Slovenija

FOTO: Miklavž z 'ognjenim' sprevodom navdušil male in velike

Ljubljana, 05. 12. 2016 07.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Miklavž je prvi od decembrskih dobrotnikov, ki po izročilu obdaruje predvsem otroke. Na predvečer praznika so značilna tudi miklavževanja. Tako bo Miklavž s spremstvom obiskal posamezne hiše, prireditve in tudi središča več slovenskih mest.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Miklavž razveselil otroke na pediatrični kliniki
    02:04
    Iz SVETA: Miklavž razveselil otroke na pediatrični kliniki
  • Iz SVETA: Kdo je bil priden?
    01:52
    Iz SVETA: Kdo je bil priden?
  • Iz 24UR: Prihaja Miklavž
    01:59
    Iz 24UR: Prihaja Miklavž

Otroke, marsikje pa tudi odrasle, bo v noči na torek marsikje obiskal sveti Miklavž, prvi od decembrskih dobrotnikov. Po običaju bo peharje zlasti pridnih otrok napolnil s suhim sadjem, piškoti in drugimi manjšimi darili, po nekaterih krajih pa bodo potekala že tradicionalna miklavževanja in sejmi. 

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo.

V Ljubljani se je v soboto začel Miklavžev sejem, danes od 17. ure dalje pa poteka Miklavžev sprevod od Krekovega do Prešernovega trga. Pri tem Miklavža spremljajo parklji, vragi in zbor angelčkov, ki otrokom delijo pecivo, sadje in bombone.

Miklavžev sejem danes in v torek poteka tudi na Trgu svobode in Grajskem trgu v Mariboru. V Novem mestu so danes na Glavnem trgu prižgali praznične luči in pričakali prihod Miklavža.

Na predvečer praznika so značilna tudi miklavževanja.
Na predvečer praznika so značilna tudi miklavževanja. FOTO: Damjan Žibert

Od kod izvira prvi dobri mož?

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

V Sloveniji se z imenom Miklavž ponaša 76 Slovencev, s čimer se to ime po pogostosti uvršča na 718. mesto. Druga oblika imena je Nikolaj, ki jih je med Slovenci 906. Svetemu Nikolaju ali Miklavžu je posvečenih tudi veliko cerkva.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
06. 12. 2016 08.17
Zdravstvo je bilo očitno pridno.
Finfer
05. 12. 2016 20.20
-3
Kje vzamejo denar za to ljubljansko afnanje !!
malimoz2012
05. 12. 2016 21.39
+1
Opažam, da ti je dolgčas v življenju in si jezen na vse okoli tebe.
ni_mi_vse_eno
05. 12. 2016 08.37
+12
Lepota življenja je s svojimi deli risati nasmeške na obraz bližnjih.