Vrhniški občinski svet o problematiki Kemisa šele konec meseca, denar za gasilce odobren

Občinski svetniki na Vrhniki kljub zahtevam posameznih svetnikov niso razpravljali o okoljski problematiki, povezani s podjetjem za predelavo kemičnih odpadkov Kemis, kjer je izbruhnil velik požar. O tem bodo razpravljali konec meseca. So pa odobrili 150.000 za nakup opreme za gasilce.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Ljubljanski kriminalisti so v sredo opravili ogled kraja požara v vrhniškem Kemisu in okvirno določili mesto, kjer bi lahko pričelo goreti. Preiskava sicer še ni zaključena in tudi vzroka požara še ne morejo potrditi, so pojasnili na Policijski upravi Ljubljana. V oddaji 24UR so poročali, da so neuradno izvedeli, da je zagorelo zaradi samovžiga. 

Čiščenje objekta še vedno poteka, gasilci izvajajo požarno stražo, na lokaciji so tudi delavci podjetja VGP Drava, ki čistijo Tojnico.

Kot je znano, je požar v podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis izbruhnil v ponedeljek zvečer. Gašenje je trajalo vse do torka dopoldne. Ob tem so odpadne vode, pomešane s kemikalijami, delno odtekale tudi v bližnji potok Tojnica. Čiščenje objekta in potoka se je začelo v sredo. Vodja civilne zaščite na Vrhniki Viktor Razdrh je povedal, da bi lahko zaključili v treh dneh. Poudaril je, da oljna gošča, ki plava na površju potoka Tojnica, v tem trenutku ne more priti do Ljubljanice, saj so postavili pivnike. Za soboto pa je napovedan dež, zato so na Tojnico že namestili muljno črpalko, ki bi preprečila, da bi povečana gladina potoka s seboj v Ljubljanico odnesla tudi goščo.

Na ministrstvu za okolje so pojasnili, da se je na onesnaženem odseku Tojnice gošča oprijela brežine in obrežne vegetacije. V strugi potoka je tudi veliko rjavo-oranžnih usedlin. Celoten vodotok po njihovih navedbah pregledujejo zaradi možnosti odliva onesnaževala v Ljubljanico. Kot ugotavljajo, so pregrade dobro postavljene, madeži se ne širijo in ne potujejo navzdol po toku proti izlivu v Ljubljanico. Po njihovih navedbah glede na sedanje stanje ni nevarnosti, da bi se oljna gošča izlila v Ljubljanico. Ocenili so, da gre za "eno večjih količin izlitih odpadnih olj v vodo", ki pa je pod nadzorom in je obvladljiva. Odstranjevanje bo po njihovih navedbah potekalo še najmanj nekaj dni, da se onesnaženje v grobem odstrani, sanacija onesnaženih brežin pa bo dolgotrajnejša, dodajajo. 

Pogorišče na Vrhniki - 12

Vrhničani so zaskrbljeni, saj nimajo informacij o vplivih požara na zdravje in okolje. (Foto: Damjan Žibert)

Na opremi gasilcev nastalo za 226.000 evrov škode 

Ocena stanja opreme gasilcev po intervenciji v Kemisu je po Razdrhovih besedah pokazala, da je na ravni celotne zveze gasilskih društev na Vrhniki uničenih 25 odstotkov opreme. V treh gasilskih društvih, ki so na Vrhniki glavna in so bila najbolj na udaru v tokratni akciji, je uničenih kar 40 odstotkov opreme in zaščitne opreme gasilcev. Uničena je tudi oprema gasilskih društev iz drugih občin, ki so prihitela na pomoč.

Na opremi gasilcev, ki so sodelovali v intervenciji, je nastalo za 226.000 evrov škode. V to ni všteta škoda, ki je nastala na opremi treh poklicnih gasilskih enot iz Ljubljane, Kranja in Loža, ki so tudi pomagale pri gašenju. Samo na opremi gasilcev vrhniške gasilske zveze je škode za 154.000 evrov.

Civilna zaščita Občine Vrhnika je na občinski spletni strani zapisala, da lahko najdene izgorele odpadke, ki so posledica požara v Kemisu, od 12. ure dalje oddate v posebno dodane kontejnerje na lokacijah ekoloških otokov pri bivšem podjetju Iskra Elektron na Idrijski cesti in na makadamskem parkirišču nasproti Kmetijske zadruge na Jelovškovi cesti.

Gasilci bi že danes potrebovali novo opremo, saj intervencije potekajo dnevno, a Razdrh računa, da bodo vsaj takoj po potrditvi na občinskem svetu lahko šli v naročilo. Od Kemisa bodo zahtevali tudi poplačilo škode, nastale z gašenjem, je dodal.

Župan Vrhnike Stojan Jakin je za oddajo Svet povedal, da do zdaj v vrhniškem zdravstvenem domu pomoči zaradi zdravstvenih težav, ki bi bile povezane s požarom, ni iskal še noben krajan. Sta se pa zaradi bruhanja oglasila dva gasilca, vendar po njegovih besedah tudi pri njima ni povsem jasno, ali so zdravstvene težave povezane z gašenjem ali morda z virozo.

Vrhniški občinski svet o problematiki Kemisa šele konec meseca, denar za gasilce odobren 

Občinski svetniki na Vrhniki nocoj kljub zahtevam posameznih svetnikov niso razpravljali o okoljski problematiki, povezani s podjetjem Kemis. Kot je občina objavila na spletu, bodo o tem razpravljali konec meseca. Kot so zapisali, so "nekateri svetniki sicer pričakovali, da bo na seji govora o celotni problematiki Kemisa, a je župan dejal, da bo o tem govora podrobneje na seji čez sedem do 10 dni". 

So pa svetniki soglasno potrdili predlog, da občina nameni 150.000 evrov za nabavo nove opreme za gasilce ter za kritje morebitnih stroškov zdravstvenih ukrepov, če bi bili potrebni.

V soboto napovedana shoda 

Del Vrhničanov, zaskrbljenih zaradi pomanjkanja informacij o dejanskem stanju onesnaženosti v kraju po požaru, za soboto organizira miren shod v obliki enournega sprehajanja čez prehod za pešce brez semaforja. Poleg Kemisa so za mnoge lokalne prebivalce sporna tudi podjetja Unichem, Silico in Hamex. Zahtevajo odstop župana Jakinazaprtje Kemisa na sedanji lokaciji, zaprtje čistilne naprave na lokaciji nekdanjega IUV ter zaprtje Saubermacherja na Vrhniki.

V vodstvu Kemisa za zdaj še niso razkrili, kolikšno škodo je povzročil požar.

"Ljudje so vznemirjeni, ker nimajo informacij," je pojasnil vrhniški občinski svetnik Viktor Sladič. Skrbijo jih koncentracije živega srebra v zraku. Od pristojnih niso dobili nobenih pravih informacij o tem, kaj takšne koncentracije živega srebra pomenijo.

V soboto bo potekal tudi zbor občanov v Sinji Gorici, ki je eno Kemisu najbližjih naselij. Tja sta povabljena tudi župan Jakin ter direktor Kemisa Emil Nanut. Na spletu pa kroži tudi peticija, v kateri pobudniki zahtevajo, da se objekt Kemisa ne obnovi, temveč preseli "nekam daleč stran od Vrhnike, na neko nenaseljeno področje", saj da nihče ne more izključiti, da se podobna tragedija ne bo ponovila.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 168
 
nizkotonec 19.05.2017 09:37:31
Ciymbalta:stara oprema gor ali dol.za njihove potrebe je zadostovala.zdaj pa je res popolno unicena.in ta oprema ni poceni.da opremis gasilca v zascitno opremo potrebujes vsaj 1500 evrov po gasilcu seveda ce kupis opremo ki ni vrhunska in tudi najslabsa ne.me prav zanima kaj bi reko ce bi gorelo pri tebi pa gasilci nebi morali prit ker ni opreme????najbolse da si se pristovolci kopujemo opremo sami????vsem gasilcem vsaka cast za borbenost z tem ognjom.V SLUZBI LJUDSTVA NA POMOČ!!!!
Več komentarjev