Slovenija

Prvih 20 premeščenih beguncev v Slovenijo do konca tega ali v začetku prihodnjega leta

Luxembourg, 08. 10. 2015 18.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenija bo v okviru evropskega načrta za premestitev 160.000 beguncev znotraj unije v dveh letih predvidoma sprejela 843 oseb. Po slovenskem načrtu naj bi begunci prihajali v Slovenijo v skupinah po 20 oseb na dva meseca. Ni pa še jasno, kje bodo prvi begunci nameščeni.

Begunci v Tovarniku - 6
Begunci v Tovarniku - 6 FOTO: Reuters

Slovenija je na prihod beguncev v okviru evropskega načrta za premestitev oseb iz Italije ali Grčije po drugih članicah EU pripravljena. Pričakovati je, da bo prvih 20 premeščenih beguncev prišlo v Slovenijo do konca tega ali v začetku prihodnjega leta, je danes v Luksemburgu povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga.

Prva razporeditev se bo sicer zgodila v petek, ko bodo iz Italije na Švedsko premestili 18 Eritrejcev. Po neuradnih navedbah gre za matere z otroki, ki že imajo povezave z eritrejsko skupnostjo na Švedskem.

Evropska komisija je ob tem danes članice znova pozvala, naj čim prej sporočijo, kdaj lahko začnejo sodelovati v projektu premestitve oseb iz Italije in Grčije.

"Lahko povem, da je Slovenija pripravljena na sodelovanje pri premestitvi teh oseb iz Italije in Grčije. Pripravljeni so vsi postopki in tudi vse zmogljivosti za njihovo namestitev in integracijo v okolje," je dejal Špenga.

Po slovenskem načrtu naj bi begunci prihajali v Slovenijo v skupinah po 20 oseb na dva meseca, a končne odločitve sprejmeta Italija in Grčija, zato je težko konkretno napovedati, kdaj bodo prišli in koliko ljudi bo prišlo.

Državni sekretar ocenjuje, da bi lahko prvih 20 beguncev v Slovenijo prišlo do konca tega ali v začetku prihodnjega leta. Za zdaj še ni jasno, ali bodo to Eritrejci ali Sirci. Niti še ni znano, kje bodo prvi begunci nameščeni.

Slovenija je sicer posredovala stališča o tem, katere begunce bi najlaže integrirala glede na zmogljivosti, ki so na voljo, a zadnjo besedo imata Italija in Grčija.

Slovenija se je zavezala, da bo v okviru evropskega načrta za premestitev 160.000 beguncev znotraj unije v prihodnjih dveh letih sprejela 843 oseb, ki so se zatekle v Italijo in Grčijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1