Slovenija

'Če se stranke ne znajo dogovoriti, se lahko Janša smeji vsakemu novemu imenu za mandatarja'

Ljubljana, 13. 02. 2013 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Miha Raičevič/STA
Komentarji
1617

Pozitivna Slovenija obžaluje odločitev stranke SLS. Prepričani so, da je SLS ob predlogu Cerarja za mandatarja projektne vlade zmanjkalo izgovorov, zakaj v vladi ne bi sodeloval. Erjavec pravi, da je odločitev SLS bolj politikantska.

Žerjav bo po marčevskem kongresu stranke prepustil svoj položaj najverjetneje Francu Bogoviču.
Žerjav bo po marčevskem kongresu stranke prepustil svoj položaj najverjetneje Francu Bogoviču. FOTO: Damjan Žibert
V Pozitivni Sloveniji obžalujejo odločitev SLS. "Očitno za njih ni sprejemljiv noben drug mandatar kot sedanji. S predlogom doktor Cerarja kot mandatarja je zmanjkalo izgovorov, zakaj se o projektni vladi ne morejo pogovarjati," so odgovorili v PS.

Pravijo, da se bo tako nadaljevala agonija Slovenije z enostrankarsko vlado SDS. Ob tem upajo, da bo pri preostalih strankah, ki imajo večino v DZ, prevladal razum. "Pot do predčasnih volitev pelje edino preko projektne vlade. Očitno si nekateri predčasnih volitev ne želijo, čeprav veliko govorijo o njih," so zaključili.

Včeraj je namreč izvršilni odbor stranke SLS odločil, da stranka po izstopu iz koalicije, kar naj bi se zgodilo pred februarsko sejo, ne bo sodelovala pri oblikovanju t. i. prehodne vlade. Predsednik stranke v odhajanju Radovan Žerjav je dejal, da "mnogi komentirajo tudi v imenu naše stranke in nas tiščijo v takšne in drugačne trojčke". Poudaril je, da SLS "ne bo sodeloval pri oblikovanju nove levosredinske koalicije" oz. kakršne koli projektne ali tehnične vlade.

Napovedal je, da bosta na omenjeni seji odstopila tudi oba strankina ministra. Žerjav poudarja, da bo stranka potem delovala kot konstruktivna opozicija.

PS je z Državljansko listo (DL), stranko DeSUS in SLS poskušal oblikovati t. i. projektno vlado. Kot kandidat za mandatarja za sestavo takšne vlade se je najbolj pogosto pojavljalo ime pravnika Mira Cerarja, a se je ta odločil, da mandatarstva ne bo sprejel.

Erjavec: Prizadevali si bomo za konstruktivno nezaupnico

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Odzval se je tudi predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki je dejal, da bo v skladu s sklepom sveta stranke do prve redne seje državnega zbora nadaljeval prizadevanja, da stranke sklenejo dogovor, ki bi imel za rezultat izglasovanje konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše. V primeru, da konstruktivne nezaupnice ne bo, se bodo dogodki odvijali v smeri predčasnih volitev, na kar se bo stranka DeSUS ustrezno pripravila.

"Trenutno politično stanje v Sloveniji je namreč nesprejemljivo," je povedal in dodal, da bo stranka DeSUS v morebitno novo vlado vstopila z dvema programskima predpogojema. Prvi je, da mora  usklajevanje pokojnin ostati nespremenjeno, drugi pa, da je treba iz zakona za uravnoteženje javnih financ črtati 143. člen, ki je po mnenju stranke povzročil preveč krivic.

Po Erjavčevem mnenju bi bilo prav, da se stranke, ki te vlade ne podpirajo več, sestanejo in pogovorijo o možnosti rešitve politične krize. "Če se želi to vlado zrušiti, jo je treba z nezaupnico," meni. Spomnil je, da je ne nazadnje tudi Janša "vrgel to rokavico". "Torej, če želite drugo vlado, vložite konstruktivno nezaupnico," je zaključil.

Erjavec je kritičen do retorike Janeza Janše.
Erjavec je kritičen do retorike Janeza Janše. FOTO: Kanal A

Predsednik DeSUS je sicer kritičen do Janševe retorike. Slednji je namreč dejal, da kdor koli se bo javil za predsednika vlade, mora vedeti, da s partnerji, "ki so nam zabili nože v hrbet, tudi on ne bo imel veliko sreče v situaciji, v kateri smo". Ima pa Janša, kot pravi Erjavec, na neki način prav. "Če se stranke, ki ne podpirajo več te vlade, ne znajo dogovoriti, se dejansko Janša lahko smeji vsakemu novemu imenu za mandatarja," je dejal.

Erjavec je poudaril, da se DeSUS predčasnih volitev ne boji, da pa jih skrbijo posledice, ki bi z volitvami nastale. "To pomeni, da se nekaj mesecev ne bo nič dogajalo, ta vlada pa bo zapeljala zadeve v svojo smer," je dejal.
A kot ugotavlja, ima zdaj pomembno vlogo predsednik SD Igor Lukšič, ki sicer pravi, da bo nezaupnico podprl. A po ocenah Erjavca je "treba videti tudi korak naprej", torej ali gredo v smeri predčasnih volitev ali projektne vlade.

Odločitev SLS, da bo konstruktivna opozicija in bo podpirala tudi predloge morebitne nove vlade, je po Erjavčevem mnenju "bolj politikantstvo". "Če bi prevzeli resno odgovornost, bi sodelovali v projektni vladi. Biti konstruktivna opozicija pa je najbolj lagoden položaj. Gledaš, kaj se dogaja in govoriš všečno. To ni državotvorna drža," je bil do SLS oster Erjavec.

Ocenjuje pa, da v SLS prihaja tudi do strukturnih sprememb. "Žerjav je bil človek, ki je težil na sredino. Očitno pa gre SLS nazaj na desnico in si zato ne more privoščiti sodelovanja v vladi, ki jo sestavljajo zlasti stranke levega pola," je še dejal. Ob tem pritrjuje nekaterim ocenam, da gre morda tudi za vrnitev bratov Podobnik in njun vpliv na SLS.

Janko Veber
Janko Veber FOTO: N.D.
"Smo v položaju, v kakršnem smo bili na začetku tega mandata"

Potem ko je SLS odrekla sodelovanje v morebitni levosredinski vladi, smo v položaju, v kakršnem smo bili na začetku tega mandata, pa meni vodja poslancev SD Janko Veber. Tedaj je bil SD pripravljen sodelovati v levosredinski vladi in tako kot takrat tudi zdaj meni, da je odgovornost za sestavo vlade v domeni PS. Zato od nje pričakujejo rešitev.

Ob dogovorih za podporo konstruktivni nezaupnici ostaja težava, koga bi stranke predlagale za mandatarja. SD je že pojasnil, da bo konstruktivno nezaupnico podprl, vendar ne nujno tudi vlade, ki bi jo izvoljeni mandatar sestavil. Toda obenem stranke obsojajo idejo za t. i. slamnatega mandatarja.

Veber je danes ponovil, da se v SD ne želijo opredeljevati do imen, ki se pojavljajo v javnosti. "Resen predlog mora priti od stranke, ki tak predlog pripravlja. Tedaj se je smiselno opredeljevati do predlogov za mandatarja," je dejal Veber. Dodal je še, da je do vseh potencialnih kandidatov za mandatarja nekorektno, da jih v javnosti ocenjujejo, še preden se sploh za kandidaturo odločijo.

Virant: Stranke bi se morale dogovoriti o konstruktivni nezaupnici

Kot je povedal predsednik Državljanske liste (DL) Gregor Virant, bi se morale stranke dogovoriti o konstruktivni nezaupnici, da bi tako prišlo do predčasnih volitev, a sam za mandatarja ne bi bil pripravljen kandidirati. Meni še, da je preuranjeno govoriti o tem, koga vidi za mandatarja, saj da ta rešitev ni v rokah DL.

Svet DL - 4
Svet DL - 4 FOTO: Aljoša Kravanja

"Očitno nas je kar nekaj strank, ki si želimo hitro predčasne volitve, in prepričan sem, da je mogoče najti pot do njih. Morali bomo skleniti dogovor o konstruktivni nezaupnici," je v izjavi za medije dejal Virant. Kot je poudaril, bo DL gotovo pristala na vsako rešitev, ki bo ustavna in ki nas bo pripeljala do predčasnih volitev v najhitrejšem možnem času.

Na vprašanje, kako bodo našli mandatarja glede na to, da je težko verjeti, da bi nekdo pristal na kandidaturo samo za krajši čas, Virant odgovarja, da je možnosti več. Po njegovih besedah morajo v DZ oblikovati neko "koalicijo za predčasne volitve". Za začetek pa bi bilo po njegovih besedah mogoče dobro, da posamezne stranke ne mahajo z imeni kandidatov, še preden se z njimi pogovorijo in še preden dosežejo dogovor.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1617)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donat323
14. 02. 2013 10.52
+0
parlament zaminirat, dost vas mamo
Feinstein
14. 02. 2013 11.19
+0
urmek
14. 02. 2013 10.36
+1
Vsi nas imajo za norca.
Feinstein
14. 02. 2013 09.38
-3
Janša do 2016...
donat323
14. 02. 2013 10.41
+3
a do takrat bo naredu bolnico v Avstraliji za naš denar in jo bo spoku, ko bo še kej pokradu.
Feinstein
14. 02. 2013 10.45
+0
Ja, in zaposlil tam živeče Slovence, pa jaz tudi pridem...hehehe-
kvajezdejpolživijo
14. 02. 2013 10.59
+2
KONČNO ODKRITA VEČ LET ISKANA FAMOZNA KLINIKA … majhna razlika - se NE nahaja v Avstraliji, ampak v Mozirju in jo ne odpira žena od brezčutnega neoliberalnega fašista, uničevalca javnega sektorja … ampak od socialno čutečega komunista, zagovornika javnega zdravstva in šolstva Dr. Marta Macedoni - Lukšič, soproga prvaka SD Igorja Lukšiča … Ups, spet bo pestro na naši gnili politični sceni
Feinstein
14. 02. 2013 11.06
+0
Kaj, bodo rekli levičarji, to je sovražni govor..hehehe...
HujUsrajini
14. 02. 2013 09.28
-1
A je kdo mislil, da je Žerjav tako neumen, da bi sodeloval s PS?!
vertex
14. 02. 2013 10.24
+1
je, če bi bil pameten bi sodeloval,logično
godhead
14. 02. 2013 09.22
+3
je čelo že kaj prdnil po twiterju?
resslovenka
14. 02. 2013 09.19
Nisem prepričana kar trdi stranka PS, da je verjetno za SLS primeren le aktualni mandatar. Prej sklepam, da želijo, da pride do predčasnih volitev, na katerih bi se državljani odločali, kdo si še zasluži prestopiti prag državnega zbora. V vsej šlamastiki pravzaprav najbolj profitira g. JJ in stranka SDS. Drugi se pa preklajo med seboj kot užaljene neveste. Slabo!
batom@pinkponk.com
14. 02. 2013 09.18
+0
malaraja
14. 02. 2013 09.12
+5
Vsi, ki trdite, da so rdeči kradli in imajo svojo korupcijsko hobotnico, imate prav. Tudi zato smo volili desne, ker so 20 let obljubljali, da bodo razdrli mreže in kaznovali krivce. Zakaj je Janša obljubljal in ni naredil nič? Vse pokvarjene zgodbe, direktorčke in politike so razkrili novinarji. Zakaj Janša ni razkrinkal in spravil pred sodišče svojih političnih nasprotnikov, čeprav je imel več kot dovolj razlogov, pristojnosti in maščevalnih vzgibov? Moj odgovor je, da ima zaradi lastnih grehov ves čas zvezane roke in tega seveda ne bo javno razglašal. Vse vernike sprašujem, kako dolgo bi mu še nasedali, če se ne bi zgodila ulica in KPK? Mislite, da bi pokazal na enega samega politika? V tistem trenutku se mu na glavo vsujejo lastni grehi, o katerih seveda nasprotniki vedo vse in še več. Zato je pustil tožarjenje in preiskovanje v predalu in raje napletel svojo mrežo, ki je kradla še bolj in hitreje, saj so morali nadoknaditi zamujeno. Seveda je mastno podpiral tudi RKC, ki mu zagotavlja podporo njihovih volilcev. Dragi Slovenci, zadnjih 20 let nas niso kradli samo levi, ampak tudi desni. Tega naša mala ekonomija seveda ni mogla preživeti. Edina rešitev je, da nikogar od njih več ne izvolimo v politiko. Ne smemo pa odnehat, preden vsak od njih dobi svojo priložnost na sodišču.
resslovenka
14. 02. 2013 09.24
+3
Saj to vemo. Po levi opciji smo rekli, da je sedaj dovolj, pa smo volili desno. Sedaj bentimo da je tudi tega dovolj, ... me prav zanima kako bo naslednjič. Edino na volitvah imamo moč odločanje, kasneje je prepozno... do naslednjih volitev... in tako naprej... Govorimo kako bi radi živeli, potem se pa odločimo kot se in z glavo zadanemo še v trši zid. Bodi pameten, če moreš.
VolkBrenin
14. 02. 2013 09.07
+3
Erjavec je poudaril, da se DeSUS predčasnih volitev ne boji, da pa jih skrbijo posledice, ki bi z volitvami nastale. "To pomeni, da se nekaj mesecev ne bo nič dogajalo, ta vlada pa bo zapeljala zadeve v svojo smer," je dejal. ali v prevodu....v tem času lahko naredijo enormno škodo vsem...razen sebi seveda.... bo sploh še kaj ostalo....????
resslovenka
14. 02. 2013 09.04
+2
Ne vem, ampak meni se ne zdi vse skupaj prav nič smešno. Prej tragično in obsojanja vredno.
VolkBrenin
14. 02. 2013 09.08
+1
v bistvu imaš zelo prav....samoooo....kdo bo pa sodnik..??? in komu...???
VolkBrenin
14. 02. 2013 09.03
+4
ni res, da se stranke ne znajo dogovoriti... res je, da se nočejo...
Br.1
14. 02. 2013 09.05
Br.1
14. 02. 2013 09.00
+2
PS niso nič boljša izbira kot SDS
kvajezdejpolživijo
14. 02. 2013 11.24
+0
didiss
14. 02. 2013 08.57
+1
dolenjskem krampirju so steti dnevi in on to dobro ve,v tem pa je razlika zahoda i vzhoda,zal ostajamo se vedno vzhod...
lordslayer
14. 02. 2013 08.04
+6
zdej je pa sam vprašanje, a ja JJ SLSu grozil, ali obljubljal...
VolkBrenin
14. 02. 2013 08.54
+7
brsankovi 1
14. 02. 2013 04.56
+4
ne morem verjet kako so naši politiki ausglajzali,vedno znova se sprašujem kaj bi se moralo zgoditi da bi se nazaj vtirli in vlekli vlak naprej.
Samo.Jst
13. 02. 2013 23.12
+10
PS niso nič boljši kot SDS, ker če Jankovič ne odstopi iz stranke, je isti kot Janša...
Super1337
14. 02. 2013 00.11
+5
Še malo boljše pogledaš in ugotoviš da so vsi isti... vsi kradejo, vsi samo tepejo se, kdo bo bližje pri koritu... noben pa ne pogleda državljana... v današnji politični granituri ni prihodosti za malega človeka...
blažka Blaževi?
14. 02. 2013 08.59
MEN SE ZDI DA SMO ŽE LETO NA MRTVEM TEKU.....KAR SO NAREDILI JE LE PREPIR
didiss
14. 02. 2013 09.01
nikoli in nikdar ni v politiki nikjer na prestolu custvoval s civili,zakaj pa ce ima boljse stvari za svojo dobrobit,ljudje bodo ze!
Buena Vita
13. 02. 2013 22.00
+6
zakaj ne gredo kandidirat v vatikan,taki strošni poštenjačine bodo v vatikanu zelo lepo sprejeti,ker vatikan potrebuje novega papeža,in slovenski trojček plus ps-pingvini imajo kup poštenjačin
ljubljanatv
13. 02. 2013 22.57
To je mogoče malo pretirano bi pa povsem zadostovala pravna drżava s sodstvom tożilci policijo ,davkarijo .v vatikanu imajo tud banko precej zapufano. Je pa res da nimajo nogometnega stadiona
Buena Vita
14. 02. 2013 00.14
+1
HE,HE,HE,IN IMAJO TAKŠNE STRAŠNE POŠTENJAKOVIČE,IMAJO STANOVANJ V EVROPI ZA PET SLOVENIJ
resslovenka
14. 02. 2013 09.07
Buena Vita "Naše" ali "vaše" poštenjačine? Pusti Vatikan, tudi tam imajo svoje probleme.
odpisan2x
13. 02. 2013 21.44
+11
islandski model je zakon,to pri nas samo brezvezno lapanje
24vohomurckov
13. 02. 2013 22.39
+3
barabondeljne so prav tako obsodili na pogojne kazni....klinc pa tak model!
malaraja
14. 02. 2013 08.58
+2
Velike ribe, kot sta Janša in Zoki, so za vedno izgnali iz Islandije. Bančniki in skorumpiranci so se pa za kar dolgo usedli. Pogojno so dobili tipi ala Erjavec, ki kao niso nič vedeli in so s svojimi glasovanji prispevali h katastrofi. A kdo verjame Erjavcu, da o podkupninah pri Patriji ni nič vedel? Obrambni minister? Milijoni evrov?
paternoster
13. 02. 2013 20.51
+6
TRIJE DEGENI IN POLITIČMI ANALFABETI
aristotel
13. 02. 2013 20.01
+1
Ni panike 01.04.2013 sigurno dobimo novo vlado pa pa četudi za en dan...
Buena Vita
13. 02. 2013 22.03
-2
prvoaprilsko,prekmalu,že sedaj smo nasičeni z virantijansko in moramo se ponovno šemiti,DOSTI DELA,A