Slovenija

FOTO in VIDEO: Na dolenjski avtocesti po trčenju zagorel tovornjak, ki je prevažal osebna vozila

Ljubljana, 30. 05. 2016 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
M.M./J.S./STA
Komentarji
128

Na dolenjski avtocesti sta v smeri proti Ljubljani pred odcepom za Bič trčili dve tovorni vozili, zaradi česar je bila avtocesta med priključkoma Trebnje–zahod in Bič več ur zaprta. S tovornjaka za prevoz osebnih avtomobilov je popadalo nekaj vozil, nato je še zagorel.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kolaps celotnega cestnega prometa
    02:03
    Iz SVETA: Kolaps celotnega cestnega prometa
  • Iz 24UR: Verižno trčenje na primorki
    02:24
    Iz 24UR: Verižno trčenje na primorki
  • Iz 24UR: Brglez o možnih rešitvah ob zastojih
    01:53
    Iz 24UR: Brglez o možnih rešitvah ob zastojih

Nekaj pred 14. uro sta na avtocesti v smeri proti Ljubljani pred odcepom za Bič trčili dve tovorni vozili, eno izmed njiju je bilo tovorno vozilo za prevoz osebnih avtomobilov, je povedala predstavnica novomeških policistov Alenka Drenik. Z njega je popadalo nekaj vozil, vnel se je tudi požar, ki pa so ga gasilci hitro omejili in pogasili. Enega izmed udeleženih voznikov so reševalci odpeljali v bolnišnico.

V nesreči je bilo poleg dveh tovornih vozil poškodovanih oziroma uničenih še devet osebnih vozil.

Zaradi nesreče je bila avtocesta med priključkoma Trebnje-zahod in Bič proti Ljubljani zaprta dobrih pet ur, nastajali so tudi zastoji.

Znova težave na primorki

Na primorski avtocesti so se tudi danes vrstile težave. Okoli 12. ure je na primorski avtocesti med Logatcem in Vrhniko pred viaduktom Verd proti Ljubljani nastal daljši zastoj. V nekem trenutku je bil dolg približno tri kilometre, a se je že pred 14. uro promet sprostil.

Ljubljana - Koper, nadvoz Štampetov most, pogled proti Ljubljani
Ljubljana - Koper, nadvoz Štampetov most, pogled proti Ljubljani FOTO: Promet.si

Kako je bilo včeraj?

Policisti so sporočili, da je bilo v nesreči udeleženih šest vozil, vzrok pa je bila prekratka varnostna razdalja.

Včeraj popoldne se je na primorski avtocesti pred izvozom Vrhnika v smeri Ljubljane zgodila prometna nesreča, zaradi katere je nastal več kot 10 kilometrov dolg zastoj. Ob približno 20.30, ko so policisti končali z ogledom kraja dogodka, so avtocesto med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani spet odprli, a gneča je vztrajala vse do polnoči.

Kaj se je zgodilo?

V prometni nesreči je bila ena oseba hudo telesno poškodovana, tri pa lažje. Policisti so ugotovili, da voznik BMW med vožnjo ni bil pozoren na prometne razmere. Pri približevanju ustavljajoči se koloni zaradi gostega prometa na avtocesti je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v vozilo na levem prometnem pasu. Trčenje je bilo tako silovito, da so pri tem trčila še tri vozila. Takoj po trčenju je pripeljal še voznik vozila tuje registracije, ki je vozil na prekratki varnostni razdalji za vozilom povzročitelja in tako trčil v njegovo vozilo.

Policisti bodo po vseh zbranih obvestilih na pristojno tožilstvo podali kazensko ovadbo, drugemu povzročitelju – tujcu pa je bil izdan plačilni nalog.

Zastoji

Bralka nas je opozorila, da so na prometnoinformacijskem centru (PIC) voznike pozivali, naj se preusmerijo na regionalno cesto, v istem času pa je bilo tudi obvestilo, da cesta Planina–Logatec ni primerna za obvoz.

Na Darsu so nam odgovorili, da je do nekaj pred 18. uro, ko je bila avtocesta Logatec–Vrhnika popolnoma zaprta, PIC obveščal o nesreči (zaprt en vozni pas) in zelo hitro tudi o zastojih na vzporednih cestah. "Ker je kmalu nastal dolg zastoj na regionalni cesti Planina–Logatec, je PIC približno ob 16.30 začel voznikom odsvetovati obvoz po tej cesti, saj je bil potovalni čas še vedno veliko krajši po avtocesti. Ko je bila avtocesta nekaj pred 18. uro zaprta, je PIC skupaj s popolno zaporo tudi obveščal, da je promet (fizično) preusmerjen na regionalno cesto Logatec–Vrhnika. Tako je bilo dejansko stanje. Sicer pa je PIC hkrati voznikom še vedno odsvetoval uporabo regionalne ceste Unec–Logatec in predlagal možen obvoz po cesti Cerknica–Rakitna–Ljubljana," so nam zapisali v odgovoru.

"Glede "ujetih" vozil na avtocesti med preusmeritvijo na izvoz Logatec in prometno nesrečo (Logatec – Vrhnika), so bila ta po do zdaj zbranih podatkih spuščena mimo prometne nesreče. Nadzorniki prometa so se namreč dogovorili z OKC, da bodo ujeta vozila postopoma spuščali mimo prometne nesreče. Sicer pa je bil zaradi tako povečanega prometa praktično povsod, tudi na drugih cestah, promet na trenutke blokiran in so se zastoji zelo postopoma sproščali," so še dodali.

Na slovenskih cestah je bilo veliko tujcev, saj so imeli praznike: v četrtek so namreč v nekaterih sosednjih državah imeli praznik, tako da so številni izkoristili podaljšani vikend. Nedeljska gneča na cestah od Hrvaške proti Avstriji je bila torej pričakovana, saj so se v tem času končale tudi počitnice na Bavarskem.

Nesreča na primorski avtocesti: v prometni nesreči je bilo udeleženih šest vozil.
Nesreča na primorski avtocesti: v prometni nesreči je bilo udeleženih šest vozil. FOTO: POP TV
Dober načrt

Ker prihaja čas dopustov, je pametno dobro načrtovati pot do počitniškega cilja. Kaj se bo torej to poletje dogajalo na naših cestah? Kje bo Dars opravljal dela in kdaj bo z njimi začel? Kdaj imajo naši sosedi praznike in bodo zato naše ceste polne pločevine?

Na spletni strani Darsa so opozorili, da je 2. junija v Italiji praznik, med 8. in 20. uro pa bo veljala omejitev za tovorna vozila nad 7,5 ton. Tega dne, pa tudi naslednji dan dopoldne, pričakujejo močno povečano število tovornih vozil na avtocestnih počivališčih od Madžarske proti Italiji ter pred mejo z Italijo.

Predvidoma sredi junija se bodo začela obsežna obnovitvena dela na odseku ljubljanske severne obvoznice med Tomačevim in Celovško cesto, ki se bodo potegnila v začetek septembra, opozarjajo na Darsu. Že ta konec tedna so delavci pospešeno delali na ljubljanski obvoznici. Darsovci se držijo vodila, da je treba na ljubljanskem obroču vzdrževalna dela v čim večji možni meri opraviti konec tedna, ko je v primerjavi z delavniki vseeno manj prometa. "Izogniti se želimo prometnim konicam med delavniki, ko se večina uporabnikov odpravlja v službo ali iz nje ter po opravkih," pravijo na Darsu.

Kako bo na primorski avtocesti?

Na odseku med Vrhniko in Logatcem bo oviran promet na viaduktu Verd pri Vrhniki, in sicer od danes do 3. junija. Darsovi delavci bodo izvajali sanacijska opravila znotraj viadukta, na vozišču pa bo zapora le enega prometnega pasu.

Od danes do srede bo promet prek viadukta v dolžini nekaj sto metrov v smeri Ljubljane potekal zgolj po enem pasu, od četrtka do petka  (od 2. do 3. junija) v smeri Kopra, pa izmenično po enem ali dveh voznih pasovih.

Štajerska avtocesta

Odsek med priključkoma Blagovica in Vransko bo proti Mariboru zaradi vzdrževalnih del zaprt vsako noč od 21. do 6. ure zjutraj, predvidoma še do jutri. Med nočnimi zaporami bo zaprt tudi uvoz Trojane v obeh smereh.

Na odseku Maribor center (Ptujska)–Slivnica bo promet do predvidoma 22. junija potekal le po polovici avtoceste dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v smeri prometne konice in po enem pasu v drugo smer, opozarjajo na Darsu.

Dolenjska avtocesta

Od danes do 12. junija bo promet na odseku med priključkoma Novo mesto - vzhod in Kronovo zaradi popravila vozišča v dolžini nekaj več kot petih kilometrov potekal po polovici avtoceste dvosmerno. "Prvi teden bo zaprto cestišče v smeri Obrežja/Hrvaške, v tej smeri bosta zaprta tudi priključek Kronovo in počivališče Starine. Drugi teden bo zaprto cestišče v smeri Ljubljane in ravno tako priključek in počivališče v tej smeri," pravijo Darsovci.

Napotki Darsa

Preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah:
- Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC): tel. 1970;
- avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44;
- spletna stranhttp://www.promet.si/, prilagojena tudi za pametne telefone;
- Twiter @DARS_si;
- Facebook Vozimo pametno: https://www.facebook.com/Vozimo.pametno;
- mobilna aplikacija DarsPromet (DarsTraffic).

Dars svetuje

Vsem, ki se boste v času turistične sezone znašli na cesti, Dars priporoča predvsem strpnost, ker vsi tujci ne poznajo slovenskih cest in zato lahko od njih pričakujemo tudi nepredvidena ravnanja.

Voznikom priporočajo, da načrtujejo daljši čas potovanja in si vnaprej pripravijo alternativne poti oziroma postanke. Če je možno, naj se glavnim turističnim smerem izognejo predvsem v petek popoldne, soboto dopoldne ter nedeljo pozno popoldne.

Kje so kritične točke? Na Primorskem zgostitve in zastoje pričakujemo na koncu hitre ceste pri Izoli in naprej proti Portorožu in mejnemu prehodu Sečovlje ter na hitri obalni cesti v smeri Izole tudi pred izvozom Koper - center/Slavček proti mejnemu prehodu Dragonja, kjer so običajno tudi najdaljše čakalne dobe za prestop meje, je zapisano na spletni strani Darsa. Poleg tega je ob koncih tedna, zlasti sobotah, pričakovati zastoje pred predorom Karavanke, na zahodni ljubljanski obvoznici do razcepa Kozarje in naprej proti cestninski postaji Log ter na koncu podravske avtoceste pri Ptuju in naprej proti mejnemu prehodu Gruškovje.

"Sicer pa je ob petkih popoldne tradicionalno zelo obremenjena ljubljanska obvoznica, v petek popoldne ter še zlasti v soboto od zgodnjih dopoldanskih ur pa proti Obali primorska avtocesta, kjer je močno povečan promet v obratni smeri spet pričakovati v nedeljo od popoldneva proti večeru," dodajajo.

Še nekaj napotkov Darsa za uporabo avtocest v turistični sezoni. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
30. 05. 2016 21.49
+2
Samo se pocinkati jih je treba in nato prefarbat. Garancija na kvaliteto laka najmanj 10 let.
felix59 drugič
30. 05. 2016 21.35
+2
Kar tovornjakarji delajo po naših cestah in AC jih še premalo zagori in zaleti. Moral bi vsaj vsak tretji , da bi se zganili voluharji, ki so zadolženi za red na naših cestah !!!
gobo
30. 05. 2016 21.19
+1
snemali so film boj za slovenijo leta 90
Brakedirt
30. 05. 2016 21.10
+1
a so mu odklopili akumulator? ce je kaj ostalo od njega.
urosbk
30. 05. 2016 21.01
+0
sj so sam revozovi smarti.. pocen plastika..
LazniviZares
30. 05. 2016 20.40
+16
Slovenija skrajni cas je da se zaves da je treba zgraditi avtoceste in obstojece kolovoze spravit na vsaj zadovoljivo raven. Cas dopustov se bliza in konjska steza do Jelsa n je se vedno kozja steza.
piko112
30. 05. 2016 20.27
+9
Ravno zapelješ proti primorki in že moraš zavirati zaradi cestninske. Morda bi to podrli za začetek
dinamitek
30. 05. 2016 20.20
+4
naslov iz ene strani države slike pa od povsod, nevredni pisuni
gizmo28
30. 05. 2016 20.03
+4
ha,ha, v revozu bojo potrebne nadure
kraljicavesolja
30. 05. 2016 19.52
jm52
30. 05. 2016 20.04
+0
Komentar podoben medu90,je značilen za slo. voznike na avtocesti,in njihovo obnašanje v primeru nesreče,kar je razvidno iz prispevka.
polnjenapaprika
30. 05. 2016 19.52
+3
še dobro da je žabjak zraven, bodo hitro počisli
macek_garfield
30. 05. 2016 19.40
+0
ziher je terezo ooorlovski gledal in si ga je ... meckal
medo90
30. 05. 2016 19.55
+0
Eitipatapa
30. 05. 2016 19.38
+11
Prilika za tiste, ki bi kupili Smarta po vroči ceni!
nebel
30. 05. 2016 19.15
+20
Sedaj je bil na Tv intervju z DARSovcem, ki se je norčeval iz nesreč in zastojev na naših cestah (gradili bomo šele leta 2120, ali pa fantazija o usmerjenem prometu brez šoferjev). Kje smo in kake ljudi imamo na odločevalskih pozicijah! Bolje je kar takoj obupati. Pokurili in pokradli so denar od gradnje, sedaj pa se še norčujejo. Ukrepali in intervenirali pa ne bodo z ničemer, saj itak ni s čim.
CastrumFF
30. 05. 2016 19.06
+11
V sloveniji je zelo MALO avtomobilov na prebivalca (vprimerjavi s drugimi drzavami). Gnece,kaosa in nesrec pa skoraj najvec!!!!
nebel
30. 05. 2016 19.19
+14
Pokvarjen sistem, usmerjen v obiranje in pokoravanje, ne pa v odpravljanje težav in ukrepanje.
mertseger
30. 05. 2016 18.49
-4
Nesreča se je zgodila pri vožnji v hrib....moraš biti pa res specialec sploh v tovornjaku ko gre 80.
matic88
30. 05. 2016 20.22
+1
specijalc si ti k neveš kwa je hrip al pa dolina
Dabon
30. 05. 2016 18.40
+2
kaj so to bli FIČKI AL PEJEKI HEEE
jamajaka
30. 05. 2016 18.29
-2
izgleda da so jim pozabli gume namontirat ali so jih pripeljali z odpada
kokicas
30. 05. 2016 17.38
+42
Darsov tovornjak v jarku tovornjak ki pa je prevažal avtomobile, pa ni videti spredaj nič poškodovan ?? Ga je zadel z zadnjim koncem ??? Drugače pa če damo na stran tole prometno nesrečo, bi samo vprašal je res treba kositi travo na ljubljanski severni obvoznici ob 7.30h ob največji prometni konici ??
velikauharica
30. 05. 2016 20.58
+5
ja takrat še ni vroče, delavci lahko dobijo opekline
tepee
30. 05. 2016 17.21
-3
itak da je avtotov preveč ji mora mav zgoret.....