Slovenija

Psihologi: Sestava družine nima pomembnega vpliva na otrokov razvoj

Ljubljana, 11. 03. 2015 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Raziskave potrjujejo, da se otroci, ki odraščajo v družinah s staršema istega spola v psihološkem funkcioniranju, spoznavnih sposobnostih in socialnih odnosih z vrstniki in odraslimi ne razlikujejo od otrok, ki odraščajo v družinah s staršema različnega spola, opozarjajo psihologi.

Zbornica kliničnih psihologov Slovenije, Združenje psihoterapevtov Slovenije in Katedra za razvojno psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani opozarjajo, da navedbe nekaterih zagovornikov referenduma proti Družinskemu zakoniku, ki se sklicujejo na psihološko stroko in psihoterapijo, ne držijo.

Sklicevanju na psihološko in psihoterapevtsko stroko pri poskusih omejevanja pravic otrokom, ki ne živijo v klasični družinski skupnosti, še posebej tistim, ki živijo v družinah z istospolno usmerjenima staršema, odločno nasprotujejo. "Poudarjamo, da empirične psihološke raziskave dosledno potrjujejo, da se otroci, ki odraščajo v družinah s staršema istega spola v psihološkem funkcioniranju, spoznavnih sposobnostih in socialnih odnosih z vrstniki in odraslimi ne razlikujejo od otrok, ki odraščajo v družinah s staršema različnega spola; prav tako pri obeh skupinah otrok enako poteka razvoj spolne identitete, spolne vloge in spolne usmerjenosti," so zapisali.

Sestava družine nima pomembnega vpliva na otrokov razvoj, pravijo psihologi.
Sestava družine nima pomembnega vpliva na otrokov razvoj, pravijo psihologi. FOTO: Thinkstock

Sestava družine nima pomembnega vpliva na otrokov razvoj

Sestava družine nima pomembnega vpliva na otrokov razvoj. Enako učinkovito kot v tradicionalni družini lahko pogoje za zdrav razvoj otroku zagotavljajo tudi strukturno drugačne družine - družine z enim staršem, dopolnjene družine, razširjene družine, družine z istospolno usmerjenima staršema in druge, pravijo. Ključni za otrokov razvoj so namreč procesi v družini, kot so kakovost starševstva in vzgojni slog, kakovost odnosov in zadovoljstvo z odnosi, medsebojna navezanost in podpora, sodelovanje in harmonija med staršema ter psihosocialno blagostanje staršev. Na otrokov razvoj ugodno vpliva odsotnost konfliktov v družini, medsebojno sodelovanje, zaupanje, povezanost, toplina, varnost in skrb. Pomembna je tudi podpora širše socialne mreže.

Izsledki različnih empiričnih psiholoških raziskav, izvedenih v zadnjih 40 letih v ZDA, Avstraliji, Veliki Britaniji, Nemčiji in drugih evropskih državah, po njihovih besedah ugotavljajo, da se družine z istospolno usmerjenima staršema in družine s staršema različnega spola ter otroci, ki v njih odraščajo, ne razlikujejo v psiholoških značilnostih, socialni prilagojenosti in duševnem zdravju. Starši iz enih in drugih družin se med seboj ne razlikujejo v čustvenih značilnostih, starševskih spretnostih ali prepričanjih, oboji imajo običajno pozitiven odnos s svojimi otroki. Prav tako se otroci iz obeh skupin med seboj ne razlikujejo v telesnem in gibalnem razvoju ter spoznavnih sposobnostih, učni uspešnosti, psihosocialni prilagojenosti, samopodobi, moralnosti in spolnem vedenju.

Istospolna poroka
Istospolna poroka FOTO: Reuters

Ključna je toplina in ljubezen najmanj ene odrasle osebe

V primerjavi z vrstniki, ki živijo v družini s staršema različnega spola, se pri otrocih iz družin z istospolno usmerjenima staršema ne pojavljajo pogosteje duševne motnje, zloraba prepovedanih drog ali vedenjske motnje ter težave v odnosih z vrstniki. Razvoj spolne identitete, spolne vloge in spolne usmerjenosti poteka pri obeh skupinah otrok enako; za otroke z istospolno usmerjenima staršema ne obstaja večja verjetnost, da bi bili istospolno usmerjeni ali imeli težave spolno identiteto kot za otroke, ki živijo v družinah s staršema različnega spola.

"Za otrokov razvoj je ključna toplina in ljubezen najmanj ene odrasle osebe, na katero se lahko otrok naveže in ki se tudi sama naveže na otroka, prepoznava otrokove potrebe in se nanje ustrezno odziva. Pomembno je, kako se ta oseba prilagaja na spremembe v otrokovih potrebah po bližini in navezanosti ter podpori pri osamosvajanju in navezovanju na druge pomembne odrasle in vstopanju v vrstniške prijateljske in kasneje partnerske odnose. Zmožnost za tovrsten odnos ni pogojena s spolom starša ali njegovo spolno orientacijo," so še zapisali.

Prav tako, kot kažeta kliničnopsihološka in psihoterapevtska klinična praksa, življenje v družini s staršema različnega spola samo po sebi ne prinaša zagotovila, da bo otrok živel v primernem družinskem okolju in da bosta starša zmogla slediti njegovim razvojnim potrebam. "Opozarjamo, da morajo imeti vsi otroci zagotovljene pravice, ki jim omogočajo enako stopnjo varnosti, stalnosti in skrbi staršev. Skrajna izključevalna stališča pobudnikov in zagovornikov referenduma o Družinskem zakoniku so za starše in otroke iz družin, ki zaradi različnih razlogov niso sestavljene iz očeta in matere, škodljiva in obremenjujoča. Poleg tega vzpodbujajo družbeno klimo, ki neugodno vplivana procese znotraj teh družin," so zaključili.

Varuhinja: Nikakor ne moremo trditi, da le raznospolna skupnost prinaša pravo podobo družine

Sprejem izenačitve istospolnih zvez z raznospolnimi pozdravlja tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Zbiranje podpisov proti zakonu je legitimen izraz nestrinjanja posameznikov in nevladnih organizacij, pravi, vendar pa bi morala vsakršna kampanja temeljiti na resničnih in preverjenih informacijah, ki ne zavajajo posameznikov pri odločanju. "Če nam je res mar za otroke, nikakor ne moremo pritrditi, da le raznospolna skupnost prinaša tisto pravo podobo družine, varnost in dobro vzgojo za otroke," meni.

Vsak dan smo namreč priče nasilju, spolnim zlorabam, zanemarjanju in surovemu ravnanju v t.i. normalnih družinah, ki se kruto razhajajo, otroci pa postanejo le predmet, ki ga želi eden od staršev v izključno posest. Otrokom, ki zaradi skrajno zaostrenih družinskih razmer po ubojih in samomorih staršev ostajajo sirote, država zagotovi rejništvo kot začasno rešitev ali pa posvojitev kot trajno razrešitev stresne situacije. To je pravica otrok in dolžnost države, ne pa pravica posameznikov ali družin, ki želijo posvojiti otroka in ustvariti družino. Takšnih želja je letno okrog 500, uresničenih pa precej manj (okrog 40 letno). "Bojazni, o kateri govori iniciativa, da bo teh posvojitev veliko, torej niso realne. Poudariti je treba, da mora o vsaki posvojitvi otroka odločiti predvsem stroka, ki mora v vsakem primeru posebej ugotoviti največjo otrokovo korist, pri čemer interes odraslih ne sme biti odločilen, kot se zmotno prikazuje," še poudarjajo.

Varuhinja meni, da o odpravi neustavnega stanja na področju človekovih pravic ne bi smeli odločati na referendumu, bo pa spoštovala tudi morebitno drugačno odločitev ustavnega sodišča.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (503)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
12. 03. 2015 18.23
+2
ne nasilje in nasilje sta enaka .to je novi argument.kao . sedaj bomo tudi mi zahtevali posebni zakone .pa bo
Bourne
12. 03. 2015 16.13
-5
In kaj naj napiše otrok v šoli, če bo tršica dala prosti spis z naslovom: "Moj oči in moj oči sta moja najboljša prijatelja."
dannyer
12. 03. 2015 12.50
+3
a pol lepi pa ne lepi sta enaka . torej če nismo vsi lepa ali ne lepi smo enaki . to me spominja na prejšnji sistem ali smo vsi bogati ali vsi revni lepo . živeti v ZF samo kdaj bomo pa začeli živeti v realnosti ne pa v paralelnem svetu .
dannyer
12. 03. 2015 12.46
+3
manjšine so vladale v srednjem veku in ne v demokraciji, ki je vladavina večine in ne manjšine . torej se vračamo v 15 st . lepo izenačujejo nekaj kar ni enako to je povedalo ozn in eu sodišče ter našo ustavno sodišče in stroka.????? torej vožnja na levo ali desno je enaka. in biti trezen ali pod alko je enako . biti reven ali bogat je enako biti živ ali m je enako . biti suh ali debel je enako . biti zdrav ali bolan je enako . kdo smo mi da bi sodili kaj dela druga družina . kdo smo mi da bi se vtikali če se prepirajo .kdo smo mi da se v tikamo kako vozim . ali kaj delam. razpustitve ne vodijo nikamor . biti pripasan ali brez pasu v avtu je enako. torej je vse enako pa četudi ni . led in ogenj sta enaka. na koncu pa tradicionalna družina tradicionalna halo . da se zgodi naraščaj bi se morala mo in že imeti odnos da se pride ,do naraščaja . to je sicer naravno in normalno po resoluciji ozna . tukaj ni kaj filozofirati seveda se pa dogaja danes še posebej razdori ne zaščita bolezni vojen itd veliko manipulacij iz zda in medijo ki so destabilizirali odnose .zadnja evropa je imela 1980 zadnjič rasti populacije oz rodnost 2.0 .danes je komaj povprečje 1,5.nobena civilizacija ki je imela pod 1,9 ni obstala ali preživela. namesto da bi spodbujali naj bolj pomembne zadeve pa raje še naprej uničujemo rodnost . kdo bo delo ali bomo imeli pokojnine . 2090 bo eu imela v povprečju 60 % upokojencev in le 9 % otrok v skupini 0-14 let.. matematično ne bomo vzdržali . ta sodobna nitka nebo dočakala niti 150 let . potem se bomo pa vrnili nazaj katastrofa. z drugimi zakoni bi lahko dali dedovanje in še nekaj kar je sodišče zahtevalo posegli so pa radikalno v družino torej namesto akumulatorja na avtomobilu so šli zamenjati sedeže . namesto operacijo slepiča so mu šli srce ven vzeti ???? in to je na prede. če kdo ne podpira to je že religiozen . jaz nisem in nikoli nisem bil sem ponosni ateist na srečo nam država to dovoli ,da smo lahko taki kot smo ,da smo lahko ateisti . in na to sem ponosen . mislim z razumom in ne z srcem . čustva so naredila 2 sv . čustva in ne razum . enačiti nekaj kar ni enako je pa res višek . imamo 100 anomalij v slo večina z pomočjo takih vlad .anomalije so vedno bile na zelo veliko katerem področnosti pa večina ,ki bi imeli pravico vsiljevati kulturo ,način življenja .če so oni uspeli pol bodo očitno tudi ekstremi uspeli . ČP pa nimajo pravice posegati v temelj naroda ali družbe . na koncu pa prav nasprotna stran naj več žali in izkazuje agresijo nestrpnost do drugače mislečih , ne podpirajo svobode govora ali izražanja , nočejo mnenj zagovorniki niso povedali niti en nov razlog že od kar se te teme delajo . na sprotni ki so letos povedali še več . res zanimivo sedaj je vse enako . roditi in ne roditi je enako . a torej nas bo čakala taka prihodnost kot so jo imeli v filmu supermen . ta te zadnji , ki so otroke imeli na drugačen način .kao napredek ? napredek v ameriki se je pokazal da ni napredek uporabljati tehnologijo v oš oz tablice računalnike otroci ne znajo pisati slabo razvijejo motorično funkcijo to ni napredek .ameriška stroka je bila na nogah . tablice računalniki so v oš prinesla problem in ne napredek .težava z izražanjem , manjše sposobnosti zame niso napredek . na koncu se vrnem nazaj na to temo . sej nihče ne reče ,da bo propad hiter ponavadi to traja je pa boleč in okruten . nobena omemb na raziskava te trditve tega psihologa ne podpre . to zavajanje dela, da so ljudje jezni namesto da bi pop pomagal samo poslabša zadevo . tako kot za poročanje o ukrejini , iraku , ali pa o tem da sta dve organizaciji za človeške pravice obiskale zapor ena rekla da je bilo nekaj druga pa da ni bilo nič nasilja nad zapornikom . in glej ga samo ena je dobila + ameriška dejanja pa so pozabljena . dokler mediji niso verodostojni . ....................... aja to je sedaj enako . laž in resnica .oprostite nov zakon .
adamantin
12. 03. 2015 13.36
-2
V srednjem veku se je kurilo homoseksualce. Ne obračaj srednjega veka v tvoj prid, ker oni nimajo nič s tem da so vadali kralji. Sploh ne bom bral vsega ker imaš več kot očitno preveč časa. Ko govorimo o demokraciji ... Imaš študije ki kažejo indeks svobode/ demokracije/kvalitete življenja ne vem kaj vse in lahko malo pogledaš kako to sovpada s pravicami homoseksualcev. Če je tebi rusija demokratična, nizozemska pa ne, potem to ne kaže dejanskega stanja ampak kaže samo na to da so naše izobraževalne ustanove propadle pri svojem namenu
gostgozd
12. 03. 2015 13.44
-3
Uf, tule si se pa razpisal .. Ampak, a se ti ne zdi za populacijo potem odlična rešitev, da se ravno homoseksualcem omogočijo posvojitve in umetna oploditev? ..just saying.. Drugače pa imajo največjo rodnost najrevnejše države, kjer otroci resnično ne "pomenijo" veliko in večina nima ravno neke hude perspektive... Žal sta zgleda razvitost in rodnost v obratnem sorazmerju.
dannyer
12. 03. 2015 18.22
+2
sr vek sem omenil ker so takrat vladale manjšine oz skupine to se pa nam spet dogaja . demokracija je vladavina večine in ne manjšine, če pa že omenjaš rusijo ni vse tako kot poročajo skrajni mediji . tam so se preselili američani ki pišejo popravke oz stereotipa o rusiji dnevno imajo po 25 milijonov rednih bralcev ++++ .indeks svobode pa regulira zda ki bi sama padla na dnu .v korubciji so v vrhu . tam samo z orožjem zaslužijo 1,2 bilijonov usd. ta Pandorina skrinjica lahko da tudi oni ki so pe.......om . taki so se rodili ,taki so , jih je okoli 50% populacije sveta . argumenti da so manjšina .v slo da so diskriminirani itd meni pa to ni všeč . da nekateri zagovarjajo neki posebni status nekomu ki mu ta ne pripada saj ima to možnost že v teoriji .,
tone078
12. 03. 2015 12.18
-1
pol dajo pa na sliko dve,ki izgledata ekstra prijazni,naj dajo resnično sliko dva stara kosmata čikota
deathbite
12. 03. 2015 13.26
+3
Ali pa dva zapita , moža in ženo, z otroci.
adamantin
12. 03. 2015 13.31
+0
Si pa res na ravni, če gledaš članke zaradi slik. Sem slišal da so vse hetero družine ekstra simpatične :)
gostgozd
12. 03. 2015 10.41
+7
prava peticija - ZA DRUŽINSKI ZAKONIK ... se podpisi hitro nabirajo ..
MonaJona
12. 03. 2015 10.35
+3
Kaj vi res ne razumete, da istospolne družine z otroci v Sloveniji že obstajajo in vse kar se bo s tem rešilo je, da bodo otroci in starši dobili iste pravice kot imajo otroci obojespolnih družin. Jaz ne vem kaj tu ni za razumet.
Shadow0426
12. 03. 2015 10.39
+3
Točno tako. Te družine že obstajajo in za pravice otrok gre samo da tisti ki tako vpijejo da gre za otroke to čisto preslišijo.
microboy
12. 03. 2015 12.01
+2
Se povsem strinjam, da je potrebno pravice istospolnih urediti. Vendar ne tako, da se poruši naravna osnova - naravna družina. Pravice istospolnih je potrebno urediti v posebnem zakonu. Ravno tako pa je potrebno skrbeti za pravice otrok - do matere in očeta.
dannyer
12. 03. 2015 12.16
-1
in štejejo okoli 100 otrok .proti 300,000 +????
gostgozd
12. 03. 2015 13.39
+0
micoroboy - pravice istospolnih so se hotele urediti z družinksim zakonikom, kjer NI bila omenjena družina in poroka in NI bilo posvojitve otrok, ampak, hmmm, kaj se je že zgodilo? aja, ta-strpni so referendumiral....
andro2009
12. 03. 2015 09.30
-9
Ma neki pametni Ljubljančani modrujejo o tem, nimajo pa pojma kaj se dogaja po ostali Sloveniji. Nismo tako tolerantni, sploh ne na Štajerskem ali na Dolenjskem. Ni cela Slovenija Ljubljana. Ljubljana pa je kot vemo, bolana...
adamantin
12. 03. 2015 09.37
+8
Jaz sem iz štajerske. Ne samo da smo mladi tolerantni. Eni smo celo tisti ki modrujejo.
yaks
12. 03. 2015 10.33
+11
Za sebe govori andro. Tudi jaz sem štajer in toleriram vse. Če si ti zagaman, ne pomeni, da smo vsi.
Shadow0426
12. 03. 2015 10.38
+9
Jas sem pa iz dolenjske in toleriram vse. Ne vem pa iz kje si ti k si tako nestrpen do vseh ki niso kot ti.
wolfterier
12. 03. 2015 16.02
+1
Ateist Tito je preganjal homosex.Zdaj ste se pa spreobrnili z rdeče na rjavo,hohoho...
microboy
14. 03. 2015 08.23
Aha, jaz pa sem iz Koroške. Vendar še vedno vem kaj je zdrava pamet.
deathbite
12. 03. 2015 09.03
+7
"Za otrokov razvoj sta ključni toplina in ljubezen najmanj ene odrasle osebe, na katero se lahko otrok naveže in ki se tudi sama naveže na otroka, prepoznava otrokove potrebe in se nanje ustrezno odziva. Pomembno je, kako se ta oseba prilagaja na spremembe v otrokovih potrebah po bližini in navezanosti ter podpori pri osamosvajanju in navezovanju na druge pomembne odrasle in vstopanju v vrstniške prijateljske in pozneje partnerske odnose. Zmožnost za tovrsten odnos ni pogojena s spolom starša ali njegovo spolno orientacijo," pojasnjujejo in ob tem dodajajo, da kliničnopsihološka in psihoterapevtska praksa kažeta, da življenje v družini s starši različnega spola samo po sebi ne prinaša zagotovila, da bo otrok živel v primernem družinskem okolju in da bodo starši zmogli slediti njegovim razvojnim potrebam.
microboy
14. 03. 2015 08.26
-3
Sem oče petih otrok in iz lastnih izkušenj trdim, da to ni res. Kot oče imam vse svoje otroke zelo rad, vendar majhen otrok (dojenček) potrebuje predvsem mater. Oče pa je ljubeča podpora materi.
ri?et
12. 03. 2015 09.01
+11
sestava družine morda ne,čeprav otroci samohranilcev v večini pogrešajo "drugega" starša. Je pa vpliv okolice lahko zelo neprijeten,predvsem otrok do otroka,kar seveda sliši in se nauči doma. Tako da-UBOGI OTROCI-
wolfterier
12. 03. 2015 09.43
-7
Kaj pa vpliva...sevanje iz mobitela in računalnika...bem ti psihologe zahojene!
deathbite
12. 03. 2015 10.03
+1
Negativno vplivajo netolerantni "demokrati".
plenilka
12. 03. 2015 08.56
+3
Zakaj pa dajo vedno, ko se omenjajo pravice homoseksualcev fotko dveh hudih bejb z otrokom... zato ker nekako psihološko to deluje mnogo bolj normalno kot dva tipa z dojenčkom a ne????
adamantin
12. 03. 2015 09.00
+3
Poglej malo po internetu. Krožijo tud slike gejev v družini. In so dobile kar dobro prepoznavnost in sprejem v bolj civiliziranih družbah, kjer ljudstvo prej sledi znanstveniku kot duhovniku. :)
adamantin
12. 03. 2015 08.17
+3
Če smo že tako polarizirani. Homofobi lahko živijo v Ugandi da bodo večina, zagovorniki pa na Nizozemskem. In potem je jasno kdo je na kakšnen nivoju. Mislim da ljudje podobnega mnenja kot jaz ne bomo kaj dosti prikrajšani kam se lahko nas pošilja. Če se namesto geografske distance usmerimo na časovno pa je obdobje srednji vek/stari grki. :)
TheMafiaDon
12. 03. 2015 07.54
-4
Tale "raziskava" sploh ne obbstaja, tako ne statistika da je POP TV najbolj zaupanja vredna "blagovna znamka" :=) kot bi volku zaupal jagnje!
gostgozd
12. 03. 2015 08.44
+9
všeč mi je tako fletno govorjenje "na pamet" .. kaj pa če bi, ko si ravno na internetu, malo poguglal? preden zavajaš sebe in javnost. in morda ugotoviš, da je volk preoblečen v (božje) jagnje
deathbite
12. 03. 2015 09.02
+9
Raziskave "dosledno potrjujejo", da se otroci, ki odraščajo s staršema istega spola, v psihološkem funkcioniranju, spoznavnih sposobnostih in socialnih odnosih ne razlikujejo od drugih, zatrjujejo strokovnjaki. Navedbe nekaterih zagovornikov referenduma proti spremembi zakona o zakonski zvezi, ki se sklicujejo na psihološko stroko in psihoterapijo, ne držijo, vztrajajo na Zbornici kliničnih psihologov Slovenije, v Združenju psihoterapevtov Slovenije in Katedri za razvojno psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, ki so danes podali skupno izjavo za javnost. "Sklicevanju na psihološko in psihoterapevtsko stroko pri poskusih omejevanja pravic otrokom, ki ne živijo v klasični družinski skupnosti, odločno nasprotujemo," so odločni.
adamantin
12. 03. 2015 09.06
+4
Zbornica kliničnih psihologov Slovenije, Združenje psihoterapevtov Slovenije in Katedra za razvojno psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so dale uradno izjavo. Baje vse s čem se ne strinjas ne obstaja...
wolfterier
12. 03. 2015 09.46
-2
deathbite
12. 03. 2015 10.03
+3
Ne. Sredstva so s Trstenkjakove. So naročili študijo.
adamantin
11. 03. 2015 23.22
+16
To, da citirate Vodeba, ki ima očitno resne težave sam s sabo in rečete, da je mnenje vseh živih psihiatričnih in psiholoških zbornic lažno ... Je res iskreno in izrazito neumno, če se lepo izrazim. Če ne zaupate v znanost, potem si naredite uslugo pa tudi Vodeba ne citirajte, ki se sklicuje na njo. Upam da bodo mediji poročali o tem, kako Vodeb odgovarja na pošto in grozi osebno ljudem ki mu nasprotujejo. Na njegovem Facebook profilu pa se spravljajo na študentko ki mu je kontrirala z argumenti: "pa jo s spermo pospricaj". In hkrati se govori o tem da so homoseksualci izprijeni. To se mora končati, ker me je sram, da sem Slovenec in se pri nas vabi takšne ljudi v DZ.
deathbite
12. 03. 2015 07.14
+8
lnterReflections
11. 03. 2015 23.10
-7
Za pravicami istospolnih stojijo Judje, prostozidarji in Illuminati. Podpirajo jih z razlogom, da zmanjšajo populacijo v razvitih državah in odpravijo revščino med otroci na globalnem nivoju. Več kot bo istospolnih, manj bo rojenih otrok in več jih bodo lahko posvojili, kar pomeni, da se bo število revnih otrok zmanjšalo. V nerazvitih državah pa zmanjšujejo populacijo tako, da naredijo državljansko vojno, da se jih čim več pobije med sabo. Nekaj takih primerov so Ukrajina, Irak in Sirija. Čeprav sem velik nasprotnik teh društev zgoraj, njihova dejanja podpiram, saj menim, da je na svetu preveč ljudi. Seveda podpiram samo pravice istospolnih, nasprotujem pa temu, da to delajo tako, da naredijo vojno. Vse se zgodi z nekim razlogom, ki je ponavadi raji prikrita.
pravica5
11. 03. 2015 22.14
-4
Zakaj raje to energijo ne uporabijo za pomoc otrokom ki so v socialni stiski,otrokom kjer so starsi drogerasi ,alkoholiki takih je 55000 zakaj tukaj ne ukrepajo in ne sprejemajo zakone po hitrem postopku. Tukaj pa vse preko trupelj .Kaj bo z otrokom ko bo sel v solo ...druzba je pac taka kot je in tega se ne da spremnit.Zakoni narave. Zakaj ni narava dala dvema moskima da spocneta otroka???
dannyer
11. 03. 2015 21.46
-10
to pa nebo držalo saj nobena omemb-na vredna raziskava tega ne potrjuje se vidi da 24 zavaja . so en naj bolj ne kredibilnih medijev .
pravica5
11. 03. 2015 22.07
-8
Hugh_Mungus
12. 03. 2015 08.22
+5
Pa ti navedi ZNANSTVENE ali STROKOVNE peer-reviewed študije, ki pravijo nasprotno. (hint: jih ni)
gostgozd
12. 03. 2015 08.46
+4
obema še ekrat (kot že nekajkrat tukaj) - seveda obstajajo raziskave in stric gugl, vam jih rade volje zelo hitro prikaže na zaslonu (samo vtipkati je potrebno) .. žal tule ne morem pripanjati linkov. lahko mi daš pa mejl in ti jih pošljem, če je guglanje pretežko opravilo. (pa tudi bing, yahoo, duckduckgo in še marsikateri drug iskalnik ti jih bo našel)
dannyer
12. 03. 2015 12.19
+2
raziskave ki so plačane iz teh lobijev so ne veljavne. enako druge nevtralne pa niso pokazale še nič ker je to mlada teme. in kvalitetnih raziskav še ni ki bi kaj dokazovala. .še en, ki misli da je googel točen potem se pa ima za poznavalca
dannyer
12. 03. 2015 12.19
+2
denarni tok ti pa vse pove . ter medijske propagande tudi .
deathbite
11. 03. 2015 20.45
+18
Za lahko noč želim vsem homofobom, da jim sinovi pripeljejo zete, hčere pa snahe. In veliko zdravih vnukov.Pa radi jih imejte. Tudi oni so božji otroci.
dannyer
11. 03. 2015 21.45
-9
pravica5
11. 03. 2015 22.09
-11
Podpiras samo zato ker je zraslo na zelnikih tvojih simpatij-LEVAKOV.
deathbite
12. 03. 2015 09.05
+3
mlg
11. 03. 2015 19.52
-9
kater samooklicani psiholog brez diplome pa je to izjavil?
deathbite
12. 03. 2015 10.04
+4
netlore
11. 03. 2015 19.51
+16
Jezus je imel 2 očeta ;)
lnterReflections
11. 03. 2015 23.17
+12
yaks
12. 03. 2015 10.37
+3