Slovenija

FOTO in VIDEO: Močna burja zapirala ceste, lomila drevesa, odkrivala strehe

Ljubljana, 17. 01. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uresničila so se opozorila vremenoslovcev - na Primorskem je namreč pihala močna burja, ki je v sunkih dosegala hitrost tudi nad 150 kilometrov na uro in povzročala obilo preglavic na cestah ter odkrivala strehe in podirala drevesa.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Močna burja ogrožala voznike
    01:42
    Iz 24UR: Močna burja ogrožala voznike
  • Iz 24UR: Trimetrski valovi na obali
    02:38
    Iz 24UR: Trimetrski valovi na obali
  • Iz 24UR: Močna burja
    01:13
    Iz 24UR: Močna burja
  • Iz SVETA: Burja pustošila po obali
    02:16
    Iz SVETA: Burja pustošila po obali
  • Močna burja na slovenski obali
    01:04
    Močna burja na slovenski obali
  • Narava je v Piranu pokazala zobe
    00:28
    Narava je v Piranu pokazala zobe
Močna burja slovenski obali ni prizanesla.
Močna burja slovenski obali ni prizanesla. FOTO: Srečko Blas

Opozorila Agencije RS za okolje, ki je napovedala, da bo burja danes in v sredo na Primorskem na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro, so se uresničila. Zaradi močne burje so valovi v bližini naše obale presegali višino treh metrov, na odprtem morju pa so presegli štiri metre, so sporočili z Arsa. 

Burja na Primorskem je ovirala promet na več odsekih regionalnih cest. Močan veter je zaprl primorsko hitro cesto med Selom in cestninsko postajo Nanos v obe smeri. Močan veter je zaprl tudi polovico primorske avtoceste med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani.

Promet so občasno ovirali tudi snežni nanosi na primorski avtocesti med Uncem in Razdrtim.

Veter odkrival strehe in povzročal preglavice na cestah

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so preko dneva zabeležili veliko število podrtih dreves, zlasti na območju obalnih občin. Veter je med drugim odtrgal tudi ploščo na strehi Osnovne šole Koper, v bližnjih Šmarjah pa je odtrgalo novoletne okraske. Ob 19.35 je iz strehe zavarovalnice na Kidričevo ulico v Novi Gorici sunek veter vrgel dva večja kosa pločevinaste strehe.

V Novi Gorici je burja odkrila streho objekta.
V Novi Gorici je burja odkrila streho objekta. FOTO: Tjaša Slokar

V Batujah v občini Ajdovščina je sunek vetra odkril del strehe, podobno se je zgodilo na gospodarskem objektu v Ozeljanu v občini Nova Gorica. Močan sunek burje je popoldne podrl dimnik na Tartinijevem trgu. O posameznih primerih podrtih dreves so poročali tudi iz občin Krško, Sevnica, Kanal in Brežice.

Zaradi močnega vetra je bila razglašena omejitev prometa tudi na nekaterih drugih primorskih cestah. Med drugim so na regionalni cesti Podnanos-Vipava-Ajdovščina ter Selo-Ajševica-Vogrsko prepovedali promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Na nekaterih prometnicah so obveljale omejitve tudi zaradi zimskih razmer. Tako je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje zaradi zimskih razmer na Hrvaškem ter na regionalni cesti Col-Črni Vrh-Godovič. Prelaz Vršič pa je zaprt.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Težave tudi v Luki Koper ...

Zaradi vetra, ki je v sunkih dosegal hitrost do 38 metrov na sekundo (137 kilometrov na uro), so priprli koprsko pristanišče, so pojasnili na upravi za pomorstvo. O vplutju ladij so se odločali od primera do primera.

Tudi v samem pristanišču je ladijski del popoldne praktično miroval, saj zaradi močne burje niso mogli pretovarjati z obalnimi dvigali, je pojasnil vodja odnos z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik. V pristanišču je bilo sicer devet ladij, nekaj jih je čakalo zunaj na sidru. Kot je dodal Šik, je na kopenski strani delo na vlakih in kamionih sicer potekalo, vendar so se prilagajali vremenskim razmeram.

Več o vremenu v vašem kraju si lahko preberete tukaj.

Na Primorskem prihajalo do številnih okvar električnega omrežja

Z Elektra Primorske so poročali o številnih prekinitvah pretoka električne energije.Zaradi močne burje je prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije, je dejala predstavnica Elektra Primorske Tjaša Frelih. "Vse razpoložljive ekipe Elektra Primorske so na terenu in se trudijo, da bi čim prej vsem odjemalcem zagotovile normalno oskrbo z električno energijo," je dodala.

Veter podira drevesa, ponekod so ostali brez elektrike.
Veter podira drevesa, ponekod so ostali brez elektrike. FOTO: Thinkstock

Na Gorenjskem ledena ploskev ovirala promet

"Vozniki so včeraj dopoldan na gorenjski avtocesti v predoru pri Mostah naleteli na večjo ploskev ledu, ki se je raztresla z neznanega tovornega vozila, pozno popoldan  pa jih je slab kilometer naprej na avtocesti pričakal še sneg, ki ga je na cesto nanesel močan veter,"  je opozoril Bojan Kos s PU Kranj. Dodal je, da je vetrovno tudi danes. "Voznike opozarjamo na  upoštevanje  razmer na cestah in prilagoditev vožnje vremenu. Na izpostavljenih predelih je zaradi vetra možnost nanosa snega," še poudarja Kos.

Še več podrobnosti o prometu pa najdete tukaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NejcPircMusar
17. 01. 2017 21.00
+12
Kakor je že moj predhodnik rekel... Portali, ki poročajo o zapori na HC Razdrto-NG so za tujce lahko zelo nejasni, sploh tiste, ki vetra in razmer tu ne poznajo. Iz tega razloga bi mogli na cestninski postaji Nanos za vsa vozila, ki pač ne smejo nadaljevati vožnje podati možnost, da obrnejo in pot nadaljujejo bodisi po stari cesti oz. preko Divače in Sežane naprej proti Italiji, ne pa da reveži s tovornjaki stojijo tam nevedoč, da bi lahko bili že daleč v Italiji, če bi jih pravilno usmerili - meni se zdi to nesramno in bedno, saj je prostora za manevre s tovornjaki na tej cestninski postaji mislim da dovolj, drugače se pač plato poširi, saj je še nekaj prostora. Me prav zanima, če jim kdo pripelje vsaj topel čaj ali pa jim da vsaj kakšno informacijo, pa mislim da kar ne! Enako bi se lahko DARS povezal z italijanskimi kolegi, ki bi promet enako v obratni smeri preusmerjali na Divačo. Danes je bil problem tudi pri Postojni, tudi tam ne vem, zakaj DARS ne zapre enega pasu in bi promet potekal samo po npr. prehitevalnem pasu, tako bi zmanjšali hitrost vožnje in hkrati onemogočili prehitevanje, ki je lahko v teh razmerah zelo nevarno, če bi prišlo do zastojev, pa po moje to sploh ni tako slabo, k večjemu še boljše, ker vozila potekajo strnjeno v koloni in je možnost za žrtve oz. hudo nesrečo praktično skoraj nična. Tako so postavili samo opozorilno tablo za veter, še hitrosti mislim, da niso znižali... Mislim, da je tu ena velika nesposobnost. Tudi v Vipavski dolini sem danes srečal kar nekaj tovornjakov, ki so pridno krožili sem in tja. Bedarija je tudi, da na portalih po dolini več ne piše hitrosti vetra, kot da je to nekakšna skrivnost, enako sem že večkrat pisal na DRSC, naj odprejo možnost vpogleda v statistiko in moč burje, saj je lahko za domačine to zelo pomembno pri odločitvi, ali iti na pot, ali poslati otroka v šolo ipd. Totalna zmešnjava, DRSC dela svoje, DARS svoje, vse skupaj so zmetali enega denarja v ta burja sistem, na koncu je pa vse skupaj še slabše kot je bilo, je pa res, da vseeno boljše, kot pri sosedih, kjer je v tem trenutku praktično nemogoče priti do ZADRA.
kokicas
17. 01. 2017 21.10
+2
Super si napisu, naj ti povem da da na razcepu Razdrto ko prideš do cestninske postaje je tam velik plato za izločanje ampak ni prehoda na drugo stran AC z kakšno zapornico ali količki ki bi se dali odctranit v takih primerih seveda vzratno vozit tistih 500m nesmejo in čakaj da poneha veter druge ni. Çe teden dni stojijo se nebo nihce spomnil na kaksen caj ali piškot imas na promet.si zabelezene hitrosti vetra in si pogledaš koliko piha na dolocenih odcekih. Je pa res briga njih za funkcionalnost vazno da se placa cestnina.
Franci Luzar
17. 01. 2017 21.35
+2
Halo, koncno eden ki razmislja v pravem smislu! a kaj ko ti niti jaz nemoreva nic narediti! ker je na Darsu prevec pametnih , ki znajo veliko govoriti in nic narediti , kot vedno do sedaj! poglej koliko casa imamo ze vinjete? ampak na Hitri cesti ce temu lahko tako recem? se vedno stojijo bivse komunisticne Mautstation, zakaj ce grem v Zagreb so od Kranja kar tri ce grem v Koper so dve, a mi lahko gdo pove cemu to se sluzi? razen Darsovcem da lahko kontrolirajo.
vrzwta1
17. 01. 2017 20.29
+4
Kako lahko rečejo da ukrepov ki bi takšne razmere preprečili ni?! Seveda so, to so ''protizametne'' mrežaste ograje, ki se jih že nekaj let ne postavlja več, njihova cena je praktično zanemarljiva. Seveda takšne ograje nanosov snega na cestišče ne preprečijo popolnoma, jih pa omejijo do te mere da je vidljivost večja od nične. Razlika Z ali BREZ teh ograj JE očitna. Toliko v tem primeru, o izboljšanju varnosti na cestah.
26277
17. 01. 2017 20.37
vrzw....... dej ne nakladaj, odgovorne b.k. - v Lj.
EUROSMOOTHIE
17. 01. 2017 20.47
Nč ne naklada, ima prav, tudi ti imaš glede odgovornih.
Ciymbalta
17. 01. 2017 20.03
+2
Dan brez avtomobilov
piko3
17. 01. 2017 19.43
-6
Spet je Darsovce in komunalarje presenetilo. Posebna v Postojni. TO JE SRAMOTA ZA ČLOVEŠTVO - Postjnske ceste.
srebrnibreg
17. 01. 2017 20.20
+5
Malo nam prosim razloži kaj lahko Darsovci in komunalci naredijo ob takšni burji, da jo preprečijo.
26277
17. 01. 2017 20.27
+4
Tip gleda noro Tv, rezultat je tu. Piko pridi malo v V.dolino, da ti burja prepiha....
vrzwta1
17. 01. 2017 21.13
+1
Pričakovati da bojo v takšnih razmerah spluženi vsi pločniki in ceste pa enostavno ne moreš - ni mogoče, ni pa nobena sramota za človeštvo, piko2. Res pa je da, se besim ne sekira ravno...
staridida
17. 01. 2017 19.04
+2
Piha normalno -122....
26277
17. 01. 2017 20.30
-1
ti si tudi en kaliber, so te delali na burji?
kokicas
17. 01. 2017 18.32
+6
Zakaj gor pri Razdrtem, takrat ko je zaprta hitra cesta za določeno skupino vozil, ne naredijo enega obvoza, in jih policija preusmeri nazaj proti Ljubljani in na primorsko AC potem pa naj gredo če hočejo na Fernetiče in naprej proti Italiji, ne da tam stojijo več ur, dokler se veter ne umiri, ker portalne table so znane nam slovencem, ker vemo kjer piha tujci pa že preberejo, da je prepoved sam ne za kateri odcek in katero skupino vozil, to je problem, potem zavijejo tja proti hitri cesti, policija ali dars jih izločita, in stojijo, preusmerit pa se ne morejo. Kako sedaj prideš z šleparjem do nove gorice, čez Fernetiče po Italijanski strani gor, ali je še kakšna pot, tam čez Štanjel ne gre, čez Ajdovščino tud ne edino če greš Sežane - Tomaj na Komen in do Gorice........?????
acimam50
17. 01. 2017 18.40
-1
26277
17. 01. 2017 20.33
+1
Kokic... vprašaj se malo kdo je izdal grad. dovolj. za obstoječo traso?
kokicas
17. 01. 2017 20.55
+1
@aciman50 .. nemorem uzivat doma, treba je iti na pot vsak delovni dan kamor te pošljejo zjutri, pac vzameš v zakup take razmere nimaš kaj......ne jamram zaenkrat še uzivam v voznji.....
staridida
17. 01. 2017 17.55
+3
Pr men piha 118-to je normalno...ko piha burja-saj izpod sto ni burja,,,
staridida
17. 01. 2017 17.45
-1
Je še rezerve-pri meni je že dosegla 215 -pa nič posebnega...
staridida
17. 01. 2017 17.38
+4
Zdej bi pa res dobro gonilo elektrarne na veter-seveda, če bi bile...
kameltrajbar
17. 01. 2017 17.45
+10
nebi....???..pri premočnem vetru ne delajo..:)
aerton
17. 01. 2017 19.08
-2
v takem vremenu ptički nebi videli in bi se še bolj zaletavali v veternico :)
staridida
17. 01. 2017 19.13
+3
Ptiči so bolj pamerni, kot naši naravoslovci...
Principat
17. 01. 2017 15.48
+25
upam da bo ta komentar prebral človek , ki mu je dodeljen resor šolstva ,, v zadnjih časih se je toliko šol odkrilo , da je skrajni čas , da se preverijo te zgradbe in dajo zaupanja vredno sigurnost , da do takšnih problemov več ne bo prihajalo ,, ALI TU nekdo mastno služi ali je vpeljana praksa že od temeljev , da do tega more priti ,, bom vsekakor spremljal in tudi ob neodzivu državljansko ukrepal
dr.dare
17. 01. 2017 16.26
-3
Principat
17. 01. 2017 16.53
+6
to ni za lol ,, če pa misliš da si napisal nekaj bogatega se motiš ,, to je skrajno kre , te nsko
dr.dare
17. 01. 2017 16.54
-4
to je za hah ah ah ahahh alol da ti misliš da boš z pisanjem na 24 ur kaj naredil LOL
mak0521
17. 01. 2017 17.39
+1
za šole gre denar iz občinskega proračuna, ne iz ministrstva
Principat
17. 01. 2017 17.55
+2
ministrstvo je dolžno ukrepati , župan pa odgovarja ( to so pa občani ),,, saj nisem kjer zapisal
acimam50
17. 01. 2017 15.15
+12
Opala, pravkar se je iz sodedovega dvorišča mimo okna prikotalil 200 l sod...
tepee
17. 01. 2017 15.31
+8
pizzamargerita
17. 01. 2017 15.31
+22
če je poln terana, mu ponudi zatočišče:)
tepee
17. 01. 2017 15.31
tepee
17. 01. 2017 15.32
+0
tepee
17. 01. 2017 15.32
+1
staridida
17. 01. 2017 17.28
+1
acimam50
17. 01. 2017 18.38
ac3rs
17. 01. 2017 14.46
-3
Kaj zdaj, valovi presegajo višino 3 ali 5 metrov,?, ko da bi članek v vrtecu pisali.. :/
jebalvisvoju
17. 01. 2017 14.33
+0
ta clan iz izole je sigurno sprical solo, bil malo zadet in pride do takih smesnih izjav...
snežek
17. 01. 2017 14.33
+23
Streho odnese zaradi sledeče formule. Del in materiala potrebnih realno za 100, sprojektirano v popisu 140, vgrajeno 80, obračunano z dodatnimi deli 160, kar potrdi nadzor. Za razdeliti ostane 80.
pizzamargerita
17. 01. 2017 15.57
+14
točno. Javna naročila imajo vsa vgrajeno to formulo.
jebalvisvoju
17. 01. 2017 14.31
+29
V kopru smo začeli hodit z utežmi v žepih hahaha
Tara29
17. 01. 2017 14.58
+3
coca.eskim
17. 01. 2017 18.06
+4
rde?kar
17. 01. 2017 14.21
+51
To so pravi arhitekti in načrti. A je tudi kakšno 100 let staro hišo odkrilo. Takrat so znali kvalitetno naredit sedaj za dva dni in že popravljajo.Ceste ,bolnice in še bi se našlo . Šalabajzarska posla.
dr.dare
17. 01. 2017 14.50
-12
stare hiše malo takšno površino strehe kot šole in telovadnice?
dr.dare
17. 01. 2017 15.33
-5
pizzamargerita
17. 01. 2017 15.58
+6
če je kvalitetno narejeno, površina ne igra nobene vloge!
dr.dare
17. 01. 2017 16.26
-6
Tara29
17. 01. 2017 14.00
+32
Mislila sem iti v trgovino, pa sem ugotovila, da imam premalo kil za to burjo, kdo ve kam bi me odnesla :)))))
uporabnik1234
17. 01. 2017 14.32
+7
jebalvisvoju
17. 01. 2017 14.32
+15
Vzemi solsko torbo enega drugosolca ima cca 10kg, nekaj pa je .. noro res kaj ga dela tle
Tara29
17. 01. 2017 14.57
+5
res je noro, že dolgo ni pihala s tako močjo
dr.dare
17. 01. 2017 13.56
-3
spet pločevina na strehi?
1airbus
17. 01. 2017 13.44
-3
sinoči na tv1 je rekla bobovniku,da so bile na koroškem na cesti ledene deske,ha,ha,a.
aerton
17. 01. 2017 19.12
hahahahahaha me res zanima iz kerga drevesa so jih nažagal :D
feniks69
17. 01. 2017 13.40
+3
na meteorološki boji si lahko ogledate trenutne podatke in tudi arhiv najvišjih valov vetra in temperature