Slovenija

Evri in centi na posameznih položnicah se na koncu seštejejo v visoke zneske

Ljubljana, 20. 05. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ena od stvari, ki lastnike stanovanj najbolj vznemirja in spravlja v nezadovoljstvo, je vprašanje provizij za upravnike stavb. Denar, ki ga denimo dobijo od dobaviteljev elektrike, dobaviteljev vode ...  Ne gre za provizije, gre za nadomestilo, ki ga od teh podjetij dobimo zato, ker mi zalagamo denar za neplačnike, pojasnjujejo upravniki.

Gorazd Makarovič, samostojni podjetnik, ki v Ljubljani upravlja 86 nepremičnin, trdi, da sam ni nikoli zahteval provizij ali nadomestil – ne od dobaviteljev ne od izvajalcev. "To je sistemska korupcija," je oster. Kaj pravi o tem država?

Pa tudi kako je eden od izvajalcev, gradbinec s področja Štajerske tudi zaradi takšnih provizij propadel ... Spregovoril je za ekipo Inšpektorja. In kako delajo inšpekcije na tem področju? Kakšno je stanje na področju upravnikov stavb trenutno in kakšno bi bilo dobro, da je?

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
08. 03. 2018 11.50
Kdaj pa se bodo povišale neprofitne najemnine po zakonu o denacionalizaciji že 25 let so na istem nekateri najemniki plačujejo po 40€ pa do 80€ za stanovanje in ne briga jih nič od kod bo lastnik vzel da bo vzdrževal kdo pa bo to plačal vse na pleča lastnikov tudi to je nerazumna poteza države prikrita denacionalizacija...
jakec1575
22. 05. 2017 09.39
+9
Ne razumem zakaj bi bili prijazni z nekom, ki je izkoristil ze vse potrpljenje etaznih lastnikov in je zavarovan 3x bolje kot kocevski medved. In se dela norca iz ljudi, ker se ne bo nic spremenilo. kje je Cerar, kje je pristojni minister sedaj? Kje je akcija? a bo moralo zaceti pokat pred dolocenimi objekti, da se bo v tej državi kaj uredilo?? A to iscete? Ljudem se bo odpeljalo. Ko država ne funkcionira, se zacne ulica. Ko se zacne ulica pa se zacnejo nepredvidljive razmere. Takrat postave v ogrozenost cloveska zivljenja. Dan je blizu. dan, ko zacnete konkretno krasti iz clovekove denarnice. To niso več heci.
gcek
22. 05. 2017 09.09
+2
Ko izvalalec del sliši ,da je SPL plačnik se obrne in gre toliko o poštenem SPLu to govorim ker sem bil priča temu lp.
tirolec
22. 05. 2017 08.41
+19
DRŽAVA JE UPRAVNIKE ZAKONSKO "VSILILA" VSEM ETAŽNIM LASTNIKOM V VEČSTANOVANJSKIH STAVBAH. LASTNIKI STANOVANJ PA SO ŽAL ZELO NEVEDNI, SAJ SO DO LASTNE LASTNINE NEZAINTERESIRANI, KAR UPRAVNIKI S PRIDOM IN VSEMI MANEVRI IZKORIŠČAJO V SVOJ PRID, NIKAKOR PA NE V DOBRO LASTNIKOV. KRIVI SO LASTNIKI SAMI, KER DOVOLIJO, DA JIH UPRAVNIKI "GULIJO IN STRIŽEJO" V NULO...ZANIMIVO, DA ENI LASTNIKI "MISLIJO", DA SO UPRAVNIKI LASTNIKI STAVB....JOJ, JOJ, V TEJ NEVEDNOSTI ŽIVIJO IN SE KLANJAJO UPRAVNIKOM...UPRAVNIKE (KOT SO NASTALI), JE POTREBNO UKINITI, SAJ SO LEGLO KORUPCIJE. VSE INŠPEKCIJSKE SLUŽBE, KOT REGULATORJI NAD UPRAVNIKI PA SO ŽAL SAMI SEBI NAMEN..., KE NIMAJO NOBENIH POOBLASTIL, OPOLNOMOČENJ ITD. ŠE ZAKONODAJA JIH OMEJUJE V NADZORU, ZATO VSAKEMU LASTNIKU PRIPOROČAJO SODNI SPOR....ŽIVIMO V DRŽAVI DIKTATURE, MANIPULACIJE, TAJKUNIZACIJE, PREVAR, LAŽI, KRAJ, SAMOMOROV, REVŠČINE, 1% NAJBOGATEJŠIH ITD. ITD....
MrtvoPijan
22. 05. 2017 08.36
+8
Lepo ste razložili in pojasnili, da lopovom država ne more nič. Tako zdaj bodo kradli še tisti, ki do sedaj niso.
tanja1111
21. 05. 2017 21.47
+15
Staninvest pobira provizije od vsakega izvajalca, ki opravlja delo na stavbi, katere upravitelj je staninvest. Verjetno enako počne tudi večina drugih upraviteljev. To naredijo tako, da stanovalci ne morejo kontrolirati. Račun izvajalcu plačajo iz rezervnega sklada skladno s ponudbo, tako da je na videz vse ok, nato pa izvajalcu sami izstavijo račun za provizijo. Običajno imajo z izvajalci sklenjeno dolgoročno pogodbo o poslovnem sodelovanju, ni pa nujno. Stanovalci nimajo vpogleda v te račune in pogodbe, ker so poslovna skrivnost. Izvajalci pa to provizijo seveda vkalkulirajo v svoje cene, saj vedo, da bodo po končanem delu od staninvesta prejeli račun. To so mi nekateri izvajalci tudi sami priznali. Pred časom sem se s tem ukvarjala, ko smo delali fasado, imam dokumentacijo na to temo, dokaze, izjave nekaterih izvajalcev, pisala sem celo inšpektoratu, vendar sem prejela odgovor, da menijo, da provizije niso nezakonite in da so na tak način cene lahko celo nižje, saj izvajalcem ni potrebno iskati dela na trgu. Zgrozila sem se ob takšnem odgovoru. Gre za sistemsko korupcijo, v katero so zgleda vključeni tudi tisti, ki bi morali vršiti kontrolo, plačujejo pa stanovalci, ki se jim večinoma niti ne sanja, kaj se dogaja z njihovim denarjem.
tirolec
22. 05. 2017 08.51
+7
PROVIZIJO POBIRAJO VSI UPRAVNIKI...POZNAM LE TRI MED NJIMI, KI TEGA NE POČNO. ZANIMIVO, DA SPL TRDI, KAKO SO POGODBE S TRETJIMI OSEBAMI "TAJNI PODATKI". TI SO RES SAMO ŠE ZA V AREST....
marap
21. 05. 2017 20.30
+4
Aja, ima pa ta iz SPL-a verjetno prav, ko pravi, da lastniki stanovanj ne plačajo nič več za položnice (elektriko, vodo, ogrevanje...). Oni se namreč zmenijo, da dobijo provizijo. Stanovalci pa pač plačujejo polni račun (po cenah vsakega dobavitelja). Plinarna, vodovod, elektro dobavitelji sigurno ne povečujejo računov. In verjetno jim je res dobro, da se ukvarjajo z eno stranko (SPL) in zato dajo neko provizijo. Ali pa upravniki grozijo, da bodo zamenjali dobavitelje in potem oni pristanejo na izsiljevanje in plačajo provizije. Verjetno, če provizij (npr 5%) ne bi plačevali oz. jih upravnik ne bi zahteval, vseeno ne bi dajali popusta v višini 5% na vsako položnico.Pri investicijski delih je pa drugače. Tam pa bi izvajalec teoretično lahko dal nižjo ceno ali vsaj bolje naredil, če mu ne bi bilo treba plačati provizije.
marap
21. 05. 2017 20.21
+14
Večina upravnikov izsiljuje, izkorišče etažne lastnike oz. njihovo pasivnost, neznanje, starost. V našem bloku nam je upravnik na sestanek pripeljal nekega gospoda, ki ga sploh ni predstavil. Povedal je, da bodo "oni" pripravili popis del za sanacijo strehe in fasade. Ko sem vprašal, kdo to "oni", mi je upravnik rekel, da oni in ta gospod. Ko sem ga vprašal, kdo je to, je povedal, da je gradbeni inženir. Naprej sem vrtal, kdo on sploh je, če je zaposlen pri tem upravniku... Na koncu je upravnik moral priznati, da je to zunanji izvajalec. Še naprej sem težil, vrtal...: kdo ga je našel, podpisal z njim pogodbo, kdo ga bo plača.. Najprej je odgovarjal z "To je za vas vse brezplačno, nič ga ne boste plačali...." Še sem nadaljeval in vprašal, kar njega, če res dela brezplačno, kje ima reference. No, na koncu sta bila oba že prepotena in upravnik je povedal, da seveda, na koncu plačamo mi račun za popis in nato nadzor. Jaz: če ga plačamo mi, ga tudi izberemo mi!!! No, ta upravnik in inženir sta še povedala, da inženir naredi popis, upravnik objavi razpis, prijavijo se izvajalci in nato izberemo najcenejšega. Jaz sem rekel, da se s tem ne strinjam in zakaj moramo izbrati najcenejšega?! Prav tako sem povedal, da bomo izbrali sami nekoga, ki bo naredil popis in nato vršil nadzor, ter povabili izbrane izvajalce z referencami... Prav tako, da ni nujno, da izberemo najcenejšega. Upravnik je rekel, da to nelogično, da če bomo naredili tako, nimamo nobene garancije. Jaz takoj nazaj: Kakšno garancijo imamo, če naredimo tako, kot vi pravite? Kaj konkretno nam garantirate? Ali nam vi kot upravnik garantirate kvalitetno izvedbo ali govorite o garanciji od najcenejšega izvajalca, ki lahko jutri propade?! Malo se mu je zaletelo, saj ni navajen takih vprašanj! Ja, mi ne moremo garantirati... Prej pa, da nimamo garancije, e najdemo drugega izvajala! Inženirja sem vprašal za reference. Naštel je nekaj blokov iz upravnikovega portfelja, celo enega iz naselja, kjer že popravljajo po nekaj letih. A zakaj, je vprašal, ko sem ga napadel. Ja, ni bilo dobro narejeno. A niste vi naredili popis? Ja, ampak niso dobro naredili. Aja, a niste vi vršili nadzor? Ste izbrali najcenejšega? Kje je ta izvajalec? A on sanira?! Ne. Zakaj ne? Ga ni več. Aja, propadel?! Kaj pa tisto o garanciji?! Kaj pa zdaj pomaga najcenejši izvajalec (mimogrede od najnižje cene plača še provizijo upravniku!) V glavnem, mi smo našli svojega in zaenkrat smo zadovoljni. Zatežiti jim je treba, vrtati, ne sprejeti njihovih laži in izmikanj, vzeti odločitve v svoje roke. Prav tako predlagam, da se jim onemogoči, da sami upravljajo z denarjem na rezervnem skladu. Pri nas se lahko s tega računa izplača denar samo, če sopodpiše plačilo še en član stanovanjskega odbora. Na srečo imamo enega aktivnega in razumnega upokojenca...
carpe_diem41
21. 05. 2017 17.39
+6
Staninvest v Mariboru je katastrofalen upravnik. Njihovi predstavniki so popolnoma nesposobni. Karkoli jih prosiš, vse ignorirajo. Namesto direktorja pa bi bilo sploh bolje, da nastavijo lutko, ker do njega sploh ni mogoče priti. Čemu skrivanje, če imajo mirno vest?!
mikpiki191
21. 05. 2017 18.45
+1
Karel12
21. 05. 2017 17.13
-1
ONniON, VERJETNO JE TREBA VOLITI SDS, PA SE NAM BO CEDIL MED IN MLEKO. HA, HA...
ONniON
21. 05. 2017 17.09
-2
prav vam je kar plačujte visoke položnice in davke z SMC,SD.LDS.DESUSI nikoli ne bo boljše, usodo si krojite sami na volitvah !
Karel12
21. 05. 2017 17.15
-6
VOLITE SDS, PA SE VAM BO CEDIL MED IN MLEKO. HA, HA...
joint
21. 05. 2017 13.25
+21
Elitno združenje upravljal cev stavb, notarji, koncesionarji... Pijavkam ni videti konca. Čas je za samoorganizacijo...
-BZ-
21. 05. 2017 21.49
+5
čas je za tržno gospodarstvo, naj tg ureja po svoje ponudbo in povpraševanje, ne pa država preko zakonov ki ščitijo cehe od dimnikarjev, gasilcev, požarne varnosti , pregledovalcev dvigal in deratizerjev do upravnikov!!!
tirolec
22. 05. 2017 08.53
+4
ČAS JE TUDI ZA USTANOVITEV SLUŽBE DRUŽBENEGA KNJIGOVODSTVA (SDK), KATEREGA SO RAVNO S TEMI NAMENI OB OSAMOSVOJITVI UKINILI, DA SE LAHKO VSEVPREK NEOVIRANO "KRADE" IN ODTUJUJE...
Minovak
21. 05. 2017 13.06
-5
EDINA možnost, da se rešimo ropanja in birokracije je, da volimo desno vlado (SDS), ki ponuja drastično zmanjšanje davkov in birokracije, ter zagon gospodarstva, kot je krajši čas že postajalo (Janševa vlada), potem pa so prišli levi, ki jim je samo do svojih izmišljenih privilegijev, ki bodo trajali dokler bodo na oblasti. Verjamem, da bo tako, ker slabše in bolj podlo, kot je sedaj - ne more biti in samo norci in sovražniki države bi take (leve) volili.
joint
21. 05. 2017 13.27
+11
Se mi zdi, da je tudi tvoj SDS svoj piskrcek primaknil.... Ni razlike pri levih in desnih...
ONniON
21. 05. 2017 17.09
+0
Karel12
21. 05. 2017 17.17
+9
Pa saj ti nihče ne brani, samo sam sebe zavajaš, od čega pa bo živel tvoj SDS, morda iz preteklih zalog ( prodaje orožja morda?)
Sheldon75
27. 05. 2017 11.21
Imamo primanjkljaj, oni bi znižali davke? Kje bi potem vzeli, ajde, da slisim... Neumno sdovsko trobilo
gloria100
21. 05. 2017 12.29
+17
Navadna banda izkoriščevalska država pa nič ker nimajo pojma
Ramzess
21. 05. 2017 11.59
+3
Provizija, nadomestila, ... za vsako področje, za vsak primer, bi lahko trdili enako, na koncu je to velik znesek.
jakec1575
21. 05. 2017 11.09
+9
Prosti strelci trenutno rešujejo stanje mafijske ureditve. GZS pa bi proste strelce omejila in tako zascitila velike igralce, ki so glavni lopovi. V tej državi so eni socialisticni otroci, ki niso nic boljsi od africanov cez sredozemlje. 20 let so gledali reklame o ferrarijih in sedaj cilj opravicuje sredstva.Ni vazno kako. Če se ne bodo te mafijci umirli, bodo dobili kaksen foc. razen v IT industriji,ne mores posteno cez noc obogateti. vsi, ki kaj imajo so garali 30 let. nedotakljive bo pocasi potrebno po zobeh. ker se delajo norca iz ljudi.
jakec1575
21. 05. 2017 14.25
+4
mogoce je pogodba spl tajna,na VOKi ista pogodba ne more biti tajna, ker greza izvajalca javne sluzbe, ki je v javnem interesu. Ce zvem, da gre povisan znesek za prikljucek in kubik vode, namesto za obnovo omrezja v zep predvsem pri velikih upravnikih, se bo zacel chin checking. In to ne pri zaposlenih, ki so soudelezenci, ampak pri samih direktorjih in lastnikih upravnikov. pazite se barabe. dost je blo. dovolj!!
sodelujem
21. 05. 2017 10.48
+10
Zakon je treba spremenit.! Kje so levi ustajniki???Ko se gre za njihova korita so pa takoj na ulici.!Mediji bi pa tudi lahko malo pritisnili, namesto da samo vlečejo oddaje in nič ne povedo,samo bla,bla.... Ko je pa ena oseba omenjena ( v politiki )pa v neskončnost. ponavljajo! Tudi prispevajo k pokvarjenosti.!
Dabon
21. 05. 2017 09.22
+9
vsi upravniki v MB so navadni lopovi, nas rubijo kako jim paše, tu ni zakona nad temi.... katastrofaaa.... samo kolko papirologij nam pošiljajo brezveze kolko to vse stane saj niso normalni..... govorim pa o Uprastanu na Žolgarjevi Mb. katastrofa so.....
mikpiki191
21. 05. 2017 18.47
+3
Mejduš
21. 05. 2017 09.22
+7
Če pogledamo koliko hočejo od podjetnika še plus svoje plače zaslužiti če mu kakšno delo da podjetniku in to so vsi takšni ki na takšnem položaju da lahko ponudi delo podjetniku,imam kar nekaj takšnih premerov ki so mi hoteli češ drugače pa ne dobiš posel,od mene ni dobil nobeden € zato ker že tako imajo prevelike plače,se mi prav nagnusno zdi da bi za ta denar ki je krvav zaslužen moral še en del denarija njemu dati.
nitiniti
21. 05. 2017 08.38
+10
nekaterim lastnikom je popolnoma vseeno kaj plačujejo, še svoj piskerček pristavijo in se na račun nekritičnosti lastnikov dela skoraj z upravnikom kar hoče