Slovenija

Jeseniški blok v sedmih letih do brezplačne električne energije

Jesenice, 15. 02. 2019 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

55 stanovalcev jeseniškega bloka je dobilo prvo sončno elektrarno na večstanovanjski stavbi v Sloveniji. Uspešno so prehodili pot po peklenski poti uradniških procedur in čez sedem let, ko bodo odplačali investicijo, bodo imeli skorajda brezplačno električno energijo. S to naložbo so pogumno stopili tudi na pot zelene transformacije. 

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prvi v Sloveniji
    02:27
    Iz 24UR: Prvi v Sloveniji
  • Prvi blok s sončno elektrarno v Sloveniji
    02:57
    Prvi blok s sončno elektrarno v Sloveniji

Sončna elektrarna na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah ima 36,7 kW moči, letno pa bo proizvedla 37.000 kilovatnih ur zelene električne energije. Na letni ravni bo znižala emisije ogljikovega dioksida za 17 ton, omogočila pa bo za dobrih 4.500 evrov letnih prihrankov pri rabi električne energije. Lastniki 36.4000 evrov vredne naložbe, ki se bo v celoti povrnila v sedmih letih, bodo z lastno proizvodnjo pokrivali večino energetske potrebe v stavbi. 15,1 kW modulov je namenjenih uporabi za potrebe skupnih prostorov in toplotne postaje, preostalih 21,6 kW pa za porabo v vsakem od 23 stanovanj.

Kot je pojasnil Zajović, je bil poglavitni razlog za investicijo znižanje mesečnih stroškov. Kot pravi, že s toplotno črpalko letno privarčujejo, od sončne elektrarne pa si obetajo še večji prihranek.
Kot je pojasnil Zajović, je bil poglavitni razlog za investicijo znižanje mesečnih stroškov. Kot pravi, že s toplotno črpalko letno privarčujejo, od sončne elektrarne pa si obetajo še večji prihranek. FOTO: Aljoša Kravanja

Z novo zakonodajo tudi prebivalci večstanovanjskih stavb dobili možnost samooskrbe

Skupina GEN-I je postavila prvo sončno elektrarno na večstanovanjski stavbi v Sloveniji. Sprememba zakonodaje lani ji je namreč omogočila, da samooskrbo z zeleno energijo nudi tudi večstanovanjskim stavbam. Z uvedbo skupinske samooskrbe so tudi odjemalci v večstanovanjskih stavbah dobili priložnost, da se izognejo prihodnjim podražitvam elektrike in lažje tudi sami pristopijo k zeleni transformaciji.

Kot poudarja dr. Robert Golob, predsednik uprave GEN-I, je zelo ponosen, da jim je skupaj s stanovalci uspelo uresničiti projekt: "Na začetku je bila moja ocena, da nam bo uspelo, sicer zelo nizka. Zakonodaja v Sloveniji še ni naklonjena takšnim projektom, a se spreminja, in verjamem, da se bodo okoliščine v mesecu ali dveh drastično izboljšale. Verjamem, da bodo takšni projekti v Sloveniji začeli rasti kot gobe po dežju."

Skupni mesečni strošek za prebivalce, dokler investicije ne odplačajo, ne bo drastično višji kot so ga za elektriko plačevali do sedaj, po sedmih letih pa za polovico nižji.

Pot do samooskrbe z električno energijo bo v kratkem poenostavljena

O zahtevni poti do prve sončne elektrarne v večstanovanjski stavbi v Sloveniji je spregovoril tudi Brane Zajović, predstavnik stanovalcev: "Nekaj je zamisel, drugo pa uresničitev. Naš prvi projekt je bil toplotna črpalka, s čimer smo želeli znižati stroške. V petih letih smo drastično znižali stroške. Za sončno elektrarno smo morali zbrati ogromno podpisov, zakonodaja temu še vedno ni naklonjena, a smo šli skozi vse ovire. Bilo je izredno težko, zavedati se morate, da je pretežna populacija našega bloka starejša. Imamo stanovalca, ki je star 92 let, in tudi njega smo prepričali, da je to nekaj dobrega ne le zanj, temveč za vse stanovalce in prihodnost."

Sončna elektrarna na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah ima 36,7 kW moči, letno pa bo proizvedla 37.000 kilovatnih ur zelene električne energije.
Sončna elektrarna na večstanovanjski stavbi s 23 stanovanji na Jesenicah ima 36,7 kW moči, letno pa bo proizvedla 37.000 kilovatnih ur zelene električne energije. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je pojasnil Hinko Šolinc, v. d. direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo, bodo v kratkem poenostavili pot do samooskrbe za stavbe v Sloveniji: "Ta projekt je bil zahteven predvsem zato, ker je bilo treba zbrati zelo veliko soglasij stanovalcev. To pa predstavlja veliko administrativno breme. Trenutno je v obravnavi nova uredba o samooskrbi z električno energijo, kjer naj bi bilo določeno, da se bodo elektrarne za samooskrbo postavljale na tri vrste stavb. Na enostanovanjske kot do zdaj, le da bodo postopki poenostavljeni. Na bloke, kjer bo sicer še vedno potrebno soglasje lastnikov, vendar bo do njega lažje priti. Tretja možnost pa so skupnostne elektrarne, ki bodo postavljene v eni hiši, denimo v gasilskem domu, uporabniki  pa bodo druge hiše v okolici. To bo omejeno na eno transformatorsko postajo, kar pomeni, da bodo odjemalci morali biti v bližini. Uredba bo predvidoma na vladi sprejeta ta mesec in bo začela veljati marca."

Glavni razlog za investicijo nižje položnice

Stanovalci so na slovesnem odprtju izrazili naklonjenost projektu, vsi pa poudarjajo, da bodo šele čez čas videli, kako zadovoljni so z novo investicijo. Kot je pojasnil Zajović, je bil poglavitni razlog za investicijo znižanje mesečnih stroškov. Kot pravi, že s toplotno črpalko letno privarčujejo, od sončne elektrarne pa si obetajo še večji prihranek. Zakon trenutno dovoljuje samo 50-odstotno samooskrbo, a pripravlja se sprememba, ki bo omogočala 100-odstotno samooskrbo: "Trenutno imamo na našem bloku 129 sončnih panelov in imamo možnost razširitve še za 110 panelov. Naš cilj je absolutno 100-odstotna samooskrba."

Po besedah dr. Goloba je potencial za tovrstno samooskrbo v Sloveniji izjemno velik: "Največji projekt na območju obnovljive energije pri nas je hidroelektrarna na spodnji Savi. To gradimo 20 let. Če bomo postavili 20.000 samooskrbnih elektrarn na sončno energijo, bomo dosegli enak učinek. Verjamem, da nam bo to uspelo. V 20 letih bomo z lahkoto dosegli enak učinek velikih hidroelektrarn na vsej Savi. To je ta velikanska dimenzija sonca, ki se je največkrat ne zavedamo, a jo v resnici lahko odklenemo in sprostimo. Blok na Jesenicah je zelo lep primer in verjamem, da mu bodo kmalu sledili preostali prebivalci Slovenije."

Dr. Golob poudarja, da je ekonomika tovrstne investicije preprosta, saj svojih izdatkov nič ne povečuješ, tvoji otroci pa bodo imeli brezplačno elektriko. Ob tem, da s takšnim projektom varujemo okolje, je to investicijski projekt za naslednje generacije.
Dr. Golob poudarja, da je ekonomika tovrstne investicije preprosta, saj svojih izdatkov nič ne povečuješ, tvoji otroci pa bodo imeli brezplačno elektriko. Ob tem, da s takšnim projektom varujemo okolje, je to investicijski projekt za naslednje generacije. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot dodaja, je potencial za samooskrbo s sončno energijo praktično po vsej Sloveniji. Na vprašanje, ali se izplača postaviti sončno elektrarno na Jesenicah, odgovarja: "Sonce sije predvsem poleti in takrat tudi deluje elektrarna. Sonce, ki je pozimi na Jesenicah nizko, ima v resnici zelo malo vpliva na samo proizvodnjo elektrarne. Po drugi strani pa je izkoristek takšne elektrarne samo pet odstotkov nižji, kot je izkoristek iste elektrarne pri Kranju. Razlika je tako bistveno manjša, kot bi pričakovali. Tudi če bi jo postavili v Kopru, bi bila razlika približno 15 odstotkov. Pri življenjski dobi sončne elektrarne, ki je 30 let, je to res zanemarljivo." 

Zmaga za vse vpletene

Tudi jeseniški župan Blaž Račič je ponosen, da Jesenice orjejo ledino na tem področju: "Treba je izkoristiti vse obnovljive vire energije, ki so na voljo, ne le zaradi prihrankov, ampak zato da pokažemo tudi vzdržen odnos do narave. Da se ne vedemo več tako vehementno kot do zdaj. Ponosen sem, da imamo na Jesenicah zgled, ki bo Slovencem spodbuda za to, da se podobni objekti postavijo še kje."

Ponosen sem, da imamo na Jesenicah zgled, ki bo Slovencem spodbuda za to, da se podobni objekti postavijo še kje.
Ponosen sem, da imamo na Jesenicah zgled, ki bo Slovencem spodbuda za to, da se podobni objekti postavijo še kje. FOTO: Aljoša Kravanja

Stanovalci so pokazali zelo veliko smelost, veliko mero strpnosti. Tu se je izkristaliziralo, kako pomemben je dialog, kako pomembni so dobri odnosi med ljudmi, da so našli rešitev, ki je za vse sprejemljiva, dodaja Račič.

Dr. Golob pa poudarja, da je ekonomika tovrstne investicije preprosta, saj svojih izdatkov nič ne povečuješ, tvoji otroci pa bodo imeli brezplačno elektriko. Ob tem, da s takšnim projektom varujemo okolje, je to investicijski projekt za naslednje generacije. Čeprav je bil projekt zahteven z vidika vse birokracije, je bila sama montaža končana v štirih dneh. Takšna sončna elektrarna je v primerjavi z vsemi ostalimi energijskimi investicijami zelo hitro postavljena: "Vemo, da smo v času globalnega segrevanja, čeprav tega morda ne čutimo vsakdan, verjemite, da bo to naše otroke zelo prizadelo. Zdaj je čas, da se na to odzovemo. S pametno postavitvijo tovrstnih tehnologij lahko za isti denar varujemo naš planet in se ničemur ne odrečemo. Ta projekt je v korist in zmago vseh vpletenih, tistih, ki postavljajo, uporabnikov, in tistih, ki pridejo za nami."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
16. 02. 2019 19.09
+0
Kako so pa zmenjeni glede pralnih strojev? Upam da jih ne zalaufajo vsi naenkrat.
Uporabnik271119
16. 02. 2019 16.24
+12
"S pametno postavitvijo tovrstnih tehnologij lahko za isti denar varujemo naš planet in se ničemur ne odrečemo." Sama izdelava tovrstnih tehnologij pa je planetu zelo škodljiva. TOREJ JE TO SPET ENA GNILA LAŽ tako kot tista o BREZPLAČNI energiji v "DRŽAVI"
poneumljanje
16. 02. 2019 16.36
+9
Ja pa kaj po tvojem pametna postavitev in kakšnih tehnologij. Ne nakladaj in zavajaj ljudi konkretno napiši. Če imaš pa kakšen nov izum ali patent za pridobivanje elektrike pa to hitro patentiraj, da te kdo ne prehiti.
poneumljanje
16. 02. 2019 16.38
+2
Vsi bi kar nekaj zelenega iz nič naredili. Ja zganite se in kaj naredite kaj konkretnega ne samo bluzit !
Hary6
16. 02. 2019 16.04
+3
če bojo sploh kdaj imeli to so pravljice
Cesar Millan - Vodja krdela
16. 02. 2019 18.56
+4
Dobro bi bilo povedati ,kajtakrat ko pada toča (naprimer 50 ccm snega kaj takrat !! Nipridobitve elektrike in kdo krije škodo stekla !! O tem pa ni nič napisanega !!! ALI je to samo limnica !!!
ivanv
16. 02. 2019 16.04
+8
Kolko jaz vem toti Golob če nima profita ne naredi nič, . Torej je nate...stanovalce ali pa državo (državljane). ki bomo morali sofinancirati te investicije pa to, preko računov za elektriko.
hansola
16. 02. 2019 15.14
+16
Dokler nimajo svoje baterije in popolni odklop od električnega omrežja je t.i. brezplačna elektrika mit.
ivanzDoba
16. 02. 2019 14.49
+20
Bravo! Država bi morala pomagati pri pridobivanju dokumentacije in izgradnji takih projektov. Je pa ravno obratno.
Kolani
16. 02. 2019 14.16
+5
Če pa v poštev vzamemo, da se za izdelavo sončne elektrarne porabi več energije kot jo bo ta dala v svojem življenskem ciklu, potem je jasno, da gre za nateg stoletja. Osnovni element za sončno celico se splača narediti le na Kitajskem, kjer kurijo ogromne količine premoga, plina, nafte itd..., da dobijo energijo za izdelavo celice. Energija, ki jo bo celica dala je bila že porabljena pri njeni izdelavi. Noro ampak, izobrazite se malo, poiščite vire in se sami prepričajte. Od tukaj tudi subvencioniran nakup elektrike iz teh elektrarn, ker drugače, če bi jo odkupovali po takšni ceni kot jo kupujejo od TEŠ6, hidro in jedrske elektrarne, se ne bi splačalo niti pomisliti na sončno elektrarno.
poneumljanje
16. 02. 2019 15.28
+0
A ti bi pa nazaj v kameno dobo šel. Jaz vem, da se iz nič ne da naredit nič, niti dre..a, če seveda nič ne poješ. Zelo si učen, ker vse to obvladaš koliko Kitajci energije porabijo za en panel. Jaz tega žal ne vem, mogoče se pa na Kitajsko odpravim in povprašam kako ta izdelava gre. Panele pa sigurno mogoče tudi ustrezno reciklirat. Ja praviš poraba elektrike na mesec je 50 eur. Če je to družina potem to pomeni, kopanje v mrzli vodi , pranje perila na roke in gretje vode na štedilniku sam ne vem kako, ker tudi drva onesnažujejo okolje. Skratka pustite ljudi na miru in ih ne zavajajte z neumnostmi. Sama zavist in fovšarija vas je ker si tega sami ne morete privoščit.
Cuti 89
16. 02. 2019 21.17
+1
Ce m2 celic da 1kw stroma na dan je to v 30 letih 11MW to je kr ogromn za kvadrat metr energije
antilevi?ar
17. 02. 2019 14.36
Povprečno potrebuješ 8.5 m2 za povprečno porabo 1 osebe. V bloku je 23 stanovanj krat x oseb,.torej? na strehi je premalo modulov, da zadostijo povprečni porabi vseh oseb v bloku,.izkoristek modulov je slab, izguba velika, število sončnih dni neznano, okvare, poškodbe, razsmernik, baterije ni,.cena, amortizacija, davki,..ufff. In m2 ne da 1kw-to je znanstvena fantastika.
Kolani
16. 02. 2019 14.09
+7
In pri vsemu temu izračunu ni niti upoštevano to, da se ne moreš odklopiti od elektro omrežja in moraš plačevati omrežnino, ki je ne boste verjeli, poovica položnice ali pa še več. In kaj pa vzdrževanje. v 10 letih bo sigurno kaj crknilo. Ko se bodo paneli iztrošili po recimo 20 letih jih bo potrebno zamenjati. Ali ste se že pozanimali koliko bo stala reciklaža panelov? Gre namreč za odpadek, ki ga ne smeš kar tako nekje odvreči.
antilevi?ar
17. 02. 2019 14.41
+1
Paneli izgubljajo svojo moč v poprečju v 7 letih je na 85% v 20 letih le na 30% ob 16-18% izkoristku. Ne doživi svoje življenske dobe 25 let, priporočljiva zamenjava po 10 letih kjer je upad pod 70%
Kolani
16. 02. 2019 14.05
+14
Čisti nateg. Na mesec mi ne porabimo za 50 EUR elektrike. Pa recimo, da je 50 EUR. Na leto je to 600 EUR. Na 10 let je to 6000 EUR. Koliko je investicija v elektrarno na strehi za eno hišo? Verjamem, da krepko nad 6000 EUR.
antilevi?ar
17. 02. 2019 14.50
+1
Za hišo je investicija okoli 11000 evrov, z subvencijo nekje okoli 9000 evrov,.v omenjenem primeru je za stanovanje investicija med 1600-1800 evri. Po 7-10 letih bo potrebna nova investicija, ker koristnost modulov z leti upada, pa pri tem nismo upoštevali vse druge zadeve. Skratka NE splača se, vsaj ne v privat namene, državna podjetja si to lahko še privoščijo, privat pa nikakor
Ministry of silly walks
16. 02. 2019 11.29
-1
To je smiselno le, če je v stanovanjih vse na elektriko, ogrevanje,sanitarna voda, kuhanje.Mi imamo zemeljski plin, elektrike plačamo cca 25€ mesečno.
Janša je naš
16. 02. 2019 12.36
-1
ivanzDoba
16. 02. 2019 14.51
+5
Tudi mi imamo plin. Strošek za elektriko je cca 30 €. Živimo kot reveži? Ne vem, morda.
KrofKrof
16. 02. 2019 11.06
+8
Sicer ne vem, v katerem delu Jesenic je ta blok, ampak Jesenice so večinoma utesnjene med gorami, tako da sonca tam ni ravno na pretek. Če je pa to malo izven Jesenic (Koroška Bela, Slovenski Javornik), je pa to druga pesem.
Mirjiam90
16. 02. 2019 10.58
+0
Stavim, da bod stroški večji ko bo bodo sešteli vse skupaj in lepo da nasirjejo 92 letnika lahko bi napisali doktorat na vrata in osel na oni strani vrata. Lohka izračunamo za koliko so jih nategnili<že kar na začetku. In z 100 % odgovornostjo trdim da je to ((( Doktorski rop poštenih državljanov.
poneumljanje
16. 02. 2019 11.16
+14
Tabletko proti nazadnjaštvu in destruktivnosti vzemi, svečko ugasni pa mal počivat. Ti ne bo škodilo, da malo misli zbistriš. Ne LOHKA, ampak lahko izračunaš, pa napiši te izračune!
nadali
16. 02. 2019 10.54
+7
Čestitke če bodo imeli brezplačno elektriko... In če bi to storili vsi.. Bi se elektro distributerjem zmešalo.... Kako pa bodo prišli do super plač... Se bo že našel nek zakon ko bo lastna električna energija problem in boš moral iz tega naslova prispeva v državno blagajno...
Slamnati Jeti
16. 02. 2019 14.06
+11
na položnici je cena elektrike nekje 25%, vse osatalo so dajatve
sambalatino
16. 02. 2019 20.28
+1
Ko bojo imeli brezplačno elektriko se bojo pa zbudil! 😂
Luka Rojnik 1
16. 02. 2019 20.38
-1
Daj ti tudi dajatev ni treba placati... Samo omreznino in to je v mojem primeru 14€...za 150€ je pa elektrike in dajatev... in tega mi sedaj nibtreba vec placevati...
CIGU MIGU
16. 02. 2019 10.23
+8
ta novice bi morala spadati v leto 1980
Našvasan_zob
16. 02. 2019 10.06
+6
Kje je podatek koliko bodo vsako leto odšteli za zavarovanje elektrarne? ... Glede na to, da so vzeli kredit za tole je zavarovanje strehe malodane obvezno...
antilevi?ar
17. 02. 2019 14.55
+2
Zavarovanje obvezno, ker brez tega ne dobiš subvencije. Potrebno bo izdelati elaborat in ga dostaviti v potrditev ustreznemu elektro ing biroju, izvod elaborata poslati gasilski brigadi v kraju bivanja. To je še dodaten strošek, ki prej ni bil omenjen, pa postaviti ozemljitev in spet elaborat za to ozemljitev in meritev, ki se izvaja vsakih 5 let.
hotchilipoper
16. 02. 2019 09.25
+7
Važno je da državi plačamo 0,66 evra na liter goriva,in oni niso s k mrdnili za to
Našvasan_zob
16. 02. 2019 10.04
+7
A mislš, da bo JS zastonj hodu gret stolčke...
poneumljanje
16. 02. 2019 10.30
+2
Ja pa pojdi tankat nekam drugam ( Italija napr.) pa boš njihovi državi pustil krepko čez 0,66 eura. Ni kaj čudno razmišljate nekateri !
poneumljanje
16. 02. 2019 08.53
+21
Iz večine spodaj napisanega izhaja zgolj in samo znana Slovenska zavist in nevoščljivost. Kar sami ne morete imeti tudi drugim ne privoščite. Ne vem zakaj morajo biti ljudje tako hudobni.
graf
16. 02. 2019 08.20
+2
94 letnika pa verjamem da je bilo težko prepričat da je "šel zraven" , poznam primer iz bližnjega kraja iz nekaj let nazaj kjer so v enem od blokov zamenjali dotrajano centralno , a enega starostnika ki je živel sam niso in niso mogli prepričat za sodelovanje in so potem hočeš nočeš brez njegove privolitve izvedli projekt ! Gospod je že pokojni , zdaj živi sin v njegovem stanovanju in vprašanje je če so sostanovalci uspeli dobit njegov (obvezni) delež za poplačilo investicije ...
lakala28
16. 02. 2019 10.03
+2
Vse si povedal. Takšnega izsiljevanja je kolikor hočeš. Zato pa se dogajajo razlastitve. Ker to predolgo traja, ponavadi ljudje rajši požrejo cmok, vržejo skupaj in zrihtajo. Vlasta pa rajši prodaja knjige in modro molči.
štrekeljc
15. 02. 2019 22.30
+6
Joj, kako se bodo čez 7 let za glavo prijemali! Le zakaj smo reklamam nasedli, se bodo spraševali.
Mirjiam90
15. 02. 2019 22.16
+2
Vsako investiranje je stran vržen denar, pamet v glavo ta investicija se ne povrne nikoli ??
poneumljanje
16. 02. 2019 08.43
+12
Ne vem no, ampak vedno in povsod si najpametnejša. Se vidi po pisanju, da si skrajno konzervativna. Tvoja miselnost se razvija v rikverc, tehnologija pa gre naprej. Bluziš kaj bo čez 7 let. Lahko, da tega podjetja več ne bo, bodo pa drugi in nove tehnologije izdelave panelav, ki bi morali biti po logiki vedno cenejši. Prosim ugasni svečko in se zamisli nad tvojim negativizmom.