Slovenija

Proti anonimnim prijavam v šolstvu: 'Te so hujše kot inkvizicija'

Ljubljana, 08. 01. 2018 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
382

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju opozarjajo, da je kar 40 odstotkov vseh prijav na inšpektorat za šolstvo anonimnih. Inšpektor mora vsako od teh obravnavati, skoraj polovica vseh prijav pa se izkaže za neutemeljene. Ko je enkrat postopek sprožen, je ugled učitelja načet in težko si ga povrne, prijavitelj, ki se ne razkrije, pa ne odgovarja za lažno prijavo.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Učiteljem energijo in čas kradejo tudi starši
    02:03
    Iz SVETA: Učiteljem energijo in čas kradejo tudi starši
  • Iz SVETA: Ravnatelj Igor Selan: Lažniva prijava naredi učiteljem veliko škode
    03:31
    Iz SVETA: Ravnatelj Igor Selan: Lažniva prijava naredi učiteljem veliko škode

’Vzgojiteljica je udarila otroka’, ’učitelj je bil krivičen do učenca’, ’učitelji kadijo v zbornici’, ’ravnatelj nadleguje zaposlene’ … To je le nekaj od številnih anonimnih prijav, ki jih prejme inšpektorat za šolstvo. Prijavitelj se v prijavi ne razkrije z imenom in priimkom, inšpektor pa mora na osnovi takšne anonimne prijave - utemeljene ali ne - sprožiti inšpekcijski nadzor. Tako namreč narekuje zakonodaja.

Kar 40 odstotkov anonimnih prijav, od tega skoraj polovica neutemeljenih

Po besedah predsednika združenja ravnateljev Gregorja Pečana je takšnih anonimnih prijav okoli 40 odstotkov, od tega se jih kar 40 odstotkov izkaže za neutemeljene. Takšni so podatki inšpektorata. Ker je odstotek anonimnih prijav, ki se izkažejo za neutemeljene, velik, takšne prijave pa naredijo tudi veliko škodo ugledu učiteljskega in vzgojiteljskega poklica, so se zaposleni v vzgoji in izobraževanju po več letih aktivnega prizadevanja, ki ni obrodilo sadov, odločili, da zahtevajo ukinitev obravnave anonimne prijave v šolstvu.

Tisti, ki so nezadovoljni z delom zaposlenih v šolstvu in vzgoji, imajo možnost prijave na inšpektorat za šolstvo. Ta dopušča tudi anonimne prijave, kar pa je neke vrste anomalija. Namreč, inšpektor mora vedno zaščititi anonimnost vira, zato ni nič narobe, če je identiteta prijavitelja znana inšpektorju.
Tisti, ki so nezadovoljni z delom zaposlenih v šolstvu in vzgoji, imajo možnost prijave na inšpektorat za šolstvo. Ta dopušča tudi anonimne prijave, kar pa je neke vrste anomalija. Namreč, inšpektor mora vedno zaščititi anonimnost vira, zato ni nič narobe, če je identiteta prijavitelja znana inšpektorju. FOTO: Thinkstock

Na današnji novinarski konferenci bodo podrobneje pojasnili razloge za takšno odločitev, pravno podlago za spremembo zakonodaje, tudi nekaj primerov anonimnih prijav, ki so bile neutemeljene in neresnične ter so naredile veliko škodo, prav tako bodo predstavili, koliko podpisov so zbrali pod peticijo za ukinitev obravnave anonimnih prijav.

Skoraj 7000 podpisov pod peticijo

Nam so nekaj od teh podatkov posredovali že v naprej. Od lanskega oktobra je na voljo peticija za ukinitev obravnave anonimnih prijav, ki jo je podpisalo že skoraj 7000 državljank in državljanov. Peticijo bodo sedaj posredovali na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, na ministrstvo za javno upravo in na parlamentarno komisijo za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti.

Pridobili so tudi pravno mnenje za ukinitev obravnave anonimne prijave, ki so ga pripravili ugledni pravniki, kot so Albin Igličar, mediatorka Nina-Ana Jäger ter Marko Novak.

Kaj predlagajo pravniki?

Šolska inšpekcija, ki deluje v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, prejema v zadnjem obdobju veliko število anonimnih pobud, med katerimi pa je kar okrog 40 odstotkov neutemeljenih, zaradi česar so postopki izrednega nadzora ustavljeni. Pravnik Igličar opozarja, da v vseh teh primerih državna uprava z vodenjem postopka deluje v ozkem zasebnem interesu anonimnega pobudnika in ne v javnem interesu, kar je poslanstvo državne uprave. "V izvedenih postopkih nadzora so bila tako nenamensko porabljena proračunska sredstva, za osebe, nad katerimi je bil začet izredni nadzor, pa je nastala nepopravljiva škoda na njihovem statusu v družbeni okolici in osebnem počutju ter samopodobi. Prizadeti v teh postopkih nimajo na voljo kazenskopravnih in civilnopravnih sredstev za povrnitev škode, saj pobudnik teh postopkov ni znan, čeprav gre za neutemeljene oziroma lažne obtožbe in prijave. Anonimnemu pobudniku pač ni mogoče naložiti plačilo stroškov in ne izreči globe zaradi lažne prijave," v pravnem mnenju navaja Igličar, ki opozarja, da je v primeru, ko se prijavitelj oziroma pobudnik skrije v anonimnost, kršena vrednota človeškega dostojanstva, ki je tudi vrhovna pravna (ustavna in zakonska) vrednota in izhodišče človekovih pravic. V primerih neutemeljenih anonimnih pobud torej prihaja do neutemeljenega poseganja v ustavne pravice, ko tudi ni mogoče izpeljati temeljne pravice človeka do sodnega varstva ter pravice do odprave posledic kršitve pravic. "To pa ima pogosto negativne posledice za ustavno zagotovljeno nedotakljivost duševne in telesne celovitosti oseb, ki so preiskovane v postopku inšpekcijskega nadzora in pomeni neutemeljen poseg v njihovo zasebnosti," pojasnjuje Igličar, ki opozarja, da je ukrepanje na temelju anonimnih pobud izrazita izjema v pravnem sistemu, ki jo je treba tolmačiti skrajno zožujoče.

Anonimnost prijavitelja ni potrebna, saj mora inšpektor zaščititi vir

Običajno tisti, ki je predmet nadzora, sploh ni obveščen o končnih ugotovitvah. Tudi to bi radi poslej spremenili. Odločba ali sklep, s katerim inšpektor postopek zaključi, naj bo posredovana tudi obravnavani stranki. Kadar je nadaljevanje postopka brezpredmetno ali ni v javnem interesu, ker je bil začet na osnovi anonimne pobude, ki se izkaže za neutemeljeno, in inšpektor postopek ustavi, naj sklep, ki pomeni formalni konec upravnega postopka, vedno dobi tudi stranka, zopet katero je bil postopek začet.

Če sproženi upravni postopki ne morejo biti anonimni, pa zakon o inšpekcijskem nadzoru deluje drugače, saj inšpektorju nalaga, da mora obravnavati tudi anonimne prijave. Pri taki prijavi inšpektor začne postopek in šele, če ugotovi, da je prijava lažna, postopek ustavi. V skladu s to določbo ravna tudi šolska inšpekcija in opravi tudi na podlagi anonimne pobude izredni nadzor, pojasnjuje Igličar in dodaja, da je navzven, za javnost, anonimnost pobudnika oziroma prijavitelja (tudi kadar je le-ta inšpektorju znan oziroma ni anonimen) vedno zagotovljena z določili zakona o inšpekcijskem nadzoru, ki zavezuje inšpektorja k varovanju tajnosti vira prijave in drugih informacij, na podlagi katerih izvede inšpekcijski nadzor. "Pobudnik torej tako ali tako nikoli ne sme biti razkrit, saj ni stranka v postopku inšpekcijskega nadzora. Zato s tega vidika anonimnost pobudnika sploh ni potrebna," pojasnjuje Igličar.

"Zaradi posebnosti šolskega področja ter zagotavljanja integritete, dostojanstva in varnosti uslužbencev na področju vzgoje in izobraževanja ter možnosti njihovega sodnega varstva, predlagamo, da državni zbor dopolni 11. čl. zakona o šolski inšpekciji z novim odstavkom, ki bi se glasil: ’Kadar je podana anonimna pobuda inšpektor ne začne postopka.’ S tem bi v specialnem zakonu (zakon o šolski inšpekciji) dosegli, da se glede anonimnih prijav na področju šolstva ne bi uporabljal zakon o inšpekcijskem nadzoru. Na drugih področjih se torej ureditev ne bi spremenila," predlagajo pravniki.

Na področju šolstva pravniki predlagajo spremembo zakona o šolski inšpekciji, ki bi pomenila, da inšpektor ne začne postopka na osnovi anonimne prijave.
Na področju šolstva pravniki predlagajo spremembo zakona o šolski inšpekciji, ki bi pomenila, da inšpektor ne začne postopka na osnovi anonimne prijave. FOTO: Thinkstock

Šolniki: Ne nasprotujemo inšpekcijskemu nadzoru

Zaposleni v vzgoji in izobraževanju so torej enotni, da je čas, da se na zakonski ravni to končno uredi, k čemer so pozvali tudi pristojne službe, a so neodzivne. Koliko je vredna obljuba politikov, se sprašujejo. Odbor za izobraževanje, znanost in šport je razpisal redno sejo na temo anonimk v šolstvu julija 2017, pa so jo nato prestavili in do danes je še niso sklicali, opozarja Metka Zorec, predsednica Učiteljskega združenja Slovenije.

Hkrati pa zaposleni v vzgoji in izobraževanju opozarjajo, da nikakor niso proti inšpekcijskemu nadzoru. Nasprotno. Podpirajo nadzor, le prijavitelj naj bo znan inšpektorju, ki bo v skladu z zakonodajo prijavitelja zaščitil, hkrati pa bo v primeru neutemeljene prijave le-ta odgovarjal za svoja dejanja.

’Anonimne prijave so hujše kot inkvizicija’

Na Osnovi šoli Sveta trojica predlog pravnikov podpirajo. Tudi zato, ker so njihovi učitelji na lastni koži izkusili, kaj pomeni, če te nekdo anonimno in po krivem obdolži. "Imamo osebno izkušnjo naše učiteljice, ko je anonimni prijavitelj v prijavi navajal kupe nesmislov, ki jih je učiteljica potem morala demantirati oz. pojasniti. To ji je vzelo veliko časa, še več pa živcev in upadanja samopodobe. V tistih 14 dneh, kolikor je imela časa, da pojasni očitke, je shujšala za več kilogramov in od takrat dalje, je njeno zdravstveno stanje neprimerno šibkejše," opozarjajo in dodajajo, da je problematično tudi to, da od inšpektorja po končanem postopku niso dobili pisnega odgovora. "V zbornici vsake toliko časa završi, ko nekdo prinese informacijo o inšpekcijskem nadzoru na sosednjih šolah. To je hujše kot inkvizicija. Vsi se takoj začnemo spraševati, kako pa mi to delamo, kaj delamo narobe ipd. To se nam zdi enostavno slabo za naše delo in tako posledično trpi učni proces, saj se bolj ukvarjamo s tem, ali smo zadostili birokratskim predpisom, kot pa delu v razredu. Predpisov je enostavno preveč. Naše delo ni bilo ustanovljeno zato, da se ukvarjamo z birokracijo, ampak z vzgojo in izobraževanjem naših otrok."

Številni učitelji in vzgojitelji, ki so tarče neutemeljenih obtožb, težko povrnejo svoj ugled. Nastane nepopravljiva škoda.
Številni učitelji in vzgojitelji, ki so tarče neutemeljenih obtožb, težko povrnejo svoj ugled. Nastane nepopravljiva škoda. FOTO: Thinkstock

Učitelj, ki je tarča neutemeljene anonimke, težko povrne ugled

Na številnih šolah so prepričani, da želi anonimni prijavitelj načrtno škodovati učitelju, šoli oziroma ostalim učencem v razredu. Prepričani so, da bo s pisanjem imen in priimkov na prijave le-teh manj, učitelji pa se bodo končno lahko posvetili svojemu pravemu delu. "Ob anonimki se učitelj postavi v izjemno neprijeten položaj, tudi če je obtožba neutemeljena. Kljub 'oprostilni' sodbi je njegov ugled že okrnjen, samozavest načeta. Nastala je nepopravljiva škoda, ki se je nihče niti ne trudi popraviti," opozarjajo na Osnovni šoli Komenda Moste.

Anonimni prijavitelj ne odgovarja za lažno prijavo

Kar nekaj izkušenj z anonimnimi prijavami, pretežno neutemeljenimi, imajo tudi na Osnovni šoli Beltinci. "V preteklih letih smo imeli veliko ’cirkusov’ pri izbiri ravnatelja: anonimna pisma so romala na ministrstvo in na inšpektorat. Na ministrstvo so poslali pismo s hudimi lažnimi obtožbami, kot na primer, da se dovoljuje kajenje v šoli, da med poukom kadimo, da nič ne delamo … Cela stran izmišljenih navedb. Skratka, oblatili so ime celotne šole. Na inšpektorat so poslali obtožbe, ki so bile podpisane ’delavci šole’, čeprav to vsekakor nismo bili mi, učitelji te iste šole. Tako smo na naši šoli imeli večkrat inšpekcijo, poleg ravnateljice tudi učitelji, ki pa seveda ni ugotovila nobenih nepravilnosti," opozarjajo in dodajajo, da ob koncu tega madeža ni mogel zbrisati nihče, vsi ti spletkarji pa so ostali nekaznovani. "Kdo plačuje stroške inšpekcij ob anonimnih prijavah, kdo odgovarja za lažne prijave," se sprašujejo.

Razvrednotenje pedagoškega dela

"Izvajanje inšpekcijskih nadzorov na osnovi anonimnih prijav je anomalija, ki posameznikom (iz neznanih razlogov - zagrenjenost, ozek lasten interes, škodoželjnost, maščevalnost …) omogoča podajanje prijav tako, da se skrijejo in tako brez kakršnekoli odgovornosti blatijo, napadajo in obtožujejo," pa je mnenje učiteljskega zbora na Osnovni šoli Stična. "Obtoženi se brani, dokazuje, porablja svoj čas, voljo in energijo. Trpi njegovo delo, rušijo se odnosi, pojavljajo se bolezni. In ko so po dolgotrajnih postopkih vse obtožbe zavržene, skriti prijavitelj ne odgovarja z ničemer," opozarjajo in dodajajo: "Še tako predan učitelj ob takih napadih izgubi voljo, začne dvomiti v smisel svojega pedagoškega poslanstva. In tako izgubljamo vsi – najprej učenci in dijaki, potem sodelavci in šola in na koncu celotna družba. Vse pogostejši napadi staršev na šole, ravnatelje in učitelje zastavljajo vprašanje – kakšno šolo oz. šolski sistem si želi naša družba. Z razvrednotenjem dela, ki ga opravljamo učitelji, se kaže vrednost vrednot v naši družbi – nezaupanje, kritiziranje, nespoštovanje, nesodelovanje, egoizem."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (382)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MajstaAles
09. 01. 2018 10.15
+8
Obstajajo dobri in slabi učitelji. Obstajajo pa tudi odlični učitelji! Osebe, ki za vedno spremenijo življenje, ko jih spoznaš! Hvala vsem tem! Vsa slava tistim, ki se razdajajo za druge, kljub temu da so deležni le malo hvaležnosti! Jaz bom za vedno dolžan mojim učiteljem in le upam lahko, da bom ta dolg kdaj odplačal s tem da prenesem svoje znanje naprej. Živeli učitelji! In ne obupati zaradi komentarjev! Saj sami najboljše veste: večina ljudi je neumnih!
bus303
09. 01. 2018 08.34
-7
Danes so se očitno vsi učitelji vsuli na tale forum delit minuse vsakomur, ki samo podvomi o pravični obravnavi pozameznika pred mašinerijo šolskega sistema. Verjemite, posemeznik bo VEDNO odnesel kratko. Učitelj bo lagal za učitelja, hrbet mu bo kril ravnatelj, naskral pa bo vaš otrok, ki bo dolga leta plačeval za vašim protestom. Mnogi učitelj so brez razmisleka pripravljeni otroku zagreniti življenje, če se bodo za centimerer počutili "ogrožene". Kot vidimo tudi tule, pa se ogrožene počutijo že zelo zelo hitro in zato složno stopijo skupaj. Zato je anonimna prijava še eden redkih intrumentov, ki sploh ostane na voljo malemu človeku. In če je inšpektor ugotovil da jih je 40% brezpredmetnih, bi sam raje opomnil na ostali 60% primerov, kjer pa je bila prijava očitno upravičena. To je izjemno visok odstotek, ki kaže da bi bilo potrebno ta sistem anonimne prijave celo nadgraditi, ne pa da ga ukinnemo.
MajstaAles
09. 01. 2018 10.01
+13
Moj komentar je, da takšne komentarje pišejo razvajeni otroci in starši teh otrok. Nekoč so bili učitelji med najbolj cenjenimi členi družbe, danes pa si 40% in več upa pisati neutemeljene prijave in se niti ne podpiše? Zakaj bi pa mene motilo, če se izve moje ime ob prijavi! Če je res kaj govorim, bom še ponosen na to! Ne se hecat ljudje. Nisem učitelj, sem pa večni študent in vam zagotavljam, da je vsaka naslednja generacija otrok kot tudi staršev slabša kar se tiče šolanja. Lani je poleg 1/3 študentov na vpisni dan prišla še mati zraven!? Pa kaj ste normali? Mene bi bilo sram, če bi moja mati na faxu spraševala stvari namesto mene! Zbudite se! Počasi bomo ko Američani!
vstajnik1941
09. 01. 2018 08.17
+2
Ko smo mi hodili v šolo je bilo 3/4 učiteljev skozi oči otrok in staršev pod vprašajem glede njihove psihične kredibilnosti. V Gimnaziji je bilo še slabše, tam so šele na plano vsekale vse travne profesorjev. Šele na faksu je bilo bolje. Je pa nekaj res - v gimnaziji smo se delili v tri skupine v odličnjake, povpečneže in tiste s permanentnimi povpravci, katerim ni šlo bolj zaradi trdih glav. Najbolj zanimivo pa je to, da odličnjaki običajno niso končali faksa, povprečneži so vsi končali, tisti s popravci so pa vsi šli na pedagoško, kjer jim je pač uspelo. Dodatnega komentarja na povedano ni treba.
TistoPravo
09. 01. 2018 08.32
-3
Torej povprečnost v vrstah tako ubogih zagotovljena že od nekdaj. Sj kj drugega ne moreš pričakovat, ko pa večina otrocim predstavijo poklic učitelja učitelji sami v tako slabi luči. Vsaj se iz osnovne in srednje šole ter faksa spomni samo po enega dobrega učitelja in predavatelja. Ostala četa pa, ahhhh uhhh zmeda uglavnem, in dačeč stran od realnosti...da bi otrocim dali to kar si zaslužijo in bi morali dobiti...pozitivno sliko o lajfu!
MajstaAles
09. 01. 2018 10.04
+0
Uh, ko bi le bilo tako vstajnik. Dosti odličnjakinj je končalo pravni fax in so postale državne tožilke. Uporaba ženskega spola tukaj ni slučaj.
jesen?ica
09. 01. 2018 10.05
-2
Kdor ni bil za drugam, je šel pa na pedagoško. Čista resnica. Na žalost.
MajstaAles
09. 01. 2018 10.37
+5
Pri nas so vsi nesposobni šli na ekonomsko.
kapljač1
08. 01. 2018 22.04
+9
Vsako anonimnost je treba izločit. Tako se ljudje lahko sploh iz vseh delajo zgolj norca.
jesen?ica
09. 01. 2018 09.59
-2
Očitno je, kot je že predhodnik zapisal 60% prijav upravičenih, torej ne gre kar metat vseh prijav v nemar. Če bi se starš razkril ob prijavi, pa verjemite, da bi sledile posledice in kasiral bi jih otrok
MajstaAles
09. 01. 2018 10.08
+8
Veliko vprašanje je, kaj vse je padlo v teh 60%. Zastavim roko, da gre v veliki meri za neumnosti! V naših časih ni bilo nobenih prijav! Na kraj pameti nam ne bi padlo, da bi se nespoštljivo obnašali do učiteljev! V vsakem razredu je obstajala kakšna izjema, to kar se pa danes dogaja pa je podn. In vsega so krivi starši, ne učitelji! Moja mati je na prvi dan osnovne šole rekla razredničarki: "če bo delal bedarije ga kar vi po prstih vsekajte! Jaz ne bom zaradi tega hodila v šolo!" Ta oblika vzgoje je delovala in nikoli nisem počel bedarij. Od sošolca mati je prišla na vse govorilne in težila učiteljem da ga nefer obravnavajo! A verjamite mi: bil je pobudnik vsega sranja ki se je dogajalo v naši generaciji! Takšni starši so problem in takih je vedno več!
janjasanja
08. 01. 2018 21.35
+5
Dr.vet.med. po izobrazbi, trenutno učiteljica strokovnih predmetov. Poučujem že 8 let. Vsem vam, ki mislite, da učitelji v šolo hodimo samo na kosilo, sporočam, da me lahko nekdo zamenja za samo 1 teden, da izkusi to "brezdelje"... Anonimnih prijav se ne obravnava!
Doomer
08. 01. 2018 22.08
+4
Maš vso možnost, da greš delat kaj drugega. Pejt za 1 tedn na trak delat, če ti je tolk težko.
janjasanja
08. 01. 2018 22.17
+13
4 leta dela v klavnici na liniji imam za sabo... :-) Ne govorite, ker ne veste.
vstajnik1941
09. 01. 2018 08.19
-3
In kaj poučuje dr.vet.med? Seksualno življenje čričkov?
jesen?ica
09. 01. 2018 10.01
-2
Učiteljski poklic bi moral biti poslanstvo, vendar se marsikateri učitelj tega ne zaveda in samo izpolnjuje svoje norme (beri predava na hitro, pridobiva na hitro ocene ne glede na to, kako to občutijo učenci). Zelo malo je res prizadevnih in srčnih učiteljev, preverjeno.
MajstaAles
09. 01. 2018 10.18
+5
Janjasanja: ne poslušati teh bedarij, ki jih pišejo ti neizobraženci. Kako je že rekel Prešeren: le čevljem sodi naj Kopitar :)
pingvinislo5
08. 01. 2018 21.19
+6
anonimne prijave so navadno šikiniranje
felix59 drugič
08. 01. 2018 20.55
+21
Če mislite , da ste svojemu pamžu boljši učitelj , kot šolniki , ga imejte in poučujte sami doma !!!! V nasprotne bodite tiho , kot RITI !!!
jesen?ica
09. 01. 2018 10.03
-4
Najbrž si učitelj ali pa kakšen bližnji. Tudi učitelj si naj zasluži plačo, saj v glavnem hrepenijo po več denarja.
MajstaAles
09. 01. 2018 10.23
+2
Felix BRAVO! S tem komentarjem si zadel žebelj na glavo! :) Ne bi mogel boljše povedati! Ta stavek bi moral viseti nad vhodnimi vrati vsake šole! Hahahaha, res si me lepo nasmejal!
MajstaAles
09. 01. 2018 10.24
Škoda da lahko dam samo 1 plus temu komentarju!
vicente
08. 01. 2018 20.34
+9
anonimne prijave se ne obravnava in amen
jesen?ica
09. 01. 2018 10.04
-5
štrekeljc
09. 01. 2018 10.11
+3
narobe je, da se jih! Sami udbaši, še zdaj, anonimno bi ovajali! Riti posrane!
walter2
08. 01. 2018 20.19
+14
Če misliš,da imaš prav in to lahko podkrepiš z dokazi povej jasno in glasno,da te vsi slišijo!Mediji so lačni takih zgodb!A veliko anonimnih prijav čeprav so mogoče utemeljene romajo v koš ravno zato,ker so anonimne!
BananaPoslanec
08. 01. 2018 20.19
-2
Kolko pa se ne prijavi...
sandi101
08. 01. 2018 19.41
+33
Ja eni ste pa res modeli, takoj z odvetnikom nad ucitelje, anonimne prijave, ja pol jih pa doma imejte pa jih sami izobrazujte, veliko modernih starsev itak ne zna vzgajat otrok, znajo pa se potem preseravat nad ucitelji!
novakirena
08. 01. 2018 19.36
+11
slovensko solarvo je zadnjih 15 let v popolnem razsulu.
pingvinislo5
08. 01. 2018 21.21
+19
je. ampak večina krivde je na starših in delno tudi na zakonodaji, ki je učiteljem vzela avtoriteto.
TistoPravo
08. 01. 2018 19.28
-5
Psihofizične težave 99% zaposlenih tega sektorja producira po njihovem mnenju te neutemeljene prijave. In kakšne naj bi bile drugače, ko anonimne...če pa so resno nevaren partner za reševanje problemov na štiri oči z močjo 1:1! Motje psihofizičnega stanja presegajo jakost do mere, da le anonimnost in pritisk iz višjih inštanc delno koristi in samo "maže mozolje z makd-upom"...za povrh pa ti motenci za za dobre denarce učijo po nareku, racno zato njihovo moteno psihofizično stanje zaželjeno...sj normaln ne moreš bit, da štrajkaš za 3 ure na dan in dobrega jurja za izkozocanje svojih napak na ubogimi otroci, seceda obstajajo izjeme, v obliki 1% sektorja!
mak0521
09. 01. 2018 08.57
+4
Tvoje psihofizične sposobnosti so neprimerljive. Najprej preizkusi, pojdi delat to, potem pa blebetaj
krtofl
08. 01. 2018 19.21
-4
tega ni bilo dokler luda mila ni zahtevala da imajo farji šolo...
johanca123
08. 01. 2018 18.46
+1
kdo mi jamči če upravičeno prijavim ravnatelja OŠ iz Ljubljane, ki ga je nastavil šerif, da bo letel?
est
08. 01. 2018 19.05
+1
Nihče ! Odločbe, pritožbe, gora papirjev, nastrada pa tvoj otrok. Neverjetno kako držijo skupaj, ko se počutijo ogrožene. Verjemi tudi zaveznikov boš imela bolj malo.
Bassettt
08. 01. 2018 19.26
+9
Zakaj naj bi letel? Vec kot polovica Slovenije je taka pri izbiri kandidatov. Obravnavajo se KRSITVE DELA, ne predhodnega postopka izbire. Ce vam gre v nos to, kdo je na mestu ravnatelja, kot jaz vem, je cel postopek izbire pred tem, nima samo serif glasu pri tem!
johanca123
08. 01. 2018 18.42
-17
Res je to hujše kot inkvizicija - le da so inkvizitorji učitelji
Soulsister
08. 01. 2018 19.28
+10
BaGr67
08. 01. 2018 19.41
+9
gruber74
08. 01. 2018 18.32
-22
Problem je da velika večina profesorjev svoje probleme od doma in frustracije prenašajo na učence. Itak so zelo preveč plačani na to kaj delajo.
johanca123
08. 01. 2018 18.43
-9
30 let nazaj so bli vsak s svojo psihično težava - dane jih imajo pe več. Naj bi prijavil z imenom in priimkom, da bo potem smrkavec nastradal.
TistoPravo
08. 01. 2018 19.33
-11
Hude psihofizične težave, se še potencirajo.,če hodiš za dobrega jurja za dobre 3 urce dela na dan in z odgo orbostjo enako 0
dolencek11
08. 01. 2018 18.18
+24
spremenit šolski sistem, kakor je bil 30let nazaj in bo bistveno manj pametnjakovičev, k se obremenjujejo z drugimi in prjavljajo...
Uporabnik113089
08. 01. 2018 18.07
+6
"Zaposleni v vzgoji in izobraževanju opozarjajo, da je kar 40 odstotkov vseh prijav na inšpektorat za šolstvo anonimnih. Inšpektor mora vsako od teh obravnavati, skoraj polovica vseh prijav pa se izkaže za neutemeljene." Popolnoma komunajzarski način razmišljanja. Zakaj ne poveste malce drugače? Poskusite, ni težko! Torej? Več kot polovica prijav je utemeljenih!
Soulsister
08. 01. 2018 19.29
+4
pufic
08. 01. 2018 17.27
+19
Največji frajer je Igor Lukšič in njemu podobni redni profesorji, ki dvakrat na teden pride na faks za 3 ure in zato dobi plačilo okoli 2800 netto. Pa ne pozabit da je od Junija do oktobra doma. Toliko o nasem šolstvo in delu.
MajstaAles
09. 01. 2018 10.41
+3
Med tem ko profesorji na naravoslovnih faxih delajo kot živali in imajo po 160% urnike. Poleg pedagoškega dela morajo pisati še zadostno število člankov, ki so za razliko od družboslovnih, vezani na dejansko laboratorijsko ali terensko delo. Nič kaj ne zavidam tem profesorjem. Plača pa niti približno ni nad 2 jurja.