'Ptički ne plačujejo Sazasu'

Gostinci so ogorčeni, da je o plačevanju tarif Sazasu odločal Svet za avtorsko pravo. V Sazasu menijo, da je vztrajanje na tarifah iz leta 1998 absurdno. Oboji napovedujejo tožbe.

Sporom med lastniki gostinskih lokalov in Združenjem skladateljev, avtorjev in založnikov (Sazas) okrog plačevanja tarif za predvajanje avtorske glasbe v lokalih ni videti konca. Znova je zavrelo gostincem, ki se že dolgo časa pritožujejo nad modelom plačevanja tarif.

Natakarica za šankom

Gostinci in Sazas še naprej ostajajo na nasprotnih bregovih. (Foto: POP TV)

V začetku julija je bil sestanek predstavnikov Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki zastopa gostince, in Sazasa. “OZS je v znak mirne rešitve spora predlagal Sazasu začasni dogovor. Pripravljeni smo bili revalorizirati tarifo Sazasa (iz leta 1998) za obdobje zadnjih štirih let za 16 odstotkov, kar pomeni, da še zmeraj ne pristajamo na 60-odstotno povišanje Sazasa z začetka lanskega leta. To povišanje bi lahko veljalo za dobo enega leta, med tem pa bi se lahko OZS in Sazas dogovorila za uvedbo novega sistema,“ je dogajanje izpred nekaj tednov komentiral Blaž Radujko iz OZS.

Vztrajanje na tarifah, ki so veljale leta 1998 je popolni absurd. Gre za posmeh glasbenim avtorjem in pravni državi.
Sazas

Radujko pravi, da so se na zadnjih sestankih strinjali, da je za Slovenijo dolgoročno primeren tudi nekoliko prilagojeni avstrijski model. Gre za relativno kompleksen model, ki pri obračunu tarif upošteva različne vidike; od števila sedežev, obiskanosti, kvadrature, lokacije … “Kolikor smo razumeli, si Sazas bolj želi uveljavitve avstrijskega modela tarifiranja kot modela, ki ga je določil Svet za avtorsko pravo. Ta temelji samo na odstotkih od neto prihodka. Zato ne razumemo, zakaj Sazas ni Svetu predlagal modela, ki bi posnemal avstrijskega.“

Svet za avtorsko pravo izdal odločbo o tarifah

Kljub temu, da so se po mnenju gostincev pogajanja med OZS in Sazasom šele dobro začela, pa je v spor posegel Svet za avtorsko pravo. V odločbi je zapisal, da bodo uporabniki avtorskih pravic plačevali nadomestilo za uporabo avtorske glasbe v višini 0,8 odstotka (bifeji in bari), 0,56 odstotka (okrepčevalnice, picerije in gostilne) in 0,32 odstotka (restavracije) od neto prihodkov v prejšnjem letu.

V Združenju ponudnikov gostinskih storitev so ogorčeni. “Sprašujemo se, ali so bila vsa pogajanja s Sazasom vnaprej zrežirana, zgolj zaigrana s figo v žepu, saj je bil rezultat posvečenim očitno že vnaprej znan. Vsaj glede na to, da je določitev tarif precej podobna zadnjim pogajalskim izhodiščem Sazasa,“ se sprašuje Esmeralda Canjuga Vidmar iz Združenja ponudnikov gostinskih storitev.

Zvočnik

Ptički namesto zvočnikov? (Foto: POP TV)

Gostincem se zdi sporno dejstvo, da naj bi petčlanski Svet za avtorsko pravo pri sporu odločal samo v primeru, če se uporabnikom in Sazasu ne uspe dogovoriti. “Odločbo so izdali v času, ko formalno pogajanja še vedno potekajo. Njihova odločitev je precej podobna predlogu, ki ga je v pogajanjih predlagal Sazas in smo mu uporabniki nasprotovali, saj smo mnenja, da je bolj pošten in primeren avstrijski model, ki določa plačevanje tarif glede na površino gostinskega lokala v kombinaciji s prihodkom,“ meni Canjuga Vidmar.

Sazas zavrača očitke

V Sazasu odgovarjajo, da Združenje ponudnikov gostinskih storitev v pogajanjih sploh ni sodelovalo in po mnenju Sazasa po vsej verjetnosti ni reprezentativno združenje. “Sazas je že avgusta 2007 Svetu za avtorsko pravo predlagal, naj določi drugo, primerno tarifo. Torej to s pogajanji nima nobene zveze, ravno obratno, predlog je bilo potrebno podati, ker Sazas druge možnosti tako ali tako ni imel. Na odločbo Sveta za avtorsko pravo je bilo potrebno čakati skoraj eno leto,“ pravijo v Sazasu.

Svet za avtorsko pravo je odločil nestrokovno. Njihov izdelek je na meji 'čarovniškega'.
OZS

V Sazasu so prepričani, da je vztrajanje OZS na tarifah iz leta 1998 absurdno in v posmeh tako glasbenim avtorjem kot pravni državi. “Leta 2006 smo OZS ponudili v podpis pismo o nameri, s katerim bi se dogovorili za model tarif, kakršne veljajo v Avstriji in jih je pred tem zagovarjala tudi OZS. Žal so ravno predstavniki OZS odstopili od tega predloga, kar pomeni, da je šlo za neresna pogajanja.“

V Sazasu dodajajo, da so se na zadnjih pogajanjih v začetku julija dogovorili, da skušajo formirati nov model tarif, ki bi slonel na avstrijskem. Do takrat naj ne bi dajali izjav za javnost: “OZS ponovno krši dogovorjeno.“

Čarovništvo“ Sveta za avtorsko pravo?

Gostinci v ozadju vidijo zaroto Sazasa in Sveta za avtorsko pravo. Opozarjajo, da je minister za gospodarstvo Andrej Vizjak kmalu po ustanovitvi Sveta za avtorsko pravo imenoval dva nova člana Sveta, saj sta prvotna člana odstopila. V Svetu za avtorsko pravo tako zdaj sedita tudi Patrik Greblo (v Sazasu predseduje odboru za varstvo avtorskih pravic) in Simona Zupan (pravnica, zaposlena na Sazasu). Na predlog OZS je bil v Svet za avtorsko pravo imenovan dr. Krešimir Puharič.

Z ministrstva za gospodarstvo na vsebinska vprašanja niso mogli odgovarjati, ker Svetu za avtorsko pravo nudijo le administrativno pomoč. Pojasnil predsednice Sveta za avtorsko pravo Zlate Štiblar Kisič zaenkrat nismo prejeli.

Z OZS se nismo uspeli ničesar dogovoriti. Dobili smo občutek, da imajo svoja stališča trdno zabetonirana. Zahtevali smo presojo Sveta za avtorsko pravo, kar je v skladu z zakonom,“ je za 24ur.com na kratko povedal predsednik UO Sazas Matjaž Zupan.

pub

Na Sazasu so prejeli 505 odjav za predvajanje glasbe v gostinskih lokalih.

Iz Sazasa so dodatno pojasnili, da so Svetu za avtorsko pravo predlagali model tarif, ki bo slonel na prihodku. “Predlagali smo bistveno večji odstotek in enotno višino odstotka za vse gostinske lokale, kot pa je odločil Svet za avtorsko pravo, zato razmišljamo o tožbi, ki jo bomo vložili zoper takšno odločbo.“

Očitno z odločbo Sveta za avtorsko pravo niso zadovoljni niti na Sazasu niti na OZS, ki zastopa gostince. Tudi oni napovedujejo, da bodo v zvezi z odločitvijo Sveta vložili tožbo, in sicer na Vrhovno sodišče. “Svet za avtorsko pravo je odločil nestrokovno. Njihov izdelek je na meji “čarovniškega“. Zato si ne belimo glave, ali in v kakšni meri bo ta odločba učinkovala v praksi, ker ne bo nikoli zares učinkovita. Do pravnomočne odločitve vrhovnega sodišča ostaja v veljavi stara tarifa, ki jo določa tarifna lestvica iz pravilnika Sazasa iz leta 1998,“ meni Blaž Radujko.

S tišino do poštenih tarif?

OZS medtem nadaljuje z akcijo odklopa avdiovizualnih naprav. K temu stališču so se zavezali vsi podjetniki, ki so poslali Sazasu odjavne izjave, ki jih je pripravila OZS. Tam so doslej zabeležili odjavne izjave približno 600 podjetnikov, med njimi največ gostincev in frizerjev. “Veliko gostincev meni, da imajo zaradi protikadilskega zakona že tako prazne lokale, zato se odločajo, da ugasnejo tudi glasbo. Pravijo, da se gostje poleti večinoma tako zadržujejo na gostinskih vrtovih, kjer jim pojejo ptički. Tem pa ni potrebno Sazasu plačevati tarif,“ pravi Esmeralda Canjuga Vidmar iz Združenja ponudnikov gostinskih storitev.

Naslednji sestanek Sazasa in OZS naj bi bil predvidoma 6. avgusta.

Na Sazasu pravijo, da so prejeli 505 odjav. Približno toliko je bilo tudi novih prošenj za sklenitev pogodbe oziroma za pridobitev dovoljenja za uporabo avtorskih glasbenih del. Voljo tistih, ki so glasbo odjavili oziroma preklicali pogodbo, bomo vsekakor spoštovali. Vendar pa v zadnjem času opažamo, da veliko tistih, ki so v začetku akcije OZS poslali odjavne izjave, ponovno želi pridobiti dovoljenje za uporabo avtorskih glasbenih del. Po našem mnenju je akcija OZS popolnoma propadla,“ menijo v Sazasu.

Obstaja rešitev?

V Sazasu poudarjajo, da so kadar koli pripravljeni preiti na model tarif, kakršen velja v Avstriji: Odločno pa odklanjamo vsakršno manipuliranje OZS, ki bi za nekatere tarife vpeljala avstrijski model, za druge italijanski, za tretje spet madžarski. Seveda tiste, ki bi bile v konkretnem primeru za njo ugodnejše. Kaj takega v praksi niti ni mogoče izpeljati“.

Tudi na OZS pravijo, da so se s Sazasom pripravljeni sestati. “Vendar je dvom, da bomo sklenili sporazum, precejšen, vsaj dokler bo vodstvo Sazasa še naprej vztrajalo na za nas nerazumnih stališčih.“

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 19
Buena Vita 02.08.2008 08:26:00
to---to---to---to--
1956
naj se pokažejo koliko so sposobni,če jih posluša 20 ljudi,pokasirajo 400 evrov, naj plačajo vse stroške v zvezi koncerta

potem še deset let plačujejo pufe,za nesposobnost
Več komentarjev