Slovenija

Profesor je o vandalizmu molčal

Domžale, 24. 03. 2006 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Video posnetek na spletu je razkril škandalozno divjanje učencev med poukom na Srednji šoli Domžale.

Učitelji, pedagogi in delodajalci opozarjajo, da je poklicno izobraževanje v Sloveniji že nekaj let krizi, vendar posnetek, ki je te dni zaokrožil na spletu kaže, da so razmere ponekod še mnogo hujše kot se zdi na prvi pogled.

Profesor Vladimir Kastelic med poukom prepričuje dijaka, ki pred tablo žveči sendvič
Profesor Vladimir Kastelic med poukom prepričuje dijaka, ki pred tablo žveči sendvič FOTO:

Na enem od spletnih forumov se je pred dnevi pojavila informacija o dogajanju na Srednji šoli Domžale, nastal pa je tudi video posnetek, ki so ga posneli tamkajšnji dijaki. Na njem je videti prizore razgrajanja, poplesovanja po razredu, metanja petard, lomljenja šolskega inventarja in vsakovrstnega motenja pouka, ki so si ga privoščili učenci domžalske šole.

Med poukom slovenščine na domžalski srednji šoli je priložnost tudi za poplesovanje: Učitelj dogajanje nemočno opazuje
Med poukom slovenščine na domžalski srednji šoli je priložnost tudi za poplesovanje: Učitelj dogajanje nemočno opazuje FOTO:

Video morda ne bi bil nič presenetljivega, če se razgrajanje ne bi odvijalo ob prisotnosti profesorja, ki na posnetku vse skupaj nemočno opazuje, kljub prizadevanjem, da bi kaos, ki vlada v razredu, spravil v red. Na posnetku eden izmed učencev učitelju slovenščine zabrusi celo, naj se "ne dela neumnega".

Eden izmed dijakov uničuje stol.
Eden izmed dijakov uničuje stol. FOTO:

Vodstvo Srednje šole Domžale potrjuje pristnost posnetkov. "Na žalost so ti posnetki nastali na naši šoli," je za 24ur.com povedal direktor srednje šole Primož Škofic. "Ni mi znano, koliko časa se je to dogajalo, moram pa povedati, da to ni praksa na naši šoli." Po Škoficevih besedah naj bi bili zaposleni in velika večina njihovih dijakov ogorčeni nad dogajanjem.

Texas Rangers - video
Texas Rangers - video FOTO:

"Te zadeve skušamo reševati sproti, že nekaj časa si prizadevamo, da naredimo varno šolo," je povedal ravnatelj poklicnega programa na domžalski srednji šoli Marko Mlakar. Tako naj bi jim že uspelo zajeziti prisotnost drog na šoli "Nekateri dijaki, ki jih je videti na posnetku, so bili v preteklosti že obravnavani zaradi disciplinskih prestopkov."

Direktor Srednje šole Domžale Primož Škofic
Direktor Srednje šole Domžale Primož Škofic FOTO: POP TV

Vandalizem na posnetku se dogaja pri učitelju slovenščine Vladimirju Kastelicu, ki pa vodstva šole o tem sploh ni seznanil. "O konkretnem dogodku nas profesor na žalost ni obvestil, vsaj ne pravočasno," je povedal Škofic. Direktor in ravnatelj se strinjata, da je dogajanje v razredu odraz razmer v družbi, zlasti krize vrednot.

Tudi z drugih poklicnih šol v Sloveniji učitelji opozarjajo na vzgojne in disciplinske težave. Eden od vzrokov naj bi bil tudi previsok normativ za število učencev v posameznih oddelkih. Standard v poklicnih šolah se giblje blizu 28 učencev na razred, kar je po mnenju učiteljev preveč za kvalitetno izvedbo pouka.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (121)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tone.racki@s5.net
01. 04. 2006 20.07
-1
Koliko nasilja! Pa ne v filmu, ki so ga posneli dijaki, ampak v komentarjih o njem. Kaj vse bi komentatorji naredili tem dijakom, če bi lahko, eden bi jim celo potrgal glave. Drugi bi jih pometali iz šole, jih gnali na prisilno delo. Najbolj smešni so tisti, ki bi jih poslali delat v fabriko. V katero? Kje so fabrike, ki bi zaposlovale mladino brez dokončane šole. Še s končano šolo bodo težko našli zaposlitev. Saj to, da ne vidijo prave perspektive v svojem življenju, je ravno vzrok za mnoge deviacije med mladimi. Ali si kdo od nasilniških komentatorjev predstavlja, kaj pomeni za življenje mladega človeka, če ga vržejo iz šole. Pa še to samo zaradi nestrpnosti odraslih, ki nasedejo medijski manipulaciji. Če bi televizija ta film predstavila kot ustvarjalnost dijakov na tej šoli, bi v njem nihče ne videl nasilja, ampak samo razposajenost najstnikov.
Rijad Proši?
01. 04. 2006 17.19
sam osebno poznam mater samohranilko, katero je sin tepel že v petem razredu osnovne šole, da je imela podpludbe pod očesi. Vsi prijatelji smo ji govorili, da naj sina ,da v zavod, pa ni hotela slišati. Včasih je bilo več otrok pri družini pa se je vedelo kdo je gospodar, danes pa je eden otrok gospodar doma, ker mislijo starši, da je njihov otrok bog.Žalostno. Kar poglejte koliko je mladih mamic ob nedeljah v city parku z histeričnimi otroci, namesto, da bi bile v tivoliju. Ker verjetno še same potrebujejo mamice.
anjasanja1@email.si
01. 04. 2006 15.21
sam ne štekam zakai dajo najhujše skp u razrd???
Rijad Proši?
01. 04. 2006 13.34
verjamte mi tko bo k u Ameriki, če se boš hotu kvalitetno izobrazbo boš mogu plačat, če ne boš hodu u šole k so bolj podobne psihiatrični bolnici kot pa šoli, taka je pač človešla rasa. Nismo brezveze milijone let pteživeli v jamah.
Rijad Proši?
01. 04. 2006 13.28
sej, če probleme delajo neslovenci, potem pa slovenci tko nimajo nobenih problemov. Jst osebno mislim, da majo povsod te probleme, po vsej evropi. Pod mostovi pa tko ne spijo reveži ampak alkoholiki, ki se jim ne da delat.Kr poglejte za bulmastife je denar za hrano za reveže pa ne. Dokler bojo ljudje po stanovanjih redil pse, otroci po svetu pa bojo umirali od lakote ne bo pravice.
Aab1
01. 04. 2006 12.49
+2
Kot bivsi srednjesolski profesor lahko recem, da je problem nasilja zelo perec predvsem v razredih, kjer je neslovenskih otrok vec. Tam ucitelj potrebuje za motivacijo precej energije. V primeru konflitov je nemocen, saj se za otroka postavijo razni psihologi, ki po domace receno "mesajo drek". G. Marjanovic Umek ni nikoli poucevala v srednji oz. osnovni soli, zato so njene teorije, ki jih poucuje zgolj samo teoreticne in neizvedljive v praksi. Novi minister (ki je prevzel ta resor) bi si moral prizadevati, da se zakonodaja uredi. Obstaja namrec cela vrsta zakonov in podzakonskih aktov (pravilnikov), ki so drug z drugim celo v nasprotju. Ko sem se bil ucil za strokovni izpit se je pred mano znasla gora papirja in se clovek s koncano pravno fakulteto se tezko prebije skozenj. Potreben je cistopis slovenske solske zakonodaje. Predvsem pa, da je dostopna v knjigarnah (nemski zgled) in ne samo na internetu.
zoran.artnak@hotmail.com
01. 04. 2006 11.40
SSG vidiš relativno bogata država praviš, samo ta relativno bogata država ne zna poskrbeti za nova delovna mesta. Sramotno je ko ti nekdo v tej relativno bogati državi ponuja 60 do 80 tisoč sit na mesec za polni delovni čas. Da ne govorim o vsakodnevnem odpuščanju po tekočem traku. Verjetno nisi doživel ali doživela šoka odpuščanja in ko ostaneš čez noč brez dela in jela. Upam da ti tega ne bo treba nikoli. Če ne se spomni na moje besede. Pa še nekaj. Zadnjič sem gledal oddajo preverjeno mislim. Človek je zaradi bolezni in poškodb moral v invalidsko pokojnino. Umrli so mu vsi bratje in še mama. In ker ma 40.000 sit na mesec je v hudi jebi, kot se ti izražaš. 30 flik da za položnice, 10.000 ma za hrano. Žalostno je to, da je dolžan še za pogreb svoje lastne matere. In sedaj mi ti povej, kako naj ta človek z malo volje in kaj ti vem reši svojo krizo. In vidiš, če obstaja v Slovenijio relativno bogata družba, bom zelo vesel, če bo ta družba reševala podobne primere najprej v Sloveniji. Okrog Darfurja si pa moramo biti nekaj na jasnem. Dokler bo orožarska industrija, ki je gonilna sila na svetu in okrog katere se odloča kdo bo predsednik recimo ZDA, oboroževala razne tolpe in diktatorske sisteme, potem kaj malo vse skupaj pomaga. V EU in tudi drugje se s hrano obmetavajo, ker prekoračujejo kvote. In zato ti bom še enkrat povedal da so ali pa smo slepa družba.
davor.g@siol.net
01. 04. 2006 01.03
AJA... To je bilo vprašanje :P
davor.g@siol.net
01. 04. 2006 01.01
+1
OK... OFFtopic zadeva... Ime/izvajaalec pesmi, ki je pri 03:35 (s qlimaxa) LP
anjasanja1@email.si
31. 03. 2006 18.55
sam neki kai si mislejo te dijaki oz. opice!?!?!?!? ei najbl bi blo d bi blo u šol tko kokr učasih...če ne uboga z glavo uzid al pa klufuta, pretepanje... sj kai lahko nrdiš če si u taki situaciji res ne veš... sj js puznam tega tglavnga (dijaka), sj je res tko p.... sam dej je celi sloveniji pokazu !!!!!! pa lepo od tisga k se jje učer na tv opraviču...sam to ni za dost... a veste kako se je profesor počutu?? to se bi mu mogl upravičt..pa še u usakmu razredu bi mogla bit kamera pa če je še treba varnostnik.... sam edin problem je k lahko pol starši tožjo kao d njihove otročke snemajo....
Svarun 1
31. 03. 2006 15.46
Torej, kar se tiče ustvarjalnosti... Se strinjam da je to bilo do neke mere, AMPAK, dijaki morajo potem sami poplačati za vso škodo, ki so jo povzročili, in odgovarjati za prekrške filma (metanje petard, nasilje ipd.) Če bi že prej komurkoli pristojnemu omenili kakšno snemanje pa do tega sploh nebi prišlo. In če gremo gledat film sam, (stok), samo poglejte kot svetlobe. Naj si najprvo preberejo kak vodnik do dobrega režiserstva. Dalje, glede tega je treba nekaj storiti, ampak znižanje plač ne bo nič rešilo. 1) ne vem, kje je razlog zakaj NE bi uvedli snemanja v šolah. 2) za vsak prekršek bi se morala uvesti razna dela. Prepričan sem, da bi bilo več učinka od celodnevnega pometanja okoli šole kot pa od nekega papirja z štampiljko. 3) Ni dolžnost profesorja, da miri dijake, se pa srinjam, da je od profesorjev marsikaj odvisno. Glavno vlogo pa imajo tukaj še vedno starši in njihova vzgoja, če te ni... smo vsi videli rezultate.
tina.afna@email.si
31. 03. 2006 15.37
tone.racki, o kakšni KREATIVNOSTI natanko govorimo tuki? nobena kreativnost ni, če snemaš v šoli (kar je sicer prepovedano), kako se nekdo norčuje iz prfoksa. in ta prfoks je svoj lajf posvetu temu, da bi iz teh dijakov neki naredu, oni mu pa tko vračajo. to NI kreativnost, to je predrznost, k je prestopla meje zabavnega. in your face.
ssg
31. 03. 2006 14.50
Tone.racki, tud če je to res, kar pravš (dvomim sicer), si zaslužjo kazen, ker s filmom spodbujajo k nasilju in vandalizmu (in to na šoli)! Zoran.artnak, obupani ljudje v Darfurju si bolj zaslužjo slovenski denar kot marsikateri Slovenc. V državi, ki je relativno bogata, bi si z voljo lahko skoraj vsi izboljšali svoj položaj, kaj pa naj počne Darfurc v tisti prekleti stepi al celo polpuščavi? Oni so v celi jebi, tud če so iznajdljivi in majo voljo! Pa še lastna vlada jih zatira!
tone.racki@s5.net
31. 03. 2006 14.14
Aki bi se nehaki sprenevedati in poskusili pogledati resnici v oči. Prisim, da kdo prebere moj komentarmalo bolj spodaj in se opredeli do njega. Trdim namreč, da se na tej šoli ni dogodilo dijaško nasilje, ampak stalinistični proces proti njim. Dijakom pa predlagam, da svoj film prijavijo na festival dijaškega filma. Prijavnico najdejo na internetni strani www.videomanija.org
zoran.artnak@hotmail.com
31. 03. 2006 12.32
Kar se Janezek nauči, to Janezek zna. Vse skupaj je odraz družbe in večnega stanja v Sloveniji. Slovenska politika je sposobna reševati (oz se vmešavati) v krizo od Afganistana, Iraka, Sudana in kaj vem kam vse se še vpleta. Nikoli pa ni znala poskrbeti za domačega človeka. Kaj lahko pričakujete od otrok, ki živijo v neurejenih družinah kjer vlada alkohol, pretepi, mamila, neurejen socialni položaj. Kaj lahko pričakujete od otroka, ki živi v bogati družini, kjer starša nimata 5 minut časa za svojega otroka in je važen le biznis, kapital, razkošje. Včeraj sem gledal oddajo po TV. Lepo vas prosim, eno sranje vsepovprek. Vsi ste kao nekaj ogorčeni. Poglejte že enkrat resnici v oči. Obkroža nas vse več nasilja, korupcija, prostitucija, mamila, itd. Iz socializma smo prešli v najbolj grobo obliko kapitalizma in kaj bi zdaj radi???? Človeka oz. študenta po meri? Oglejte si kakšen starejši slovenski film. Kaj je bila največkrat izpostavljena problematika???? Alkoholizem, prešuštvovanje, nezakonski otroki - pankrti, odhodi v bogato Ameriko, vaški pretepi, socialne krize itd. In zdaj lepo naredite eno povezavo včasih in danes. A ima kdo občutek, da se je kaj spremenilo?????? Slovenec - Slovencu - Slovenec. Ko se bomo znali pogovarjati in si medsebojno pomagati kot družba, si priskočiti na pomoč, mogoče še obstaja kakšno upanje. Naš odnos do sočloveka pa je še vedno v v kontestu naj sosedu crkne krava. Sram je lahko celotno Slovenijo, ki je sposobna zbrati 150 ali verjetno še več miljonov sit za Darfur, ni pa sposobna zbrati tolarja za tiste Slovence, ki so danes lačni, brez služb in umirajo pod mostovi, parkih, itd.In ta družba naj bi vzgajala današnjo mladino in jim bila za zgled?????????? Vedite ta družba je slepa.
tone.racki@s5.net
31. 03. 2006 11.29
Zgrožen sem! Pa ne zaradi filma, ampak nad tem, kako je bil predstavljen. Novinar ne loči igranega filma od dokumentarnega, občinstvo in profesorji pa nasedejo in bolj verjamejo televiziji kot lastnim očem. Ali res nihče ni zmožen opaziti, da so avtorji verjetno več časa presedeli pred računalnikom in film montirali, kot pa ga snemali. Zakaj se nihče ne vpraša, kako to, da nihče ni opazil kakšnega nasilniškega obnašanja na šoli v zvezi s snemanjem tega filma. Ali nihče ni zmožen opaziti, da bivši in sedanji učenci profesorja, ki je postavljen ob steber sramu, samo hvalijo? Ob primeru tega filma se ni treba zamisliti o današnji mladini, ampak o tem, kaj so iz ljudi naredili mediji in kaj lahko hudega naredijo posamezniku. Mladi ljudje, namesto, da bi bili za svojo kreativnost pohvaljeni, bodo kaznovani, zasramovani in ožigosani. Ali bodo tisti pravičniki, ki so vse to zakuhali, za to tudi odgovarjali, ali se vsaj opravičili?
tinka2005
31. 03. 2006 00.17
ocitno bo tudi v nasi drzavi moralo priti do pokola v razredu, da se bo javnost in oblast malo zamislila nad situacijo. tovrstne nesramnosti se v razredih - pa ne samo po srednjih ampak tudi po osnovnih solah - dogajajo ze kar nekaj let, pa se za to nihce kaj dosti ne zmeni. najlazje je reci, da je ucitelj nepsosoben in se tako odkrizati konstruktivnega resevanja problema. nihce pa ne omeni da ucitelj pravno sploh nima nikakrsih pravic tovrstno obnasanje krotiti - razen z mirnim opozorilom (ha ha). da ne omenjamo grozenj ki so jih ucitelji delezni (me zanima kdo od vas bi si upal ukrepati po tem ko bi vam ucenec(i) z nozem grozil(i), ti sledil(i) domov in te ustrahoval(i)...). osebno bi priporocala obvezno snemanje pouka v vseh razredih, saj mislim, da se bo le tako dalo ukrotiti danasnjo generacijo, ki ji je najslajsi cilj le se objestnost in izzivljanje nad drugimi - za kar pa jih tudi ne moremo povsem obsojati, saj nas psihologija uci, da moramo v mladosti vsi raziskati in vcasih tudi prestopiti meje dovoljenega, zato da se naucimo kaj se sme in kaj ne. v danasnjem sistemu, kjer pa tovrstnih meja prakticno sploh vec ni (kazni so zares samo posmeh ucitelju in solstvu saj ucencev ne prizadanejo) je popolnoma razumljivo, da bodo otroci iskali meje dokler jih pac ne bodo nasli... tile smrkavci na filmu so bili se dovolj pametni da niso posneli nobenih nozev, pistol, drog in drugih stvari zaradi katerih bi bili se v resnejsih tezavah. zaposleni v izobrazevalnih ustanovah pa dobro vemo, da tudi tovrstnih pripomockov v solah kar mrgoli... pa se to: dragi starsi ki zagovarjate objestnost in lenobo vasih otrok - morda mislite, da si z njimi s tem gradite prijateljski odnos. toda pomislite, da boste tudi vi enkrat stari. in ce svojih otrok sedaj ne boste naucili sposotovanja, bodo tudi vas zelo kmalu poslali v p.m.!!! (pa se veseli boste lahko ce vam ne bodo naredili se kaj hujsega)
tinka2005
30. 03. 2006 23.32
osebno mislim: 1. da se ravnatelj laze ko pravi, da se take stvari obicajno na soli ne dogajajo - in se bolj ce misli da na soli nimajo drog 2. da so krivicni tisti ki pravijo da je za vse kriv samo neprimeren ucitelj - ne pozabimo namrec, da so video izrezali dijaki in so torej lahko izrezali samo dele, kjer ucitelj izpade passiven (verjetno po tem, ko je ze obupal nad vztrajnim poskusanjem discipliniranja z opominjanjem) 3. ravnatelj je krivicen, ko pravi da ga ucitelj ni opozoril na dogajanje v razredu. po mojih izkusnjah ravnatelji ucitelje, ki jim potozijo o oneredu v razredu obicajno samo obtozijo za nesposobne in se s tem sami izognejo resevanju problema. po drugi strani pa tudi, ali naj ucitelji po vsaki uri hodijo k ravnatelju in mu porocajo o objestnostih v razredih (tale video se zdalec ni osamljen in tudi ne najhujsi primer)... verjetno v tem primeru ravnatelj ne bi imel vec casa delati nic drugega. 4. sistem je treba spremeniti kardinalno, ne pa prelagati krivde (osebno bi priporocila video nadzor v vseh razredih) 5. starsi ki zagovarjate objestnost svojih otrok prispevate k dolgorocnemu razkroju celotne druzbe, pa tudi sami boste cutili posledice svoje slabe vzgoje na lastni kozi, saj bodo mladi obrnili te grde navade, ki se dovoljujejo v soli tudi na domace okolje
Andraž Sodja
29. 03. 2006 23.45
V vseh zapisih tukaj še nisem opazil enega konkretnega preventivnega predloga.Vsi zahtevate zdravljenje posledic, medtem, ko bo to rešilo situacijo dijakov na S.Š.Domžale to ne bo odpravilo splošne krize šolskih sistemov v Sloveniji. Tako pač neoliberalna politika deluje da poskuša zdraviti ekscese ki slučajno pogledajo na plano skozi dogodke kot je tale. Čudo je samo da se še ni našel kdo od vrlih slovenskih politikov, ki bi dejal da bi verouk v šolah pripomogel k odpravam takšnih ekscesnih primerov. Ko se zgodi še kaj takega se odpovem slovenskemu državljanstvu. Poskusite pogledati malo okrog sebe,na medije,na družbo,na ideale te družbe...mogoče opazite kako napako
gotty@kette.si
29. 03. 2006 22.24
Citiram: "blblblblb: Ravnokar sem poslušal poročila in slišal da jih iz šole ne bodo vrgli, ampak jim bodo dali ukor pred izključitvijo..." brez besed :S