Slovenija

FOTO in VIDEO: Za otroke z avtizmom smo pretekli 175 kilometrov

Ljubljana, 16. 10. 2012 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.K./B.R./S.S./U.Z.
Komentarji
14

Dobrodelna akcija 'Mali koraki za velik cilj', v okviru katere tečemo za avtistične otroke, je zaživela. Prvi dan se je ena skupina tekačev podala iz Kranjske Gore proti Bledu, druga pa iz Murske Sobote proti Celju. Skupaj s številnimi znanimi obrazi smo pretekli že 175 kilometrov.

Tekači so v zgodnjih jutranjih urah začeli prvi dan dobrodelne akcije ''Mali koraki za velik cilj''. 567 kilometrom naproti so se podali za dober namen! Zbirajo namreč sredstva za društvo za avtizem DAN, ki bo z ustanovitvijo posebnega programa otrokom z avtizmom omogočil boljše življenje.

Prva skupina: Murska Sobota–Celje

Ob 7. uri zjutraj se je začelo v Murski Soboti, s pobudnikom akcije Janom Goljo na čelu. "Z vremenom nismo imeli sreče, namerili smo sedem stopinj Celzija, spremljal nas je močan naliv z močnim vetrom. Preden smo sploh začeli teči, smo bili že premraženi in premočeni," je opisal Golja, a je dodal, da so imeli dober razlog za to, kar počnejo.

V Murski Soboti so se jim pridružili nogometaši Mure, v Mariboru pa še nekdanji selektor Slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek, sedemkratni evropski prvak v taekwondoju in svetovni prvak v kickboksu Aleš Zemljič ter svetovni in evropski prvak v taekwondoju in kickboksu Tomaž Barada, boksar Dejan Zavec in člani Nogometnega kluba Maribor.

Skupini, ki je na poti iz Murske Sobote v Celje, so se v Mariboru pridružili Matjaž Kek, Dejan Zavec in člani nogometnega kluba Maribor.
Skupini, ki je na poti iz Murske Sobote v Celje, so se v Mariboru pridružili Matjaž Kek, Dejan Zavec in člani nogometnega kluba Maribor. FOTO: Boštjan Pilej

"Če se le da, z veseljem pomagam, še posebej otrokom, in otroci z avtizmom so potrebni še posebne pozornosti. Upam in sem prepričan, da bo ta akcija dosegla svoj namen," je povedal Kek.

"Kjer koli je treba pomagati, še posebej ljudem, ki si ne morejo pomagati sami, z največjim veseljem pripomorem k temu, da bi bile samoumevne stvari lažje dosegljive," pa je povedal Zavec.

Skupina je tek v večernih urah zaključila v Celju.

Fotografije teka od Murske Sobote do Celja si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji!

Druga skupina: Kranjska Gora–Bled

Na drugem koncu, v Kranjski Gori, pa so se tekači ob 10.30 podali proti Bledu. Kot je povedala voditeljica oddaje Svet Nuša Lesar, je tudi tam zjutraj močno deževalo, a se je potem čudežno zjasnilo. Namerili so dve stopinji Celzija.

Na Bled so prispeli okoli 17. ure, tam pa so se jim pri teku okoli jezera pridružili člani Nogometnega kluba Bled, hokejskega ter veslaškega kluba Bled in številni ljubitelji teka.

'Energija je bila taka, da te je kar poneslo'

Za avtistične otroke so torej prvi dan tekli tako novinarji in voditelji oddaj kot tudi številni znani obrazi. Voditeljica oddaje 24UR ZVEČER Maja Sodja, ki je v dveh urah in pol pretekla dobrih 20 kilometrov, je povedala, da ne ve, kako je zmogla, saj še nikoli ni toliko pretekla. "Ampak to je taka energija, da te kar ponese!“ je dejala. Lani se je s tem tekom spogledovala, a ni zbrala dovolj poguma, da bi se ga udeležila. "Ko sem videla, kakšen odziv je bil, kako uspešna akcija je bila, in koliko lahko sam prispevaš k temu, pomagaš otrokom z avtizmom, sem si rekla, drugo leto bom pa šla, in tukaj sem!“ Trenirala je mesec dni in danes se je zelo potrudila, je še povedala. "Me je pa strah, da v naslednjih dneh ne bom mogla hoditi,“ je v smehu zaključila.

Pozdrav tekačev z Bleda.
Pozdrav tekačev z Bleda. FOTO: Miha Rejc

Novinarka oddaje 24UR Katarina Matejčič je po osmih kilometrih teka povedala, da je s tekom šele začela, saj načrtuje teči vse do Bleda. "Ampak bom videla, kako bo s podplati, ker nikoli ne tečem po asfaltu in jih že čutim. Se bom pa malo peljala in potem spet tekla en krog na Bledu.“ Sicer pravi, da po gozdu teče vsak dan, saj se zaradi tega bolje počuti.

Vodja POP PLUS oddelka IT Gregor Baš pa je povedal, da je za njim že okoli 30 kilometrov, pred njim pa še kakih 23. Na vprašanje, kaj ima v glavi, da vse to zmore, je odgovoril: "Mali korali za velik cilj!“ Sicer pa pravi, da k temu pripomore tudi družba in neprestano dogajanje, kar je drugače, kot če tečeš sam. "Podpora tistih, ki nas pričakajo, pa je fenomenalna,“ je še dejal.

Tekači so tako danes pretekli že 175 kilometrov, a akcija se nadaljuje vse do petka.

Kako so tekači tekli od Kranjske Gore do Bleda, si poglejte v spodnji fotogaleriji.

Pomagate lahko tudi vi!

Pošljite SMS-sporočilo z besedo SVET na 1919 za darovanje enega evra, če pa bi želeli darovati 5 evrov, pošljite SMS-sporočilo SVET5 na 1919.

Višje zneske lahko nakažete na račun SI56 0292 2005 2254 477, odprt pri NLB. Za namen napišite SVET- dobrodelni tek, sklic 00 1313.

Naprodaj so tudi tekaške majice za velik cilj v vrednosti 10 evrov. Celotni izkupiček od prodaje majic bo prav tako namenjen v dobrodelne namene.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cherie88
26. 01. 2013 17.14
-1
je pa malce zalostno da je bil ta dobrodelni tek namenjen samo za to drustvo!tu bi se mogla vsa drustva z avtisticnimi otroci povezat in delit donacije da bi bilo za vse te otroke,ne pa da je pol to drustvo zase!
uribe
17. 10. 2012 18.56
-1
človek bi se uprašal, ali s tem ko ogrožate lastno varnost .da se izogibate tovornjakom na cesti res komu kej pomagate? kr neki . hahaha
Gapi 182
16. 10. 2012 23.33
-5
men je to kr neki. Dajte jim denar, s tekanjem jim ne pomagate popolnoma nič.
Aljosa Skrabelj
17. 10. 2012 03.42
+5
Očitno še nisi služil denarja z reklamo. Tako se to počne. Izvoli, daj jim denar. Ampak ne 10€. Ker tole bo potegnilo veliko več. Ne se norca delat in pametovat. Pa sam zaženi akcijo. Lahko je bit pameten za tipkovnico. Na bruhanje mi gre ob teh omejenih in zadrtih komentarjih. Še ko nekdo počne nekaj resnega za pomoč drugim... se more oglasit en internetni junak z pirom v roki, ki ima doseg do tipkovnice in interneta. Pa jim daj denar potem. Sama kraja okoli nas. Ko pa se nekdo odloči naredit nekaj kar bo pomagalo drugim.... enak komentar. Da te ni sram.
anarhija
16. 10. 2012 19.58
Kje se pa da naročit majčke??
ni_mi_vse_eno
16. 10. 2012 17.53
+2
Lahko tečete po Bledu, lahko tečete pa tudi po Ljubljani. :) Živela svoboda!
vicvic
16. 10. 2012 14.46
+16
Lepa gesta že lani smo sledili VAM tekačem, donirali nekaj, tudi letos mislimo na to sigurno pade ka sms. BRAVO. Slabo pa za tiste iz vladnih krogov, kateri na vse drugačne pozabljajo, namenjajo vedno manj. APEL - MISLITE POMAGAJTE.
problem?
16. 10. 2012 13.46
+8
Tečem po mrazu v dežju za višji namen...
uribe
17. 10. 2012 19.01
+1
santamaura
16. 10. 2012 10.48
+38
Zelo dobra in humana akcija. Malo žalostno je le to, da vsak mesec vlagamo denar v zdravstvo, potem moramo pa tekati po Sloveniji ali pošiljati sms-e,, da omogočimo osnovne pogoje bivanja tudi tistim, ki jih imamo radi.
eosss.slo
16. 10. 2012 12.00
+16
Zelo žalostno je, da niti na področju otrok s posebnimi potrebami ministrstvo in vlada ne naredita NIČ... Avtisti so zapostavljeni že desetletja, končno so v zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami sploh uvrstili avtiste kot kategorijo, ampak ministrstvo vztrajno zavlačuje s pričetkom uporabe zakona, moral bi se pričeti uporabljati 1.9.2012, pa so zopet prestavili pričetek uporabe z izgovorom "varčevanja" na 1.1.2013. Prav tako ukinjajo učno pomoč kot obliko dodatne strokovne pomoči, zopet v imenu "varčevanja".... Resnično se je za zamisliti, v kakšni državi živimo, da kot je napisano v zgornjem komentarju, moramo tekati, pošiljati SMS-e in zbirati donacije za otroke s posebnimi potrebami, na drugi strani pa zavodi, ki so strokovno usposobljeni za strokovno pomoč, škripajo pod varčevalnimi ukrepi, ponekod jim zmanjka denarja celo za krede, ki jih potem strokovni delavci kupujejo z denarjem iz lastnega žepa....
santamaura
16. 10. 2012 12.27
+12
Če bi kakšen naš voditelj imel tako čisto srce, da bi lahko brez slabe vesti in želje po lastni koristi iskreno obiskal takšen zavod, bi dobil tisoč smeškov, pa še enega več
Amino-acid
16. 10. 2012 10.05
+38
To se zgodi, ko ljudje stopimo skupaj lepo res lepo! Čestitke vsem, ki so pripravljeni prezpogojno pomagati, imate moj sms :)
LOLuMAD
16. 10. 2012 11.19
+17