Slovenija

Račun shranite, po novem letu vas lahko inšpektorji povprašajo zanj

Ljubljana, 01. 12. 2015 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvi dan poskusnega obdobja uporabe davčnih blagajn je minil brez težav. Z davčnimi blagajnami sicer nameravajo dacarji pobrati okoli 70 milijonov evrov več davkov letno. Po novem letu pa bodo inšpektorji pozorni tudi do kupcev – pri izhodu iz trgovine ali lokala boste morali pokazati račun. V nasprotnem vas lahko doleti od 20 do 40 evrov globe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Davčne blagajne: kazni za prekrškarje
    01:22
    Iz 24UR: Davčne blagajne: kazni za prekrškarje
  • Iz 24UR: Račun je treba shraniti
    02:52
    Iz 24UR: Račun je treba shraniti
Davčne blagajne bodo od 2. januarja obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino.
Davčne blagajne bodo od 2. januarja obvezne za vse, ki poslujejo z gotovino. FOTO: Sani Karić

Prvi dan poskusnega obdobja uporabe davčnih blagajn mineva brez težav. Do 16. ure je 166 različnih uporabnikov davčnih blagajn pred informacijskega sistema Finančne uprave RS (Furs) potrdilo približno 3000 računov. To sicer ni veliko. Ko bodo davčne blagajne obvezne za vse, na Fursu pričakujejo nekaj milijonov računov dnevno. 

Zakon o davčnem potrjevanju računov, ki določa obvezno uporabo davčnih blagajn pri poslovanju z gotovino, je v veljavi od avgusta, uporabljati pa se bo začel 2. januarja 2016. Da bi zavezancem omogočili lažji prehod na novi način izdajanja računov, pa je sistem poskusno stekel danes.

Sistem davčnih blagajn, od katerega si vlada obeta zajezitev sive ekonomije, je v Sloveniji zasnovan tako, da morajo biti blagajne zavezancev prek spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom Fursa. Preden zavezanec račun izda kupcu, mora prek tega informacijskega sistema izvesti postopek potrjevanja računa.

Ta postopek ne traja več kot dve sekundi, prvi dan pa niso zaznali nobenih težav, je povedal Stojan Glavač iz Fursa.

Prvi račun potrdili že pred 7. uro zjutraj

Tudi v frizerskem salonu Pri Minki iz Šmarja pri Jelšah, odkoder je na Furs že pred 7. uro zjutraj prišel v potrditev prvi račun, nimajo z davčnimi blagajnami nobenih težav. "Traja sekundo dlje, račun pa je tri centimetre daljši," so povedali.

Davčno potrjeni računi se namreč od dosedanjih razlikujejo po t.i. kodi na dnu računa (QR, pdf ali veččrtne kode), in t.i. ZOI in EOR številki na dnu računa. Na Fursu pripravljajo tudi posebno aplikacijo, ki bo z odčitanjem QR kode s pametnim telefonom potrošniku omogočala, da preveri, ali je bil račun res potrjen prek informacijskega sistema Fursa.

Za zdaj se je sicer za uporabo davčnih blagajn odločilo le kakšnih deset odstotkov zavezancev. Vsem ostalim Glavač svetuje, naj jih čim več začne uporabljati davčne blagajne že decembra, saj gre za testno obdobje, ko so še dovoljene manjše napake in je tudi lažje odpraviti morebitne težave.

Ko bo sistem obvezen za vse, bo moralo davčne blagajne uporabljati približno 70.000 davčnih zavezancev.

Kaj potrebujejo uporabniki?

Za delovanje davčne blagajne potrebujejo ustrezno elektronsko napravo s prilagojeno programsko opremo za izdajo računov, tiskalnik za izpis računov in seveda dostop do interneta, da se lahko povežejo s Fursovim informacijskim sistemom.

Da davčna blagajna deluje, pa vsak zavezanec potrebuje tudi posebno namensko digitalno potrdilo. Gre za novo vrsto digitalnega potrdila, ki se ga bo uporabljalo samo za izmenjavo podatkov o računih in poslovnih prostorih zavezanca. Vsebuje davčno številko in ime zavezanca, namen uporabe ter zaporedno številko. Zavezanci ga prejmejo brezplačno, velja pa pet let.

Za koga bodo davčne blagajne obvezne?

Uporaba davčnih blagajn bo od 2. januarja obvezna za tiste zavezance, ki morajo izdati račun za dobavo blaga ali storitev in morajo voditi poslovne knjige in evidence, za dobavljeno blago ali storitev pa prejmejo plačilo v gotovini. Pri tem se za gotovino štejejo tudi plačilne ali kreditne kartice.

Ali bodo začeli davčne blagajne uporabljati že decembra ali pa bodo počakali na zakonsko obvezo, se lahko zavezanci odločijo sami. Če se bodo odločili za prehod na nov sistem že ta mesec, pa lahko to storijo kadarkoli želijo, je še pojasnil Glavač.

Do 2. januarja pa morajo ponudnik blaga in storitev, ki poslujejo z gotovino, poskrbeti tudi za obveščanje potrošnikov o njihovih dolžnostih. Ustrezna obvestila morajo objaviti na vsaki elektronski napravi za izdajo računov ali drugem kupcem vidnem mestu.

Na obvestilu zelene barve mora biti zapisano, da mora prodajalec izdati račun in ga izročiti kupcu, ta pa ga mora vzeti in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Za nepremičen poslovni prostor je predpisana velikost obvestila najmanj v formatu A5 (148 x 210 mm), za premičen poslovni prostor pa najmanj v formatu A7 (74 x 105 mm).

Inšpektorji bodo opozarjali tudi na obveznost prevzema računa.
Inšpektorji bodo opozarjali tudi na obveznost prevzema računa. FOTO: Sani Karić

Vzemite račun

Če potrošnik ne bo vzel računa, mu grozi denarna kazen, a na Fursu poudarjajo, da njihov namen ni kaznovanje. Namesto tega bodo večji poudarek dajali preventivnim aktivnostim, tako z obveščanjem javnosti v medijih kot tudi prek pooblaščenih oseb na terenu.

Inšpektorji Fursa bodo kupce opozarjali na obveznost prevzema računa tudi osebno, nadzor pa bodo izvajale tudi uradne osebe Tržnega inšpektorata RS. Če bo v posamičnem primeru obstajal sum neizdaje računa, bo uradna oseba to lahko preverila tudi s pridobivanjem podatkov od kupca. Sicer pa bo imelo preverjanje kupcev bolj preventivni namen, obljubljajo na Fursu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

foxy93
04. 12. 2015 16.36
+1
K vse tko briga za te racune nj jst povem s svojga vidika..delam v lokalu in ko ti izdam racun VZEM GA sej je tvoj kaj nj jst z njemu delam?sam dodatn deu mi je da ga je treba zrd vs lenob mi nest u smeti ker SE VAM NE DA..ne recm 2 3 racune sam to jih je 300dnevno..in ker ga puscate na mizah da ga odpihne ga je treba za vami pospravljat po celi terasi..uzem ga pa ga fliknte kamr cte..ja ce je brez racuna kao bbrez davka...ja in kaj mamo natakarji od tega? Itq so vsi lokali 24ur pod videonadzorom so tedenske inventure tko d ne bit pametni da je kej od tega..ce se racun ne izda je prevec denarja v blagajni zaloga pijac manjka in pride inspektor in ti napise 10K kazni waw..za kaj ze? Ce se ti ne da racuna ne pomen da gre v zep dnar...mas vec komplikacij z zalogam in zneskom dnarja ... vremte da se 95% racunov sprinta no se najdejo taki sam se zmer UZEMTE RACUNE DA NI TREBA POSPRAULAT ZA VAMI POL BOSTE PA JOKAL K VS BO INSPEKTOR DUBU DA GA NIMATE...in bo taprva stvar iz ust ni mi ga dal/a...ha in bomo mi nafukal zrd vs... Ma nalimam ti ga sred cela direkt!
Stajerc22
02. 12. 2015 13.13
+2
Ko mi bo inšpektor napisal kazen, bom zahteval od njega račun, da preverim če ga je potrdila davčna.
LaDecima
02. 12. 2015 18.59
periot22
02. 12. 2015 11.35
+6
Nimam nič proti ,ampak najprej naj inšpektorji in pristojni tajkunim in raznim vodilnim zaplenijo premoženje in nakradeno in spravijo denar nazaj iz davčnih oaz potem pa naj nas kontrolirajo! BANDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Blaška05
02. 12. 2015 08.36
-1
Dolžnost prodajalca je izdati račun, tudi dolžnost kupca je vzeti račun. Gre samo za neposrečeno preverjanje kupcev. če imajo pri sebi račun.
proofreader
02. 12. 2015 08.35
+9
Vse lepo in prav, ampak nihče se ne ukvarja z učinkovito porabo zbranih davkov. Država naj predstavi, kakšne ugodnosti bomo imeli od več pobranih davkov. Kakor kaže bodo samo Štrukljevi spet bogateli.
Blaška05
02. 12. 2015 08.37
-3
Manjša bo zadolženost države, več pobranega davka, ki bo namenjen ciljni skupini, manj zadolževanja zaradi njih.
dobrivoj
02. 12. 2015 08.22
-2
Kaj jokate....red mora biti. Če jaz plačam pijačo brez računa, sem v tej ceni plačal tudi davek. Gostinec ga je pa zadržal zase, čeprav sem ga jaz plačal. Zahtevam, da davek, katerega mi je gostinec itak zaračunal, plača državi...drugače mi naj da ceno brez davka...to pa vemo da nihče ne naredi. Davčne blagajne bodo temu naredile konec in prav je tako!
vzdev
02. 12. 2015 08.44
+8
Če jaz plačam kavo v gostili, dobim račun na mizo in me ta račun ne briga več. Nisem jaz inšpektor, da bom delal njihovo delo. Če hočejo delati inšpekcije naj to delajo brez terorja nad državljani. Če lahko inšpektor stoji pred vrati gostilne, trgovine lahko tudi vstopi v njo v civilu in preveri če dobi račun. Če pa hočejo, da državljani jemljejo račune, pač naj naredijo, da kdo skenira to QR kod je na koncu leta v nagradnem žrebanju za npr. 10.000 € (če bodo oni pobrali več sto milijonov dodatnih davkov jim bo to drobiž) in bo sigurno kar veliko ljudi to tudi počelo. Ne pa delati terorja na državljani in jih strašiti s kaznimi!
dobrivoj
02. 12. 2015 08.51
-6
Preberi si zadnji odstavek članka še enkrat, da ne boš sanjal o kakšnem terorju nad državljani... Ni vedno treba vse tako črno videti...
dobrivoj
02. 12. 2015 08.56
-3
Aja pa še to...praviš da ko dobiš račun te več ne briga...a to da plačaš davek, katerega ti je gostinec zaračunal na tem računu, te tudi ne briga? Jaz bi gostinca vprašal zakaj krade moj denar? Zakaj, če je že tako, ne izstavi računa brez davka?
topo
02. 12. 2015 12.42
dobrivoj,vsaka ti čast dobro razmišljaš,samo to pride šele kasneje ko bodo tajkuni povrnili vso škodo ki so jo povzročili in vsi odgovorni na položajih z politiki vred ki zaradi svojih interesov in neznanja propada Slovenija.Da te spomnim samo za te obveznice ki so jih brisali ker mislijo da je narod neveden bomo plačali sedaj davkoplačevelci ko bo sodba na evropskem nivoju pavnomočna samo za obesti in odškodnino imetnikom več kod bo zaradi blagajn dobila država.Če je to za tebe pravi nači pa bodi srečen in vesel...
number46
02. 12. 2015 08.10
+15
Zanimivo ko zgine 5 miljard. nikom ništa pa to, zdej bo pa spet pošten človek kaznovan zaradi apetitov posameznikov v tej državi. Ko me bo ustavil inšpektor bom samo začel tečti me zanima če bo tekel za mano. hhahahaha to bo smeha
LaDecima
02. 12. 2015 19.02
Enako sem razmisljal. Na silo te seveda ne sme ustaviti.
proofreader
01. 12. 2015 21.59
+53
Če ob izhodu nimate računa, recite da greste v avto po denarnico.
proofreader
01. 12. 2015 21.58
+35
Še kiklco prodala bom, da za Štrukljeve dala bom.
blablaaaafefef
01. 12. 2015 21.57
+83
to dejansko pomen, da če bo 7leten otrok ves vesel ker si je kupil sladoled priletel iz trgovine brez racuna mu bojo kazen napisali? ne me j*****! to je pa visek od viska
York
01. 12. 2015 21.51
-22
Nekateri ste sakastični glede kontrole računov, a namen je ta, da jih bodo ponudniki uslug morali izdali za opravljeno storitev in ne lovljenje potrošnikov. ..... ...... ..... Tako radi se zgledujemo po Avstriji, ampak vse kar bi doprineslo k malo večjemu redu na področju davkov, je pa večini očitno odveč. Tudi na Hvaškem so bolj ozaveščeni, kot smo mi, pa jih imamo za neke Hrčke ....... ...... ...... Bifeji so zlate jame in koliko gostincev izda račun za kavico stalnim strankam? Vse to konča direktno v njegovem žepu in vsi tisti, ki delamo in plačujemo davke tovrstnim tičkom omogočamo brezplačno rabo javne infrastrukture, šole, vrtce, zdravstvo ...... ker oni prispevajo v skupno vrečo minimum od minimuma, da so dajatve in davki čim manjši in ostane njim osebno čim več.
vzdev
02. 12. 2015 08.45
+3
Njihov namen je samo kaznovanje potrošnikov in ničesar drugega. Če lahko inšpektor stoji pred trgovino in kaznuje državljane, lahko tudi sam stopi v trgovino in preveri če bo dobil račun.
lnterReflections
01. 12. 2015 21.50
+54
Kaj pa, će grem iz lokala, ker sem šel samo na WC ali pa mi prijatelj plača pijačo? Globa!?
?akula
02. 12. 2015 13.01
+2
Boš moral ob izhodu pljunit, da se bo videlo, da v slini ni kave.
white power
01. 12. 2015 21.49
+16
IVO1965
01. 12. 2015 21.49
+56
ja in kaj se bo naredlo ko bom stopil iz oštarije in me bo neki inšpektorček zagnjavil za račun, nič lepo bom zakrulil alahu akbar in odkorakal proti domu.
Voluhar7
01. 12. 2015 21.48
+44
Naj sebe vprašajo kadar kradejo?
zulj001
01. 12. 2015 21.45
+16
Sedaj ,ko bomo potrošniki prevzeli" kontrolo" nad izdajanjem računov,bodo zgarani inšpektorji ostali brez služb !!!
CyberWorm90
01. 12. 2015 21.45
-4
baje da bo šu janšot tožit wolilce na ewropsko sodišče za člowekowe prawice k mu kršjo čloweko wo prawico do premrjerskega stolčka pa to :; ))))))
CyberWorm90
01. 12. 2015 21.46
-2
wsake wolitwe na katerih ne zmaga janšot so nelegitimne : )))) wolilce je pa treba tožit w haag na wojaško sodišče pa to : ))))
RedDevil20
01. 12. 2015 21.54
+9
RožleMMM
01. 12. 2015 21.42
+12
Če hoče mu pokažem še štempiljko...!
Fužinska banda
01. 12. 2015 21.39
+7
Ja če bojo dal kej zraven ni problema
Shark51
01. 12. 2015 21.37
+17
kam mi bojo pa poslal račun, če ne vejo kje sem doma