Slovenija

Vrhniški občinski svet o problematiki Kemisa šele konec meseca, denar za gasilce odobren

Vrhnika, 18. 05. 2017 06.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Občinski svetniki na Vrhniki kljub zahtevam posameznih svetnikov niso razpravljali o okoljski problematiki, povezani s podjetjem za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer je izbruhnil velik požar. O tem bodo razpravljali konec meseca. So pa odobrili 150.000 za nakup opreme za gasilce.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Po požaru v Kemisu
    03:21
    Iz SVETA: Po požaru v Kemisu
  • Iz 24UR: Gasilci zbirajo prispevke za novo gasilsko opremo
    02:57
    Iz 24UR: Gasilci zbirajo prispevke za novo gasilsko opremo

Ljubljanski kriminalisti so v sredo opravili ogled kraja požara v vrhniškem Kemisu in okvirno določili mesto, kjer bi lahko pričelo goreti. Preiskava sicer še ni zaključena in tudi vzroka požara še ne morejo potrditi, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. V oddaji 24UR so poročali, da so neuradno izvedeli, da je zagorelo zaradi samovžiga. 

Čiščenje objekta še vedno poteka, gasilci izvajajo požarno stražo, na lokaciji so tudi delavci podjetja VGP Drava, ki čistijo Tojnico.

Kot je znano, je požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis izbruhnil v ponedeljek zvečer. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob tem so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo. Vodja civilne zaščite na Vrhniki Viktor Razdrh je povedal, da bi lahko zaključili v treh dneh. Poudaril je, da oljna gošča, ki plava na površju potoka Tojnica, v tem trenutku ne more priti do Ljubljanice, saj so postavili pivnike. Za soboto pa je napovedan dež, zato so na Tojnico že namestili muljno črpalko, ki bi preprečila, da bi povečana gladina potoka s seboj v Ljubljanico odnesla tudi goščo.

Na ministrstvu za okolje so pojasnili, da se je na onesnaženem odseku Tojnice gošča oprijela brežine in obrežne vegetacije. V strugi potoka je tudi veliko rjavo-oranžnih usedlin. Celoten vodotok po njihovih navedbah pregledujejo zaradi možnosti odliva onesnaževala v Ljubljanico. Kot ugotavljajo, so pregrade dobro postavljene, madeži se ne širijo in ne potujejo navzdol po toku proti izlivu v Ljubljanico. Po njihovih navedbah glede na sedanje stanje ni nevarnosti, da bi se oljna gošča izlila v Ljubljanico. Ocenili so, da gre za "eno večjih količin izlitih odpadnih olj v vodo", ki pa je pod nadzorom in je obvladljiva. Odstranjevanje bo po njihovih navedbah potekalo še najmanj nekaj dni, da se onesnaženje v grobem odstrani, sanacija onesnaženih brežin pa bo dolgotrajnejša, dodajajo. 

Vrhničani so zaskrbljeni, saj nimajo informacij o vplivih požara na zdravje in okolje.
Vrhničani so zaskrbljeni, saj nimajo informacij o vplivih požara na zdravje in okolje. FOTO: Damjan Žibert

Na opremi gasilcev nastalo za 226.000 evrov škode 

Ocena stanja opreme gasilcev po intervenciji v Kemisu je po Razdrhovih besedah pokazala, da je na ravni celotne zveze gasilskih društev na Vrhniki uničenih 25 odstotkov opreme. V treh gasilskih društvih, ki so na Vrhniki glavna in so bila najbolj na udaru v tokratni akciji, je uničenih kar 40 odstotkov opreme in zaščitne opreme gasilcev. Uničena je tudi oprema gasilskih društev iz drugih občin, ki so prihitela na pomoč.

Na opremi gasilcev, ki so sodelovali v intervenciji, je nastalo za 226.000 evrov škode. V to ni všteta škoda, ki je nastala na opremi treh poklicnih gasilskih enot iz Ljubljane, Kranja in Loža, ki so tudi pomagale pri gašenju. Samo na opremi gasilcev vrhniške gasilske zveze je škode za 154.000 evrov.

Civilna zaščita Občine Vrhnika je na občinski spletni strani zapisala, da lahko najdene izgorele odpadke, ki so posledica požara v Kemisu, od 12. ure dalje oddate v posebno dodane kontejnerje na lokacijah ekoloških otokov pri bivšem podjetju Iskra Elektron na Idrijski cesti in na makadamskem parkirišču nasproti Kmetijske zadruge na Jelovškovi cesti.

Gasilci bi že danes potrebovali novo opremo, saj intervencije potekajo dnevno, a Razdrh računa, da bodo vsaj takoj po potrditvi na občinskem svetu lahko šli v naročilo. Od Kemisa bodo zahtevali tudi poplačilo škode, nastale z gašenjem, je dodal.

Župan Vrhnike Stojan Jakin je za oddajo Svet povedal, da do zdaj v vrhniškem zdravstvenem domu pomoči zaradi zdravstvenih težav, ki bi bile povezane s požarom, ni iskal še noben krajan. Sta se pa zaradi bruhanja oglasila dva gasilca, vendar po njegovih besedah tudi pri njima ni povsem jasno, ali so zdravstvene težave povezane z gašenjem ali morda z virozo.

Vrhniški občinski svet o problematiki Kemisa šele konec meseca, denar za gasilce odobren 

Občinski svetniki na Vrhniki nocoj kljub zahtevam posameznih svetnikov niso razpravljali o okoljski problematiki, povezani s podjetjem Kemis. Kot je občina objavila na spletu, bodo o tem razpravljali konec meseca. Kot so zapisali, so "nekateri svetniki sicer pričakovali, da bo na seji govora o celotni problematiki Kemisa, a je župan dejal, da bo o tem govora podrobneje na seji čez sedem do 10 dni". 

So pa svetniki soglasno potrdili predlog, da občina nameni 150.000 evrov za nabavo nove opreme za gasilce ter za kritje morebitnih stroškov zdravstvenih ukrepov, če bi bili potrebni.

V soboto napovedana shoda 

Del Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi pomanjkanja informacij o dejanskem stanju onesnaženosti v kraju po požaru, za soboto organizira miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja. Poleg Kemisa so za mnoge lokalne prebivalce sporna tudi podjetja Unichem, Silico in Hamex. Zahtevajo odstop župana Jakinazaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV ter zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.

V vodstvu Kemisa za zdaj še niso razkrili, kolikšno škodo je povzročil požar.

"Ljudje so vznemirjeni, ker nimajo informacij," je pojasnil vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič. Skrbijo jih koncentracije živega srebra v zraku. Od pristojnih niso dobili nobenih pravih informacij o tem, kaj takšne koncentracije živega srebra pomenijo.

V soboto bo potekal tudi zbor občanov v Sinji Gorici, ki je eno Kemisu najbližjih naselij. Tja sta povabljena tudi župan Jakin ter direktor Kemisa Emil Nanut. Na spletu pa kroži tudi peticija, v kateri pobudniki zahtevajo, da se objekt Kemisa ne obnovi, temveč preseli "nekam daleč stran od Vrhnike, na neko nenaseljeno področje", saj da nihče ne more izključiti, da se podobna tragedija ne bo ponovila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (168)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nizkotonec
19. 05. 2017 09.37
+3
Ciymbalta:stara oprema gor ali dol.za njihove potrebe je zadostovala.zdaj pa je res popolno unicena.in ta oprema ni poceni.da opremis gasilca v zascitno opremo potrebujes vsaj 1500 evrov po gasilcu seveda ce kupis opremo ki ni vrhunska in tudi najslabsa ne.me prav zanima kaj bi reko ce bi gorelo pri tebi pa gasilci nebi morali prit ker ni opreme????najbolse da si se pristovolci kopujemo opremo sami????vsem gasilcem vsaka cast za borbenost z tem ognjom.V SLUZBI LJUDSTVA NA POMOČ!!!!
mastaflash
19. 05. 2017 08.06
+3
vsi se lahko do tal priklonite tem fantom, se posebej ljubljancani, sicer bi se najlepse mesto na svijetu de, dozivelo z oblaki kemije kaj podobnega kot vrhnika, do tal poklon
HorstWiesel
19. 05. 2017 08.44
+0
Med Vrhniko in Ljubljano je še kar nekaj naselj, vasi,...
wolfterier
19. 05. 2017 09.30
+2
KDO je podpisal gradbeno in UPORABNO dovoljenje,to je bilo donosno,sto posto !
Ciymbalta
18. 05. 2017 21.09
-14
Ja sedaj bojo vsi gasilci ki so bili tam imeli uničeno opremo. Mogoče so že imeli staro opremo, sedaj pa imajo šanso da dobijo novo. Le kaj delajo paniko, saj so verjetno imeli zavarovano staro opremo. Če pa niso imeli pol se lahko vsi zbrišejo pod nosom, ker zavarovalnica ne bo plačala, tisto kar ni zavarovano
Vabis
18. 05. 2017 21.31
+1
Erik Nov
18. 05. 2017 21.36
+17
Ej bimbo kera zavarovalnica ti pa zavaruje hlace??? Pa drugic ko bo gorelo se bo poklicalo tebe bos z svojim jezikom vse zrihatal
peet001
18. 05. 2017 19.57
+2
uf mam probleme skos bruham pa glava me boli sej vem da od 10 pivov to zihr ni
ecnarf
18. 05. 2017 18.52
+5
Nobeni pravih informacij o onesnaženju , tko kot v Črnobilu,zdej imamo tudi mi vrhniški črnobil.
Ramzess
18. 05. 2017 18.24
-16
So imeli škodo na opremi, ja kdaj, na kakšni intervenciji pa je nimajo, ne vem zakaj je ta primer tako poseben, ker je škoda tolikšna, torej je oprema slaba.
Ciymbalta
18. 05. 2017 21.10
-5
Ah sedaj bojo delali mal paniko pol pa bojo vsi tiho
Erik Nov
18. 05. 2017 21.38
+7
Vidva brihtola ne gasi se vsak dan olja, topil, smol na klasicnih intervencijah skoraj ni skode na gasilski opremi
Erik Nov
18. 05. 2017 21.38
+2
Vidva brihtola ne gasi se vsak dan olja, topil, smol na klasicnih intervencijah skoraj ni skode na gasilski opremi
mackon08
18. 05. 2017 17.52
+27
Škodo gasilcem naj plača Kemis, ali pa zavarovalnica, seveda če Kemis ima to vse zavarovano. Če slučajno tale objekt ni zavarovan mora nekdo v zapor pod nujno.
modelx
18. 05. 2017 20.42
-2
boš tudi ti gasilcem nabavil novo obleko, če ti pridejo bajto gasit? tak nakup je lahko le lepa gesta.
Ciymbalta
18. 05. 2017 21.13
-1
Ja gasilci morajo tudi imet zavarovano svojo opremo. Ne vem zakaj bi Kemis plačal gasilcem za škodo,. Kemis ah oni so sto procentov zavarovani, niso neumni
Vabis
18. 05. 2017 21.34
+3
Pri navadnem požaru se gasilska oprema poškoduje le izjemoma,ker ni olj kislin barv itd....
Erik Nov
18. 05. 2017 21.40
+6
Ne vem zakaj so sploh gasilci prisli kaj pomagat ce jim ni noben dolzan povrnit skodo
mackon08
18. 05. 2017 17.49
+12
Lolek Bolek, če bo tvoja hiša gorela jo tudi morajo pustiti naj zgori, a ne?
Draža
18. 05. 2017 17.12
-24
Bolje da so pustili,da vse do konca zgori,tako so naredili gasilci več škode kot koristi.
žve?ka
18. 05. 2017 17.21
+7
nogutsnoglorry
18. 05. 2017 17.34
+8
lolek, dj se mal od računalnika odklop, ker vidm da ti je možgan mal zakrnev, malo svežega zraka in narave, da vidiš kako stvari delujejo v realnem svetu.
piko112
18. 05. 2017 19.27
+5
Seveda požar bi se razširil in še danes bi gorelo.
marcel124
18. 05. 2017 17.01
+9
Včeraj smo se vozili z ladjico po reki Ljubljanici, reka je popolnoma mastna in zaudarja po olju in včeraj okrog 8. ure zvečer je bila že panika gasilci so noreli s čolni po Ljubljanici zaradi onesnaženosti reke, tako da toliko o tem da pregrade dobro zadržujejo nesnago v Tojnici, Ministrstvo pojma nima kaj se v realnem svetu dogaja. LP
Ramzess
18. 05. 2017 18.25
+0
piko112
18. 05. 2017 19.28
-1
kako veš da ni prišlo do še enega onesnaženja
tron3
18. 05. 2017 16.48
+4
Neizpeti slavček iz Gorenja po poročanju Požarja je imel glavno besedo v Kemisu, zanimivo.
FCL
18. 05. 2017 16.47
+9
Kemis naj plača škodo kako pa.
modelx
18. 05. 2017 20.44
-2
mastaflash
18. 05. 2017 15.09
+16
civilna zascita je odpovedala na celi crti..kje so podatki in neodvisne meritve???
assassin911
18. 05. 2017 16.36
+6
modelx
18. 05. 2017 20.43
-2
a sta člana in zakaj ne. samo ne podporna, ampak aktivna. vsi bi vse imeli in nič naredili. najlažje je gobezdat
assassin911
18. 05. 2017 22.08
model preveri zakonsko (in dejansko) koliko časa imajo gasilci za odhod na intervancijo, in koliko časa ima da se zbere CZ. Takrat ko se zbere CZ je že vsega konec.
srecnii
18. 05. 2017 14.57
+12
tu pa se vidi kakšne bar*abe našo državo vodjo....
bodi
18. 05. 2017 14.56
-2
Danes sem se peljal mimo po AC in lahko rečem ,da je zaudarjalo po smeteh tako kot včasih s tem ,da ni smrdel po razpadlih kožah .Je pa tako ,če bi nekdo vsak mesec iz Kemisa nakazal domačinom neko odškodnino bi vsi razumeli in bili razumni glede nesreče ,tako bo pa sedaj po vsej verjetnosti odstranjeno podjetje in bomo zopet vozili v Avstrijo in plačevali mastne denarce za uničenje teh odpadkov namesto ,da bi to sami tržili.
desirous
18. 05. 2017 17.05
+6
Nihče ni proti ostoju tega in podobnih podjetij. Težava je samo neprimerna lokacija. Morda je ta dogodek enkratna možnost da podjetje prestavijo na drugo lokacijo.
žve?ka
18. 05. 2017 17.27
+6
Koliko bi BODIPAMETEN vzel denarja v zameno, da živiš v svinariji in koliko bi pa plačal, da bi se izognil umiranju za rakom.
bodi
18. 05. 2017 20.34
+0
žvečka verjetno bi zahteval nadomestno hišo in še to ti povem mogoče bi bilo pa treba vprašati tiste kateri živijo v takem okolju kjer je tako podjetje(tujina). In še to pri nas je preveč korupcije in s tem posledično slabo izvajani projekti za katere pa ti in jaz ne vemo in zato zbolevamo za raznimi boleznimi katere še zdravstvo prikriva samo ,da je mir med ljudmi . In to je ves problem NEVEDNOST IN ZAVAJANJE .
Degnar
18. 05. 2017 14.47
+25
Zbiralnica nevarnih odpadkov 100 m od krajinskega parka in 500 m od spalnega naselja?! Kdo je izdajal dovoljenja?! Lažejo zato da prikrijejo kdo je odgovoren! Tožba na EU sodišču zagotovo uspe!
pabo39
18. 05. 2017 16.46
+6
Res je, to je srž problema. Do nesreč bo vedno prihajalo in zato morajo biti lokacije za takšne dejavnosti skrbno izbrane.
modelx
18. 05. 2017 20.46
-2
pri tako neizmerno veliki sloveniji je tako stvar mogoče postaviti 1000km stran.
tron3
18. 05. 2017 13.09
+14
Bistvo te tragedije je v tem, da se bodo posledice zaznala šele čez nekaj let, v obliki bolezni, ki bodo najedale prebivalstvo na Vrhniki. Farmacevti si že manejo roke, spet bodo zaslužl.
Roxy79
18. 05. 2017 12.49
-6
sicer pa da pridejo kakšni tuji strokovnjaki vrez vzorce meritve itd. znam ZELO VERJETI da ne bodo našli nič...ali pa bore malo. Bi pa seveda našli veliko drugih nevarnih snovi v tisti zemlji..... posledica AVTOCESTE in njenega onesnaževanja...... Si mislite............ 50 let.... že tam mimo vozijo vatomobili, tovornjaki.... se doagajajo razne nesreče... izlitja goriv, maziv... itd...... Ljudje pa veselo okopavajo, sadijo in lepo živijo. Sedaj ... pa odo KEmISU navrli vso nesnago pred nos.... ki pa nema nobene veze s požarom.......
+3
Nima nobene veze s pozarom..hahahaha...kej tok neumnga pa ze doug nisem slisal..pa je veliko neumnih komentarjev!!
Roxy79
18. 05. 2017 12.45
-6
čudno,,,,,,,,,,,,,,,,,da se po prvomajskih kresovih nihče ne obregne..... pa ob domačih roštiljih, ki se kadi iz kaminov na njihove vrtičke v bližini.................
HorstWiesel
18. 05. 2017 13.15
+6
Misliš, da roštilje podkurijo s kakimi kemikalijami iz kemisa?
pabo39
18. 05. 2017 16.48
+4
Jaz pečem na oglju. A ti kuriš z odpadnimi olji?
modelx
18. 05. 2017 20.47
+2
tudi ognjemeti svinjajo, pa so nad njimi vsi navdušeni
Juhu HU
18. 05. 2017 12.43
+6
POZIV VSEM OBČANOM VRHNIKE NA MIREN PROTEST ZAHTEVE: UMIK POTENCIALNIH ONESNAŽEVALCEV-KEMISA, SAUBERMACHERJA, IUV ČISTILNE NAPRAVE IZ URBANEGA NASELJA IN ODSTOP ŽUPANA VRHNIKE. TUDI VRHNIČANI SI ZASLUŽIMO VDIHOVANJE ČISTEGA ZRAKA IN IMETI NEONESNAŽENO OKOLJE!!!! Dobimo se v soboto, 20. maja, ob 10.00 uri, na eno-urnem sprehodu čez nezavarovan prehod za pešce, čez glavno prometnico, v bližini tržnice in bencinske črpalke. Zborno mesto parkirišče tržnica. ------ZDRUŽENI SMO MOČNEJŠI-------