Slovenija

FOTO in VIDEO: Študenti s človeško verigo okoli parlamenta: 'Nismo strošek, smo prihodnost!'

Ljubljana, 06. 12. 2012 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekaj tisoč zaposlenih na ljubljanski univerzi in študentov je pripravilo protest proti varčevanju v javnem visokem šolstvu. Ko jim je policija povedala, da je shod končan, so sklenili človeško verigo okoli državnega zbora.

Zaposleni in študenti na ljubljanski univerzi so pripravili protest proti vladnim ukrepom za nižanje sredstev za delovanje fakultet. Protest se je začel pred stavbo univerze na Kongresnem trgu, kjer se je zbralo nekaj tisoč ljudi. Skupaj so se nato odpravili pred DZ.

Proteste je spremljala tudi policija, ki je zbrane pozvala, naj se izpred državnega zbora umaknejo nazaj na Kongresni trg, vendar se protestniki niso umaknili. Namesto tega so sklenili človeško verigo okoli državnega zbora.

Parkirišče na Trgu republike je bilo izpraznjeno, vendar prostor tokrat ni bil zavarovan s pohodno ograjo, kot je bil na zadnjih protestih. So bili pa v bližini policijski kombiji in posebna policijska enota, a so pripadniki le mirno sedeli v vozilih.

Protestniki so s transparenti sporočali, da se zavzemajo za kakovostno univerzo, za dostopen študij in da so proti noveli zakona o visokem šolstvu. Na transparentih je med drugim pisalo tudi "Varčevanje ne deluje", "Za polno financiranje javne univerze", "Naj novela ZVIS izvisi" in "Za socialno Evropo". Med protestniki krožijo letaki "Podrejajo si razum in svobodno misel" in "Fiziki nimamo za pouk teorije relativnosti". Protestniki so pred parlamentom zapeli tudi Zdravljico in Gaudeamus, slišalo se je tudi vzklike, žvižge in trobento.

Protestov se je udeležil tudi rektor ljubljanske univerze Stane Pejovnik, ki je povedal, da želijo s protestom poslancem, ki so imeli brezplačno šolstvo, povedati, da naj ne odstopijo od brezplačnih šolnin in zagotovijo mladim prihodnost. "Jaz sem se včeraj s kolegi odločil, da želimo danes državnemu zboru povedati, da se dela škoda. Na miren način prosimo za dialog. Kar je pomembno, je visoko šolstvo, mlada generacija," je še povedal Pejovnik med današnjim protestom.

Da se je Univerza v Ljubljani (UL) kot osrednja slovenska visokošolska organizacija z znižanji sredstev za svojo dejavnost znašla v brezizhodnem položaju, je že v sredo v pismu zaposlenim in študentom univerze opozoril Pejovnik.

Predlog proračuna za leto 2013 je sicer predvideval 16 odstotkov manj denarja za izobraževanje in 20 odstotkov manj denarja za raziskovanje glede na 2011. Zato je poslance Pejovnik pozval, naj zavrnejo predlagani proračun. Ti pa so prav ob koncu današnjega protesta nato sprejeli dopolnilo, po katerem visokemu šolstvu vračajo 16 milijonov evrov, dodatnih 23,7 milijona evrov pa je zagotovljenih za financiranje prehrane študentov, dijakov in učencev. V PS so to dopolnilo vložili "z namenom, da tistim, ki so res lačni, zagotovimo obrok vsaj v šoli", je povedala Alenka Bratušek.

Proti varčevanju v visokem šolstvu so sicer že v sredo protestirali na zboru zaposlenih in študentov ljubljanske filozofske fakultete. Na nesmiselnost načrtovanih rezov v visoko šolstvo pa so s prvim dnevom upora v petek opozorile vse tri univerze. Okrog 80.000 študentov in profesorjev je namreč za uro ali dve prekinilo predavanja ter se pridružilo "prvemu dnevu upora slovenskih univerz" proti dodatnemu krčenju sredstev za visoko šolstvo in znanost. Prikazali so, da ni nobene smiselne razlage za nadaljnje in nesorazmerno krčenje sredstev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (900)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vonbongo
07. 12. 2012 12.45
+6
Hm kok sovraštva do mladine, naj vas bo sram slovenci to so generacije ki bojo plačevale naše grehe in pokojnine :)
bedak12346
07. 12. 2012 11.46
+5
Saj je uredu da so is študentje in univerze pridobile nekaj denarja, ampak skrbi me da se za 30 miljonov kolikor so zmanjšana sredstav za socialo nihče ni obregnil. Je to mogoče marginalna skupina, ki nima časa štrajkat pred predparlamenom ker se sleherno uro ukvarja kako j bo uspela preživeti, ukvarjajo se s tem kje bodo spali, kdaj jim bodo vzeli stanovanje( če ga imajo), kako bodo oblekli sebe in otroke, kako se bodo pogreli v hudi zimi. To so ljudje ku spijo po podhodih želežniške postaje, premraženi in ubogi. Tem se vzame 30 miljonov pa nič. Zato ker se ne znajo ali pa se ne morejo organizirati, ker nimajo interneta, mobitela, radija, televizije, nekateri ne elektike.
24vohoumurckov
07. 12. 2012 11.31
+3
...študentje bi morali zahtevati prehranjevanje v državnozborski menzi!!!!
stric iz ozadja
07. 12. 2012 11.22
Prof:::: TROFENIK !! Dolgo si lagal..?? Na sito so te djal,pa GOTOF boš postal,,,,!!
+5
nobenega str_nkarskega veljaka si ne želim v parlamentu, svoje so pokazali preteklih 20 let.... katastrofa..... slovenci smo postali sužnji na lastni zemlji...... volilci 20 let ste nam izbirali ljudi, ki so nas pokradli...... zdaj je čas za neposredno demokracijo...... konec p_litičnih strank nova slovenija, ki bo temeljila na pravičnosti, etiki, morali in pravu v pravem pomenu besede.... politi_ne mreže so prepredene po celotni sloveniji, njihovi veljaki zasedajo najpomembnejše položaje po sloveniji, se pravi nepotizem je pri njih nekaj čisto običajnega, normalnega, seveda pa se zelo radi tudi posložujejo korupcije, klientelizma, manipulacije, zavajanja, laži, okoriščanja na račun naroda....... samo en primer : slovenija je po osamosvojitvi imela čez 200 milijard premoženja, zdaj ga ima za en dobe proračun nekje 10 milijard.... haalooooooo kot sem že prej povedal levi, desni , sredinski nočemo vas več, nočemo deljenje naroda, kar so p_litiki sprida uporabljali, da so nam lahko lažje vladali.... DELI IN VLADAJ- stara zvijača............. islandija naj se zgodi predlagam prvi člen ustave : ČE SI LOPOV, TE SI GOTOV PA NE NASEDAJTE PROVOKATORJEM !!!! Nekateri so plačani , da vas provocirajo, nekateri, pa so še vedno zaslepljeni z ideologijo svojih velikih vodij...... žalostno
24vohoumurckov
07. 12. 2012 11.30
+1
...ahmm....kangler bo pa zdaj do konca leta fino v službo hodil,potem bo pa v DZ stisnil...z imuniteto!!??? pa ste res dosegli cilj!!
stric iz ozadja
07. 12. 2012 09.28
+2
PREDAVATELJSKE DRUŽINE SO TUDI PRESKRBLJENE. Množično kopujejo posodice za prenos hrane !!!!
Terezinka
07. 12. 2012 11.32
+3
Ne pupaj, pokvarjen si. Upam, da so res preskrbljene. Kaj bi rad, da bi bili prav vsi lačni. Borimo se zato, da bi bili preskrbljeni tudi tisti, ki danes žal niso in ne za to, da gredo na cesto še dodatni ljudje. Ne neti jeze med ljudi. Hočemo dostojno življenje za vse, hočemo možnost šolanja tudi za otroke tistih, ki trenutno niso več preskrbljeni. Hočemo, da nas ne boste več kradli. SPREGLEDALI smo
GetYourFactsRight
07. 12. 2012 07.56
+6
@ Buena Vita: Ahm ja, koliko jih pa ne diplomira (naredi magisterija po bolonjskem) do 24 leta? Pravzaprav je to že skoraj podpovprečno. Nekateri udeleženci na protestih so pri 24 letih samoplačniški v drugem letniku doktorata. In če bodo rezali sredstva fakultetam je zelo možno, da te bankrotirajo še preden ti uspejo dejansko priti do doktorata (tako rekoč izgubijo 2000-5000€ za vsak letnik ki so ga naredili, odv. od faksa). Ampak za to se tebi j. Ali? Glavno da imaš ti svojo podporo in tvoja snaha magisterij. Ali? Dej bejž. Kritiziraš kar ne razumeš in očitno nikoli ne boš.
Terezinka
07. 12. 2012 11.36
-1
Res je, da so prijavljeni kot samoplačniki in prestopajo iz ene fakultete na drugo zato, ker nimajo kam delat. Ko ste omogočili tak način dela, da lahko delaš le s statusom študenta ste naredili kar je. Kdor si lahko privošči plačilo šolnine je večni študent, ki ima preko statusa delo.
GetYourFactsRight
07. 12. 2012 12.31
Kaj smo mi omogočili? Kaj misliš da oni podiplomci plačujejo do 5000 € letno, samo za to da lahko za 6000-9000€ delajo v prvi gostilni preko študentskega servisa? Sem že reko, primerki tukaj delajo tudi zastonj na fakultetah, ker jih te ne morejo plačevat, ne zaposlit po genialnih zakonih zadnje čase. Ta plačila so čisti strošek za določene, ki lahko študirajo izključno zaradi tega ker so si čez celo življenje nekaj našparali. No mogoče lahko pridejo do nekega minimalnega profita ~3000€ kot na primer ti (sklepam da je tvoj primer osnovan na tebi). Ampak to to ni nič. Ter od kod sploh ideja s tem, da smo to mi omogočili? A misliš na oni butasti zakon o malem delu? 1. Tisto je večina glasovala ne izključno da se znebi Pahorja. 2. Če smo čist iskreni, nebi bilo tisto nič boljše, bi še imeli zraven študentov penzioniste in vse ostalo zraven na malem delu. Edino kar bi bilo Ok je to da bi več romalo v državno blagajno namesto nekemu servisu... Od česar pa spet nebi imeli nič (če si pogledamo dogajanje pozneje, Kaj pa dela trenutna vlada, vse reže in uničuje znanstveni in izobrazbeni razvoj te države). Prav tako delavci od malega dela še zmeraj nebi imeli nič. Prav tako: "Kdor si lahko privošči plačilo šolnine je večni študent, ki ima preko statusa delo". Kaj ti sploh razmišljaš kaj pišeš? Mislim, kaj dandanes je luksuz plačati da dobiš delo? Jaz mislim da še zaenkrat zmeraj delamo za to da dobimo plačo... - P.s. Plače omenjene tukaj so mišljene letno.
frank123
06. 12. 2012 21.07
-11
Pa kaj bi radi - vsi bli doktorji matematike in filozofije. Delovna mesta pa so lepri Akrapoviči, kjer je potrebno za delanje auspuhov znanje šlosarije. Marš delat mularija in ne afne guncat, še zmeraj bol švasat al pa mizart kot pa ovce past kot vaši starši
MeaParvitas
06. 12. 2012 21.54
-4
...promašeni slučaj. No, najbrž nisi bral Alan Forda.
GetYourFactsRight
07. 12. 2012 08.01
+1
Švasanje je itak samo uničevanje lastnega zdravja za relativno majhen denar. Na srečo izobraženi ljudje za to pripravljajo (programirajo, sestavljajo, itn.) robote. Ampak neeeeeee, to je pa strah in trepet za vas... Boste brez služb, če vam jih bojo stroji vzeli. Frank, če bi se malo bolj izobrazil bi zadevo razumel. Sedaj si pa pač brezupen primer, ki je naučen da je bolj častno pri 40ih imet težave z vidom, kot pa za zdravju škodljiva dela razvijat tehnologijo.
Terezinka
07. 12. 2012 11.39
+1
Franki, ne govori neumnosti, koliko delavcev pa bi zaposlili naši podjetniki? Dejstvo je, da delovnih mest ni. Poleg tega pa oblast, ki v krizi dela nave šole ne dela poklicev ampak troši javni denar za nove družboslovce in to poleg vsega za slabe družboslovce. Ustvarja neuporabne ekonomiste, pravnike in politologr. Našim otrokom ponuja ne uporabno izobrazbo.
GetYourFactsRight
07. 12. 2012 12.45
Pa kaj mutiš, kake družboslovce? FERI, FE, FRI, FMF, BIO fakultete, itn. A si sploh pogledala kdo tukaj protestira? Sicer pa kriza se PRI NAS stopnjuje največ zaradi zaostanka znanosti in razvoja. Tukaj kar najdeš naprednega, razvoja,... je samo uvoženo od drugod in preprodano. Stroji, ki nadomeščajo delavce za trakom,... uvažamo iz Nemčije. Kmetijske stroje ki naredijo v nekaj urah, kar delavci na kmetiji potrebujejo nekaj dni so vsi od zunaj. Pri nas jih samo preprodajajo (no tukaj ti nastopijo ekonomisti, so še zmeraj precej uporabni, tako za info, kljub temu da je družboslovec). Imamo sicer nekaj inovativnih izjem (majhen primer pipistrel, po katerem seveda špukate, ampak si vseeno lahko pogledaš njihov uspeh in seveda kader ki ga iščejo). V glavnem Terezinka, najslabše kar se dela v krizi je šparanje in zaostanek za svetom. Kaj pol ko bo cel svet iz krize bomo Slovenci še samo spominke prodajali: "kako je bilo nekoč".
Lealan
06. 12. 2012 20.33
+17
Vi, ki še v kameni dobi živite in zaničujete doktorate ali katero koli znanje: če bi država znala vlagat v razvoj (in pri tem ne samo v šolstvo, ki proizvede tisoče izobraženih), če bi država znala uporabiti te ljudi oz. jim nudila možnost, da delajo to za kar so bili usposobljeni, bi sedaj stali na dosti bolj trdnih tleh! In čas je, da se tudi vi tega zavedate in se ne oglašate z moralnimi komentarji kot naj gredo raje delat za tišlerje ipd.. V 21.stoletju je pomemben razvoj in takšni ukrepi, kot nekateri komentarji tukaj, nas bodo pomaknili samo nazaj za ostalimi razvitimi državami. Če še danes verjamete, da lahko vsi študirajo do 30.leta in hodijo samo na žurke kot pred 10 leti, se globoko motite. Študente režejo z manjšimi štipendijami ali celo ukinitvijo, iz študentskih domov jih izseljujejo z novimi pravilniki, prepisi ali ponovni vpisi so že cela znanost in dosti ljudi zaradi tega izostane, ostane brez statusa in zdravstvenega zavarovanja, službe preko študentskega dela so že navadno izkoriščanje, šolnine se že pojavljajo na 2.stopnjah, in ljudje, ki še vedno mislijo, da gre študentom lepo kot v preteklosti, naj se vrnejo pod kamen kjer živijo in nehajo zaničevat druge, ki se soočajo s temi problemi.
Terezinka
07. 12. 2012 11.45
+1
Pravilno povedano. Jasno je, da določene poklice iz pred več let nimamo kje uporabiti. Pohištvo za poceni denar nam uvozijo, industrijske izdelke tudi, poceni tekstil tudi. Manjka nam izdelek iz mizarjeve roke po naročilu, izdelek šivilje visoke kvalitete in tako dalje. Tudi vsi zidarji in tesarji, ki so bili lani še iskani so sedaj na cesti. Potrebujemo kader visoke izobrazbe, ki bo znal narediti nekaj kar bo ponudil kot visoko kvalitetni izdelek. To pa potrebuje laboratorije, inštitute in podjetja z visokio kvalitetnimi izdelki
GetYourFactsRight
07. 12. 2012 12.49
"Potrebujemo kader visoke izobrazbe, ki bo znal narediti nekaj kar bo ponudil kot visoko kvalitetni izdelek. To pa potrebuje laboratorije, inštitute in podjetja z visokio kvalitetnimi izdelki" Zdej se pa odloči, Gori pa špukaš po financiranju izobraževalnih ustanov in študentih/profesorjih, ki so se včeraj borili za obstoj fakultet. Kaj tebi ni jasno? Ali ti je mogoče ušlo, da je vlada hotela za vsako ceno rezat financiranje fakultet???
gizadlinka
06. 12. 2012 20.01
-3
ta virant se pa vidi da je jankovičev žlahtnik ni prav, če se špara, naj se špara pri vseh, če pa na univerzi nimajo kaj delat, si pa itak ne zaslužijo polnega plačila. Če hočejo protestirat naj protestirajo po službi, tako kot to delamo mi.
Terezinka
07. 12. 2012 11.48
+1
gizdalinka, res bomo kmalu vsi gizdalini, če ne bomo skrbeli za razvoj. Težakov in pridnih ljudi na sploh je v Aziji polno. Poleg tega tam dajo na izobrazbo ogromno. Poleg tega so tam popolnoma brez sociale in tem bomo zelo težko konkurirali, če ne bomo delali zahtevnih izdelkov, ki jih lahko skonstruira le visoko izobražen mojster, ki ga da dobra tehnična fakulteta
+2
Gorenak govori ; Kdor vrže granitno kocko je kriminalec pozabil pa je povedat kdor založi podpise za referendum je kriminalec! Gorenak je tudi dodal; Ne bomo raziskovali iz katere strani ,leve ali desne je bil metalec kock..Seveda ,ker je eden v Ljubljani bil vidni član SDS, KRISTIJAN PODOBNIK!
ubogislovenci
06. 12. 2012 19.33
+8
ODSTOPI JANŠA JANEZ, KANGLER JE ŽE DANES!!!
Tago
06. 12. 2012 19.20
+18
Bravo študenti,tudi danes odobreni milijoni zaradi strahu pred vami ne morejo biti rešitev.VLADA MORA ODSTOPITI.Dovolj je bilo plenjenja,začnimo spet zbirat in dajat na ku izropano imetje.Naprej v nenasilni boj do zmage.
MsPikapiki
06. 12. 2012 21.39
+7
Pomeni, da denar je. Vlada nam laže, nam krade, nam grozi. Situacija se mora obrniti.
MeaParvitas
06. 12. 2012 21.50
-4
To je bil le korenček oz. poskus vlade, da povzroči notranje spore med protestniki. Kmalu bodo študenti in znanost krivi za katastrofalno stanje v gospodarstvu in družbi. Saj jih je pred časom Majer obkladal s paraziti. Zdaj so pa kar naenkrat od nekje nastrgali denar. Kaj je za njih nekaj milijonov, važno je ostati na oblasti.
frank123
06. 12. 2012 19.05
-21
Pa kaj ta mularija misli, da bodo vsi dobili službe z doktoratom iz matematike in filozofije. Marš delat, če druzga ni pa za tišlerje tko kot vaši tastari.
mamica55***
06. 12. 2012 19.09
-6
tastari od provokatorjev so v štabu v murglah !
fafajonka
06. 12. 2012 19.29
+3
KDO ŽE PLAČUJE VAŠE ŠTUDIJE, KI SO ZASTONJ, JANŠA IN JANKOVIĆ, ALI VAŠI STARŠI.
Terezinka
07. 12. 2012 11.54
Kaj bodo tišlarili, komu, kje? Prvič izdelkov nizke vrednosti je v Avstrijski Lesnini, Švedski Ikei, Italijanskem Dipotu in ostalih polno. Naših fabrik ni doma pa ni niti kupcev več, ki bi imeli kaj ročno narejenega kupiti. Torej, študirat bo treba, se zelo tehnično izobraziti, da bodo lahko zaposlijivi. Takrat, ko so bili v dodeljevanju denarja za študij še pomemben faktor tisti iz Murgelj in smo mi in zdajšnji lopovi na oblast hodili v šole je bilo vsaj bolj urejeno. Takrat so izobrazili več tehničnih profilov, več zdravnikov in tudi poklice. Sedaj je vse skregano z realnostjo. Sedaj ti brezposelen pravnik kuha kavo v lokalu, ker ni točaje
goveja juha
06. 12. 2012 18.56
-10
ućite se da bo kaj iz vas....med protestom ste se naučili....nič.....naučili ste se hodit po žurkah in to kar hitro, zato pa kao študirate do 30. leta starosti..... čakam minuse...he he he....ampak resnica pa boli
olyca
06. 12. 2012 18.42
+6
Kaj le bluzijo, imamo spoštovanega predsednika vlade, kateri se bori z vsemi štirimi za svoj stolček, dobro finančno stanje posameznikov, predvsem pa bank, glede tajkunov pa tudi nismo tako slabi, približno za en tovorni vlak, tako da to oceno bo treba sigurno popraviti, to se je nekdo uštel. Demonstracije se mirno odvijajo, vsi podpirajo vlado da se čimprej zgubi, ja pa še 130.000 brezposelnih, ki so jim pokradli firme, pa Janša nič noče povedati samo nekaj ovinkari. Zgleda da ga malo zdeluje prebava, pri Palomi se je povpraševanje po cekret papirju iz strani vlade povečalo, rolca na dan po osebi. V glavnem ni še tako hudo.
Rossi 46
06. 12. 2012 18.05
+7
Pred kratkim sem bil na kongresu,ki ga je organiziralo društvo kulinarikov slovenije,kjer so bili predstavniki raznih šol,ki predstavljajo živilsko-kmetijsko stroko.Bilo je govora kako jim premanjkuje učencev,ki bi se izobraževali v smeri pek,mesar,kuhar in njihovih pomočnikov.Vsi v en glas so se strinjali da ima živilska stroka samo en problem,ki se imenuje ne primerna praksa,če povdarim da mora pek v pekarni delati ponoči,učenci pa imajo prakso vednomer le opoldne,kar posledično pomeni da nima primernega izobražovanja na področju prakse,kaj ti pomaga teorija če nimaš prakse,potem učenci kuharji so vedno samo potikajo po pri čiščenju posode to je njim edini stik s posode,če imajo srečo pridejo na pripravo oz.rezanje zelenjave in lupanje čebule,krompirja itd... Skratka primanjkuje prakse na primerni ravni in plačila za to,če dodam da kuhar oz.gostinji delavec ima plačo ca.700€ te je že dobro plača s tem da ima delavnih ur 180+35 nadur a naši študenje pa imajo vse skorajda brezplačno in delajo preko ŠOU ima ima urno postavko 12 fizično delo-50€(za razne prevode)
MeaParvitas
06. 12. 2012 18.14
-14
Se popolnoma strinjam s tabo, vendar je to težava srednjih strokovnih oz. poklicnih šol. Mislim, da bi morali pri poklicnem usposabljanju zopet uvesti vajeniško dobo in mojstrski izpit, pa naj se sliši še tako staromodno.
Rossi 46
06. 12. 2012 18.21
+4
točno a kaj kobi vsi osnovno šolci pa bodi si dobri ali majn dobri učenci samo imeli bajne izobrazbe delal pa ne bi več nihče. V Sloveniji se trenutno išče ca.700 kuharje,kje so še resnični peki ne peki pic in raznih burekov in lepinj. Samo kaj ko so skoraj enako nadomestila za brezposelnost našim plačam s tem da ne rabijo vstajati ponoči oz. sredi noči in ko pridemo domov še imamo delo v hlevu in kasneje še otroke za v šolo oz.vrtec spraviti in v teh ustanovah nimamo subvencije na prehrano tako kot tile na borzi dela a to je že druga zgodba,ki bi lahko soupadala s tole.
mobius
07. 12. 2012 08.58
+1
Mea Parvitas Vajeniško dobo praviš, sem dal to skozi, sicer ji jaz pravim učna praktična doba, sem vsak letnik šolanja delal 7, 5 mes, sedaj pa ko sem pred upokojitvijo, se teh 22,5 ne šteje niti v zavarovalno kaj šele v pokojninsko dobo, delali smo pa bolj kot redno zaposleni za mizerno štipendijo, počitnic nismo imeli temveč samo dopust in to je bilo čisto izkoriščanje človeka po človeku, poleg tega pa še sistemsko kršenje človekovih pravic, saj kot vemo mladoletniki ne bi smeli delati in to je bilo nezakonito uzakonjeno izkoriščanje.
Rossi 46
06. 12. 2012 17.52
-3
Kolikor mnam je delavskem narodu jasno,ta prvo hodijo na papirnate fakultete in jemljo kruh delavcem,ker če dela preko ŠOU več kot 160 ur kdaj potem študira potem ima subvencioniran študenski dom in razno prehrano skozi bone,pa še šolnine ne rabijo plačati potem so še pa tu abstinenti.ki samo faulirajo na račun davkoplačevalcev in če se mu posreči da konča določen študij ima potem takem kakih 20 let do penzije a delavski narod pa bo delal 5 let po lastni smrti,dA bi končal v penzionu.
amelija
06. 12. 2012 18.02
+8
zdej pa povej kje bi ti to maso študentov zaposlil? Saj sam vidiš, da ni dela....ta velika masa bi bila kvečjemu na zavodu-in bi jim spet morala plačati prispevke država. Tudi študenti plačamo visok davek za delo preko študentskega servisa. jaz bi se redno zaposlila, pa študirala ob delu, pa razen trgovin nihče ne išče (pa nimam nič proti trgovini, sem že delala v trgovini, samo je dvoizmensko delo pa ne bi zneslo....ali pa te zaposlijo preko agencije-ki jim moraš vsak mesec dat provizijo-nateg na kvadrat
Rossi 46
06. 12. 2012 18.05
-4
malena1133
06. 12. 2012 18.30
+4
20 let do penzije? matematika ti ne gre ravno dobro. očitno pa pišeš o stvareh, ki jih res ne poznaš. npr.absolvent si lahko s statusom samo eno leto, nič več.
fafajonka
06. 12. 2012 19.38
-3
Diplomanti FDV in filofaksa naj si poiščejo delo v tujini, če so tako visoko izobraženi, ne bo problem, kajne?
Rossi 46
07. 12. 2012 04.42
-1
malo poglej do kdaj študirajo do ranih 40,zelo malo jih konča študij pod 30 letom kaj šele pod 36letom starosti.
GetYourFactsRight
07. 12. 2012 08.10
@Rossi 46: Ti si poglej. To je k večjemu za vas držalo... Ti tvoji podatki že vrsto let niso "up to date".
+7
Gorenak govori ; Kdor vrže granitno kocko je kriminalec pozabil pa je povedat kdor založi podpise za referendum je kriminalec! Gorenak je tudi dodal; Ne bomo raziskovali iz katere strani ,leve ali desne je bil metalec kock..Seveda ,ker je eden v Ljubljani bil vidni član SDS, KRISTIJAN PODOBNIK!
Ribežn
06. 12. 2012 17.50
+7
Flux55
06. 12. 2012 18.26
+2
Lawyer.
06. 12. 2012 17.43
+21
Jaz nevem zakaj eni tako branite 'naš' status družboslovcev tukaj? Kaj se res niste sprijaznili, da bomo morali 10000000x bolj garat pri ocenah in kasneje še v življenju, da bomo sploh dobili službo? Jaz sem s tem seznanjen. Pač ljudstvo res ne bo v prihodnosti potrebovalo večino smeri na Filofaksu in FDVju, pravtako kot tudi Pravnikov ne. Ampak jaz sem to v sebi sprejel, kljub temu to študiram, ker me veseli in imam kanček upanja, da se bom zato uspel prebit med peščico izmed tisočerih brezposelnih, ki bo dobil službo. Samo ne živet v zanikanju. To pa vsem mora biti jasno, da prihodnost bo bolj potrebovala inženirje, medicince, kot pa družboslovce. Meni je žal, če vam to moram jaz sam sporočat in da se boste šele zdaj pričeli zavedat tega, ampak JA, tako je in SPREJMITE. Pač se trudite in garajte toliko več! Protesti ne bodo pomagali. Aja, pa država tud ne bo pomagalo takim študijskim smerem, ki ne obetajo dobiček v prihodnosti. Zato pa tudi pri štipenijah vidimo, kje je tistih 30€ dodatka - in tako tudi veste okvirno sliko, katere študijske smeri se splača študirat, če gledate samo na to, da dobite službo. To je resnica, noben vam noče nič slabega. Pač radi imamo smer, ki v nekaj desetletjih ob vedno manj zaposljiva. Sploh pa jeziki in pravo, ker se bo širila amerikanizacija in to pospešeno => internet, hollywood. Otroci bodo s tem pričeli rast, ne tako kot mi, nekateri nismo imeli od rojstva računalnike, kaj šele internet. Vso srečo vsem, kljub temu.
Rossi 46
06. 12. 2012 17.54
+3
vsaj nekdo ki razume kje tiči ves problem nekega študija in raziskav.