o plačilih kart: Marsikomu sem trn v peti

Kot je znano, je Dnevnik razkril, da naj bi ceneje ali celo brezplačno tudi na zasebne poti leteli tudi politiki, poslovneži in drugi pomembneži, med drugim trenutni minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Ta je to zanikal že v četrtek, danes pa je medijem tudi pokazal dokazila o plačilu nekaterih vozovnic, kolikor jih je po njegovih besedah našel, ki pričajo o tem, da je zanje plačal več, kot so prikazovali seznami.

"Zdi se mi, da gre za neko manipulacijo," je dejal in dodal, da so mogoče objavljeni podatki prikazani kot del cene, ki se plačuje za vozovnico, denimo letališka taksa ali cena prevoza. Kot je zatrdil, je danes tudi zaprosil upravo Adrie, naj mu pošljejo kopije vseh računov za vse vozovnice, ki so bile izstavljene na njegovo ime ali ime njegovih družinskih članov za leta 2009, 2010 in 2011. Vozovnice, o katerih piše Dnevnik, so bile po 150 evrov, le v enem primeru za tri odrasle po 150, za otroka pa 100. V Pariz je šel dvakrat, enkrat samo z ženo in enkrat z otroki, je na novinarski konferenci danes pojasnil Virant.

Na vprašanje, ali je mogoče, da mu želi kdo škodovati, pa je dejal: "Nerad špekuliram, sigurno sem pa marsikomu na politični sceni neke vrste anomalija in trn v peti. V politiki obstajajo ljudje, ki sem se jim hudo zameril," je dejal.

Virantovi dokumenti

Dokumenti, ki jih je pokazal Virant, dokazujejo, da je za vozovnico plačal 150 evrov in ne 42 evrov, kot piše v adriinih dokumentih. (Foto: Kanal A)

Preverili bodo, kako so v javnost prišle informacije o cenah vozovnic

Začasni predsednik uprave Adria Airways Mark Anžur je po današnji skupščini družbe potrdil Virantove domneve in dejal, da podatki, ki jih je objavil Dnevnik, kažejo plačilo le tako imenovane voznine, medtem ko je ob plačilu za vozovnico treba plačati še druge stroške, kot so dodatek na gorivo in druge letališke takse. Zato bodo tudi v Adrii Airways še enkrat preverili izdajanje vozovnic pod posebnimi pogoji. Hkrati pa bodo preverili še, kako so v javnost sploh ušle informacije o cenah vozovnic.

Anžur ni želel komentirati navedb nekdanjega Adriinega predsednika uprave Tadeja Tufka, da so se pri nakupih letalskih kart sklepale kompenzacije, na primer z Zavarovalnico Triglav, na podlagi katerih naj bi poceni leteli ne le člani uprave Triglava, temveč tudi njihovi družinski člani.

V družbi Adria Airways je potekala interna revizija, ki jo je opravljal zunanji revizor, namenjena vzpostavitvi in delovanju sistema notranjih kontrol družbe. Del te interne revizije je bila forenzična revizija prodaje letalskih vozovnic, izdanih po posebnih pogojih v letu 2009, 2010 in 2011. Ob tem so danes v Adrii poudarili, da je v letu 2012 podjetje sprejelo pravilnik o prodaji letalskih vozovnic po znižanih cenah, ki se ga dosledno držijo.

Pukšič opozoril na Virantova dvojna merila

Franc Pukšič-1

(Foto: Jani Dolinšek)

Na dogajanje se je odzval tudi poslanec SLS Franc Pukšič, ki je KPK pozval, naj preveri okoliščine dogajanja, še posebej ker gre za nosilce oblasti in za letalsko družbo, ki jo je država zaradi finančnih težav že večkrat dokapitalizirala.

Ob tem je spomnil tudi, da je Virant pred časom še na položaju predsednika DZ po eni strani zaradi varčevanja nasprotoval službenemu potovanju poslancev parlamentarne komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, "po drugi strani pa skoraj istočasno za svojo službeno pot v Estonijo zaprosil še za pripravo posebnega ločenega programa obiska Estonije za svojo soprogo, a je ta predlog potem estonska stran zavrnila". Pukšič je na tem primeru opozoril na Virantova dvojna merila.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 539
jagoda02 28.04.2013 12:44:39
Bogataši si ne morejo kupiti karte zato dobijo karte šenkane.Sramota
kratkovidni 28.04.2013 14:06:33
vseh sramot-------------------in odgovornosti,,, etike tu ni
Več komentarjev