Slovenija

Sodišče odločilo: le ena stavka v Slovenski filharmoniji je bila zakonita

Ljubljana, 15. 12. 2017 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Prva stavka zaposlenih v Slovenski filharmoniji, ki so jo izvedli 5. decembra lani, je bila po mnenju delovnega sodišča zakonita, medtem ko je bila stavka 1. januarja letos nezakonita. Sodišče je kot stavkovno dejavnost prepoznalo tudi krajši nagovor pred koncertom 6. decembra, zaposleni pa pravijo, da to sploh ni bila stavka.

Delovno sodišče v Ljubljani je s sodbo na prvi stopnji stavko zaposlenih v Slovenski filharmoniji (SF), ki so jo izvedli 5. decembra lani, razglasilo za zakonito, medtem ko je stavko 1. januarja letos razglasilo za nezakonito, je sporočil pooblaščenec sindikatov v SF Dino Bauk.

Damjan Damjanovič
Damjan Damjanovič FOTO: Miro Majcen

Prvostopenjsko sodišče je tako, kot je zapisal Bauk, delno pritrdilo zaposlenim v SF, delno pa vodstvu oziroma direktorju Damjanu Damjanoviču.

Za zakonito je razglasilo prvo stavko, ki so jo 5. decembra lani izvedli zaradi takojšnje zagotovitve spoštljivega delovnega okolja, brez žalitev in trpinčenja oziroma mobinga, zaradi takojšnje vzpostavitve zakonitosti, transparentnosti in strokovnosti poslovodenja ter upravljanja SF ter zaradi razrešitve postopkov napredovanj.

Po drugi strani pa sodišče ni pritrdilo zaposlenim, da zaradi neuresničitve omenjenih zahtev lahko s stavko zahtevajo tudi odstop direktorja SF, odstop članov sveta SF ter prekinitev sodelovanja z dirigentom Urošem Lajovicem. Zato je stavko z dne 1. januar 2017 razglasilo za nezakonito. Ker naj bi bile tri od petih stavkovnih zahtev nezakonite - zakoniti sta bili zahtevi po zagotovitvi spoštljivega delovnega okolja in razrešitev postopkov napredovanja -, je stavko z dne 1. januar 2017 razglasilo za nezakonito.

Na koncu je prvostopenjsko sodišče kot stavkovno dejavnost prepoznalo tudi krajši nagovor predstavnice zaposlenih pred koncertom 6. decembra lani, pa čeprav ni šlo za nikakršno prekinitev dela, je opozoril Bauk. Zaposleni v SF se bodo tudi zoper ta del sodbe pritožili na višje delovno in socialno sodišče, je še sporočil Bauk.

Damjanovič zadovoljen

Slovenska filharmonija je uspela dokazati, da sta bili dve stavki nezakoniti v celoti, pa je sodbo delovnega sodišča, ki jo je glede nezakonitosti stavke zaposlenih v tem javnem zavodu vložil Damjanovič, pa je prepričana njegova zastopnica Maša Potkonjak Korošec. "S skoraj pretežnim delom smo uspeli," je dejala. Damjanovič pa je komentiral: "Vesel sem, da se je zgodilo, kar se je."

Po njenih pojasnilih je sodišče za opozorilno stavko, ki so jo zaposleni 5. decembra lani izvedli na delovnem mestu v SF, ugotovilo, da je šlo za aktivnost, ki je bila pravilno izvedena in ni bilo nobene kršitve. Za nezakonito pa je opredelilo stavko oziroma stavkovno aktivnost dan kasneje v Mariboru, prav tako stavko, ki so jo organizirali 1. januarja letos v Cankarjevem domu.

Damjanovič je tožbo, s katero so presojali nezakonitost treh stavk, vložil zoper sedem udeležencev: oba sindikata v SF, Sviz in Glosa, ter proti petim posameznim zaposlenim, članom stavkovnega odbora SF. Kot je pojasnila Maša Potkonjak Korošec, je sodišče za nezakoniti razglasilo dve od treh stavk v primeru petih posameznikov, zoper sindikata pa je njihov predlog, da so bile vse tri stavke nezakonite, zavrnilo, ker je presodilo, da nista bila organizatorja.

Zaposleni se bodo zoper del sodbe pritožili

Bauk je napovedal, da bodo zoper del sodbe zaposleni vložili pritožbo na višje sodišče. Menijo namreč, da prvostopenjsko sodišče ni v zadostni meri pretehtalo njihovega argumenta, da je pravico do stavke, kot ustavno pravico, potrebno interpretirati široko in čim manj omejujoče.

Zaposleni menijo, da je zahtevo po odstopu direktorja javnega zavoda, katerega namen je zagotavljanje javnega dobrega - in ne nekih donosov lastnikom, kot je to primer v zasebnih gospodarskih družbah -, potrebno presojati drugače kot podobno zahtevo v gospodarstvu in v zvezi s tem šele vzpostaviti sodno prakso, ki pa se tako ali tako vzpostavlja na višjih sodnih instancah.

Stavko 1. januarja letos je sodišče razglasilo za nezakonito.
Stavko 1. januarja letos je sodišče razglasilo za nezakonito. FOTO: Thinkstock

Sodišče je prav tako ugotovilo, da organizatorji obeh stavk nista bila oba reprezentativna sindikata, to je Sviz in Glosa, niti ne pet posameznih delavcev, ki jih je vodstvo SF poimensko "tožilo", temveč, da je odločitev o stavki sprejela večina zaposlenih v SF ter je bil tako organizator stavke kolektiv v celoti, ne pa v kolektivnem sporu izpostavljenih pet posameznih delavcev.

Obravnava tožbe, ki jo je proti sindikatoma Sviz in Glosa ter stavkovnemu odboru SF vložil direktor zavoda Damjanovič zaradi domnevno nezakonite stavke, se je na delovnem sodišču sklenila sredi novembra.

Udeleženci stavke so z delom odločitvije sodišča zadovoljni

Za predsednika Glose Mitjo Šuštarja je sodba "po svoje nenavadna, ker ni ne tič ne miš". Po njegovi domnevi je "prevagalo, da so tri od petih zahtev kvazi nezakonite", to je odhod direktorja, šefa dirigenta Uroša Lajovica in sveta SF. Ker pa je bila to šele prva stopnja, je "bilo za pričakovati, da ne bo šlo gladko mimo".

Prvi korak je zdaj po njegovih besedah narejen, a še zdaleč ni zadnji. S svojim stališčem, da je bila stavka pripravljena, vodena in izpeljana zakonito, bodo vztrajali naprej. Na višjem ali vrhovnem sodišču zna biti zadeva zelo zanimiva za celotno Slovenijo in sodno prakso, meni Šuštar.

V Svizu pa so po besedah glavnega tajnika Branimirja Štruklja zadovoljni z odločitvijo v delu, kjer sodba priznava, da je bila stavka 5. decembra lani legitimna, da stavkovne zahteve zaposlenih niso bile fiktivne. Problematizirali pa bodo tisto, kar je sodišče po njegovem mnenju zelo površno obrazložilo.

Predvsem se ne morejo strinjati z vzporejanjem položaja javnih zavodov s podjetji, "tam, kjer problematizirajo našo zahtevo po odstopu direktorja". "V javnih zavodih gre za javna sredstva in za neko odgovornost do javnega denarja in zato smo relativno optimistični, da bi na naslednji stopnji to na nek način tudi dokazali," je komentiral Štrukelj.

Glede lanskega 5. decembra pa bodo, kot je dodal, v naslednjem koraku skušali dokazati, da ni šlo za stavkovno aktivnost, saj je SF v Mariboru v celoti izvedla napovedan koncert, "šlo je zgolj za izjavo ene od članic orkestra pred koncertom".
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fredkremencko
15. 12. 2017 17.36
>V trenutku, ko je stavka vsesplošno sprejeta in ne naleti na nasprotovanje "zakonodaje vladarjev" je industrijsko delavstvo in sedanja "raja" v informacijski družbi brez pravic. "Vojna" med vladarji in vladanimi je dolga kot človeška zgodovina in tudi v prihodnosti ni pričakovati konsenza in "pravične" družbe. Slogan "Če se da pa dajmo..." je večen.
RedCell
15. 12. 2017 15.12
+1
Lepo. Kdo bo plačal škodo? Povzročitelji oz. sindikalisti ali davkoplačevaci?
xyxyxyxyxyxyxy
15. 12. 2017 22.19
-2
Naj jo kar Damjanić, ki je kriv za razmere v SF. Plačuje pa z denarjem SF advokate za svoje tožbe. Pokvarjen SDSovec