Slovenija

'Prvi korak k spravi je dostojen pokop vseh mrtvih'

Ljubljana, 03. 03. 2013 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minevajo štiri leta od odkritja množičnega grobišča v rovu sv. Barbare v rudniku Huda Jama pri Laškem. Doslej so v Hudi Jami našli posmrtne ostanke 800 žrtev povojnih pobojev, v rovu pa naj bi jih bilo še več kot 2000.

Delavci rudnika Trbovlje-Hrastnik so pred štirimi leti prebili pregrado v rovu svete Barbare in odkrili mumificirana trupla. Doslej so izkopali 800 okostij in jih forenzično pregledali, zdaj ležijo v enem delu rudnika. Iz jaška je treba iznesti še preostale žrtve, ki jih je verjetno več kot 2000.

Zgodovinar Jože Dežman, ki je hkrati predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč, opozarja, da je ob pokopu žrtev nujno treba ohraniti tudi spomin nanje, zato se zavzema, da rov postane muzej.

Tako je odločila tudi vlada, ko je 24. januarja prenovila komisijo, in določila temeljne programske točke za proračunski leti 2013–2014. Za rov sv. Barbare je bil sprejet sklep o nadaljevanju del v Hudi Jami.

Grobišče
Grobišče FOTO: Muzej novejše zgodovine Slovenije

"To pomeni dela po odločbi rudarske inšpekcije, priprava projekta za prekop vseh žrtev, razglasitev za kulturni spomenik državnega pomena, pričetek postopkov za ureditev lastniških razmerij, odprtje spomenika za javnost v letu 2014 ter priprava rešitve dokončnega mesta in načina pokopa žrtev," je dejal Dežman.

Četrto obletnico grobišča so obeležili s spominskimi prireditvami, ki so jih organizirali Študijski center za narodno spravo, Arhiv RS, Slovenski filmski arhiv, komisija vlade za izvajanje zakona o popravi krivic, komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč in Slovenska kinoteka.

Tonin: Opomin, kako surov zna biti čas vojne

V ponedeljek bo v rovu sv. Barbare novinarska konferenca, na kateri bodo predstavili stanje in načrte v zvezi z rovom, v torek bo v Arhivu RS znanstveni posvet. V ponedeljek, 11. marca, pa bosta v Slovenski kinoteki ogled filma režiserja Andreja Mlakarja Christoforos in okrogla miza Pokopati mrtve.

Predstavniki NSi so pred grobišče že v soboto položili vence. Vodja poslanske skupine Matej Tonin je ob tem dejal, da je Huda Jama nam vsem v opomin, kako krut in surov zna biti čas vojne. "V času druge svetovne vojne so številni ostali brez svojih najdražjih. Bolečine staršev za izgubljenimi sinovi, sester za brati, žen za možmi je povsod ista," je dejal. "Zavedam se, da bodo vsi tisti, ki so v vojni in po njej izgubili svoje najdražje, na tej ali na oni strani, težko odpustili rabljem. Naša generacija ima zato še toliko večjo odgovornost, da naredi vse za resnično spravo."

Prepričan je, da je prvi korak k spravi dostojen pokop vseh mrtvih, drugi korak pa resnicoljuben pogled na preteklost. "Vsi ljudje si zaslužijo dostojen pokop, ne glede na to, kakšna je njihova svetovnonazorska opredelitev, narodnost ali veroizpoved. To je osnovna civilizacijska norma. Dostojnega pokopa ne moremo nikomur odreči, ne glede na to, kaj je počel med drugo svetovno vojno."

Matej Tonin polaga venec.
Matej Tonin polaga venec. FOTO: NSi

Po njegovem mnenju je za spravo nujen tudi resnicoljuben pogled na zgodovino. "Sprave ni mogoče doseči s hujskaško retoriko in vztrajanjem na polresničnih zgodovinskih mitih, ampak zgolj s poštenim in odkritim zgodovinskim pogledom ter z razumevanjem takratnega časa. Vse žrtve druge svetovne vojne so imele eno skupno lastnost, ne glede na to, na kateri strani so bili v drugi svetovni vojni. Vsi so bili Slovenci. Na tem moramo graditi!" je zaključil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (936)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Terezinka
05. 03. 2013 10.24
+1
Gospod Dežman in vsi tisti, ki si sprave za obdobje iz pred 65 ali 68 let nazaj sploh ne želite ali si je ne morete predstavljat Povedat vam želim samo to, da nam druge poti kot sprava ni. V času vojn in po njih se po vojnih območjih dogajajo različne grozote. Take so se dogajale tudi pri nas. Podžigat potomce k sovraštvu na bazi nedopustnih dejanj izpred 70 let pa je le želja takih ljudi, ki sprave ne želijo. Fašizem, kateremu se je na žalost zaprisegel tudi del prebivalstva na Slovenskem, je naredil ogromno gorja. Dejstvo pa je, da so postavili spomenike in muzeje in narod živi dalje. Judje ne pljuvajo po Nemcih in Poljaki ne po Rusih. Življenje gre dalje. Mislim, da za vsako dejanje najde lahko nekdo opravičilo ali pa vzrok. Tudi pri nas imamo partizane in domobrance med vojno, ki iščejo vzroke in opravičila in povojni skrajneže med komunisti in pobite nasšrotnike. Predlagam, da v dobro naroda in potomcem nehate z većnim spodbujanjem sovraštva. Tu ni nobenega dvoma in nihče ne osporava, da so skrajneži pobivali vse možne nasprotnike. Ni tudi nobenega dvoma, da ni bilo zakonito ter ni dvoma, da bi za taka dejanja morali odgovarjati. Dejstvo pa je, da tistih krvnikov ni več med živimi in, da mrtvih nihče ne bo obudil k življenju. Če je mogoče v dobro vseh naredimo velik spomenik v OPOMIN IN V SPOMIN PRIHODNIM RODOVOM. Naj bo to rudnik. Naredite slikovno gradivo z vseh področji in cerkvico za dostojen spomin in prošnje. Zaključite pa s spoddbujanju k sovraštvu in iskanju političnih točk na mrtvih. Dovolite jim, da POČIVAJO V MIRU, MI PA ŽIVIMO V MIRU
KissMyAsss
04. 03. 2013 20.23
+1
Šest dana kasnije, 14. maja je general HOS NDH Rafael Boban uspio razbiti jedinice JA, probiti njihov obruč zapadno od Dravograda, te se na Bleiburškom polju susresti sa britanskim snagama i ponuditi im predaju. Interesantno je da je odbijanje ove opcije od strane Britanaca bilo direktno povezano sa mišljenjem iznesenim u mnogim dokumentima britanskog Foregin Officea da HOS NDH i „sve zarobljenike hrvatskog porijekla“, treba smatrati „ne samo neprijateljskom, osovinskom, već i zločinačkom grupacijom, koja ne zaslužuje tretman po načelima međunarodnog i ratnog prava.“
KissMyAsss
04. 03. 2013 19.50
+2
WW2 se je URADNO končala v Evropi 9.maja 1945. Na slovenski zemlji so poslednji HUDI boji potekali 15.maja 1945. Kdo si upa tem hordam četniških, ustaških, domobranskih in nacističnih klavcev POSTAVLJATI SPOMENIK?????
nomnes
04. 03. 2013 21.05
+0
.. poboji pa od 15. maja naprej ... kiss my ass...
Terezinka
05. 03. 2013 10.28
+1
Pobojev že dolgo nihče ne odobrava. Zanje so potekala opravičila in spravne maše. Dejstvo pa je, da nekaterim sprava ni zaželjena, ker jim večno pumpanje koristi. Narod od sporov se bogatijo samo politiki. Glede na dejstvo, da je med pobitimi veliko vernih ljudi vas vprašam kaj ni krščanski nauk drugačen? Kaj ni nauk BOG ODPUSTI JIM; SAJ NE VEDO KAJ DELAJO Ne bi bilo za vse bolje, da nehamo sovražiti
jagoda02
04. 03. 2013 19.22
-1
R.D.E.Č.U.H.I ste in boste ostali zločinci isti je bil Trobec. Brez sodbe jih je kuril.
KissMyAsss
04. 03. 2013 19.46
+1
Upam da nam tokrat nobeden izdajalec ne uide...
Brundo
04. 03. 2013 20.51
Brundo
04. 03. 2013 17.55
+3
naj se že enkrat spravijo...s poti
prpa24
04. 03. 2013 15.41
+1
Kaj pa je narobe z mojim postom admin? Kaj te moti? Bom poizkusil ugotoviti z odstavki, ki jih bom še 1x prilepil. Očitno te moti izraz izdajalci! Kljub vsemu še petič! Spet ena uradna novica vladne STA, polna lepih, praznih in dvoumnih besed. Tonin polaga venec in veliko govori, bistveno pa zamolči. Huda Jama je predvsem opomin narodnim izdajalcem. In prostor, kjer so pokopani predvsem tujci in tisti Slovenci, ki so Slovence izdajali sovražniku. Vsi niso bili Slovenci. Resnicoljuben pogled in osnova za spravo?
nomnes
04. 03. 2013 21.42
-1
..strokovnjakov za NOB pa tu res ne manjka...
stojko55
04. 03. 2013 12.42
+1
čudim se da kot primorec ima tako kratek spomin, mislim na gorje ki ga je primorcem prizadejal fašizem on pa polaga vence na grobove njihovih pomagačev domačih izdajalcev, zakaj ni ko je bil tako blizu frankolovem tudi tam položil venec žrtvam fašizma
srebrnibreg
04. 03. 2013 14.55
+0
Pač človek brez morale in spoštovanja lastne domovine.
prpa24
04. 03. 2013 11.32
+1
Bo sedaj Janša kot tekočo in nujno nalogo vlade sklical še zbor za narodno spravo na Trgu republike, ki ga bo ob tej priložnosti preimenoval v ...?  Mislim, da bi naredil vse, da se preusmeri pozornost na mrtve in stran od težav, ki jih imajo ŽIVI zombiji in levi fašisti z življenjem pod njegovo vlado. Mrtvi ne protestirajo. Pustimo jim, da počivajo v miru.
prpa24
04. 03. 2013 11.30
+1
Res me zanima kaj bi na to rekla ga. Zverova, nova direktorica Študijskega centra za narodno spravo, ki jo je vlada imenovala po izglasovani nezaupnici. Morda bi povedala, da je ravno zaradi odprtih vprašanj tak center potreben, da je potrebno zaposliti še več sodelavcev, še več sredstev. Lahko bi ocenila, da je skupaj in okvirno potrebno za center toliko sredstev kot za Ljubljansko univerzo, če upoštevamo še financiranje komisije vlade za izvajanje zakona o popravi krivic, komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ustanovitev muzeja v rovu,..  Res ne vem kam to pelje? Kriza je in bojim se, da za vse forenzične analize, marmor spomenike in muzeje, plače na teh novih delovnih mestih, ne bo dovolj sredstev četudi se vzame vse dodatke borcem NOB, sredstva za muzej sodobne zgodovine, vzdrževanje Poti spominov in tovarištva, spomenikov NOB,..Kje je tukaj racionalnost, varčevanje,.. kje so meje? Resnici na ljubo je potrebno ohraniti dostojanstvo in skromnost. Z opravičevanjem izdajalcev in celo poveličevanjem njihovih dejanj, zahrbtnim kadrovanjem,.. pa gre vse skupaj v nasprotno smer od sprave. Zgleda, da bi poraženci v 2. svetovni vojni s pomočjo Cerkve namesto sprave radi napisali novo zgodovino RS.
M_teorija
04. 03. 2013 11.21
+0
Zgodovina nam mora služiti, , da ne bomo delali istih napak kot predniki in ne za politično podpihovanje!?
big_foot
04. 03. 2013 07.12
+4
Prvi korak k spravi bi bil da umaknete JJ iz javnega življenja. Velika večina ljudi bi res že rada pospravila to zgodovino in tudi nima nekih problemov čigave so kosti. Vendar JJ pa zelo ustreza pogrevanje te polpretekle zgodovine, tako da dokler bo on v javnem življenju bo tudi bolj slabo z spravo.
dule100
04. 03. 2013 08.43
-3
Koliko je ta večina velika, boste pokazali na volitvah !
big_foot
04. 03. 2013 10.31
+5
Glej v moji familiji smo imeli tako rdeče kot bele. Nekaj jih je končalo v hosti na strani partizanov nekaj pa tudi takole v rovih. Pa ne boš verjel, če se v familiji taka reč nekako ne pozabi ampak ne pogreva in pusti pri miru bi se morali državljani še toliko bolj "spraviti" s tem sploh če direkto nimajo nič s tem. Še vedno trdim da (no ni edini) ampak JJ to pogrevanje spretno izkorišča izključno za svojo politično korist - kolikor jo je še ostalo. Sedaj me pa nekaj zanima, kaj za vraga pa imamo navadni ljudje od tega pogrevanja? NIČ"smo različni z različnim mišljenjem kar je edino prav. Da pa so bili zločini med in po 2. sv. vojni se pa ve. In zločine so delale OBE STRANI tako da kaj je tukaj sploh za pogrevat. Kaj naj ena stran z krvavimi rokami kaže glej kako je druga stran ubijala..... BEDARIJA.
stojko55
04. 03. 2013 12.04
+0
nomnes
04. 03. 2013 21.15
+1
big-foot,small brain paranoiki pač ne morejo brez JJ
Dante18
04. 03. 2013 02.26
+12
Bili so kar so bili, mi smo kar smo. Končajmo že to, vemo kdo je zmagal vemo kdo je izgubil, pokopljimo kosti in pojdimo naprej
hondica
04. 03. 2013 16.06
+1
Zmagal je komunizem, izgubili so pa ljudje. Prav imaš, vemo.
Roman Hren
03. 03. 2013 23.15
+17
Kar se pri nas dogaja pod farso sprava, je nekaj najnagnusnejšega! Na tej farsi temelji razdor leta 1990 enotnega ljudstva! Žrtve vojne morije in norije zlorabljati v politične namene je ponovna zloraba le-teh! Za vsa grobišča se je vedelo, vsa bi morali označiti z napisom "Mrtvim v spomin, živim v opomin" in znakom Republike Slovenije! Obeleževanje spomina na žrtve pa bi moralo potekati na državni ravni z obvezno prisotnostjo predsednika države, vlade, parlamenta, predstavnikov politike in cerkve. Pa ne s političnimi govori ampak v tišini, na kolenih, bi morali prositi odpuščanja žrtve in njihove svojce za zločine svojih predhodnikov! Ne glede za katere žrtve gre!
srecok
03. 03. 2013 21.47
+5
ma po vojni so povsod ubijali izdajalce in njihove familije, kakor pri nas tudi drugod brez sodnih postopkov. so what.
mbslo
03. 03. 2013 20.48
+5
Poboji po drugi svetovni vojni so največji zločin za kar je potrebno odgovarjat! Nisem zagovornik veleizdajalcev med vojno katerim bi bilo potrebno sodit ne pa pobit večinoma nedolžne ljudi.
wizeman
03. 03. 2013 21.54
+3
Kako pa si prišel do njihove nedolžnosti?
Br.1
03. 03. 2013 22.01
+5
tako da nobeden 6 letni otrok ne more biti kriv za nič
mbslo
03. 03. 2013 22.51
+3
Kako ste sadaj prišli na 6 letne otroke? Gre se o krivdi in o zločinu!
Marjan Štimec
03. 03. 2013 20.40
+3
Za spravo je potrebno veliko razumevanja in pameti, vojne žrtve so vsi, ko se tega zavemo smo zmagali, če bi bila sedaj vojna bi bilo enako. Razprave o tem kdo je koga izdal bi bile tudi sedaj enake, mišljenje in verovanje se ne spremenijo, spremenijo se samo ljudje, eni niso delali prav med vojno eni pa po vojni, najti moramo skupni imenovalec in zadevo rešiti v prid tistim, ki sedaj živimo in tistim, ki bodo živeli še za nami, ne glede na politični nazorski pogled.
luciluk
03. 03. 2013 20.35
-3
Komentiranje tega članka je pod nivojem normalnega človeka. Kaj dela administrator??? 1/2 komentatorjev spodbuja sovraštvo, nasilje in ponovitev pobojev. Za takšno komentiranje in objavljanje takšnih komentarjev nosil svoj delež spodbujanja k nasilju (297.čl. KZ-1) tudi lastnik te spletne strani POPTV, ter delavec, ki ne ureja spletnega komentiranja!
marjanka99
03. 03. 2013 22.22
+5
Ne bo držalo. Za takšne komentarje in razpihovanje sovraštva nosijo odgovornost tisti, ki vztrajno odpirajo stare rove in na račun stisk ljudi, ki so bili dejansko žrtve vojne, nabirajo politične točke. Žrtve vojne so bili otroci, ki so preživeli a ostali brez staršev. Vsi so trpeli enako, otroci partizanov, kot tudi otroci domobrancev. In kot da jim ni bilo že zadosti težko, sedaj nekdo vztrajno odpira stare rane in si tako ohranja volilno bazo. Bljak. Gotovi so!!!!
KlubPravilnoPretepenihŽena
03. 03. 2013 20.33
+10
huda jama je tipična jugoslovanska Katakomba, ki se pojavi vsakih 50 let, takšne stvari bi morali obravnavati strokovnjaki za masovne zločine ne pa da jih kvalificirajo politiki, ki zgodovino spoznavajo preko svojih strank.
spidi33
03. 03. 2013 20.27
-4
a je mama toniu iz tuhinj acelo pustila oditi?
Kunar
03. 03. 2013 20.26
+5
"V času druge svetovne vojne so številni ostali brez svojih najdražjih. Bolečine staršev za izgubljenimi sinovi, sester za brati, žen za možmi je povsod ista,"...Ja številni slovenci so ostali brez svojih ljubljenih zaradi grozot domobrancev nad lastnim narodom, sedaj pa jim spomenike postavljamo...kam gre ta svet
nomnes
04. 03. 2013 21.18
+1
.Ja številni slovenci so ostali brez svojih ljubljenih zaradi grozot domobrancev nad lastnim narodom... in partizanov