Slovenija

Protestna zapora ceste: 'Če ne bo premika, bodo protesti večji, zapore pa daljše'

Gorenja vas, 27. 03. 2024 14.09 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, V.L., K.H.
Komentarji
58

V Občini Gorenja vas - Poljane so za pet minut protestno zaprli cesto Gorenja vas–Hotavlje. Kot opozarja eden od pobudnikov protesta, gre za odsek, ki je izjemno nevaren za hojo po cesti in kolesarjenje, prav tako srečevanje tovornjakov in avtobusov. Poslanec Mahnič pravi, da je vlada umaknila že zagotovljena sredstva za rekonstrukcijo. Če ne bo rešitve, bodo s protesti nadaljevali. Možna bi bila tudi zapora ceste v času kolesarskega maratona Franja.

Kot so izpostavili pobudniki protesta – župan Milan Čadež, državnozborski poslanec Žan Mahnič in predstavnik občanov Peter Rihtaršič, bi letos morala steči rekonstrukcija nevarnega cestnega odseka, a je vlada že zagotovljena sredstva prerazporedila. Rihtaršič je pojasnil, da je 1,5 kilometra dolg odsek regionalne ceste Škofja Loka–Žiri med Gorenjo vasjo in Hotavljami, ki ga povprečno dnevno prevozi okoli 4500 vozil, izjemno nevaren. Nevarna je hoja po cesti in kolesarjenje, prav tako srečevanje tovornjakov in avtobusov. V zadnjih desetih letih sta bili na tem odseku dve smrtni žrtvi, krajani pa na problem opozarjajo že dlje časa.

Kot je povedal Mahnič, so v letih vlade Janeza Janše projekt rekonstrukcije omenjenega cestnega odseka pripeljali tako daleč, da je projekt pripravljen za izvedbo, zagotovljena so bila po njegovih besedah tudi finančna sredstva. Lani bi morala potekati odkup zemljišč in izbor izvajalca, v teh mesecih pa bi se morala začeti gradnja, ki bi bila do leta 2026 končana.

Vendar je vlada Roberta Goloba sredstva za izvedbo projekta po besedah poslanca SDS prerazporedila na druge postavke. Tako do leta 2027 za omenjeni projekt ni zagotovljenih nobenih sredstev. "Tako zaenkrat ni nobenih obetov, da bi se cesta lahko začela delati," je dejal Mahnič in dodal, da bi letos za projekt potrebovali le 100.000 evrov, da bi se začeli odkupi zemljišč.

Celotna vrednost projekta, ki bi ga sofinancirala Občina Gorenja vas - Poljane, je ocenjena na 6,8 milijona evrov, pri čemer je Janševa vlada za projekt od leta 2023 do 2026 predvidela skupaj štiri milijone evrov. Projekt obsega širitev cestišča, ureditev pločnika v celotni dolžini od Gorenje vasi do Hotavelj ter izgradnjo novega mostu čez Kopačnico in krožišča na Hotavljah.

Prav tako je, kot je opozoril Mahnič, vlada umaknila že zagotovljena sredstva tudi za ureditev ceste Gorenja vas–Todraž, kjer bi dela tudi že morala potekati. Gre za nevaren cestni odsek mimo industrijske cone, ki ga dnevno prevozi 900 vozil, od tega veliko tovornjakov. Dve tretjini prvega odseka ceste sta že izvedeni, čaka pa se nadaljevanje.

Za tretji infrastrukturni projekt, cesto Trebija–Sovodenj, kjer manjka le še zadnjih 500 metrov in kjer je semafor že od leta 2017, so medtem sredstva v proračunu še vedno zagotovljena. "Vendar se, iz meni neznanih razlogov, ne odločijo za izvedbo razpisa za izvajalca del," je dejal Mahnič.

Kot je poudaril, je protest opozorilo vladi in ministrstvu za infrastrukturo, naj zagotovi potrebna sredstva in pristopi k izvedbi vseh omenjenih treh projektov. "Ljudje so resnično slabe volje, ker se je odvzelo tisto, kar je bilo že dano, in se stvar ne premakne. Če ne bo premika v naslednjih tednih, bomo s takšnimi protesti nadaljevali, vendar bodo ti protesti še večji, zapore pa daljše," je napovedal. Možna bi bila tudi zapora ceste v času kolesarskega maratona Franja.

Mahnič je ob tem dejal, da direkcija ima posluh za njihove težave in da ministrica že išče rešitve. "Z županom sva na razpolago za vso pomoč, za konstruktivno sodelovanje, kakršno je bilo že do sedaj, in verjamem, da se s takim pristopom in dialogom to da rešiti," je ocenil.

Čadež je ob tem spomnil na vse projekte, ki so bili na državni cestni infrastrukturi v občini izvedeni od leta 2018 do 2022. "Realizirani so bili res zahtevni projekti, in sicer krožišče Poljane, cesta Lučine–Suhi Dol, most čez Poljansko Soro v Gorenji vasi, cesta Trebija–Sovodenj v dolžini 1,1 kilometra in preplastitev ceste od Visokega do Brodov. Za to smo zelo hvaležni. Smo pa slabe volje, ker premika v zadnjih dveh letih ni," je poudaril.

Današnja zapora cesta je sicer povzročila tudi nekaj hude krvi, saj je en izmed voznikov, ki je obstal v koloni vozil ob zaprtju ceste, zahteval umik blokade, ki jo je s svojim vozilom povzročil Mahnič. Sledila je ostra izmenjava besed s podporniki protesta, tudi glede politične pripadnosti. Po nekaj minutah so nato protestniki, kot je bilo tudi prvotno načrtovano, blokado ceste umaknili in promet je znova stekel.

Direkcija: V teku so odkupi potrebnih zemljišč, odseka bi vključili v program širše popoplavne sanacije

Na Direkciji RS za infrastrukturo so v zvezi z omenjenimi projekti pojasnili, da projekt rekonstrukcije odseka ceste Gorenja vas-Todraž vključuje tudi gradnjo nadomestnega mostu čez potok Dršak in da je projektna dokumentacija za sanacijo mostu sedaj izdelana ter so v teku še odkupi potrebnih zemljišč.

Glede projekta Gorenja vas-Trebija (Hotavlje) so pojasnili, da je v zaključni fazi projektiranje krožišča in mostu čez Kopačnico. Občina Gorenja vas - Poljane vodi aktivnosti za nadomestno gradnjo mostu čez Soro na priključni lokalni cesti, ki je višji od državne ceste, kar povzroča težavo pri priključevanju na državno cesto, zato bo nujno zvišanje nivoja ceste, za kar pa je treba dopolniti in prilagoditi že izdelano projektno dokumentacijo.

Oba odseka sta bila po pojasnilih direkcije evidentirana v predhodnem sanacijskem programu v delu, kjer je bilo načrtovano financiranje odprave posledic škode oziroma zagotavljanja prevoznosti v okviru intervencijskih del. Vendar po presoji in odločitvi sektorja za investicije v ceste na koncu nista bila evidentirana, niti zanju ni bilo načrtovanega financiranja v okviru programa širše popoplavne sanacije oziroma zagotavljanja ustreznih protipoplavnih ukrepov.

Direkcija bo sedaj v okviru aktivnosti, ki jih trenutno izvaja za pripravo širšega popoplavnega programa, oba odseka predlagala za vključitev v program širše popoplavne sanacije. Nato bo pristopila k nadaljnjim aktivnostim, odkupu še potrebnih zemljišč, dokončanju projektne dokumentacije ter razpisu za izbor izvajalca gradbenih del.

Glede sanacije zidov in brežin na cesti Trebija-Sovodenj je medtem objava javnega naročila za izbor izvajalca gradbenih del predvidena maja. Dela bodo stekla še letos in bodo končana prihodnje leto, so napovedali na direkciji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
28. 03. 2024 09.01
+4
sds vsepovsod na okopih,ko so vlada vidijo samo eno,kako denar spraviti v svoje žepe,ko so opozicija kako priti na prestol brez volitev,ker tam nimajo niti 1% možnosti sestavit vlado.vse stavka po nareku sds in janeza.upokojencem,tistim ki so njihovi privrženci seveda,pošiljajo sms sporočila,kako jim bo vlada odvzela februarske uskladitve in zmanjšala vdovske pokijnine.mislijo ,da smo vsi manj prištevni v tej državi
murate
28. 03. 2024 08.58
+3
Piše se o cesti ki ni primerna za kolesarje in pešce med g vasjo in Hotavljami .Prepovedati vožnjo z kolesi,vzporedno z glavno cesto poteka cesta ki je asfaltirana in prepovedana za vožnjo osebnih vozil.Preko lesenega mostu pred Hotavljami se kolesar pelje brez težav,prav tako mimo trgovine z keramiko Kerflor in pokopališča.Kadar se peljem od Medvod proti Idriji gram vedno tam.Ceste v občini g.vas poljane so katastrofa in tu mislim da je tudi krivda občine in župana.Kakšen teden nazaj je šel kolega iz Kranja na Blegoš z kolesom preko smučišča Stari vrh,Javorje Žetina in je na netu objavil da je občinska cesta neprimerna za uporabo kolesarjev in motoristov in na nekaj delih celo smrtno nevarna. Zakaj policija takšno cesto ne zapre.Zakaj Mahnič in župan ne zapreta občinske ceste na Blegoš...
zibertmi
28. 03. 2024 08.54
+4
v tej občini je doma mahnič -sds,pa še kdo iz te kvote.leta nimajo pločnika,vse kar se je gradilo v tej doli je šlo iz naslova rudnika žirovski vrh,zakaj janez janša in urejal te ceste ,ko je bil vlada,tako leta 04/08 kot leta 2012 in ,da ne omenjamo covid časov.kje je bil takrat jager mahnič
štrekeljc
27. 03. 2024 21.44
+4
Se kdo še spomni, kako so se janšisti zgražali, če so antijanša protestniki ovirali promet po Ljubljani. Kako se reče tistim, ki imajo dvojna merila?
Oknaj 4
28. 03. 2024 08.16
-3
Ali se ti ne zdi škoda v težave Poljancev mešati politične akterje zapore . Če cesto poznaš rajši podpri sanacijo kot pa da se obnašaš kot trenutna vlada katera je taka " kaj bi da nebi"
cefre
28. 03. 2024 08.32
+3
Čista resnica je da je to popolnoma politična izvedba protestov! Glavni akteriji so popolnoma jasni! Ko je njihova politična opcija brezkompromisno jemala drugim je bilo vse v redu, sedaj ko se jim drobiž njihovega pobiranja vrača na njihov način je hudo! Četudi je cesta res potrebna popravila je bil pa ta protest popolnoma političen- dokaz glavni akteriji!
zibertmi
28. 03. 2024 09.05
+4
če poznaš zgodovino te ceste.kako se je sploh kaj urejalo in to tako kot je sedaj,da ti v tem naselju živi nek mahnič,ki je bil skupaj z janezom na vladi ,pa se ni niti peš pot uredila za silo,da otroci varno hodijo v šolo.potem ni kaj razmišljat,kam vodi ta protest in zakaj
murate
28. 03. 2024 12.03
Ceste parkirni prostori in še kaj so v veliki meri zapuščina nekih drugih časov,zato se marsikje težko srečata dva avtobusa ali se kamion poln hlodovine pogreza.Je pa dejstvo da denar za delomrzneže je za neke takšne samoumevne zadeve ga pa ni ali pa se neracionalno porabi za bedarije(kraje).povsod po Sloveniji je še vedno ogromno nesaniranih plazov....
kokicas
27. 03. 2024 20.33
+2
Tolk predavanja o varnosti na cestah posnetkih objestnezev pa resevalni pas a tukaj pa frajer parkira avto sredi ceste ustavi promet in izstopi ker protestira in ker lahko. Registrska je znana naj mu napisejo eno poloznico. Glede ceste tamle Oz tistega dela ni nič v primerjavi z neko resno povezavo ta odcek je dolg 500m se to napisite
borjac
27. 03. 2024 20.14
+3
SDS vojak Mahnič hodi naokrog in izvaja zapiranje cest, njihovi župani pa seveda to podpirajo, kao Golob ni napravil ceste, kar pozabili so da je SDS dobri dve leti nazaj vladal, pa ni napravil nobene ceste, sedaj protestno šuntajo ljudi proti PV Golobu zaradi stvari ,ki jih oni v svoji Desničarski vladi pod vodstvom vladarja Janše NISO ZGRADILI.
Nace Štremljasti
27. 03. 2024 19.50
+4
da mi Mahnič zapre cesto za katero ni nič prispeval ne bo dobro sds mafija bi rada zavladala ovce pa v trop
SDS_je_poden
27. 03. 2024 19.31
+6
Cesto sta zaprla župan in Mahnič. To je to, ko misliš, da si glavni petelin na domači vasi.
cefre
28. 03. 2024 08.34
Lahko je glasno peti na kupu, ki si ga pridno in dolgo delal!
ajdanakolesu
27. 03. 2024 19.31
+0
Vcasih so krajani vzeli krampe in lopate pa sami uredili cesto z samoprispevki in delom. Danes se pa ze vsak krajan dela gospoda protestnika...
Fročonski
27. 03. 2024 18.57
-1
In koliko avtomobilov gre tam mimo?? 100-200? Kdo bi se vozil po tistih kmetijah??
bodi
27. 03. 2024 19.10
+2
dej ne pametuj sigurno več kot mimo tvoje barake
SDS_je_poden
27. 03. 2024 19.15
+7
Tam se vozi vsakodnevno Žan Mahnič, pa očitno ima težave svoji glavo spravit mimo tistih ovinkov.
murate
28. 03. 2024 12.16
Tam se vozi redko ,ker je nižje doma, proti Škofji loki si pa presstavljaj kako je tam zjutraj ko so na cesti avtobusi z delavci in otroki,kamioni zaradi dostave in industrije... dejansko se dva kamijona tam.ne moreta srečati in eden mora zazaj ,v končnici je takoj zastoj.Ne glede na politično pripadnost se upravičeno pritožujejo,a je zapiranje cest,avtocest pravilen pristop je pa druga zadeva.Zakaj se ne uredi če so papirji urejeni,če denar je upam da taprsv tam izgubi življenje. Pa naj potem gre politiko
Športnik12
27. 03. 2024 18.17
+7
Ne podpiram takih dejanj
bodi
27. 03. 2024 18.27
-1
cefre
28. 03. 2024 08.39
+1
Zato ne podpiram, ker taki gospodje z toliko političnega znanja in poznanstvi dobro vedo da se rešitev, da dobiti veliko drugače! To kar počnejo sedaj je politično navijaški populizem in vodi v politično izključevanje in ne sodelovanje!
zmerni pesimist
27. 03. 2024 18.09
+1
Enga migranta naj povozi pa bo takoj rešitev
jezenslovenec
27. 03. 2024 17.51
+6
V tej Sloveniji pa lahko že vsak stavka in zapira ceste. Še posebej če so člani sdss.
Timijanus
27. 03. 2024 18.45
+7
Ukinit cesto, pa bo mir. Logično po SDS agendi.😂😂😂😜
štrekeljc
27. 03. 2024 17.49
+7
Po tej cesti se vozim precej pogosto, vendar na njej pešca še nisem videl. Še do Taverne, kamor se hodijo napajat, je prebivalcem Oberstdorfa peš predaleč. So pa v sezoni kolesarji, to drži.
mariborviola
27. 03. 2024 17.29
-1
Treba se je upreti tej nesposobni vladi
Kollerik
27. 03. 2024 17.28
+10
Mahnić je zraven, potem je vse jasno.
VWT6
27. 03. 2024 17.15
+15
Cela slovenija ima zanič ceste. Samo koroško poglejte. Državne ceste slabše kod makadam.
Nightrider
27. 03. 2024 16.51
+5
Poljane, Žiri, Gorenja vas... to so SDS fanatiki
SDS_je_poden
27. 03. 2024 17.19
+2
Res je in veliko je inbreedinga v teh krajih.
Fluxx
27. 03. 2024 16.35
+7
Ko je bil Janez so ble zapore na vseh cestah! Vsaka občina svojo zaporo! Ne pa kle ena boga zapora haha
Trilem
27. 03. 2024 16.32
+12
Pač so bile poplave in so sredstva raporedila drugam. Ni to edini projekt, ki je bil zamaknjen. Čisti populizem. Loleki