Slovenija

FOTO: Ministrica: Treba je poskrbeti za vse pripravnike enako, saj mnogi pripravništev nimajo plačanih

Ljubljana, 21. 04. 2015 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ministrica za delo se je odzvala na protest diplomantov fakultete za socialno delo, ki od države zahtevajo, naj zagotovi denar za pripravništva. Pravi, da se ministrstvo zaveda, da je treba to področje čim prej urediti, a dodaja, da je treba upoštevati vse pripravnike.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Protest zaradi pripravništva
    01:42
    Iz SVETA: Protest zaradi pripravništva
  • Iz 24UR: Ker ni denarja, so diplomanti na zavodu
    02:21
    Iz 24UR: Ker ni denarja, so diplomanti na zavodu

Okoli 150 študentov in diplomantov socialnega dela je na današnjem protestnem shodu pred ministrstvom za delo opozorilo na nezmožnost opravljanja pripravništev, ki so sicer obvezen pogoj za zaposlitev na mestu socialnega delavca. Od ministrstva zahtevajo, da zagotovi pripravništva in potreben denar zanje.

Mladi so se zbrali pred Fakulteto za socialno delo, od koder so opremljeni s transparenti in piščalkami odšli pred ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Tam so v naslednjih dobrih dveh urah zahtevali ureditev omenjene problematike.

Kot je povedal Gašper Ločičnik iz Študentske skupine za ureditev pripravništva v socialnem varstvu, s protestom zahtevajo, da se problematika pripravništev uredi in da država zagotovi denar. Ker je bil zadnji razpis za opravljanje pripravništev objavljen pred dvema letoma, po njegovih besedah namreč na opravljanje pripravništva čaka že okoli 500 diplomantov s področja socialnega varstva.

Pripravništvo na področju socialnega varstva je sicer obvezno, saj brez njega po njegovih besedah ni mogoče opravljati strokovnega izpita, brez slednjega pa zaposlitev na mestu socialnega delavca ni mogoča. Hkrati so brezplačna pripravništva na tem področju prepovedana.

Država ni uredila problematike opravljanja pripravništev.
Država ni uredila problematike opravljanja pripravništev. FOTO: Damjan Žibert

Diplomanti s področja socialnega varstva so do zdaj pripravništva opravljali v okviru projekta Pripravništvo, ki ga z evropskimi sredstvi izvaja Socialna zbornica Slovenije, vendar evropskih sredstev trenutno ni, zato je bil zadnji razpis za pripravništva objavljen pred dvema letoma. Kot je povedal generalni sekretar socialne zbornice Bojan Regvar, evropskih sredstev še ni, ker država še vedno ni sprejela notranje uredbe o tem, kako se bodo razdelila evropska sredstva. "Tukaj se namreč veliki fantje ne morejo dogovoriti, kaj so prioritete Slovenije, zato vse ostaja ob strani," je dejal in dodal, da je težava v vladi in predvsem ministrstvu za delo.

Odgovoril je tudi na navedbe državne sekretarke na ministrstvu za delo Martine Vuk, da jo čudi podatek, da naj bi 500 diplomantov že dve leti čakalo na pripravništvo, saj da je na zavodu za zaposlovanje trenutno prijavljenih le 37 diplomantov s področja socialnega dela, ki čakajo na prvo zaposlitev. "Na ministrstvu govorijo o 37 pripravnikih, ki so prijavljeni na zavodu, mi pa govorimo o okoli 3000 diplomantih, ki letno diplomirajo na ustreznih fakultetah in bi lahko delali tudi na našem področju. Realna ocena je, da je teh ljudi, ki trenutno iščejo pripravništvo, 500," je dejal.

Okoli 150 študentov je s protestom opozorilo na nezmožnost opravljanja pripravništev.
Okoli 150 študentov je s protestom opozorilo na nezmožnost opravljanja pripravništev. FOTO: Damjan Žibert

Shoda se je udeležil tudi predsednik Sindikata centrov za socialno delo Perica Radonjič. V svojem nastopu je opozoril, da je kadrovski položaj na centrih za socialno delo postal nevzdržen, in da zato ne ve, ali bodo centri še uspeli izpolnjevati zakonsko predpisane naloge. "Zato potrebujemo socialne delavce. Potrebujemo pa tudi mlade in njihov zanos," je dejal.

Protest je pripravila Študentska skupina za ureditev pripravništva v socialnem varstvu, podprli pa so ga tudi Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Študentska organizacije Slovenije ter nekatere druge mladinske organizacije, s svojim nastopom na shodu pa tudi nekateri znani slovenski reperji.

Kopač Mrakova: Treba je poskrbeti za vse pripravnike enako

Ministrica pravi, bi ta protest veliko bolje razumela, če bi protestirali šolniki, ki niso imeli plačanih pripravništev, ampak volonterska.
Ministrica pravi, bi ta protest veliko bolje razumela, če bi protestirali šolniki, ki niso imeli plačanih pripravništev, ampak volonterska. FOTO: SD

Sestanek med ministrstvom za delo ter diplomanti socialnega dela, ki je potekal po današnjem protestu pred ministrstvom, ni prinesel dogovora. Po besedah Petre Jalšovec diplomanti s sestankom niso zadovoljni, saj konkretnih rešitev ni na vidiku. Ministrica Anja Kopač Mrak pa je dejala, da bo denar za pripravništva zagotovljen, vendar šele jeseni.

Po besedah ministrice bo ministrstvo denar za financiranje pripravništev enako kot do zdaj zagotovilo iz evropskih sredstev, vendar šele, ko bo mogoče njihovo črpanje iz nove finančne perspektive. Ministrica pri tem računa, da bo nov razpis za pripravništva objavljen septembra ali oktobra.

Razpis pa po besedah ministrice ne bo objavljen le za diplomante s področja socialnega varstva, pač pa za vsa pripravništva v javnem sektorju. Podlaga zanj bo analiza problematike pripravništev, ki jo pripravlja vlada.

V odzivu na protest in zahteve študentov je ministrica za delo zatrdila, da se ministrstvo zaveda, da je treba to področje čim prej urediti. A dodaja, da je treba upoštevati vse pripravnike in le redki imajo privilegij plačanih pripravništev, kot je vsa leta veljalo za pripravnike v socialnem varstvu. "Študentje imajo vso pravico protestirati. Moram pa povedati, da bi ta protest veliko bolje razumela, če bi protestirali šolniki, oni namreč niso imeli plačanih pripravništev, ampak volonterska. Pripravniki v socialnem varstvu so imeli vsa ta leta plačana pripravništva. Vsi. Takoj po šolanju so dobili možnost opravljanja dela v praksi kot plačani pripravniki. Ta privilegij imajo na žalost redki," ministričine besede navajajo na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Glede nadaljnjega urejanja tega področja sicer pojasnjuje, da so za mehak prehod predlagali skrajšanje pripravništva. "Denar za to je zagotovljen. Zdi se nam, da bi po novem petletnem izobraževanju in strokovnem izpitu, študentje morali biti usposobljeni za samostojno delo prej kot v enem letu," navaja ministrica.

Na ministrstvu sicer problematizirajo tudi navedbe, da naj bi 500 diplomantov že dve leti čakalo na pripravništvo. Po njihovih navedbah je ocena študentov o številu potrebnih pripravništev s področja socialnega dela namreč nerealna. Kot so pojasnili, je na zavodu za zaposlovanje trenutno prijavljenih 37 diplomantov s področja socialnega dela, ki čakajo na prvo zaposlitev. Program pripravništev v socialnem varstvu se je izvajal od leta 2010 do konca leta 2014, objavljeni so bili 4 javni razpisi. Skupno je bilo 486 plačanih pripravništev, uspešno je bilo zaključenih 378 pripravništev. V letu 2015 pripravništvo zaključuje še 7 pripravnikov.

Študente podpirajo tudi v ŠOS

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) podpira prizadevanja študentov in diplomantov fakultete za socialno delo po ureditvi pripravništva za področje socialnega varstva. Predsednik ŠOS Žiga Schmidt je nagovoril študente: "ŠOS vas v prizadevanjih podpira, žal pa to področje ni edino neurejeno. Tudi študentje drugih fakultet bi morali organizirati kak tak protest, saj je v državi, kjer morajo mladi protestirati, da bi lahko delali, najbrž marsikaj narobe."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Saloreich
21. 04. 2015 23.47
+1
Hahahahaha :)
Nikiiy
21. 04. 2015 22.35
+0
Predlagam prekvalifikacijo njihovih uslug nihče ne potrebuje, diplom prav tako ne pač bi lohka ženske šle za maserke, trgovke, frizerke,..moški pa za šoferje, kjučavničarje in naj si prekvalifikacijo plačajo sami..
Nikiiy
21. 04. 2015 22.37
+0
Drgač pa zaradi njih in FDV ja ter javnega sektorja so ljudje, delavci v stiskah , torej se jih morajo znebit..prvi korak ostrest se teh burkežev na sliki..
Nikiiy
21. 04. 2015 22.41
-1
JanezNovakJohn
21. 04. 2015 22.01
+6
Spomnim se ene resnične zgodbe: Mladenič je doštudiral geodezijo. Ker pri nas ni našel zaposlitev je odšel v London in tam doktoriral. Nato je odšel v amariko in se pojavil v veliki korporaciji ki je imela zaposlene geodete. Povedal je da je doktor geodezije in da rabi službo. "ni problema" so rekli "rabimo šoferja in če imate šoferski izpit lahko jutri začnete. Pa jaz sem DR geodezije!!! "Prav, teh imamo kolikor hočemo. Rabimo pa šoferja"
JanezNovakJohn
21. 04. 2015 22.04
+2
Rabimo programerje, strojnike, mizarje....Vodovodarje, Serviserje pralnih strojev, Morda
JanezNovakJohn
21. 04. 2015 22.05
nesehecat
21. 04. 2015 20.26
+16
Tole kar se dogaja na MDDSZ je POPOLNA SVINJARIJA! Pripravništvo je zgolj ena veja tropskega drevesa problemov ki obstajajo, ampak se vsi delajo neumne, da jih ni! 1) Če ima kdo izkušnje s delavkami na CSD.jih bog pomagaj! Ali bolje rečeno pomagaj si sam, ker ti od tam nihče ne bo. To so preprosto birokratksi stroji (ali so taki po naravi ali jih takšne naredi sistem, nebi rada ugibala), empatije ni zaznati niti v delčku povprečnega pogovora) - važno je le, kaj računalnik vrže ven kot izračun, tako ali tako je matematika 1+1 že višja sila - tu potrebujem mlade, ki bojo pomagali ljudem in ne bili zagovornik sistema, kateri velikokrat ni pravičen! 2) zaostanki pritožb - ravno tako nanašajoče se na CSD-je se vlečejo po 2-3 leta! Govorim o pritožbah, pri kateri je matera upravičena do otroškega dodatka, CSD naredi napako, ministrstvo pa rabi 3 leta, da reče materi imela ste prav. Otrok s strani Zveze prijateljev mladine dobi v vmesnem času botra, mama pa zaradi stresa, ker nima otroku dati kaj za jesti živčni zlom. Na spletni strani ministrstva je dolgo pisalo - VAŠA POTRPEŽLJIVOST JE NAŠA ZAHVALA! - A SE HECATE? HVALA ZA TO KER SO OTROCI LAČNI??? PS takih vlog, če se ne motim je cca 23,000 - da povem še z besedo TRIINDVAJSET TISOČ!!!! Zgovarjajo pa se na, to da ina taka vloga vzame tudi do 3 ure dela, povprečno zaposlenega! Seveda ZAPOSLOVANJE V JAVNEM SEKTORJU PA JE PREPOVEDANO! ampak NE ZA VSE! 3) pojdite pogledat na spletno stran Zavoda RS za zaposlovanje - MDDSZ ima zunaj 15 razpisov - od tega so 4 za ANALITIKA, KJER SE PRIČAKUJE SREDNJO IZOBRAZBO IN 6 MESECEV DELOVNIH IZKUŠENJ. Pa vam iskreno povem, ne se prijavljat - ti razpisi so zunaj zato, da se zaposli ljudi, ki so že tam in jim junija poteče pogodba. Lahko pa se organiziramo množično prijavimo in zaženemo inšpekcijski nadzor (sem prepričana, da bi uspeli), sam kaj pa bo potem Cerar še brez enega Ministra???
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
21. 04. 2015 20.19
+5
Jaz osebno bi prenehal financirati družboslovje če bi imel svojo državo...naj si vsak plača izredni študij družboslovja če ga to tako resnično zanima. V zameno bi pol tisto razliko denarja vložil za financiranje prakse in pripravništva naravoslovja....ampak cilj totih na obasti je da slovenija propade in narod z njo vred....in morem priznati zelo zelo zelo dobro jim uspeva.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
21. 04. 2015 20.02
+4
nekaj mi ni jasno kako to da gredo diplome iz družboslovja ponarejat, ko so pa faksi tako lahki, čudno da se noben ni odločil za naravoslovje recimo da bi imel ponarejeno diplomo iz elektrotehnike ? ne bo šlo xD
gongash
21. 04. 2015 20.04
+1
niso vsi lahki, zaposljivost je pa pri vseh nikakva, večinoma grejo taki, ki imajo atija in mamice povsod po znanih firmah ali ministrstvih in grejo aj tko mal za foro , aj lih tok da mam izobrazbo eno, pol pa atiji pa mamice pa tete itd. zrihtajo.
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
21. 04. 2015 20.10
+3
veš kaj v naravoslovji ni možno blefirat to je to. znaš ali ne znaš tretje zmesne variante ni. bi mogoče, ....če bi lahko,... nekaj malega..mogoče je tak....kaj pa če ...ipd to ne pali tam.
gongash
21. 04. 2015 20.00
+1
kmalu bodo na zavodu....kje sploh zaposlujejo socialne delavce realno? a ni lažje drugo smer študija izbrat, nekaj bolj praktično usmerjeno.
kat-at
21. 04. 2015 19.21
+2
samo da jih ne slišimo več teh socialštudentov, ker kam pa naj gredo, če je še obstoječih socialarjev za polovico viška in se gužvajo po oddelkih po starem jug. reku: puno babica, kilavo dete. Kje so pa delavci, da bi protestirali????? JE ŽE ČAS.
odpisan2x
21. 04. 2015 17.49
+11
če bi prišlo 300 delavcev pred parlament bi že nekaj najdl ,da bi jih policija razgnala
pkorosec
21. 04. 2015 17.21
+7
priznqm da nimam dosti socutja za druzboslovne diplomante, ki se jim ni zdelo vredno polagati pozornosti na to ali bodo imeli po koncanem zuru moznosti zaposlitve ali ne. Ampak saj tudi njih ne brigajo moji problemi. Ce bi jaz prosil, da drzava zvisa splosno letno davcno olajsavo z zdajsnih 3 tisoc na 11 tisoc na leto, potem vemo kdo bi bil najbolj proti temu. Torej zakaj bi jaz naj imel socutje do tega, da za njih drzava vec nima denarja, ceprav je delavca v realnem sektorju slekla za vec kot 50%. ? Res, zakaj?
Super Huey
21. 04. 2015 17.41
+9
kolega...delavca v gospodarcu najprej slečejo za 85% njegove plače.....nato pa ga še enkrat slečejo s svojo nesposobnostjo!!!
Borut Novak 1
21. 04. 2015 18.26
+3
BegunceNaLadijeInvAMERIKO
21. 04. 2015 20.00
+4
tako je. bodo punce mogle metlo v roke prijet pa kako fizično delo opravljat ali pa na sociali jamrat.
TheMafiaDon
21. 04. 2015 17.11
+3
če ni in žal nebo služb, zakaj hočejo pripravništva? za kaj????? a da bi nepismene kokoši iz FDV sedele v pisarni in bile same sebi namen? tega nebo več :)
Super Huey
21. 04. 2015 17.07
+8
Tovrstne univerze proizvajajo lastne podpornike nesposobnežev, kateri niso sposobni preživeti na trgu dela, zato para-zirajo na gospodarstvu!! Javni priviligiranci, politiki, mešalci megle, bankirji in večina izmed 250 000 javnih plemičev seveda čuti to gospodarsko rast. Kaj pa tisti ki dejansko ustvarja in OGDOVARJA za svoje delo? Davek na davek na davek..puf na puf...denar ki naj bi šel za ceste nikoli ne pride do njih...ker je pokraden oziroma gre za plače javne plagiatorske elite! sram naj vas bo, tako imenovana akademska elita! S to državo je konec. Želijo uničiti še delavce k delajo v drugih državah za lastno lagodje in nesposobnost! Štrukelj, vsi politiki in OGROMEN DEL APARATA, Bančniki itd itd in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij, 212 občin itd itd) ste pogrebniki Slovenije. In niti en od vas priviligirancev, se noče odpovedati najmanjši dbrobtinici, katero izpulite lačnemu delavcu kateri vas futra! Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Tak aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
Borut Novak 1
21. 04. 2015 18.25
+2
BUONGIORNO
21. 04. 2015 17.01
+7
velemojstra Če te danes ni še nič razburilo, ti pomagam s priloženo pošto! Prava velemojstra za črpanje (javnega) denarja pa sta Rajko Pirnat in Senko Pličanič, profesorja na ljubjanski Pravni fakulteti, sicer pa oba znana kot nekdanja ministra za pravosodje. No, poglejmo, kako služita nekdanja pravosodna ministra: 1. Sta solastnika dveh istih zasebnih podjetij s praktično enako dejavnostjo: svetovanje v javni upravi. 2. Vsak ima svoj status samostojnega podjetnika. 3. Izmenično vodita Inštitut za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani. 4. Sta redno zaposlena na omenjeni pravni fakulteti in omenjenem inštitutu. Na fakulteti za polni delovni čas, na inštitutu pa 20-odstotno. Elitni profesorji so namreč lahko zaposleni celo "120-odstotno". 5. Upamo si tudi zapisati, da obema nekaj denarja naverjetneje "kapne" še iz naslova avtorskih honorarjev in podjemnih pogodb. Zdaj pa - pozor - številke: 1. Njun Inštitut za javno upravo Consulting, d. o. o., registriran na Vrhovcih, Cesta X, številka 31, je leta 2012 zabeležil 194 tisoč evrov prihodkov, leta 2013 pa 49 tisoč evrov prihodkov. 2. Njuna Družba za svetovanje v javni upravi, registrirana na Dalmatinovi 2, je leta 2012 imela 159 tisoč evrov prihodkov, leta 2013 pa 225 tisoč evrov prihodkov. 3. Kako poslujeta prek svojih espejev še ni znano, saj poslovnih bilanc še ni. Ustanovila sta jih namreč pred nekaj meseci. 4. Inštitut za javno upravo, ki ga trenutno vodi Rajko Pirnat, prej pa ga je nekaj časa kot direktor vodil Senko Pličanič, je v zadnjih enajstih letih - gre pa za podatke Supervizorja - samo neposredno od države pokasiral reci in piši 7.203.421,44 evra! Razdelitev denarja znotraj inštituta je seveda skrivnost. 5. Ob vseh teh dodatnih mega zaslužkih pa, kot že rečeno, Senko Pličanič in Rajko Pirnat prejemata tudi polno plačo.
pkorosec
21. 04. 2015 17.24
+1
saj zato pa tale "leva" avantgarda najbolj nasprotuje privatizaciji. Vecina te "leve" avantgarde tuli proti zasebnistvu, a sama ima zasebne firme, ki ne poslujejo na trgu, ampak lepo crpajo drzavni proracun z raznimi svetovanji, ki jih drugace noben kolk tolk zdrav clovek ne bi financiral niti z 5 centi. In podporniki leve avantgarde se derejo, da naj tajkune primejo. Ja primite jih, saj stojijo pred vami!
pkorosec
21. 04. 2015 17.28
+0
in zato draga slovenska levica, IZGUBLJATE nekdanje levicarje, ker tisti, ki mora za svoje prezivetje posteno delat, se mu vzame skorajda polovica v imenu drzave za razvoj drzavne infrastrukture in storitev. Dejansko pa v tej drzavi totalna anarhija, skoraj nic ne deluje kot bi moralo, nekdanji tovarisi pa si lepo zepe basejo z davkoplacevalskim denarjem. Levica pa tiho in najraje pleskota v ospredje mece in oznacuje delavce, ki so bili primorani si delo poiskati pri severnih sosedih kot jodlarske hlapce. Sramota.
Diškor
21. 04. 2015 16.40
+3
CANKARJEVA IN TEKAVCICEVA BOSTA PRISPEVALI' PA TO.
Karantanija
21. 04. 2015 16.40
+13
Ni važno, kdo je dobil v preteklosti kaj plačano, kdo ne. Ni bilo prav, če ni bilo.Toda ti študenti se borijo zase! Oni ne bodo dobili plačila, gospa ministrica! In prav je, da se borijo! Brez plačila ni dela - in obratno!
Nikiiy
21. 04. 2015 16.36
+0
Vsak Mesar, Frizer..Trgovc poskrbi zase..Diplomantoi FDV ja pa kot Sloni na porcelanu..To so Socijalni NE delavci..
Nikiiy
21. 04. 2015 16.37
+2
Še dober, da ne zahtevajo Benifikacijo in plačo na dom..
askralj
21. 04. 2015 16.30
+5
Aja imamo ministrico?! Kaj pa dela koliko se je zmanjšala brezposelnost po izjavah mramorja nam gre baje odlično... Kdaj bo kak komentar iz prve roke?!
odpisan2x
21. 04. 2015 16.12
+4
ko so delavce metali na cesto in jih še skoraj vsak dan, se nihče ni sekiral in tud opaznih prispevkov ni blo pa jih je več kot 200000 na cest.za teh 300 pa cela panika
Super Huey
21. 04. 2015 16.47
+6
Javno plemstvo ima posebne privilegije...za sužnje, kateri delajo za njihove privilegije pa medijem ni mar...
Super Huey
21. 04. 2015 17.08
+7
Javni priviligiranci, politiki, mešalci megle, bankirji in večina izmed 250 000 javnih plemičev seveda čuti to gospodarsko rast. Kaj pa tisti ki dejansko ustvarja in OGDOVARJA za svoje delo? Davek na davek na davek..puf na puf...denar ki naj bi šel za ceste nikoli ne pride do njih...ker je pokraden oziroma gre za plače javne plagiatorske elite! sram naj vas bo, tako imenovana akademska elita! S to državo je konec. Želijo uničiti še delavce k delajo v drugih državah za lastno lagodje in nesposobnost! Štrukelj, vsi politiki in OGROMEN DEL APARATA, Bančniki itd itd in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij, 212 občin itd itd) ste pogrebniki Slovenije. In niti en od vas priviligirancev, se noče odpovedati najmanjši dbrobtinici, katero izpulite lačnemu delavcu kateri vas futra! Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Tak aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
Borut Novak 1
21. 04. 2015 18.27
+3
Happy4
21. 04. 2015 16.07
+1
Mislim res, bolj ko berem vaše komentarje bolj me je sram za vas! Govorite da so si sami krivi da izberejo ta študij. In kam po vašem pametnem razmišljanju se splača it študirat da bo služba zagotovljena? NIKAMOR! Eni si izberejo študij zaradi tega ker jih to delo veseli za razliko od drugih ki naredijo šolo samo da imajo neko izobrazbo. Vsak si zasluži priložnost za delo, da se izkaže, da ugotovi v čem je dober. Ne si tule v skledo pljuvat ker nikoli ne veste kakšne težave pri zaposlitvi bodo imeli vaši otroci. Sploh ni važno kakšno izobrazbo izberemo, pomembno je da se borimo za svoje pravice, fakulteta za socialno delo, medicino, družbene vede, prav vsi! Držati moramo skupaj ne pa pljuvati drug čez drugega, označevati določene poklice kot manjvredne. Mislim dajte no res malo premisliti ali držite z mladimi, ali ste za prihodnost, za svoje otroke!
Super Huey
21. 04. 2015 16.35
+5
Happy...tvoj komentar nima najmanjše veze z realnostjo v parazitski državi kjer se momentalno nahaja slovenski delavec, ustvarjalec dodane vrednosti in tisti ki je EDINI!!!!! sposoben preživet realno na trgu dela. Bojim se da so pocukrane teze v stilu ''we are the world'' tukaj zelo NE NA MESTU ker para-ziti so poštene delavce pri nas izropali DO KONCA! Vprašujem se...v kateri realnosti ti živiš?
Happy4
21. 04. 2015 16.59
Super Huey
21. 04. 2015 17.03
+6
Ok. Kje je upanje za sužnja, kateremu država pobere vse davke in dovoli da je dve leti brez plače? Mi lahko razluščiš upanje tu?
Super Huey
21. 04. 2015 17.09
+4
Javni priviligiranci, politiki, mešalci megle, bankirji in večina izmed 250 000 javnih plemičev seveda čuti to gospodarsko rast. Kaj pa tisti ki dejansko ustvarja in OGDOVARJA za svoje delo? Davek na davek na davek..puf na puf...denar ki naj bi šel za ceste nikoli ne pride do njih...ker je pokraden oziroma gre za plače javne plagiatorske elite! sram naj vas bo, tako imenovana akademska elita! S to državo je konec. Želijo uničiti še delavce k delajo v drugih državah za lastno lagodje in nesposobnost! Štrukelj, vsi politiki in OGROMEN DEL APARATA, Bančniki itd itd in ostali lešinarji ste osebno odgovorni za potop države. Takole pa izgleda ko vseka realnost in se je treba soočit s trgom dela...JS/JU (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna, tudi politike, 300 komisij, 212 občin itd itd) ste pogrebniki Slovenije. In niti en od vas priviligirancev, se noče odpovedati najmanjši dbrobtinici, katero izpulite lačnemu delavcu kateri vas futra! Zakaj takšni enormni pufi, kateri so zategnili zanko parim generacijam vnaprej..in če koga zanima zakaj imamo največje davke na planetu...in zakaj najmanjši efekt od teh plačanih davkov.... Hja....imamo pač 240 000 glavi aparat!! Delavnega in poštenega človeka se dobesedno sili da zapusti tole zločinsko nadvlado javnih para-zitov.....ampak Slovenija je že preveč izropana da bi se dalo karkoli popravit. Najbolj pa ste seveda uničili delavce! V bistvu imamo slovenski delavci plače ZELO DOBRE, samo država, 240 000 javnikov nam jih pobere 80%!! Dragi nesposobni novinarji, malo se ozrite na naše javne uslužbence (birokrate, politike, bančnike, nesposobno elito)...le zakaj jim mirno lahko rečemo veleizdajalci? Odgovor je enostaven: DAVKI! Kot prvo, dragi mediji.... nehajte zavajat....pri nas ni samo 160 000 javnih, temveč jih je 240 000 in številka vsak dan raste! JS/JU rezat vsaj za polovico! Pa s tem ne mislim medicinke in policaje itd, ampa večino ostalih para-zitov.Na kratko....leta 91 smo imeli 60 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), nikjer interneta, računalnikov....država super prosperira. Davki normalni. Danes? 240 000 državnih uslužbencev (sem štejem vse ki so plačani iz proračuna), v vsaki pisarni internet, komp, klima....davki največji na svetu, država pa popolnoma nesposobna in v prostem padu...primerjajo nas z zimbabvejen. Delavca ste postavili pred vrata RKja in Karitasa, delavski otroci so lačni in stigmatizirani, vi jara gospoda pa bi še kr živeli od sadov dela nekoga drugega. Že sedaj imamo davke nabite med 80 in 85%, zato da se vi nesposobni prisesanci lahko 80% službenega časa šlepate na igricah in surfanju po netu v vaših klima pisarnah? Ste znoreli? Da utemeljim...samo malo je treba biti pozoren in se točno vidi kako je med vsakim delavnikom med osmo in šestnajsto uro popoldan, vsak portal, vsak FB, vsak chat, vsak forum NABITO POLN kjer se norca delate in bogu čas kradete. Koliko časa še? Živite v svojem svetu in ta vaš utopični svet je zgrajen na razčlovečenju delavca. In dokler ne bo Tak aparat vsaj 50% manjši, ne bo nič bolje! Se boste pa kmalu začeli žret med sabo, no saj se že!
Super Huey
21. 04. 2015 17.10
+6
Veselim se tvoje obrazložitve...ampak ti povem...na račun tvojega klikanja FB kravic v JU/JS in lepo plačico, so otroci sužnjev, kateri plačujejo davke za tvoj luksuz...lačni!!!
Super Huey
21. 04. 2015 17.49
+4
Borut Novak 1
21. 04. 2015 18.34
+3
zvit kot presta
21. 04. 2015 16.00
+7
Podpiram diplomirance soc. dela, da se jim omogoči pripravništvo v javnih soc. ustanovah. Drugače pa naj se mladi obrnejo tudi na nekaj zasebnih soc. ustanov. In upam, da njihov naslednji korak ne bo zahteva, da jim država zagotovi zaposlitev v javnih soc. ustanovah. Nek osebni riziko so pa vendarle sprejeli, ko so študirali očitno nezaposljivo smer.