Slovenija

Pukšič v času krize na drago potovanje

Ljubljana, 21. 09. 2012 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec Franc Pukšič kot predstavnik komisije za Slovence po svetu želi na drago potovanje po Južni Ameriki, ki je po njegovem mnenju nujno in lahko reši naše gospodarstvo. Potem ko so na noge skočili njegovi poslanski kolegi, so mu potovanje skrajšali za tri dni, razred pa iz poslovnega spremenili v ekonomskega.

V času krize in ostrih varčevalnih ukrepov se je Franc Pukšič kot predstavnik komisije za Slovence po svetu odločil, da bo obiskal Argentino, Urugvaj, Brazilijo in Čile. S seboj bi vzel še tri člane.

To bo že Pukšičevo 12. potovanje v tem mandatu.

Po prvih ocenah bi stroški devetdnevnega potovanja v poslovnem razredu znašali več kot 25.000 evrov. Zato so na noge skočili njegovi poslanski kolegi, ki mu očitajo, da se gre poslanski turizem. A Pukšič trdi, da je ta pot nujno potrebna, morda celo ena od rešitev za naše gospodarstvo in izhod iz krize."Ta pot je pomembna bistveno bolj, kot pa kupovanje dragih računalnikov, ki jih nihče ne zna uporabljati," je dejal. Dodal je še, da pot v Južno Ameriko ne bi bila med najdražjimi v primerjavi z nekaterimi drugimi, "denimo potovanjem v Bosno". S tem je spomnil na drago potovanje predsednika republike Danila Türka.

Poslanec Franc Pukšič trdi, da je pot v Južno Ameriko nujno potrebna za naše gospodarstvo.
Poslanec Franc Pukšič trdi, da je pot v Južno Ameriko nujno potrebna za naše gospodarstvo. FOTO: Aljoša Kravanja

Pukšič: Prelesnikova želi diskreditirati komisijo

Pukšič trdi, da je komisija že od začetka podala takšen predlog, obisk komisije v Južni Ameriki naj tako ne bi stal 25.000, pač pa 10.000 evrov. Kot je dejal, so stroškovnik pripravile službe DZ, zanj pa je odgovorna generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik, ki po njegovem mnenju želi diskreditirati komisijo. Pukšič tako pričakuje, da bo Prelesnikova pripravila "korekten predlog".

Prelesnikova je sicer nasprotno danes za medije zatrdila, da je predlog za potovanje v poslovnem razredu v Južno Ameriko podala komisija sama.

In v trenutku, ko bi bilo treba Pukšiču odreči službeno pot, so na kolegiju predsednika ostale spuščene roke poslancev vladajoče SDS, DeSUSa, SLS in Nove Slovenije. Namesto tega so Pukšiču turnejo le skrajšali za tri noči, letel pa bo v osnovnem, ekonomskem razredu.

Zavrnili so tudi vlogo poslanke PS Maje Dimitrovski za opazovanje volitev v Združenih državah Amerike. To potovanje bi državni zbor stalo dobrih 2200 evrov.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro FOTO: Thinkstock

Neomejeno ne bodo smeli potovati

Poslanska skupina SLS je sicer omenjeni komisiji želela omogočiti več obiskov v tujini, zato je v DZ vložila predlog sprememb pravilnika o mednarodni dejavnosti.

Predlagali so, da bi komisiji, ki zdaj v skladu s pravilnikom lahko največ dvakrat na leto obišče slovensko skupnost v sosednjih državah, dovolili neomejeno število takšnih obiskov. V druge evropske države pa bi komisija lahko potovala štirikrat na leto. Poleg tega so predlagali, da omejitev največ dveh udeležb letno na dogodku v tujini, ki ne velja za predsednika in podpredsednika komisije za narodnosti, ne bi veljala tudi za predsednika in podpredsednika komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V letošnjem letu so skupni stroški državnega zbora za mednarodno dejavnost skupaj znašali 290.000 evrov.

S sedanjimi omejitvami naj bi bilo namreč okrnjeno izvajanje ustavnih in zakonskih nalog komisije. Kot je pojasnil Pukšič, je delo komisije zelo onemogočeno, zato je predlagal, naj pustijo komisiji v presojo, kdaj bo omejila obiske. Dodal je še, da je imela komisija v programu obisk manjšin v vseh štirih sosednjih državah, a so lahko obiskali le dve.

Predsednik DZ Gregor Virant se je strinjal, da ima komisija drugačen status od drugih in bi zanjo morale veljati specifike, a se ne strinja, da bi bili ti obiski neomejeni in bi komisija dobila "bianco menico". Zato je predlagal, naj v SLS pripravijo nov, kompromisni predlog, ki bi vseboval določene omejitve. S tem so se strinjali tudi v poslanskih skupinah PS, SD, DL in DeSUS.

Virant je predlagal, da o predlogu sprememb člani kolegija ne odločajo danes, pač pa naj predlagatelji na podlagi omenjene razprave pripravijo nov predlog. A takšen sklep ni dobil zadostne podpore, zato so na današnji seji kolegija o spremembah pravilnika tudi glasovali. Za so bili v SDS, SLS in NSi, proti pa PS, SD in DL, zato predlog ni bil sprejet.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (671)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mike45
24. 09. 2012 20.57
Čestitke voditelju na korektnem in duhovitem vodenju razgovora z poslancem Pukšičem. Resnica je pa ta, da bi Pukšič rad obiskal klerofašistično slovensko skupnost, ki je po drugi svetovni vojni prebegnila v te južnoameriške države. Pukšič ni slaboumen, nasprotno; kako se je pač uspel obdržati pri samem vrhu oblasti od osamosvojitve do danes, ne glede na \"barvo\" vlade! Za to moraš biti zelo prefrigan in \"sposoben\". Če nas bodo v svetu predstavljali takšni poslanci, težko nam!
Tonček Balonček
23. 09. 2012 15.03
+4
Imamo pač slaboumne in enizobražene poslance, ne poznajo sveta in okolice, dobro je, d asi ogeldajos vet in razširijo obzorkje, lažje in tehtneje bodo odločali o naši usodi, le tako naprej! Pukšič, takorekoč najbolj primitiven poslanec v trenutnem sklicu, bi moral biti na potovanjih venomer, pa še mu ne bo dosti pomagalo, ga je pač tudi narava prikrajšala za pamet! Naj se loti česa drugega!
MsPikapiki
22. 09. 2012 23.23
+5
V tem mandatu, torej v devetih mesecih je bil Pukšič že na 12 potovanjih. Kaj ima država od vložka v njegova potovanja. Ali ga v državnem zboru kdaj vprašajo kaj konkretnega je za državo dobrega naredil na teh potovanjih.
volek
22. 09. 2012 22.53
+5
Ampak v Rio de Janeiro se pa ja bolj splača iti za časa karnevala. Takrat se tudi lažje sklepajo posli za rešitev naše krize.
olyca
22. 09. 2012 21.46
+7
Kaj, sedaj že lahko vsak pikzibner zapravlja naš denar, če bo pa karta enosmerna dam pa donacijo..
holajslovenija
22. 09. 2012 20.49
+9
Plačajte za božjo voljo Pukšiču najbolj drago karto,pod pogojem seveda,da bo le enosmerna in da se ne bo več vračal v Slovenijo kvasat in delat neumnosti
Tonček Balonček
22. 09. 2012 16.25
+4
Je čisto koristno, če gredo ti omejenci malo po svetu! Pukšiču s eje še v mariborski bolnošnici zdelo, kot d abi bil na enkem drugem kontinentu in državi! V Ljubljani ni niti tega vedel, d aje treba odpirati nabiralnik in plačevati položnice. NAj malo vidi, kao je urejeno po svetu to, bo lažje odločal za nas in v dobrobit države ter Slovencev!
MsPikapiki
22. 09. 2012 16.07
+5
Letos so skupni stroški za mednarodno dejavnost znašali 290.000 evrov. So ti stroški pripomogli h kakšnemu poslu ali se kakorkoli vrnili v naše blagajne. Vsi nekam hodijo, podjetja pa se kljub temu zapirajo kot po tekočem traku. Včasih ni bilo skoraj nič potovanj, pa so se firme odpirale vsepovsod, tudi po gorskih vaseh so imela podjetja svoje delavnice, da se je ohranilo življenje tam in se ni bilo treba voziti v dolino vsak dan na delo. Naši osamosvojitelji so Slovenijo uničili, samo to lahko rečem, medtem, ko so dobro poskrbeli zase in še za nekaj svojih rodov vnaprej. Tako kot je sedaj pri nas slabo, je bit bogat prej velika sramota in ne čast.
Tonček Balonček
22. 09. 2012 15.25
-2
Menis ezdi najvažnejše, d aje antikomunsit in poštenjak, vs eosatlo so tretjerazredne teme! JAnković pa še ni poplačal podizvajalcev!
volek
22. 09. 2012 22.46
+1
Ko bo mošeja zgrajena bo od Arabcev denar kar deževal v ljubljano.
skydrol7
22. 09. 2012 15.06
-8
vzdrzevati stike z slovenskimi rojaki po svetu je del njegovega mandata in ne razumem da se folk tako zgraza da se ta zvez z maticno domovino prekine saj to so ze generacije mladih ki nimajo nobene zveze ali interesta za tiste davne nerazumljive politicne dogodke se jim pa lepo zdi da jih maticna drzava ne pozabi in zavrze zato ker so bili njihovi stari starsi in starsi nasprotnega misljenja kot vecina piscev na tem forumu in upam da bo poslanec Puksic odnesel lepe spomine in pozdrave od rojakov iz latinsko-ameriskih drzav ki jih bo obiskal in upam tudi kake gospodarske in sportne kontakte s tem obiskom ?:-I,?:-I
volek
22. 09. 2012 22.47
+1
Ko sem prebral tvoj blog sem vzel robec in se razjokal.
Tonček Balonček
22. 09. 2012 14.32
+6
Sram me ej, da iammo takšne ljudi v parlamentu, desetletja! PA zaradi potovanja, ampak zaradi tega, ker takšni slaboumni, neizobraženi, polpismeni, nasilni priumitivci pridejo tako visoko, d aodločajo, sprejem,ajo zakone in nas komandirajo! To je res grozljivo. Še zdaleč pa ni izjema! Bolj nkot si primitiven in neumen, višje prilezeš! TA tip po mojem komaj ve, kje je Latinska Amerika. Zadnjičl sem ga poslušal in geldal, ko je ajmral an mariborski nevrologiji. AP a se njemu ersnično ne sanja kako je v naši bolnišnicah ali kaj?
Gojcic
22. 09. 2012 14.43
+5
To so zelo modri ljudje. Oni so visoko kvalificiran kader, ki skrbi da je slovensko gospodarstvo konkurencno. Oni bi si odtrgali od ust samo da bi dali drzavi, da ji gre bolje. Oni so ljudje, ki pridejo eno uro prej v sluzbo, delajo nepretrgoma in gredo 4 do 5 ur po ostalih iz sluzbe. Doma razmisljajo in se trudijo iskat resitve, da bo nasemu narodu lazje in bolje. Oni si ne dovolijo, da bi se z denarjem razmetavalo. Oni si prizadevajo, da postanemo svetilnik Evrope. Oni so nasi.....
MsPikapiki
22. 09. 2012 14.44
+4
Tonček Balonček
22. 09. 2012 15.24
+6
faronika
22. 09. 2012 14.29
+8
V državah južne amerike se pojavljajo dogodki ,ki jih še znanstveniki težko pojasnijo! Morda pa.....??
MsPikapiki
22. 09. 2012 14.24
+10
20 let je že poslanec, hkrati je bil mnoga leta tudi župan. In če do zdaj ni nič rešil, prej bi rekla, da je pomagal pri propadu, tudi zdaj ne bo tudi, če mu država plača pot okoli sveta po dolgem in počez in še na luno in nazaj. Pukšič že ni tapravi za karkoli in kogarkoli rešiti. Pri državnih jaslih se futra odkar je živ, ustvaril v svojem življenju ni nič, razen da blebeta neslanosti v parlamentu.
volek
22. 09. 2012 13.45
+0
Potujejo levi in desni. So pa pri podpori nasprotnikom dokaj složni. Mi bomo vas podprli, vi pa nas pa se bomo vsi fajn imel.
Tom Jones 1
22. 09. 2012 13.21
+7
Če hočejo dobro našemu gospodarstvu naj odpotujejo VSI poslanci in se naj več ne vrnejo........
BNAM2707
22. 09. 2012 13.07
+7
Vse kaze,da se razsipnistvo v Sloveniji intenzivno nadaljuje. Ojj le naprej,oj le naprej,dokler je se denarja kaj.
faronika
22. 09. 2012 12.39
+5
Kaj pa tajska!!? A na tajsko pa nihče noče!!? Dajmo ,dajmo ,poslanci!! Desetim,ki se bodo javili v roku ene ure,velikodušno plačamo 14 dnevni izobraževalni izlet!! Davkoplačevalci smo pa res radodarni,kene!!?
BaGr67
22. 09. 2012 13.38
+2
K1ssMyAss.
22. 09. 2012 11.47
+8
...naslednjič nam ne bo več nobeden ušel!
Flenca
22. 09. 2012 11.37
+11
Ko ga smo pogledam mi deluje hinavsko,zdaj pa še potovanje na naš račun dobr se ima.
ebiga
22. 09. 2012 11.55
+8
nekdo...
22. 09. 2012 11.36
+7
Potovali so v vseh režimih tak da... Ni prvi ni niti zadnji. Se pa s tem vsekakor ne strinjam