Slovenija

Prva homeopatska zdravila v slovenskih lekarnah

Ljubljana, 08. 04. 2011 13.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V slovenske lekarne prihaja prvih 17 homeopatskih zdravil brez recepta. Dovoljenja so izdali po poenostavljenem postopku, kar pomeni, da predlagateljem ni bilo treba predložiti dokazil o učinkovitosti oziroma podatkov o kliničnem preizkušanju.

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je izdala dovoljenje za 17 homeopatskih zdravil, ki se bodo izdajala brez recepta in bodo namenjena samozdravljenju.

Homeopatska zdravila so urejena z zakonodajo Evropske unije, ki jo je bila Slovenija kot država članica dolžna prenesti v svoj pravni red. Zakonodaja omogoča dajanje v obtok varnih in kakovostnih zdravil in tako prispeva k varovanju javnega zdravja.

Zakon o zdravilih ne določa posebnih pravil za predklinične preizkuse in klinična preizkušanja, zato je mogoče pridobiti dovoljenje za promet s homeopatskimi zdravili samo po poenostavljenem postopku ali po enakem postopku kot za običajna zdravila. Vsa homeopatska zdravila, ki so do sedaj na voljo v slovenskih lekarnah, so v agenciji odobrili v poenostavljenem postopku, kar pomeni, da predlagateljem ni treba predložiti dokazil o učinkovitosti oziroma podatkov o kliničnem preskušanju. Dokumentacija pa mora poleg administrativnih in splošnih podatkov vsebovati potrdila o kakovosti in varnosti homeopatskega zdravila. Vsebovati mora dokazila, da niti vhodne snovi niti končen izdelek ne vsebujejo patogenih snovi in da s homeopatskim zdravilom ni moten prenos humanih in živalskih virusnih, bakterijskih in drugih nalezljivih bolezni.

Tudi v Sloveniji se je odprla možnost za paciente, da lahko kupijo homeopatska zdravila v lekarnah.
Tudi v Sloveniji se je odprla možnost za paciente, da lahko kupijo homeopatska zdravila v lekarnah. FOTO: iStockphoto

Poenostavljen postopek je mogoč samo za homeopatska zdravila v farmacevtskih oblikah in odmerkih, ki ne predstavljajo tveganj za pacienta. Morajo biti le za uživanje skozi usta ali za zunanjo uporabo, ne v obliki injekcij. Na ovoju in v navodilih za uporabo ne smejo imeti navedenih zdravilnih učinkov oziroma terapevtskih indikacij ali informacij, ki se na te nanašajo. Biti morajo dovolj razredčena, da je zagotovljena varnost: ne smejo vsebovati več kot en del matične tinkture na 10.000 delov topila ali nosilca ali več kot 1/100 najmanjšega odmerka, ki se uporablja v alopatiji za zdravila na recept.

Po podatkih svetovne zdravstvene literature za nobeno homeopatsko zdravilo ni bila dokazana učinkovitost v skladu s sodobnimi standardi, ki se zahtevajo za običajna zdravila, kar je navedeno tudi na ovoju. Obenem so homeopatska zdravila namenjena zdravljenju človeka v celoti in ne le obravnavi posameznih simptomov. Zato je na primer pri kašlju treba ugotoviti, za kakšno vrsto kašlja gre in kakšni so spremljajoči simptomi. Izbira homeopatskega zdravila je torej individualna, poudarjajo na agenciji.

Homeopatija je sicer alternativni sistem zdravljenja, ki temelji na holističnem pristopu, torej na prepričanju o pomembnosti celovitosti telesa, razuma in duha pri zdravju. Podobno se zdravi s podobnim, kar pomeni uporabo učinkovin, ki pri zdravem človeku povzročajo podobne znake in simptome, kot jih ima obolela oseba. Čebula, ki pri zdravem povzroči solzenje oči in izcejanje iz nosu, se na primer homeopatsko uporablja za lajšanje simptomov prehlada – izcejanje iz nosu. Delovanje homeopatskih zdravil se okrepi z razredčevanjem in s stresanjem. Homeopatska zdravila so pripravljena iz homeopatskih surovin, ki so navadno rastlinskega, živalskega in mineralnega izvora, kot pomožne snovi pa se navadno uporabljajo prečiščena voda, etanol ustrezne koncentracije, glicerol in laktoza. Najpogosteje se uporabljajo kroglice in raztopine.

Homeopatska zdravila smejo izdajati le magistri farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije. Na recept jih smejo predpisovati osebe z diplomo medicinske fakultete in znanji iz homeopatije. Homeopatska zdravila, ki so do sedaj pridobila dovoljenje za promet, se izdajajo brez recepta, seveda pa jih lahko predpiše tudi zdravnik homeopat.

Živan Krevel, zdravnik klasične medicine in diplomiran biolog, je sicer povedal, da imajo nekateri zdravniki pri nas še vedno precej predsodkov o zdravljenju s pomočjo homeopatije. "Čeprav homeopati ves čas dokazujemo, da naš sistem zdravljenja deluje, pa k nam v čakalnico še nikoli ni zašel kateri od zdravnikov, ki nam nasprotuje, da bi se na svoje oči prepričal, za kaj sploh gre. Zato zdravniki, ki delajo tudi kot homeopati, to počnejo na skrivaj. Le peščica jih je, ki so se odrekli svojemu poklicu zdravnika v zdravstvu in zdravijo le še kot zasebniki zdravniki homeopati."

Seznam homeopatskih zdravil, ki so pridobila dovoljenje za promet
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pre_mar@hotmail.com
19. 04. 2011 19.26
+1
nekdo... glavni problem je, ker homeopati to tvojo filter vrečko raztopijo v Atlantskem oceanu, preden ti predpišejo potem par kapljic tega. :-))) V youtubeu samo vtipkaj ključne besede "James Randi explains homeopathy" pa ti bo vse jasno.
Shpongle
14. 04. 2011 21.36
sem malo prebral po internetu in ta zdravila so proizvedena iz strupenih rastlin, ampak če se jih jemlje z zmerno kolićino so zelo zdravila, če se jih pa preveč vzame se pa pojavi srčni infarkt oz. neobčutnost na bolećino in potem srčni zastoj.
nekdo...
10. 04. 2011 21.09
-2
Slovenci zaplankani kaj pa drugega! Če nekdo verjame v homeopatijo je to njegov osebni problem in vsekakor v tem ne vidim nobene težave in če ima denar, zakaj za vraga mu nebi omogočli, da te pripravke kupi v sloveniji, namesto da denar nosi v sosednjo avstrijo ali italijo. Sploh pa po malem smo vsi homeopati ker ko smo prehlajeni srkamo kamilični al pa metin čaj tako da...
victoriosus
10. 04. 2011 10.16
-1
Tonček, 1) Jaz poznam veliko poštenih zdravnikov, tudi zdravnikov homeopatov. Če ti prijateljuješ samo z lopovi, bi si zamislil nad svojo družbo. 2) Vera v homeopatijo je neumnost. Ni treba verjeti.
Tonček Balonček
10. 04. 2011 10.02
+1
Najbolj smešno bo brati spremno dokumentacijo in varnostne liste, saj ne bo akj zapisati. Da pa ena kapljuca tikture arnike v 100 ml topila stane 15 EUR je pa dejanko žalostno! A bodo registrirali tudi krste, poroke, spoved in molitev, saj te zadeve pomagajo! Treba je v nekaj verjeti, pa je, iskanje dokazov je v popolnem nasprotju z vero, saj bi je bilo konec, če bi bilo vse jasno!!
Tonček Balonček
09. 04. 2011 20.21
+1
victoriosus, nič s emi ni zamerila, poznam pač zdravnike, ki so na šverc še homeopati in kasirajo v nebo na račun človeške neumnosti. sem bil dovolj kratek!?
tayi177
09. 04. 2011 17.52
+2
Zaračunavajo placebo efekt, neverjetno!! :(
victoriosus
09. 04. 2011 16.59
-1
Tonček, tebi se je homeopatija zelo zamerila, ane? Samo eno stvar bi rad izpostavil: Homeopat mora biti hkrati zdravnik, kot je drugje po svetu. Tako da ve kdaj pride klasična medicina bolj prav in kdaj komplementarna. Ponavljam: Zdravnik IN homeopat. Sine qua non! Za naslednjič prosim krajšaj svoje prispevke, ali pa napiši povzetek razglabljanj v enem stavku ali dveh. Namreč veliko je megle, pa nimamo vsi časa tu viset. Lp!
Tonček Balonček
09. 04. 2011 16.48
+1
evill11, pa saj to niso nobena zdravila, ni starnskih posledic, nevarnosti predozizarja, možnosti škode zaradi zamenjave, medsebojnih interakcij itd., skrat nič, magari se spiješ deset frašk na eks! V Belgiji se je zdravstvena blagajna odločila delno kriti stroške homeopatije, iz razloga, da bi razbremenilki zdravnike obiskov hipohondrov in tistih, ki jih "kao" stalno nekaj črviči, vse skupaj imajo pa le v glavi. Profesorji medicine, znan televizijski producent in več navadnih državljanov je zlilo vase velike količine homeopatskih pripravkov, ki so bili pripravljeni na podlagi smrtno nevarnih strupov – kačjega strupa, arzenika in, kdo bi si mislil, pasjega mleka (to naj bi po homeopatski materia medica v nerazredčeni obliki povzročalo bruhanje in »sanje o kačah«). Smrt naj bi sledila, ker so pili zdravila z redčenjem 30C, torej skrajno razredčena oz. po homeopatski razlagi ekstremno potencirana, dinamizirana in na sploh močna zdravila. A očitno potenciranje ni delovalo, vseh 23 prostovoljcev je preživelo brez posledic, le nekateri so rahlo opiti zaradi alkohola v homeopatskih pripravkih raje nekoliko počakali, preden so sedli za volan. V resnici homeopatska zdravila niso povsem nedolžna. Glavna nevarnost je, da bolnik zaradi homeopatskega zdravljenja ob resnem obolenju ne išče zdravljenja v okviru klasične medicine. Poleg tega so v nekaj homeopatskih raztopinah za zdravljenje astme odkrili precejšnje količine umetnih steoridov. Problem pri homeopatskih zdravilih je namreč pomanjkanje zunanjega nadzora. V ZDA na primer homeopatska zdravila uživajo poseben položaj, saj so edino sredstvo brez dokazanega zdravilnega učinka, ki jih lahko zakonito tržijo kot zdravila. Ta praksa izvira še iz časov zasnove FDA (organizacije v ZDA, ki skrbi za preverjanje ustreznosti zdravil),
haarpo
09. 04. 2011 12.47
+2
tis ki hoče naj kupuje take in drugačne "vodice"...
HLAPCI.HLAPCI
09. 04. 2011 10.38
+2
Tonček Balonček09.04.2011, 10:01 Jaz sem zaščiten s pojačano auro in angeli, tako da me ta tematika ne zanima poretirano, sam mi nobena boležen ne more do živega in sem trdno prepričan, da bom umrl zdrav! Naj bo Sila s tabo ; )
Tonček Balonček
09. 04. 2011 10.01
+2
Seveda deluje, ampak deluje tudi Lurd, Brezje in še kaj, včasih je najbolje, če sploh ničesar ne jemlješ, dokazano!! Najbolj pa deluje 15 EUR za flaško, kjer je ena kaplica arnikinega ekstrakta na deset litrov vode ("nanofarmacijaj"), to je le malo bolje od žegnane vode pri vhodu v cerkve, slednja je običajno zelo okužena, morda deluje na podoben princip in ustvrari prekuženst... Jaz sem zaščiten s pojačano auro in angeli, tako da me ta tematika ne zanima poretirano, sam mi nobena boležen ne more do živega in sem trdno prepričan, da bom umrl zdrav!
HLAPCI.HLAPCI
09. 04. 2011 08.54
+1
Tonček Balonček09.04.2011, 00:06 2 Kaj pa feng šui in kristali? Baje da deluje! In Reiki ? Da..
evill11
09. 04. 2011 08.41
+1
sončnica imaš popolnoma prav. Slovenija je res zabita. Kot sem napisal spet so nardili sranje., zdravnik se mora posvetovat s pacientom in potem predpisat zdravila
Valposa
09. 04. 2011 08.26
-3
Mene je Dr. Krevel potegnil iz NAJHUNSIH bolečin!! Imela sem hud artritis, nisem se mogla niti premikat!! Stardardna medicina me je "šopala" s kortizonom, da sem bila čisto "blentava"!!!!!!!!!! HOMEOPATIJA pa mi je rešila življenje!!! Danes tečem, hodim normalno v službo... Vse to samo zato, ker si je nekdo vzel zame pri prvem obisku skoraj uro in pol časa, da je poslušal kdo in kaj sem, kaj vse sem v življenju prestala in kaj je vzrok moje bolezni, da me je vzel kot celoto.. da me obravnaval mojo psiho i telo skupaj!!! Torej DRAGA BUTASTA SLOVENIJA -DAJTE SI DOPOVEDAT, da je homeopatija zelo uspešna!!!! In še enkrat - HVALA DR. KREVEL, da se borite proti nevednežem in zavisti polnim zdravnikom, ki znajo zdravit samo posledice ne pa tudi vzrokov!!!
lolipoly
09. 04. 2011 08.21
+2
Nabolj ucikovito je ciscenja telesa vsaj 3x na leto, in pravilna dieta in vse bolezni minejo.
lolipoly
09. 04. 2011 08.18
+0
Homeopatija obstaja ze vec kot 30 let, vsaj v Ameriki, ampak vecinoma je neucinkovita, nic bolje kot pa caji , ki si jih lahko sami naredite brezplacno doma. V Indiji je pa stoletja v uporabi. Ni dokazano, da bi lahko ozdravili resne bolezni
evill11
09. 04. 2011 07.53
+2
Po 19 letih je to uspelo nekemu d.o.o odprtemu leto prej. Lastnici sta dve ženski, ki sta mag. farmacije in se dobro poznata z zaposlenimi na Agenziji za zdravila, ki je izdala dovoljenja. Agencija je naredila veliko strokovno napako, ker je dala enokomponentna zdravila na trg brez recepta. Taka zdravila bi moral predpisati zdravnik. Ampak pri denarju in poznanstvih je pač vse dovoljeno.
irena7777si
09. 04. 2011 06.51
-2
Tonček Balonček
09. 04. 2011 00.30
+2
In na vsakem pakiranju bo deklarirana sestava in vsebnost (česa, arnike recimo ali čebel), z velikimi črkami pa bo stalo zapisano:"V primeru zastrupitve se posvetujte z zdravnikom oz. poklicite center za zastrupitve tel.:112 !" In s čim bo konzerviran "pripravek"? Z benzoatom, bo deloval tako, da se bomo navadili na konzervanse, ha, ha!