Slovenija

'Proti mediaciji mediji, ne Hrvaška'

München, 07. 02. 2009 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Žbogar ni prepričan, da Hrvaška nasprotuje mediaciji. Kot razume, to počnejo hrvaški mediji, je dejal po srečanju z Jandrokovičem. Z njim sta se dogovorila tudi za naslednje srečanje, kje in kdaj, pa ni znano.

Slovenski in hrvaški zunanji minister Samuel Žbogar in Gordan Jandroković sta se danes ob robu varnostne konference v Münchnu pogovarjala in dogovorila, da se bosta še srečala in takrat podrobneje govorila o vprašanju meje.

Žbogar meni, da Hrvaška niti ne nasprotuje mediaciji sami po sebi.
Žbogar meni, da Hrvaška niti ne nasprotuje mediaciji sami po sebi. FOTO: Dare Čekeliš

"Z Jandrokovićem sva se srečala, se pogovarjala in dogovorila, da se bova še dobila," je povedal minister Žbogar. "Nisva se dogovorila o podrobnostih in tudi nisva šla v vsebino," je odgovoril na vprašanje, kdaj naj bi se to zgodilo. "S slovenskim ministrom sva se pogovarjala in zmenila, da se bova dogovorila o datumu, kdaj se bova srečala," je v izjavi za slovenske novinarje v Münchnu to potrdil tudi Jandroković.

Oba ministra sta tudi komentirala vtis, ki se ustvarja v javnosti, da Slovenija mediacijo podpira, Hrvaška pa jo zavrača. "Zavračajo jo mediji, kot jaz razumem," je dejal minister Žbogar. "Hrvaška se pogovarja s komisijo, nisem prepričan, da je prav zavrnila to pobudo," je dejal. Na vprašanje, kakšne spremembe zahteva, pa je odgovoril: "To bomo pa videli, ko se bomo malo več začeli pogovarjati."

Jandroković (na fotografiji) in Žbogar sta se srečala v Münchnu in se bosta znova, sta se dogovorila.
Jandroković (na fotografiji) in Žbogar sta se srečala v Münchnu in se bosta znova, sta se dogovorila. FOTO: dnevnik.hr

>"Hrvaška je zadovoljna, da se je Evropska komisija vključila v proces iskanja rešitve za odprta vprašanja med Hrvaško in Slovenijo. Menimo, da je dobrodošla ta skupina, ki bo pripravila nek pravni okvir za odhod na mednarodno pravosodno telo. Mislimo, da je končno rešitev tega vprašanja treba najti v skladu z mednarodnim pravom, to je naše stališče," pa je pojasnil Jandroković.

Slovenija torej predlog Evropske komisije, naj bo vprašanje meje rešeno z mediacijo pod vodstvom nekdanjega finskega predsednika in Nobelovega nagrajenca Marttija Ahtisaarija, podpira, Hrvaška pa vztraja pri tem, naj to vprašanje reši sodišče in naj bo mediacija samo pot do sodišča.

Minister Žbogar se je danes v Münchnu o Hrvaški pogovarjal tudi s številnimi drugimi visokimi udeleženci, predvsem kolegi ministri. "Ta konferenca je zelo dobra, vsakdo je tukaj; kar je Davos za gospodarstvo in finance, je München za varnost in zunanjo politiko. To je zelo dobra konferenca za vzpostavljanje stikov. V vseh teh pogovorih s predstavniki iz Evrope sem govoril tudi o Hrvaški in razlagal, kako vidimo reševanje vprašanja," je pojasnil.

Mediacijo pod vodstvom Ahtisaarija (na fotografiji) naj bi zavračali mediji.
Mediacijo pod vodstvom Ahtisaarija (na fotografiji) naj bi zavračali mediji. FOTO: Reuters

Na vprašanje, kakšen je odziv sogovornikov na slovenska pojasnila, je minister Žbogar odgovoril, da na podlagi svojih nedavnih pogovorov v Bruslju, Pragi, Strasbourgu in danes tukaj lahko reče, da Slovenija ima razumevanje in solidarnost. "To je to, kar v tem trenutku potrebujemo. Lahko smo kar pomirjeni in zadovoljni," je ocenil.

Tako slovenski kot hrvaški minister sta se sicer danes v Münchnu pogovarjala s finskim kolegom Alexandrom Stubbom, ki je rojak evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna in morebitnega vodje mediacije Ahtisaarija. Minister Žbogar se je pogovarjal tudi z visokim zunanjepolitičnim predstavnikom Javierjem Solano, s predstavniki Evropske komisije pa ne.

NSi: Hrvaška v Nato le, če ne prejudicira meje

NSi podpira vstop Hrvaške v Nato, saj za to izpolnjuje pogoje, a le če predloženi dokumenti za ratifikacijo vstopa ne prejudicirajo meje med Slovenijo in Hrvaško, je na današnji seji v Ajdovščini sklenil svet stranke. Zavzemajo se za "konsenzualno politiko, osnovni datum in zrel politični dialog", je poudarila predsednica sveta Mojca Kucler Dolinar.

Kucler Dolinarjeva je povedala, da se v NSi zavzemajo za konsenzualno politiko, osnovni datum in zrel politični dialog.
Kucler Dolinarjeva je povedala, da se v NSi zavzemajo za konsenzualno politiko, osnovni datum in zrel politični dialog. FOTO: 24ur.com

Člani sveta NSi so danes obravnavali odnose med Slovenijo in Hrvaško v luči pristopanja Hrvaške k EU in Natu, o čemer sta spregovorila tudi evropska poslanca Lojze Peterle in Ljudmila Novak, sicer predsednica NSi. Slovenija pri tem ne sme upoštevati nobenega dokumenta v okviru ratifikacije, ki bi prejudiciral mejo med državama, je sklep sveta povzela Kucler Dolinarjeva.

V NSi so kritični do načina, kako državi rešujeta mejni spor. Dogovarjanje je nujno, več pa bi moralo biti tihe diplomacije in manj pošiljanja vabil preko televizije, sta prepričana Novakova in Peterle. Prva je opozorila, da bi Hrvaška lahko imela težave tudi pri zapiranju drugih poglavij v okviru pristopa v EU, saj so po njenih besedah nekatere države že izrazile pomisleke, Peterle pa meni da evropski poslanci "zdaj bolj razumejo razloge Slovenije za blokado".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trzican
13. 02. 2009 07.24
počasi pa bodo vse ugotovili
x-man77
10. 02. 2009 07.28
nemejugat 09.02.2009, 16:11 1 X-MANN77 Kdo je tebi natvezil, da je bila meja na morju v piranskem zalivu določena??? Kdaj, kdo? A si ti kdaj kaj slišal o conah A in B, pa o katastru?? Čuj jaz živim ob morju, pljunem v njega lahko, pa o meji nisem nikoli slišal...A to morda kdo ve iz Zagreba in Ljubljane??? Glej v Zagrebu 20 let nazaj mnogim se še sanjalo ni kje je Savudrija, mnogi so to izvedeli šele ko so v Istro prišli kot begunci, žal taka je bila situacija pač, poznam pa tudi take ki še danes ne vedo o tem nič več kot da je to Hrvaško in da je tam neka Savudrijska vala. res mi je glupo ponavljati se; Cona A in B je zgodovina- bilo i prošlo. Za tem so se formirale meje, zato ti še enkrat pravim, poglej si uradne zemljevide SFRJ in boš videl da je meja med HR in SLO na Dragonji, morska meja pa je po sredini zaliva. V pomoč pojdi na google ( lahko greš takoj na slike ) odtipkaj etničke mape SFRJ in se vse vidi, meja občin in malo debelejše črte ki so republiške meje, ki so tudi kasnejše meje države! Meje republik SFRJ so osnova za današnje meje nič drugega, ostale želje vodijo v vse prej, kot v dobro! SPOROČI MI ČE SI SI POGLEDAL IN MI POVEJ SVOJE MNENJE!
bnam 2707
09. 02. 2009 17.36
PS: mar za Žbogarja predstavljata Sanader in Mesič medije?
bnam 2707
09. 02. 2009 17.34
Ljubljana je bila vedno arogantna do svojega ljudstva in hlapčevska do tujcev.O temu govori zgodovina in ni k temu kaj dodat.Tudi glede južne balkanske sosede in članic EU in NATO je taka! Vse poslance,ki delujejho proti lastnemu ljudstvu in proti ustavi je potrebno poklicati na odgovornost! Nepoznavanje zgodovine ni opravičilo!
josip.hr
09. 02. 2009 17.16
janez.janez09.02.2009, 16:460 To si ti, Jelenko!?
janez..jalen
09. 02. 2009 16.46
kaj je, hrčki, vam je zmanjkalo bencina, da bi se vozili v italijo risat kljukaste križe? ste mislili, da se bomo slovenci zato razpočili? imamo pametnejše delo. zdaj pa se grem na "dnevnik.hr" smejat vaši zahojenosti... :))
nemejugat
09. 02. 2009 16.11
X-MANN77 Kdo je tebi natvezil, da je bila meja na morju v piranskem zalivu določena??? Kdaj, kdo? A si ti kdaj kaj slišal o conah A in B, pa o katastru?? Čuj jaz živim ob morju, pljunem v njega lahko, pa o meji nisem nikoli slišal...A to morda kdo ve iz Zagreba in Ljubljane??? Glej v Zagrebu 20 let nazaj mnogim se še sanjalo ni kje je Savudrija, mnogi so to izvedeli šele ko so v Istro prišli kot begunci, žal taka je bila situacija pač, poznam pa tudi take ki še danes ne vedo o tem nič več kot da je to Hrvaško in da je tam neka Savudrijska vala.
nemejugat
09. 02. 2009 15.56
tinie10009.02.2009, 12:010 Tine, to pa 101% drži!!!!
nefretete
09. 02. 2009 15.43
ponavljajoči se janez, aja, ti si eden tistih, ki mu je ravnokar prišlo, ko mene vidi na forumu. Brez potrebe se sramuješ, sem že vajena, da nekateri orgazmirajo, ko samo slišijo za moje ime.. nič hudega se boš že privadil.
janez..jalen
09. 02. 2009 15.42
grem jaz, nič ne razumem teh hrčkov... ajde, pocrkajte... :))
mileni
09. 02. 2009 15.42
tako ti v galvi izgleda veliko upitnikov ... zelje zelje je krivo za vse
janez..jalen
09. 02. 2009 15.41
mileni
09. 02. 2009 15.40
jovane jovane prnje pa na traktor
janez..jalen
09. 02. 2009 15.39
nefre - tetka, culo na ramo, pa na jug! :)
nefretete
09. 02. 2009 15.38
janez.janez 09.02.2009, 15:31 vsak, kdor se kulturno in civilizirano obnaša, je v Sloveniji dobrodošel... itak ni noben hrvat med njimi. vsi ostali - NA JUG! To bi še šlo, kaj pa z neciviliziranimi Slovenci, podmladkom belih, tabornikom s sedmo stopnjo (pa še ne vemo česa) pa jecljajočimi nacističnimi izmečki?
mileni
09. 02. 2009 15.38
tablet jovane tablet hitro
janez..jalen
09. 02. 2009 15.37
mileni
09. 02. 2009 15.37
a ti zelje hihi :) se vedno ga smrces?
janez..jalen
09. 02. 2009 15.36
milenćić pa zeloooo ljubi ovce, he he... :)
janez..jalen
09. 02. 2009 15.34
mogoče si zmešan, ja... mogoče? sigurno!