Slovenija

Prstan za Mirando Caharijo

Maribor, 26. 10. 2005 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Borštnikov prstan je letos prejela igralka Slovenskega stalnega gledališča v Trstu.

Miranda Caharija je članica Slovenskega stalnega gledališča v Trstu
Miranda Caharija je članica Slovenskega stalnega gledališča v Trstu FOTO: POP TV

Dobitnica Borštnikovega prstana, ki ima simbolni in statusni pomen, hkrati pa predstavlja nagrado za življenjsko delo, je na 40. Borštnikovem srečanju postala igralka Slovenskega stalnega gledališča v Trstu Miranda Caharija.

Andrej Inkret je v obrazložitvi med drugim zapisal, da je s Križa v Trst prišla pred več kot štirimi desetletji, ko ji je bilo rosnih šestnajst let, a je vse do danes ostala zvesta slovenščini in zamejskemu gledališču.

Najboljša predstava v celoti 40. Borštnikovega srečanja je Medtem Srečka Fišerja v režiji Janusza Kice in uprizoritvi SNG Nova Gorica. Najboljši režiser je Mile Korun za odrsko konstrukcijo romana Bratje Karamazovi, predstave v izvedbi SNG Drama iz Ljubljane.

Pet enakovrednih nagrad 40. srečanja gledaliških ustvarjalcev za igralske dosežke prejmejo Radoš Bolčina, Silva Čušin, Igor Samobor, Romana Šalehar in Janez Škof, nagrado za mladega igralca pa Saša Tabakovič.

Strokovna žirija, ki so jo letos še drugič sestavljali predsednik Jaroslav Skrušny, Ignacija J. Fridl, Ivanka Mežan, Petra Pogorevc in Dragan Živadinov, in je vse odločitve sprejela soglasno, je podelila še nekaj nagrad za druge dosežke.

Nagrado za glasbo je prejel skladatelj Aldo Kumar za predstavo Kralj Ojdipus v izvedbi Gledališča Koper in Prešernovega gledališča Kranj, nagrado za estetski preboj režiser Diego de Brea za predstavo Alexandra Dumasa in Srečka Fišerja Kraljica Margot v izvedbi SMG Ljubljana ter za predstavo Christopherja Marlowea Edvard Drugi v izvedbi SNG Drama Ljubljana in Bitef teatra Beograd, nagrado Dominika Smoleta za dramsko besedilo pa Srečko Fišer za dramsko besedilo Medtem po motivih romana Premirje avtorja Prima Levija v izvedbi SNG Nova Gorica.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3