Slovenija

Vlada sprejela proračunski razrez, a ni ministra, ki bi bil zadovoljen z razpoložljivimi sredstvi

Brdo pri Kranju, 30. 07. 2015 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela proračunski razrez za 2016 in 2017. Zanimivo je videti, da je zaradi višje zaposlenosti in uvedbe prispevkov na študentsko delo nižji transfer iz državnega proračuna v pokojninsko blagajno, a kaj, ko se zaradi učinkov napredovanj v javnem sektorju povišuje masa sredstev za plače in prispevke. Sicer pa naj bi bili ministri nezadovoljni z razrezom.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock
Vlada je na seji, ki je trajala skoraj 20 ur, sprejela razrez proračunskih odhodkov za pripravo predlogov proračunov za 2016 in 2017. Razrez je oblikovan programsko, prioritete vlade pa so usmerjene v področja poplavne varnosti, zdravja, izobraževanja, varnosti, sociale, pravosodja in infrastrukture.

Vlada je razpravo o razrezu proračunskih izdatkov za predloga proračunov za leti 2016 in 2017 začela sredi julija, potem ko je junija določila, da bo za 2016 zgornja meja odhodkov znašala 9,272 milijarde evrov, za 2017 pa pri 9,115 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj po denarnem toku v naslednjem letu ne sme presegati 1,95 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2017 pa ne 1,82 odstotka BDP.

Sledila so pogajanja med finančnim ministrom Dušanom Mramorjem in posameznimi ministri, ki so se po neuradnih informacijah nato nadaljevala tudi na tokratni seji.

Kaj so bile prioritete vlade?

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom), je predlagani razrez oblikovan programsko, pri čemer so bile prioritete vlade usmerjene v področja poplavne varnosti, zdravja, izobraževanja, varnosti, sociale, infrastrukture in pravosodja. V zadnjih tednih je bilo slišati predvsem pozive k dvigu sredstev za obrambo in policijo.

Proračunski uporabniki na integralnem delu proračuna po navedbah Ukoma večinoma razpolagajo z višjimi pravicami porabe kot v rebalansu letošnjega proračuna. Prioritetna področja bodo tako deležna potrebnih sredstev za izpeljavo zastavljenih programov. A hkrati se vlada zaveda, da bo zaradi dodatnih obveznosti izpeljava programov zelo zahtevna.

Predlog razreza proračunskih odhodkov po predlagateljih finančnih načrtov za integralne postavke je zavezujoč, medtem ko so ostale kategorije odhodkov proračuna predstavljene zgolj informativno v okvirnem razrezu ostalih proračunskih odhodkov, kot so namenska sredstva, EU sredstva in slovenska udeležba pri sofinanciranju iz evropskih sredstev. Te postavke se bodo do končnega sprejema predloga proračunov 2016 in 2017 na vladi še spreminjale.

Proračunski uporabniki imajo sicer do 21. avgusta čas, da pripravijo svoje finančne načrte, vlada pa bo končni predlog proračunov za prihodnji dve leti obravnavala in sprejela predvidoma na seji 17. septembra.

Ob težkem proračunskem položaju bo proračun 2016 tudi za zunanje ministrstvo varčevalen, pravi minister Karl Erjavec in upa, da bo lahko zagotovil odprtje veleposlaništva v Iranu. Prvak DeSUS je zadovoljen, da je dosegel enak regres za upokojence in usklajevanje pokojnin, vendar še meni, da bo zapiranje proračuna zahtevalo velike napore ministrov.
Pri pripravi proračunov mora vlada slediti nekaterim pravilom

Vlada pri pripravi proračunov sledi ustavni določbi o fiskalnem pravilu in nedavno sprejetemu zakonu o izvajanju tega pravila, ki predvideva postopno uravnoteženje prihodkov in izdatkov javnih financ.

Predloga proračunov za 2016 in 2017, kot je že večkrat opozoril minister Mramor, zaznamujeta nižji načrtovani ravni prihodkov, kar je predvsem posledica nižjih pričakovanih prihodkov iz evropskega proračuna zaradi prehoda med izvajanjem finančnih obdobij EU za 2007 - 2013 in 2014 - 2020 in nižjih nedavčnih prihodkov, medtem ko raven davčnih prihodkov v obeh letih raste.

Proračuna nista več usmerjena izrazito investicijsko

Značilnost predlaganih proračunov je tudi, da nista več usmerjena tako izrazito investicijsko, kot sta bila proračuna za 2014 in predvsem tisti za letos. Raven investicij v teh dveh letih letih je bila namreč izrazito visoka zaradi tega, ker se z letošnjim letom zaključuje obdobje upravičenih stroškov financiranja iz finančne perspektive 2007 - 2013. Predvidena raven investicijskih odhodkov se tako v naslednjih dveh letih vrača na raven iz leta 2013.

Zaradi višje zaposlenosti in uvedbe prispevkov na študentsko delo bo v prihodnjih dveh letih potreben tudi nižji transfer iz državnega proračuna v pokojninsko blagajno, vlada pa se na področjih podpore gospodarstvu nagiba tudi k preusmeritvi nepovratnih subvencij v povratne oblike financiranja.

Po drugi strani se zaradi učinkov napredovanj v javnem sektorju povišuje masa sredstev za plače in prispevke, pri čemer mora vlada končni dogovor o obsegu plač doseči še s sindikati javnega sektorja, zaradi splošne ravni obrestnih mer na svetovnih finančnih trgih bodo nekoliko višji odhodki za obresti, višji kot v rebalansu letošnjega proračuna pa bodo tudi transferji posameznikom in gospodinjstvom.

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo
Boris Koprivnikar, minister za javno upravo FOTO: Aljoša Kravanja

Koprivnikar: V vladi ni zadovoljnega ministra

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar meni, da v vladi niti zdaj niti pri sprejemanju prejšnjih proračunov ni ministra, ki bi bil zadovoljen z razpoložljivimi sredstvi. Tudi Koprivnikar je upal na več sredstev za svoj resor. Integralna sredstva zadoščajo le za tekoče delovanje, investicije bodo financirali iz evropskih skladov, je napovedal.

Nezadovoljstvo ministrov je logično in pričakovano, saj imajo "vsi številne utemeljene potrebe in razvojne načrte, ki so vedno znova omejevani z razpoložljivimi sredstvi," pravi. "Kljub temu pa menim, da bomo ob številnih ukrepih za bolj gospodarno porabo sredstev lahko izvedli program, ki ga načrtujemo, in tekoče zagotavljali storitve, ki so nam naložene," je pojasnil.

Sam je sicer glede na zahtevnost razvojnih projektov ministrstva za javno upravo upal na več sredstev, in sicer tudi zato, ker se zaradi ugodnih gospodarskih kazalcev povečujejo stroški dela. "Vendar pa moram kot član vlade razumeti javnofinančne zaveze in omejitve, v okviru katerih so dodeljena sredstva realno možna," je dodal.

Po njegovih napovedih bodo ključne investicijske projekte tudi v naslednjih letih financirali iz evropskih skladov, saj integralna sredstva ob zelo racionalni porabi zadoščajo le za zagotavljanje tekočega delovanja. Med investicijami je izpostavil sklop projektov za informatizacijo storitev javne uprave, kot je vzpostavitev računalniške infrastrukture v oblaku, ter projekte na področju upravljanja s človeškimi viri in centralizacije upravljanja s stvarnim premoženjem države.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (153)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?akimalo
31. 07. 2015 07.19
+2
ko bo država uredila/ popravila pokvarjeno ekonomsko okolje, ki bo podjetjem in vsem delavcem bolj ugodno, se bo tudi v državno blagajno več nateklo in bodo ministri bolj zadovoljni s proračunom, kot so sedaj. in mi vsi, seveda.
DonDonDan
31. 07. 2015 05.40
+3
Tale kriza je veliko hujša kot tista "stabilizacija" v bivši propadajoči Jugi v 80' letih. Najbolj nagravžen problem pa je tudi takrat bil v tem, da je AGONIJA PROPADANJA trajala več kot 10 let. V tistem času so dobro živeli samo "režimski ljudje", ostali pa tolkli revščino. Tudi danes, ko država vidno propada na vseh koncih, se isti režimci oklepajo položajev in privilegijev in delajo vse, da bi tole agonijo podaljšali čim dlje. Drugi pa zopet čakamo, da bo tale ud-bo mafijski režim čim prej propadel. Zopet z upanjem, da po dežju posije sonce, čeprav nekateri nismo več v rosnih letih.
ferencz 1
30. 07. 2015 22.19
+7
Izobraževanje nam ne more biti prioriteta, saj je ena tretjina brezveznih faksov preveč! 1800 zaposlenih na mariborski fakulteti, koliko jih je na primorki, koliko na goriški in koliko na novomeški?
DonDonDan
31. 07. 2015 05.34
+1
Vidiš koliko balasta je samo v tem delu "brezveznega" šolstva. Ta balast pa je drag in ga je potrebno finančno vzdrževati.
Super Huey
30. 07. 2015 19.21
+10
Tole je samo vrh ledene gore....narod se sploh ne zaveda kako nam je javna elita ugrabila državo. Zdravstvo je samo del septične gnojne jame, v reali pa je kompletno cel aparat pokvarjen do obisti! Podobna zgodba s ponarejenimi/kupljenimi diplomami...Kdaj bo pa tale teta ex ministrica vrnila razliko v plači skozi vsa leta???? Banda pokvarjena javna...ko pa je treba enega delavca rubit je pa naša gnila država več kot ažurna!! KOT DAVKOPLAČEVALEC ZAHTEVAM DA PRISTOPI KOMISIJA IZ TUJINE IN PREVERI VSE DIPLOME V NAŠEM GNILEM JAVNEM SEKTORJU/POLITIKI/BANČNIŠTVU!!!! Naše zdravstvo, naše šolstvo, naše preplačane javne službe so postale ENA VELIKA SEPTIČNA PREPLAČANA RAKASTA TVORBA, KATERI SI JE V UNIČEVALNEM, NEDOTAKLJIVEM PARAZ-ITSKEM ODNOSU VZELA DELAVCA IZ GOSPODARSTVA ZA TALCA!!!! Slovenijo ne uničuje NATO, jenkiji, marsovci ali kdorkoli drug...jo lepo kr domači aparat uničuje!! koga zanima zakaj smo najbolj obdavčena delavska klasa in zakaj imamo tako drag bencin? Hja, žakelj je prazen in priviligiranci zahtevajo svoje nezaslužene plače za surfanje po netu v klima pisarnah!...denar ki naj bi šel za ceste nikoli ne pride do le teh...ker je pokraden oziroma gre za plače javne plagiatorske elite! sram naj vas bo, tako imenovana akademska elita! S to državo je konec. Želijo uničiti še delavce k delajo v drugih državah za lastno lagodje in nesposobnost! Štrukelj, vsi politiki in OGROMEN DEL APARATA, Bančniki itd itd in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij, 212 občin itd itd) ste pogrebniki Slovenije. In niti en od vas priviligirancev, se noče odpovedati najmanjši dbrobtinici, katero izpulite lačnemu delavcu kateri vas futra! Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Tak aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
Jožajoža
30. 07. 2015 17.08
+6
ves zaposleni javni sektor in politiki smo zadovoljni. vsak mesec imam večjo plačo.
Balki30
30. 07. 2015 17.07
+6
Nekak takle bo....milijardo pa pol za obresti.....milijardo pa pol mormo dat zpizu zraven za penzije......kake pol milijarde za socialo...pa seveda 3 milijarde za js.....to je dve tretjini budžeta.....ne bi rabl tolk komplicirat...lahk bi tudi kr zakurl denar...da bi se brezdomci mal ogrel...pa to.
NoviceResnice
30. 07. 2015 15.10
+1
Vse mi zbriše....vse....oćitno moram samo odobravat.....full sem veseu k harmonka da mamo to vlado....res.....the best of the best....špon čisti....mega.....
NoviceResnice
30. 07. 2015 15.11
+1
zek
30. 07. 2015 14.55
+6
Ob napovedi razreza proračuna za leto 2016 smo se takoj zadolžili za novo MILJARDO eur ---------- Je podobnost z Grčijo zgolj slučajnost???????????????
cestar_mirfet
30. 07. 2015 14.46
+13
Zakaj imajo v javni upravi avtomatska napredovanja???? to ne more iti tako. Če ne morejo napredovati naj zamenjajo službo, tako kot v realnem sektorju. Javni sektor slovenije...Vi ste novodobni izdajalci. Vi ste belogardisti 21. stoletja.
jupi71
30. 07. 2015 14.50
+3
no evo vidš, mamo novodobne, JJ pa še une iz II. sv vojne išče....
jupi71
30. 07. 2015 14.44
+5
najbolje, da bi investirali v bananovce, glede na to da smo banana republika bi se spodoblo, pa majmunov mamo tu več k dost.... evo biznis k šus, edin rastoder bi biu hud..
NoviceResnice
30. 07. 2015 15.12
+4
Namest Derbyija lahko uvedemo znamko Slovenija....bo vsak takoj vedu za kaj gre
jupi71
30. 07. 2015 14.41
+2
ja normalno da nista usmerjena investicijsko, sedaj k so si zračunali kolk bo vsak ukradu potem za kake investicije več ne ostane...
ONniON
30. 07. 2015 14.26
+4
posledično je vse več revščine
Nikiiy
30. 07. 2015 13.49
+4
Zde velja Fiskalno pravilo, ( do DASKE ) ne moremo vrniti 30 niti 40 milijard čist klinc če smo jih dolžni 100 sej vrniti jih še 5 ne moremo..
slovenicu
30. 07. 2015 13.48
+15
Pa dajte narediti že red v javnem sektorju! Preveč jih je! Stotine nekakšnih agencij, direktoratov, tisoče preveč zaposlenih na ministrstvih in ostalih uradih! Če bi to uredili bi imeli presežek v blagajni 100%!
NoviceResnice
30. 07. 2015 15.13
+0
Nikiiy
30. 07. 2015 13.45
+5
Moral bi napisati Proračun je KREDITNO NARAVNAN, ( Za javni sektor je za ostale ni ) saj brez 200 do 500 milijonov mesečnega kredita ne laufa a ma baš čist nč..vse obstane še cekret papirja zmanjka v dnevu in pol..
Nikiiy
30. 07. 2015 13.46
+3
Brez KREDITOV je TEMA tk ko bi luč " vgasnov "....Off....
DonDonDan
30. 07. 2015 13.39
+4
Tudi Cerarjeva vlada prisega na "POLIT-BIROKRATSKO" razdeljevanje dobrin. Torej, potrebno je tistim, ki ustvarjajo, čim več pobrati in razdeliti po polit-birokratskih kriterijih. KRIMINAL !!!!!!!!!!!!!111111
Nikiiy
30. 07. 2015 13.37
+14
Slovensko GOSPODARSTVO se imenuje JAVNI SEKTOR..včasih smo imeli BRANŽE..kovinsko predelovalno, tekstilno,tega danes ni več se ni splačalo..ŠTRKL baj ene da gnara ...itd..danes imamo pa BRANŽE Vladne službe, Policijo, Vojsko, Kulturo, Socijalo, Visoko šolstvo, Javno upravo, Občine, Infrastrukturo, .......itd..in v njem 300 000 srečnih ustvarjalcev Raja v Sloveniji.in 1.7 milijona taboriščnikov.To je to, dela razen smetarjev in energetikov nihče več..to je to...
butalistan
30. 07. 2015 13.31
+4
zgodovina se ponavlja! ALVORADA LAND
askralj
30. 07. 2015 12.47
+2
Prioriteta proračuna je vrnit denar za nlb brez pripombe in izplačat izbrisane. Še to jim dajmo kar jim pripada ane Cerar.
simple_mind
30. 07. 2015 12.18
+8
Prioriteta vlade je pa seveda javni sektor, pa volilci, ne ?