FOTO: Obalno cesto med Izolo in Koprom zaprli za promet, vinjeta skozi predor Markovec ni več potrebna

Za promet so zaprli obalno cesto med Izolo in Koprom. Avtomobilski in avtobusni promet sta po novem preusmerjena na hitro cesto skozi predor Markovec, kjer pa vinjeta ni več potrebna. Obalni pas bo po novem namenjen predvsem druženju in rekreaciji ter bo predstavljal zeleno oazo med mestoma.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (12)

 • zaprtje obalne ceste Izola-Koper - 1
 • zaprtje obalne ceste Izola-Koper - 2
 • zaprtje obalne ceste Izola-Koper - 3
 • zaprtje obalne ceste Izola-Koper - 4
 • zaprtje obalne ceste Izola-Koper - 5
 • zaprtje obalne ceste Izola-Koper - 6
 • Zaprtje ceste Izola-Koper - 13
 • Zaprtje ceste Izola-Koper - 12
 • Zaprtje ceste Izola-Koper - 11
 • Zaprtje ceste Izola-Koper - 10
 • Zaprtje ceste Izola-Koper - 9
 • Zaprtje ceste Izola-Koper - 8

Po večletnih prizadevanjih obalnih občin so ob 11. uri za promet zaprli obalno cesto med Izolo in Koprom. Ob tej priložnosti, ki odpira nove možnosti razvoja tega dela slovenske obale, bodo popoldne na priključku Ruda na izolski strani pripravili slovesnost, ki se je je med drugimi udeležil tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič skupaj s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, županom Mestne občine Koper Borisom Popovičem in županom Občine Izola Igorjem Kolencem.

"Zaprtje obalne ceste je dobra odločitev, pomembna za celotno obalno regijo, za vso Slovenijo, saj smo tako dobili 10 odstotkov slovenske obale, ki bo od danes naprej v prvi vrsti namenjena ljudem," je dejal minister Gašperšič in nadaljeval, "da je prepričan, da bo ta del obale že z jutrišnjim dnem zaživel, ostal pa bo le bled spomin na to cesto polno avtomobilov in prav je tako".

Z današnjim dnem na obalni cesti med Žusterno in Izolo začenja veljati nov prometni režim, s čimer se odpirajo nove možnosti za obalni pas, ki bo po napovedih Mestne občine Koper in občine Izola namenjen predvsem druženju in rekreaciji. Predstavljal bo zeleno oazo med mestoma. Ob tem pa se bodo odprle tudi druge razvojne možnosti, omogočila trajnostna raba obalnega in morskega prostora in razvoj turizma, pravijo na Ministrstvu za infrastrukturo.

Slovesnosti s krajšim spremljevalnim programom se je udeležilo veliko domačinov in naključnih mimoidočih. Tudi pri njih je bilo zaznati veliko zadovoljstvo. Za sprehajalca Gregorja je bil sprehod brez prometa ob morskem zraku odličen in bo sem še prišel.

Rekreativni kolesar iz Trsta je pohvalil "prelepo kolesarsko stezo na prelepem kraju" ter opozoril, da bo po zaprtju kolesarjenje po njej še lepše, saj ne bo več hrupa in izpušnih plinov, pa tudi vožnja bo varnejša.

Obalno stezo uporablja tudi veliko rekreativcev na rolerjih. "Po mojem bo super," je ocenil eden izmed njih.

obalni pas (simulacija)

Simulacija obalnega pasu po zaprtju ceste Izola-Koper. (Foto: Mestna občina Koper)

Sprejem novele uredbe o cestninskih cestah je konec lanskega leta dal pravno podlago, da sta izolska in koprska občina po pridobitvi soglasja Darsa lahko šli v dolgo časa napovedano zaprtje ceste za avtomobilski in avtobusni promet, ki je po novem preusmerjen na hitro cesto skozi predor Markovec. Za vožnjo skozi predor vinjeta ni več potrebna.

Sedanji pas neposredno ob morju, t.i. Parenzana, bo namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo neposredno po zaprtju en vozni pas uredili v kolesarsko stezo, enega pa namenili intervencijski poti. Poleg koles bodo lahko kolesarsko pot uporabljali tudi vozniki "petindvajsetk".

Z zaprtjem obalne ceste se odpirajo nove možnosti za obalni pas, ki bo po napovedih lokalnih oblasti namenjen predvsem druženju in rekreaciji ter bo predstavljal zeleno oazo med mestoma.

Tudi sicer bodo vsakršni posegi morali biti dobro premišljeni. Kot je opozoril vodja območne enote zavoda za varstvo narave Robert Turk, vsi posegi, ki ogrozijo obstoj sedanjih habitatnih tipov, slabšajo stanje morskega ekosistema, zato bo vsak poseg moral biti zelo pazljiv.


Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 151
FesterAdams 21.03.2017 15:49:10
IN ZA 24 KUR JE MORAL TO NOVICO KOMENTIRATI RAVNO GAŠPERKO? MATER, STE SI PRAVO PERŠONO NAŠLI....
Več komentarjev