Tujina

Volilne projekcije: V Donecku pričakovano slavil Zaharčenko

Doneck/Lugansk, 02. 11. 2014 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V samooklicani ljudski republiki Doneck je na predsedniških in parlamentarnih volitvah slavil dosedanji prvi mož Aleksander Zaharčenko. Kot kažejo volilne projekcije, je dobil 81,37 odstotka glasov podpore.

Na območjih na vzhodu Ukrajine, ki so pod nadzorom proruskih separatistov, so danes potekale predsedniške in parlamentarne volitve. Samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk namreč nista sodelovali na parlamentarnih volitvah, ki so drugod po Ukrajini potekale pred tednom dni.

Prvi rezultati volitev naj bi bili znani v ponedeljek.

V Donecku je slavil dosedanji prvi mož Aleksander Zaharčenko. Kot kažejo volilne projekcije, je dobil 81,37 odstotka glasov podpore, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Kot kažejo volilne projekcije, je na parlamentarnih volitvah največ glasov dobilo gibanje Republika Doneck, in sicer 65,11 odstotka.

Potek volitev so nadzorovali policija in tudi oborožene skupine separatistov, da bi omogočile oddajo glasov. Ponekod namreč volišč niso odprli, saj so v nekaterih krajih izbruhnili novi spopadi med separatisti in ukrajinskimi vladnimi silami. Nekatere predele Luganska in Donecka je sicer nadzorovala ukrajinska vojska, tako da tam glasovanje ni bilo možno.

Večina volišč je bila odprta do 18. ure po srednjeevropskem času. V regiji Lugansk pa so organizatorji glasovanja med volitvami sporočili, da bodo zaradi velikega navala volivcev volišča odprta do 20. ure po srednjeevropskem času.

Aleksander Zaharčenko danes na volišču.
Aleksander Zaharčenko danes na volišču. FOTO: Reuters

Neizrazita kampanja, minimalna konkurenca

Volitve v preostalih delih Ukrajine so pred tednom dni dobile prozahodne sile, ki izvedbi separatističnih nasprotujejo, tako kot tudi EU, ZDA in Nato.

Skupaj z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Munom so v minulih dneh predvsem izražale zaskrbljenost, da bo glasovanje na separatističnih območjih resno zamajalo dogovore iz Minska s 5. septembra, ki so prinesli sicer zelo majavo prekinitev ognja.

Na drugi strani je ruski zunanji minister Sergej Lavrov v tem tednu napovedal, da bo Moskva izide volitev v republikah Doneck in Lugansk priznala.

Na volitvah, za katere so separatistične oblasti v obeh samooklicanih republikah vzpostavile volilni komisiji, lahko za štiriletni mandat kandidirajo prebivalci, ki na območju ene ali druge samooklicane republike živijo najmanj deset let, stari pa morajo biti najmanj 30 let. Kampanja pred volitvami je bila spričo vojne vihre neizrazita, konkurenca minimalna.

Zaharčenko pripravljen na nove pogovore

V Donecku se za predsedniški položaj poleg sedanjega prvega moža Zaharčenka potegujeta še nekdanji vodja zloglasnih posebnih enot policije in "poslanec parlamenta Novorusije". Za sedeže v ljudskem svetu pa se potegujeta dve organizaciji - Republika Doneck in Svobodni Doneški bazen.

Zaharčenko je ob oddaji glasu zatrdil, da je volil za "mir, srečo in pravičnost". Pripomnil je, da želi z volitvami potrditi svojo legitimnost in da bo regija z današnjim dnem prišla v zanesljive roke. Istočasno je izrazil pripravljenost na nove pogovore z ukrajinsko vlado o normalizaciji razmer.

V ljudski republiki Lugansk se za položaj predsednika potegujejo štirje ljudje, med njimi njen trenutni prvi človek Igor Potnicki in "ministrica za zdravje" Larisa Ajrapetijan. Za tamkajšnji ljudski svet kandidirajo tri združenja - Mir za regijo Lugansk, Luganško gospodarsko združenje in Ljudska unija. Plotnicki je danes ob oddaji glasu dejal, da voli za "svobodne ljudi, mirno življenje, ljubezen, zaupanje in mir v regiji".

Koliko je volivcev v obeh samooklicanih republikah, ni povsem jasno. Pred krizo je na območju živelo skupaj okoli pet milijonov prebivalcev, a jih je več sto tisoč pred spopadi pobegnilo.

Samooklicane oblasti so se ta primanjkljaj odločile nadomestiti tako, da so volilno starost znižale na 16 let. Obenem so izseljencem omogočile celo predčasno glasovanje prek spleta. Glasovanje naj bi spremljali opazovalci iz ruske dume ter iz dveh gruzijskih odpadniških regij Abhazija in Južna Osetija.

Volišče v Donecku
Volišče v Donecku FOTO: Reuters

Kijev: Volitve so nelegalne, sprožena je kazenska preiskava

Ukrajinske oblasti so sporočile, da so sprožile kazensko preiskavo zaradi današnjih separatističnih volitev na vzhodu Ukrajine, saj da te predstavljajo nezakonit poskus prevzema oblasti.  "Izvedba današnjih tako imenovanih volitev nasprotuje ustavi in predstavlja poskus prevzema oblasti," je sporočila ukrajinska tajna služba in dodala, da so sprožili kazensko preiskavo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je volitve označil za sramoto in farso. "Farsa, ki se odvija na območju Doneški bazena ob grožnji tankov in pušk dveh terorističnih organizacij, je grozljiv dogodek in nima nič skupnega z resnično voljo," je zapisal v sporočilu za javnost. Hkrati je Moskvo pozval, naj ne prizna rezultatov volitev.

V obeh samooklicanih republikah v Doneškem bazenu so volitve sklicali navkljub zakonu, ki ga je septembra sprejel parlament v Kijevu. Ta je proruskim regijam na vzhodu države podelil poseben status in s tem širšo avtonomijo za obdobje treh let, predvidel pa je tudi organizacijo lokalnih volitev na območjih 7. decembra.

A separatisti terjajo neodvisnost, zato so se odločili za svoje volitve. Zaradi tega tudi niso dovolili, da bi ukrajinske parlamentarne volitve minulo nedelje potekale na območjih pod njihovim nadzorom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
02. 11. 2014 23.23
+1
A je kdo kaj vprašal Kijev,a hočejo nazaj tudi Krim.
iGURT
03. 11. 2014 06.46
+4
Nebukadnezar
02. 11. 2014 23.07
-12
Še več sankcij za Ruse. Obrestno mero majo že pri 9.5% a jim nič ne pomaga. Sankcije so prehude in cena nafte je pod 90 dolarji. Rezerv nimajo dosti(max 2 3 leti). Počasi gospodarsko razpadajo. Tukajšnji podporniki pa se lahko komot preselite v vašo Rusijo k vašemu diktatorju in potem probajte kaj slabega napisat na kakem forumu o njem. Nimate jajc. Ampak NE, raje ste tukaj na kapitalističnem zahodu.
Sirius.2
02. 11. 2014 23.23
+7
IQ007
02. 11. 2014 23.01
+5
ua uradno izjavila ,da vsi ti ogledniki volitev niso več zaželeni v ua.bilo jih je iz usa ,euja in še od drugod.Plin kot vem še ni stekel proti ua.Rusi čakajo predplačilo-760 milionov dolarjev,katerih ua še ni nakazala.Klimova ima prav,ko pravi,da bo to vroča zima.premiki ruske vojske.Putin jasno povedal,da če še enkrat napadejo lugansk in donjeck,se ne bo več z nikomur pogovarjal.Rusi bojo volitve priznali. eu zopet grozi s sankcijami.kot sem zasledil se eu še do leta40 ne bo mogla odreči od ruskega plina.vprašanje je,če bo Rusija čez 2-3 leta sploh še hotela dovažati plin eu-ju.
irhaela
02. 11. 2014 22.26
+11
Ukrajinske volitve prejšnji teden so tudi farsa! Volila ni celotna Ukrajina, ker je še v vojnem stanju. In pa ta nelegitimna vlada od marca letos je separatistična, ker je s silo in napadom zasedla parlament, se samooklicala, predsednika strmoglavila in tako dalje! Pa kaj so pričakovali....Sama ne priznavam prejšnjih in današnjih volitev v Ukrajini! Dokler je Ukrajina v vojnem stanju, ne bi smela imeti volitev! Volitve se izvajajo v miru in da so volivci mirni ter volijo po svoji vesti, ne da bi bili zato preganjani! V Ukrajini bo še hudo, ker sem prepričana, da ni toliko neonacističnih Ukrajincev, da bi bili raje z Zahodom! No, zanima me, koliko je bila volilna udeležba in pa, ali je bila tudi tam prisotna tudi tuja komisija za volitve, da ne bi prišlo do ponarejanja.... Ne priznavam ne prejšnje in niti današnje, ker je Ukrajina še v državljanski vojni!
Klimova
02. 11. 2014 21.32
+10
Zaharčenko je prepričljivo zmagal, ukrajinske prostovoljne enote pa trdijo, da jim ni problem vpasti v vzh. ukrajino in napasti celo Rusijo. Na drugi strani so bili "videni" premiki ruske vojske tik ob meji. Zima bo spet vroča
IQ007
02. 11. 2014 23.03
+3
ukrajinci naj bojo veseli ,da je nastopilo premirje,saj bi opolčenci že zasedli kijev ter prišli do lvova.bedniki
tutankamon86
02. 11. 2014 21.12
+11
Porošenko: ''je grozljiv dogodek in nima nič skupnega z resnično voljo''....a niso ravno volitve in predvsem obisk volitev najboljši kazatelj ljudske volje?
tutankamon86
02. 11. 2014 21.13
+11
in to komentira ravno on, ki je imel precej manjšo volilno udeležbo po procentih volilnih upravičencev kot pa volitve v Donbassu.
kolbek460
02. 11. 2014 20.23
+7
Kako nizko je padel inštitut kot so volitve in demokracija ,nacijonalisti so na pohodu tudi pri nas,
korintos22
02. 11. 2014 20.21
+10
Da ni to Rusija "vu pitanju" bi ameri in EU že ropotala tam s svojo ropotijo!
korintos22
02. 11. 2014 20.12
+12
Kdaj pa bodo v Španiji ruknoli, bo Barcelona glavno mesto nove države?
tutankamon86
02. 11. 2014 23.05
+4
Naslednji nedeljo imajo oni referendum. Želja po odcepitvi je v Kataloniji še celo precej večja, kakor je bila na Škotskem. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah jih je bilo v Kataloniji le nekaj manj kakor 20% proti (Medtem ko so se na Škotskem gibale številke do zadnjega okoli 50% za proti). Torej, če Kataloncem ne bo uspelo izboriti neodvisnost, bodo te volitve 10x bolj ''fake'', kakor pa Škotske.
korintos22
02. 11. 2014 20.11
+8
Zakaj so pa ravno dva dni pred volitvami Ukrajina, Rusija in EU neki sporazum podpisale za dobavo plina? A vam še ni kapnilo, vse se da kupiti!
IQ007
02. 11. 2014 23.08
+3
vse ne.ta sporazum je izsilila eu.ta sporazum ne pomeni praktično nič,samo eu si kupuje čas.smešno.zima bo mrzla
Sirius.2
02. 11. 2014 20.10
+15
Porošenko ti in tvoji morilci ste krivi za razpad Ukrajine.
srebrnibreg
02. 11. 2014 20.34
+1
nevski
02. 11. 2014 20.02
+12
Prebivalci Donetska in Luganska se že več mesecev borijo za svoj dom in Novorusijo proti Kijevskim nacijem. Tako kot referenduma, so se tudi volitev množično udeležili, prav tako pri obrambi svojih domov in družin, saj Novoruska vojska šteje že okoli 40.000 vojakov in je že praktično enakovredna Ukrajinski vojski na bojišču. Novorusija ne potrebuje ruskih enot, temveč samo oskrbo s strelivom in rezervnimi deli za vzdrževanje in popravilo zaplenjene opreme ter hrano in zdravila.
Jaka 3.3.
02. 11. 2014 20.05
+9
naciji so se rešili pred popolnim polomom s premirjem... če ne, bi že obremenjevali zahodne meje...., in pol jim dajo tri leta avtonomije... ha,ha,ha
tutankamon86
02. 11. 2014 21.24
+9
Rusija nima nikakršne redne vojske v Ukrajini. Rusi iz Rusije, ki se tam borijo, so le prostovoljci....Ukrajinski mediji pa to pridno izkoriščajo - delajo butalce iz nas in informirajo ''zahod'', češ da je v vrstah ''separatistov'' od 75% do celo 95% le Ruske vojske. Poleg tega še uporabljajo besede ''Kremlin-backed insurgents'', ''terrorists'', itd. Kaj je tukaj najslabše? Da je še vseeno preveč ljudi dovolj neumnih, da to verjamejo...
IQ007
02. 11. 2014 22.39
+5
Jaka 3.3.
02. 11. 2014 19.57
+13
ameri so celo desetletje ustvarjali razmere za kaos v Ukrajini za ceno, da jim "njihovi demokrati" za proti uslugo odstopijo ruski Krim... a glej ga zlomka, krčmarja pa nič za račun pobarat...
Jaka 3.3.
02. 11. 2014 19.17
+11
ha,ha,ha... tem nacijem pa spomin ne seže prav daleč, al pa imajo dvojna merila...
.jest
02. 11. 2014 18.45
+24
Prebivalce Luganska in Donecka prav malo briga, kaj cvilijo ZDA, EU in NATO.
bAng bAng dAdy
02. 11. 2014 18.54
+17
bAng bAng dAdy
02. 11. 2014 18.36
+20
slava Rusiji & Novo Rusiji !
IQ007
02. 11. 2014 22.39
+6
korintos22
02. 11. 2014 16.52
+28
Rusija bo večja postala za tri Slovenije po prebivalstvu, po površini pa kar dosti več.
Jaka 3.3.
02. 11. 2014 19.28
+3
no. saj površina še ni čist dorečena...
tutankamon86
02. 11. 2014 21.10
+5
Btw, to bo oz. je že svoja država - Novorossiya
dreko123
02. 11. 2014 14.54
+44
čim dlje stran od fašističnega Kieva in njihovih zahodnih zločincev ki ga "vodijo" ...
Gavrane20
02. 11. 2014 14.51
+13
* !! pojeste se lahk no pojeste svet kot ga poznamo kmalu ne bo vec enak krivi zato pa smo si samo sami
puspan
02. 11. 2014 14.25
-24
Sirius.2
02. 11. 2014 17.41
+6