KPK pozdravlja Žerjavov poziv k izstopu Kanglerja iz SLS: Tako to gre v razvitih demokratičnih državah

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je mariborski župan Franc Kangler večkrat deloval koruptivno. Sam obtožbe zanika, a Radovan Žerjav ga kljub temu že poziva k izstopu iz stranke.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Franc Kangler

Klemenčičeva komisija je ugotovila, da je Kangler v primeru poslovanja družbe Farmadent deloval koruptivno. Kot so sporočili, bodo začeli tudi preiskavo v zvezi s postavljanjem mariborskih radarjev, saj se tudi v tem primeru pojavljajo sumi korupcije in sum, da je šlo za nasprotovanje interesov. (Foto: Jani Dolinšek)

V SLS zaradi ugotovitev Komisije za preprečevanje korupcije pozivajo župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja, naj izstopi iz stranke, je danes pred vrhom koalicije v Ljubljani izpostavil prvak SLS Radovan Žerjav.

Sumi glede koruptivnih ravnanj mariborskega župana Franca Kanglerja so bili upravičeni, so danes sporočili iz protikorupcijske komisije. Komisija ugotavlja, da je Kangler z osebami, povezanimi s poslovanjem družbe Farmadent, d. o. o., večkrat izpolnil znake korupcije. Župan odgovarja, da poročilo temelji na pristranskih izjavah nekdanjega direktorja podjetja Leopolda Donka.

Komisija: Farmadent sklenil svetovalno pogodbo s Salutorjem, katerega lastnik je Sašo Peče

Poziv predsednika SLS komisija pozdravlja kot pomemben korak na eni strani k uveljavljanju odgovornosti in na drugi strani kot praktični prikaz spoštovanja institucij pravne države, ki je sicer značilen za razvite demokratične države.
Protikorupcijska komisija

Kot pojasnjujejo, je "v nasprotju s svojimi pooblastili in dolžnostmi posredoval in vplival na direktorja družbe Farmadent, ki je v posredni lasti Mestne občine Maribor, da je ta sklenil svetovalno pogodbo z družbo Salutor, d. o. o., katere lastnik in direktor je Sašo Peče, bivši poslanec Državnega zbora RS, ki je s tem pridobil neupravičeno premoženjsko korist v višini 98.400 evrov“. Tedanji direktor Farmadenta je bil Leopold Donko, ki mu komisija očita, da ni prekinil pogodbe o svetovanju z družbo Salutor, čeprav je vedel, da se namen pogodbe ne uresničuje.

Poleg tega na komisiji ugotavljajo, da je s koruptivnimi dejanji dosegel imenovanje Dušanke Jurenec za prokuristko družbe Farmadent, ki je s tem pridobila premoženjsko korist v višini 9.899 evrov mesečne bruto plače. Enako naj bi nato po ugotovitvah komisije dosegel sklenitev pogodbe z odvetnikom Zvonkom Kolškom, ki je s tem pridobil premoženjsko in nepremoženjsko korist, v nasprotju s svojimi pooblastili in dolžnostmi pa naj bi posredoval in dosegel tudi sklenitev kreditne pogodbe med Farmadentom in družbo RTS, d. o. o., v višini 100.000 evrov.

KPK: Sistematičen klientelizem župana na škodo javnih sredstev

Komisija je glede na zbrane podatke in dokaze tudi ocenila, da izkazana ravnanja župana Franca Kanglerja predstavljajo ponavljajočo in sistematično zlorabo javne funkcije, pooblastil ter drugih pristojnosti v nasprotju z zakonom in pravno dopustnimi cilji ter s tem ravnanje v nasprotju z minimalnimi standardi integritete javnega funkcionarja. Kot so zapisali, je šlo za "sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij“.

Zadevo predali policiji

Komisija za preprečevanje korupcije: Gre za sistematičen klientelizem župana in z njim povezanih oseb na škodo javnih sredstev ter javnih podjetij.

V zaključku je komisija sprejela tudi več sklepov, naslovljenih na mestni svet in družbo Farmadent, z namenom odprave škodljivih posledic, svoje ugotovitve pa je skupaj s pridobljeno dokumentacijo in drugimi dokazili kot ovadbo odstopila pristojnim organom odkrivanja in pregona.

Komisija: Kanglerjev odgovor poln neresničnih in žaljivih izjav

Namestnik predsednika protikorupcijske komisije Rok Praprotnik je naknadno razložil, da so zadevo javno objavili, ko so od državnega tožilstva dobili odgovor, da to ne bo motilo njihovih procesov. Dodal je tudi, da so sami že dobili tudi Kanglerjev odgovor, v katerem jim je sporočil, da se z njihovimi ugotovitvami ne strinja. Kot je dejal Praprotnik, je bil Kanglerjev odgovor poln neresničnih in tudi žaljivih izjav.

Franc Kangler

Franc Kangler, mariborski župan (Foto: Mia Media)

Kanglerjev odgovor: Poročilo temelji na pristranskih izjavah Leopolda Donka

Mariborski župan je za danes ob 13.30 sklical tiskovno konferenco, na kateri je dejal, da poročilo komisije očitno temelji na pristranskih izjavah nekdanjega direktorja Donka. Pravi, da slednjemu ni nikdar naročil ali vplival nanj, da bi sklenil posel s Sašem Pečetom.

"Kot župan je moja dolžnost, da če izvem, da neki direktor občinskega podjetja v letu dni porabi 200.000 evrov za reprezentanco in za službeno pot v Moskvo 25.000 evrov, moram v skladu z akti družbe ukrepati oziroma predlagati. In zato sem tudi predlagal prokuristko," je odločitev, da na to mesto postavi svojo nekdanjo vodjo kabineta Duško Jurenec, pojasnil Kangler.

Župan ni pozabil omeniti niti po njegovem spornega nakupa zemljišča s skladiščem na Teznem. Za omenjeno nepremičnino, ki naj bi bila povrhu vsega še neprimerna za uporabo, je Donko po Kanglerjevih besedah odštel kar 900.000 evrov, čeprav je bila ponujena izklicna cena na dražbi le nekaj več kot 270.000 evrov in s tem omogočil zaslužek "svojim prijateljem".

Glede Kolška je komisiji odgovoril, da mu ni nikdar naročil, da bi moral opravljati storitve za družbo. "Odvetnik Zvonko Kolšek že več kot 20 let dela za JP Nigrad in nekatere druge družbe in v času mojega županovanja ni sklenil nobenega aneksa ali pogodbe o zastopanju,'' je zapisal in dodal, da ga odvetnik ni nikoli zastopal na sodiščih.

Kangler: Dokazal bom, da nisem kriv!

V zvezi z zahtevami protikorupcijske komisije pa je sam pristojne služne Mestne občine Maribor že zaprosil, da to obravnavajo na prvi seji nadzornega odbora občine in na seji mestnega sveta naslednji teden. Kot je dejal, bo tam tudi sam svetnikom pojasnil vse skupaj, še posebej pa ga veseli, da bodo na sejo povabili tudi direktorja Farmadenta Aleša Mlinariča, ki bo lahko povedal marsikaj o reviziji poslovanja te družbe. Kot je dejal, o odstopu ne razmišlja, saj bo tako v tem primeru, kot tudi v vseh ostalih, za katere je že bil ovaden, dokazal, da ni za nič kriv, zato upa, da se mu bo nekdo v prihodnosti za vse skupaj opravičil. "Če pa bom spoznan za krivega, pa odstopim takoj," je zatrdil mariborski župan.

Rok Praprotnik

(Foto: Blaž Garbajs)

'Ugotovitve komisije so objektivne!'

Na protikorupcijski komisiji se nikakor ne strinjajo z današnjimi pojasnili in odgovori mariborskega župana. Na njegove očitke, da so ugotovitve gradili zgolj na izjavi nekdanjega direktorja Farmadenta, odgovarjajo, da je senat opravil razgovor z Donkom, pooblaščenci pa so se pogovorili tudi z nekaterimi ostalimi osebami. Pridobili so tudi podatke, obsežno dokumentacijo ter informacije s strani družb Farmadent in Salutor ter s strani Okrožnega državnega tožilstva in Okrožnega sodišča v Mariboru. "Ugotovitve komisije so objektivne,“so zapisali.

Na besede župana, da je Pečetova izjava overjena pri notarju, odgovarjajo, da to izkazuje zgolj, da je izjavo podala podpisana oseba, ne izkazuje pa resničnosti izjave. Pridobljeni podatki naj bi po njihovih besedah kazali, da je komisiji poslana izjava neresnična.

Kangler se čudi, da se je iz obravnave zadeve Farmadent izločila namestnica predsednika komisije Liljana Selinšek. Izločitev je predlagala sama, dejanje pa je bilo nujno. "Tako ravna odgovoren funkcionar, da se izogne nasprotju interesov in zaščiti objektivnost ter integriteto organa,“ pravijo in dodajajo, da se prav nasprotju interesov Kangler ni izognil.
 


Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 939
 
pabo38 17.11.2012 10:59:28
Da ni posel z radarji koruptiven??? Dajte no lepo vas prosim, takšne pogodbe s takšnim financiranjem in delitev dobička v razmerju več kot 1 : 9 bi bilo potrbno z zakonom prepovedati. Kaj pa ima MB od teh radarjev, a mogoče boljšo prometno varnost? Ne daleč od tega, sedaj se namreč dogaja, da vozniki tik pred njim zavirajo kot nori in je še večja možnost naletov, pa še pretočnost križišč se je bistveno zmanjšala. Mogoče bi kakšen policist tudi investiral izgradnjo kakšnega križišča, če bi potem lahko v žep kasiral, no ne čisto tako za burek bi še v občinsko blagajno prispeval. No nekaj pa tudi drži, da ta bivši direktor L. Donko, ki mu največ očita, pa naj bo rajši tiho.
Več komentarjev