Slovenija

Toži Cerkev, ker naj bi jo zlorabil duhovnik

Maribor, 28. 01. 2010 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mariboru se je začela prva odškodninska tožba zoper Rimskokatoliško cerkev. Danes 27-letna oškodovanka zahteva 140.000 evrov odškodnine zaradi domnevne spolne zlorabe s strani pokojnega župnika.

Župnik Karel Jošt
Župnik Karel Jošt FOTO: POP TV

V Mariboru poteka prva odškodninska tožba zoper Rimskokatoliško cerkev, ki jo je vložilo 27-letno dekle, ki zahteva 140.000 evrov odškodnine. Gre za eno izmed žrtev zdaj že pokojnega artiškega župnika Karla Jošta, obtoženega spolne zlorabe otrok, a je ta tik pred koncem sojenja leta 2007 umrl, zato je bil kazenski postopek ustavljen.

Postopek se je začel s poravnalnim narokom, ki pa bo zaradi nasprotujočih si stališč vpletenih najverjetneje neuspešen. V omenjenem primeru gre za prvo odškodninsko tožbo zaradi pedofilije proti Rimskokatoliški cerkvi (RKC) v Sloveniji.

Pravni zastopnik oškodovanke Rok Čeferin je pojasnil, da je njegovo stranko kot otroka v prostorih župnišča po verouku spolno zlorabil duhovnik, po njegovi smrti pa toži omenjene tri pravne osebe RKC, v okviru katerih je duhovnik v času posilstva delal. Pojasnil je, da je RKC predmet tožbe na podlagi obligacijskega zakonika, ki določa, da če nekdo drugemu povzroči škodo pri svojem delu za nekega delodajalca, sme oškodovanec zahtevati odškodnino ne samo od neposrednega povzročitelja (delavca), temveč tudi od delodajalca, pa čeprav ta sam ni bil kriv za nastalo škodo.

Cerkev zavrača očitke o odgovornosti

Mariborske nadškofije pa v primeru ne bo zastopal Danijel Starman, sicer njen zastopnik, temveč odvetnik Matej Pirih. Starman je sicer že prejšnji teden povedal, da RKC ni mogoče primerjati z delovno organizacijo, ki trži blago in ustvarja profit. Pri tem je dodal, da tožena stran zavrača očitke o odgovornosti cerkvenih oblasti, ki naj ne bi ukrepale zoper župnika, čeprav naj bi vodstvo škofije vedelo za spolne zlorabe.

Zaradi tega so možnosti za poravnavo majhne, saj Cerkev ni pripravljena na priznanje krivde, umik tožbe pa ni sprejemljiv za tožnico. Podan je bil celo predlog za odpoved poravnalnega naroka, a ga je očitno sodišče zavrnilo, saj so danes na mariborskem sodišču potrdili, da je za četrtek še vedno razpisan poravnalni narok, ki je po zakonu tajen, v kolikor pa se bo neuspešno zaključil, se bo še istega dne nadaljevala javna glavna obravnava.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samson007
31. 01. 2010 16.12
najlažje je nekomu pljuniti v obraz,ga obsoditi in mu na čelo pritisniti žig. Prav veliko jih je ,ki se maščujejo zaradi svojih neizpolnjenih ambicij.Mladi postavni zapeljivi fantje,kaplani in župniki ,pa so seveda še toliko bolj na udaru. Saj župnik in kaplan se ne bosta hvalila na okrog koliko sta jih podrla. Tiste ki pa do prepovedanega sadu ne pridejo pa kujejo načrte za diskreditacijo. da ne bo pomote!! dejanje samo in storilca pa najstrožje obsojam,in jo ni kazni ki bi odtehtala dejanje.
Tonček Balonček
29. 01. 2010 16.47
Pa kaj Cvikel, Janša toži za desekkrat višji znesek, prizadet je bil pa gotovo 100x bolj kot tista mladoletnica, s katero se je pač par desetkat poigral pokojni gospod! Jošt. Slovenski dečki ter deklice imamjo vsaj to srečo, da veliko gospodobv odide v misijone, potem te to poslanstvo tsane pač par deset EUR za zvezke in barvice, tu pa se znebimo teh pohotnežev. Velik korak! Molimo, da bi se to uredilo, kaj več bi lahko napravil tudi spoštovani g. Pedro Opeka, še več pa dr. Drago Ocvirk, brez kraljestva vuduja!!!
grga_pitic
29. 01. 2010 13.47
Cvikel, si zelo ozkogled, ali pa si zapadel pod kolesje rdeče cenzure. Tako kot so v cerkvi dobri in slabi so bili tudi dobri in slabi udbovci in partijci. Problem je bil le v tem, da so bili dobri komunisti reveži, slabi duhovniki pa so delali za udbo in so imeli največ vpliva. Pa tale svoj nick spremeni, ker je neokusen. Te bo Cvikel tožil, ker se skrivaš za njegovo dobro ime.
Marko Varga
29. 01. 2010 13.04
še n isem slišal ali prebral kaj dobrega o RKC..
FUKONJA
29. 01. 2010 11.44
Predvidevam, da je danes 27 – letno ostarelo dekle prijavljena na kakšnem zavodu za zaposlovanje. Verjetno je zaključila študij na kakšni ugledni fakulteti, kot npr. FDV, da se ji po toliko letih utrnila misel o odškodninski tožbi RKC. V teh hudih kriznih časih je vsak evro dobrodošel, pa tudi če bi ga morala plačati cerkev. Pokvarjencu denar nikoli ne smrdi.
bron
29. 01. 2010 11.30
TO JE SAMO NATOLCEVANJE KJE PA VSEDANJEM ČASU PREJ PRITI DO DENARJA.ČE PA SO LJUDJE ZAHTEVALI ODŠKODNINE ZA VOJNE GROZOTE JIM JE PA TO ZASTARALO ALI PA NIBILO MOŽNO UVELJAVITI. PRAV ZANIMIVO BI BILO PA SLIŠATI KJE SO PA DO SEDAJ BILI. DA SO SE ŠELE SEDAJ ZBUDILI.
grga_pitic
29. 01. 2010 11.17
Definitivno gre za zelo gnusno in obžalovanja vredno dejanje, vendar menim da pri tem problemu ne gre za kolektivno krivdo cerkve, kakor to hočejo nekateri prikazati. Problem bi se pojavil le, če bi jim uspelo dokazati da so njegovi nadrejeni vedeli za zlorabe in pri tem niso ukrepali oz. so dopuščali nadaljne zlorabe. Pa še tedaj mislim da bi krivda padala na njegove nadrejene. Npr. če bi se zloraba zgodila v šoli in bi učitelj pozneje umrl, mislim da bi bilo zelo težko iztožiti od države kakršnokoli vsoto. No to je moje laično mnenje, vendar se pustimo presenetiti.
FUKONJA
29. 01. 2010 11.05
Župniki niso nič drugega, kot zgolj ljudje in zato jim bi morala RKC dopustiti vse pravice, ki jim pripadajo, kot ljudem in kot moškim in ne da v nedogled prisega na svojo konzervativnost, ki ne gre več v korak s časom. Sicer se pa vidi marksistične ostanke v nestrpnih komunjarskih do cerkve. Zaradi spolne zlorabe župnika, če je to res počel, je potrebno tožiti njega, ne pa cerkev, ker po tej analogiji je potem tako, da če mi nekdo povzroči škodo v prometni nesreči, potem tožim policijo za odškodnino, ali kaj. Res logika, da dol padeš.
Miskolin77
29. 01. 2010 10.27
Zakaj pa za zaprtimi vrati,če niso krivi?
Tonček Balonček
29. 01. 2010 10.14
Cerkve se ni treba bati! Vedno pišejo le o grehih in hudičevem delu, zakaj ne navedejo, koliko ljudem je Cerekev uredila zveličanje in nebesa, koliko so samo svetniki lobirali, da ljudje niso končali v peklu. A to tem pa nič, banda komunistična?!
cau-curaku
29. 01. 2010 09.41
Edino pravilno, kolikor bodo ''ta črni'' plačali bodo premalo, zahtevek bi moral biti 140 mio in ne tisoč, da se bodo zavedali svojih nagnusnih dejanj, katerih se razkrije samo nekaj cca 1-2%
MERDE-AVE-MERDE
29. 01. 2010 09.28
"V Mariboru se je začela.." - zadnji čas!!!
dana123
28. 01. 2010 22.46
PahorNimaPojma28.01.2010, 18:46-1 Pa daj no 24ur, saj niste resni, vsak dan daste en članek gor, kjer pljuvate cerkev! Pustite cerkev že enkrat na miru, saj tudi ona vas!!! Dobri stari časi, ne Pahornimapojma? Nič interneta, nič pisanja o zlorabah župnikov..blažena nevednost ovčic!! Zato pa so lahko ti zblojenci harali med otroci! Da te ni sram, da se drzneš na ta članek predlagati, naj mediji molčijo o cerkvi! Zaradi takih zaslepljenih * kot si ti , se je to sploh lahko dogajalo.
mr.T
28. 01. 2010 21.08
Jasno da se RKC boji posledic saj še ta tožba uspe čaka še ogromno podobnih tožb ki bojo stale miljone kot se je že zgodilo v veiko državah na takih tožbah.Tako je treba naj še cerkev malo plačuje ne da samo od države kasira odškodnine za zamude od denacionalizacije.
furmank
28. 01. 2010 19.58
naj bo to poduk tistim staršem ki silijo otroke v to ustanovo proti njihovi volji.Delno so krivi tudi starši.
komarec
28. 01. 2010 19.43
Strinjam se z nekaterimi komentatorji, ki pravijo, da je veliko več spolnega nasilja drugje in, da se ti posamezni primeri zlorabljajo za obračunavanje z RKC. Pri verouku so nas učili popolnoma nekaj drugega, pri maši pridigajo drugače kot delajo. Tudi cerkev je nekatere primere zlorabila za obračunavanje s tistimi, ki razmišljajo drugače kot oni in ni čudno, da dobivajo nazaj kar so iskali. Vtikajo se povsod kamor jim ni treba samo zato, da bi vladali.
midle
28. 01. 2010 19.33
ta isti zupnik je otipaval tudi mene pa ne samo to tudi opijal nas je z alkoholom ko smo imele dekleta 8 let
BuenosAires
28. 01. 2010 19.30
Kozarnik, prav imaš, tudi moje komentarje so že brisali, čeprav nisem bil žaljiv, vsak ima pravico napisati, kar misli!
belibasta
28. 01. 2010 19.29
Kdor hoče za mano,naj razda,kar ima.Moje breme je lahko.Kdo je že to izreku?RKC se že 2000 let pripravlja na to potezo,čisto malo jim še manjka!Krvavijo od iskrenosti!ALELUJA!
voyo-voyo
28. 01. 2010 19.28
Mater ste vsi pametni