Slovenija

Proti kolektivni krivdi

Maribor/Brežice, 23. 08. 2007 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadškof Kramberger je z izjavo o povojnih grobiščih prizadel tiste, ki z morijo nimamo nič, poudarja mariborska LDS.

LDS Maribor je proti kolektivizaciji krivde za povojne poboje.
LDS Maribor je proti kolektivizaciji krivde za povojne poboje. FOTO: POP TV
Na Teznem je največje morišče v Evropi po drugi svetovni vojni. Čeprav smo mali narod, imamo na sebi velik madež, največji madež v Evropi. / ... / Nikogar ne želimo obsoditi, po zgledu pokojnega papeža Janeza Pavla II. želimo očistiti zgodovinski spomin, to pa pomeni spoznati in priznati resnico, prositi za odpuščanje in tudi odpustiti, za vse žrtve pa opraviti pietetno dejanje. Mariborski nadškof in metropolit Franc Kramberger

Mariborska LDS ne more sprejeti izjav, ki skušajo krivdo za izvensodne povojne usmrtitve naprtiti borcem NOB, ali pa, kot je razumeti izjavo mariborskega nadškofa in metropolita Franca Krambergerja, kolektivizirati krivdo in povojni madež pripisati slovenskemu narodu, je poudaril vodja svetniške skupine LDS v mestnem svetu Milan Petek. Ob tem je vladni komisiji za prikrita grobišča očital, da svoje delo opravlja nepietetno in ga podreja potrebam dnevne politike.

"Žalosti nas, da je najvišji mariborski cerkveni dostojanstvenik nekritično povzel tendenciozne komentarje vladnega zgodovinarja Jožeta Dežmana ter proglasil lokacijo na Teznem za največje morišče po drugi svetovni vojni. Tega seveda ne more dokazati, saj ne pozna vseh povojnih morišč po Evropi. In z izjavo o tem, kako ima tako majhen slovenski narod na sebi tako velik madež, je nadškof Kramberger prizadel in oblatil vse tiste, ki s to morijo nimamo nič," je dejal Petek, ki je tudi poslanec LDS v državnem zboru. "Prav nadškofu bi lahko rekli, da mora najprej očiščenje narediti inštitucija, ki ji pripada. In ta je v času druge svetovne vojne bila ena izmed tistih, ki je vsaj v enem delu Slovenije sodelovala z okupatorjem," je dejal Petek.

Po njegovih besedah povojnih pobojev niso izvedli niti slovenski borci, niti Mariborčani, niti slovenski narod. "Poboji, ki so jih nad ustaši in domobranci izvedli vojaki tretje armade jugoslovanske vojske in morda tudi Rusi nad Kozaki, bi se lahko zgodili kjer koli na poti od Dravograda preko Hrvaške do Beograda. Žal se je to zgodilo pri nas v Mariboru."

Predsednik komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je napovedal, da bo komisija jeseni začela s sondiranjem območja nekdanjega protitankovskega jarka pri vasi Mostec v brežiški občini, kjer naj bi v množičnem povojnem grobišču ležali posmrtni ostanki več tisoč ljudi. V grobišču naj bi bilo pokopanih več tisoč Nemcev, ustašev, domobrancev in več premožnih brežiških družin. Med žrtvami naj bi bili tudi otroci.

Petek je dejal, da se v mariborski LDS pridružujejo "tistim, ki se zavedajo, da je treba dostojno pokopati umrle, poskrbeti za obeležitev polj smrti in to storiti dostojanstveno, sočutno in etično". "Mariborčane lahko še posebej skrbi tudi to, da se nam dogaja nekakšna stigmatizacija v času, ko pridobivamo na razvoju in postajamo vse pomembnejši akter v evropskem prostoru," je še dodal Petek.

Predsednik mariborske LDS in podžupan Andrej Verlič pa je dejal, da je Maribor svoj odnos do izvensodnih povojnih usmrtitev izrazil že v začetku 90-ih let s postavitvijo spominskega obeležja. Po njegovih besedah pripadniki povojnih generacij niso dolžni sprejemati ne osebne in tudi ne kolektivne krivde za to, kar se je zgodilo, še preden so se sploh rodili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
30. 08. 2007 21.19
je slučajno kdo tebi v famililiji bil ubit venet? Ali se samo duriš zaradi neumnosti?
venet
30. 08. 2007 12.53
ravno LDS in podobne organizacije (ZSMS, ZKS, SD itd) so zadnjih 50 let svoje delo podrejale podreja potrebam dnevne politike, zato pa so bili zločini toliko časa zamolčani. In potem se najde en Milan Petek, in soli pamet o podrejanju dnevni politiki. Naj gre raj domov spat namesto da kvasa take oslarije.
hinko.murovec@siol.net
24. 08. 2007 10.36
Spoštovani Victoriosus, nisem ravno prepričan, da je moje govorjenje 100 procentno objektivno in tudi nikoli nisem trdil , da je. Ne strinjam pa se z Vašimi navajanji nekih nebuloz. Če s tem mislite na moje trditve, da je izdaja najbolj gnusno početje in so imeli v začetku vojne vsi enakovredno možnost odločitve kam in h komu , potem je nekaj narobe. Žal mi je toda nikoli ne boste uspeli verodostojno prikazati izdajalce kot borce za svobodo. Vedno je , sploh pa v času vojne kaj narobe tudi na strani " dobrih " fantov, ni mogoče pričakovati popolne zakonitosti in procesnih nezmotljivosti, tega ni v mirnem času, še danes sodišča odločajo kljub dokazom precej čudno ( Novo Mesto ) , so pač morilci pravi in mrtve nezaželjene. Taki primeri danes lepo kažejo kaj bi bilo , če bi bilo še enkrat enako. Pa tudi potrjujejo moje trditve, da je šlo za prosto a napačno izbiro strani , ter iz tega logičen zaključek. Danes praktično takratnih akterjev nepravilnosti in dobesednjih svinjarji praktično ni več. Toda miselnost, mžnja, sovraštvo in zloba so enako izraziti pojavi. Žal tudi upljiv RKCja in njegovih teženj ni nič manjši. Ob JJ in vladni podpori se zgodovina ponavlja in peha Slovence v ponovno obdobje suženjstva in inkvizicije v malce drugačni izvedbi. Priznate ali ne, Yugoslavija je , ko je Tito sprevidel, da mora ukrepati, če noče , da zavlada KP kot v SSSR prekinil kljub grožnji z agresijo z Rusijo. Če bi bilo vse res kar Vi in vaši zagrizeni sovražniki neverujočih in normalno verujočih navajate , potem bi danes v šoli imeli ruščino in bi bila tudi uradni jezik. Če pa bi bilo tako, kot so si predstavljali Vaši starši ( bedaki, ki so verjeli škofu Rožmanu in ostalim podrepnikom velike Nemčije ) danes Slovenija niti pod razno ne bi bila samostojna. Nihče Vas ne krivi za napake in grehe Vaših staršev, toda , če niste njim enaki in ste res boljši potem to pokažite z bojem za boljši jutri in ne z slepim maščevalnim in razdiralnim delom, ki uničuje celotno Slovenijo. Ali se genijalci niste res nič naučili?? Hočete ponoviti sramotno zgodbo Vaših očetov ?? Ubogi reveži. LP
lyinx01@volja.net
24. 08. 2007 10.22
Eh tak je to če pa so komunisti šlampasti pol pa se jim šlamparija maščuje ker če nebi bili pol nebi zdaj noben jamral ker nebi nobenga bilo prav jim je kaj pa so bili šlampasti LOL
gadni@email.si
24. 08. 2007 10.05
Gen.T - Tudi pri nas je to kriminal, vendar je več kriminala v ozadju, ko ljudem vržejo kost da se kregajo, za hrbtom pa se na veliko krade davkoplačevalski denar.
gadni@email.si
24. 08. 2007 10.00
Ta beli so spet na delu in izpolnjujejo svoje 70 let stare fantazije, kako bi prodali domovino. JJ se je dogovarjal za incidente na morju, sedaj pa Nemci s prstom kažejo nanj in na njegovo veleizdajo, on jim pa kar v paketu prodaja največja logistična podjetja.
DarthRevan
24. 08. 2007 09.54
En moj znanec je bil v Skandinaviji, recimo, tam je že skoraj kriminal če Vidkuna Quislinga samo omeniš. Pa pri nas poglejte...
albertinum@excite.com
24. 08. 2007 09.45
Victoriosus, domobranci, ki so prisegli zvestobo Hitlerju, so na tvojo žalost propadli leta 1945. Če leta 2007 še vedno želiš prisegati zvestobo Hitlerju, si obrij glavo in pojdi k neonacijem (ali pa k NSi). Če ti Hitler ne sede, pač pa zgolj želiš biti izdajalec lastnega naroda, potem se prodaj kakšni tuji obveščevalni službi.
pkorosec
24. 08. 2007 09.33
Kakšen žal, kakšna kolektivna krivda .... ponosni bi morali biti na to. Ponosni, da je jugoslovanska armada vsaj malo ocistila domovino domačih izdajalcev. Cisto mozno, da je bil kdo usmrčen, ki si tega ni zasluzil, zagotovo pa niso bili vsi usmrceni ki so po vojni bezali v Avstrijo. Moja stara teta se je ozenla s nemskim kocevarjem in ta je v fiksnem strahu pred jugoarmijo bezal v Avstrijo skupaj s svojo zeno. Na meji so ju dobli partizani, a so ju spustili naprej in nikomur skrivili niti lasu. Pac nista imela krvavih rok, ceravno sta bila ljubitelja Nemcije.
majanovak@yahoo.com
24. 08. 2007 09.12
Me veseli, da se je oglasil Milan Petek. Takšno izrabljanje povojnih bojev v lastne politične interese je dejansko nedostojno dejanje. Pripisovanje madeža celotnemu slovenskemu narodu je že obsojanje samo na sebi. In čeprav so bili tudi verni med žrtvami, se ne more Cerkev pojavljati kot moralna razsodnica, saj je bilo njeno obnašanje v vojni daleč od neoporečnega. Maribor je pa res po krivici zaradi tega stigmatiziran.
victoriosus
24. 08. 2007 08.44
Ribičič. Takoj, za začetek. No, ampak spet o nekih izdajalcih. Jaz primerjam domobransko zaprisego in temeljne točke PIF-OF, pa se mi zdi zaprisega prav nedolžna! Za vsako "sporno" točko v zaprisegi obstaja analog v temeljni listini OF. Pozablja se tudi, da so partizani na kapah imeli rdeče zvezde, ne pa slovenskih zastav, Domobranci so jih imeli. Nastali so pa tudi 3 leta po partizanih. Le zakaj? Da bi se branili, logično. Domobranec-dom braniti. Bolj kot jasno. Nekateri govorite o potujčevanju..... 600 let pod Habsburžani, pa jaz imam danes slovensko tipkovnico, ne vem za vas. Po 50ih letih pod Jugoslavijo pa znate vsi srbohrvaško, vse je bilo v njihovem jeziku....ehm, a to ni potujčevanje??? Domobranci se niso zavzemali za ponemčevanje, komunisti pa za jugoslovanizacijo so se! Poglejte Argentino, ki jo tako pljuvate.... tam govorijo lepo slovensko (ne nemško, ne srbohrvaško), je toliko narodnih noš, kot verjetno v celi Sloveniji, zavedni so pa tako zelo, da bi vas vse bilo sram, da se imate za Slovence. Sem videl na lastne oči. Murovec rad govori v nekih nebulozah, to je vedno počel, ampak zanj ni pomoči, ker so mu leta in leta prali možgane. Ga celo razumem, da napada z nekimi floskulami, še vključuje Cerkev in celo Janšo(?!). Pravzaprav celoten komentar usmerja k pljuvanju po RKC. Saj ni edini, ki svoje frustracije tako stresa na druge. Dejstvo, ki mi ga še nihče ni izpodbil, je še vedno na mizi: če ne bi bilo vsiljene revolucije, bi po vojni krasno zaživeli, kot večina zahodnoevropskih držav. Namesto tega so izkoristili vojno za prevzem oblasti (saj za to se je šlo!!) in nas pahnili v 50letno temo. Strahovlada v Jugoslaviji je splošno znana po celem svetu, če jo pa hočete eni minimalizirat, je vaš problem, ampak SE VE!
gadni@email.si
23. 08. 2007 21.37
Vsi vemo, da je bilo v času komunizma storjenih veliko zločinov. Vendar so bili tudi pred 2ww, ko so bili na oblasti krščanarji. Eni so bežali na tuje ker v Sloveniji ni bilo možno dobro živeti pred 2ww nekateri po njej. Treba je vedeti, da komunizem ni prišel sam od sebe, slabe življenske razmere, izkoriščanje itd... so marsikoga prisilile, da je šel po svetu ali videl boljše življenje v komunizmu. Je pa tudi res, da so koga počili po nedolžnem, taki so bili pač časi. V Franciji so jih pobili veliko več izdajalcev, pa se nihče ne sekira.
hinko.murovec@siol.net
23. 08. 2007 20.37
Pravi Svobodnjak, potem priznavaš, da so tvoji belčki in domobrančki pobili kup nedolžnih in še več pognali v taborišča. Pa ja ne boš rekel, da so bili pred zakolom na Urhu izvedeni sodni procesi, da so na podlagi sodnih nalogov po ustreznem postopku in sodelovanju socialne službe vzeli otroke materam in jih odgnali v Nemčijo . Veš ti pošteni potomec še bolj poštenih staršev, čeprav nisem bil nikoli v partiji bi nekoč in danes izbral partijo in ne strahopetno gnilo izdajalsko klapo, ki se je tresla za svoje imetje in raje žrtvovala lastne brate in sestre kot kravo iz hleva. Kar je dejansko zločinov je prav da zanje storilci odgovarjajo, to velja za vse narode in narodnosti in vse stranke , združbe itd. Sam imam mirne tako živce kot vest , pa naj gre za mene samega ali moje prednike, ki so bili aktivni v borbi proti okupatorjem kot partizani in aktivisti. Ne dragi moj Pravi Svobodnjak nikoli nisem pripadal in tudi nikoli nočem pripadati tvoji vrsti, imam veliko pre slab želodec za taka herojska dejanja kot je izdaja lastnega naroda . Z Odličnim spoštovanjem . LP
PraviSvobodnjak
23. 08. 2007 20.20
Hinko murovec, pa ja ne misliš, da bomo nasedali tvojim besednim igricam in izmikanjem. Pri povojnih pobojih so aktivno sodelovali tudi slovenski komunisti. Demokracija ti je očitno tudi zelo tuja. Ti zahtevaš, da naj mi dokazujemo nedolžnost ljudi, ki jim nikoli ni bilo sojeno. V demokraciji se dokazuje krivda in ne nedolžnost. Vsi, kateri so bili pobiti brez sojenja, so nedolžni. Najbolj škodljivo za slovenski narod je bilo izdajstvo, ki so ga izvedli komunisti, ko so prevarali slovenski narod. Obljubljali so svobodo, prinesli pa tiranijo. Lepo si se opisal. Ti si zagovornik izdajalske komunistične sodrge. Pa vidi se, da izgubljaš živce, ko prihajajo na dan zločini tvoje ljubljene partije.
kriss714@amis.net
23. 08. 2007 20.17
Svobodnjak, RKC jih moti predvsem zato, ker ni pravoslavna.
PraviSvobodnjak
23. 08. 2007 20.15
Največje zlo v zgodovini človeštva je komunizem. RKC, ki jo vsi radi vlečete na dan, je v primerjavi s komunizmom pravi angelček.
PraviSvobodnjak
23. 08. 2007 20.14
Gadni, edini, ki so izdali slovenski narod, so komunisti. To je najbolj temna lisa v Sloveniji. To, da so se domobranci v boju proti komunizmu naslonili na okupatorja, ki je itak že izgubljal vojno, je malenkost v primerjavi s komunističnimi zločini.
PraviSvobodnjak
23. 08. 2007 20.12
Ne. Komunistični zločini so kolektivna krivda le tistih, ki ne obsodijo komunizma. O zločinih druge strani smo pa itak že vse slišali in še poslušamo. Razlika je le v tem, da prihajajo na dan novi in novi komunistični zločini, medtem, ko morajo o zločinih druge strani kar naprej ponavljati ene in iste stvari, pa še teh je precej manj.
hinko.murovec@siol.net
23. 08. 2007 20.06
Tu je nekaj ljudi z hudo poškodovanim vidom, vidijo samo rdeče. Morda bi Victoriosus kljub določenim simptomom te iste bolezni lahko pomagal sotrpinom saj je menda zdravnik. Gen.T , ne zahtevaj nemogočega sploh pa ne pre hitro, morda dobiš kake vrste odgovor jutri po prvi jutranji maši. LP
DarthRevan
23. 08. 2007 19.45
Ah, kriss je strategijo gigantsko učenih besed apliciral na predmetno diskusijo, zakaj očitno je videti, da je kvaniteta njegovega obsega ažurnih informacij v predmetni diskusiji enaka nič.