Slovenija

FOTO in VIDEO: V Cerknici žagali babo, na Ptuju kurenti vsaj nekoliko odgnali vremenski rdeči alarm

Ptuj/Cerknica, 15. 02. 2015 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Najodmevnejša pustna karnevala sta bila na Ptuju in v Cerknici. Prvega se je udeležilo okoli 50.000 ljudi, drugega pa 10.000. Cekrniški karneval je bil tudi že 40. po vrsti in so ga zato poimenovali Zacupranih 40, začel pa se je s tradicionalnim "Žaganjem babe".

Več videovsebin
  • Pustni karneval v Cerknici
    02:25
    Pustni karneval v Cerknici
  • Iz 24UR: Zacopranih 40 v Cerknici
    01:28
    Iz 24UR: Zacopranih 40 v Cerknici
  • Iz 24UR: Maske na Ptuju odgnale slabo vreme
    00:58
    Iz 24UR: Maske na Ptuju odgnale slabo vreme

Celih 40 let letos praznuje pust v Cerknici, natančneje pustno društvo Cerknica. Poleg tega, da so danes preganjali zimo, je čarovniška mati Uršula s svojimi čarovnicami in ostalimi pustnimi figurami z gosti iz vse Slovenije tudi praznovala 40. obletnico. Tradicionalni pustni karneval je v Cerknico privabil 10.000 ljudi.

Čeprav je sprva kazalo, da bo letošnji karneval skvarilo vreme, so pustne maske, figure in čarovnice s Slivnice odlično opravile svoje delo. Kot se za karneval spodobi, so pregnale zimo in nad Cerknico je posijalo sonce, zato je bilo pustno rajanje še toliko bolj veselo.

"Zacupranih 40", kot so organizatorji Pustno društvo Cerknica poimenovali okroglo obletnico pusta v Cerknici, praznujejo že od četrtka, ko se je s tradicionalnim "Žaganjem babe" tudi uradno začelo pustno rajanje. Župan Marko Rupar je tako svojo oblast za teden dni predal butalskemu županu, Cerknica pa se je spremenila v Butale.

Butalski predstavnik za stike z javnostmi Lojz P. je povedal, da so na 40. obletnico čakali kar dve leti, saj gre vendarle za največji premakljivi butalski državni praznik in dela prost dan: "40 let pustovanja pa pomeni tudi že težave z zdravjem. Ker je 40 let že kar naporno in se pozna na našem telesu, si nadenemo naše maske. Rehabilitacija traja kar dolgo, ampak enkrat do poletja se rehabilitiramo, potem pa se začnemo pripravljati na novo leto."

Butalski župan je ves čas modro molčal. Butalci se neizmerno veselijo svojega praznika in si želijo, da trajal vsaj še 1000 let.

Poleg Butalcev iz Butal so danes v Cerknico prišle tudi prebivalke Cerkniškega jezera žabe s svojim žabjim princem, orjaška ščuka, pa jezerko in zmaj, ki najbolj navdušuje najmlajše. Da jim kdo česa ne zakuha, je skrbela mati Uršula s svojo hčerko Lizo.

Kljub temu, da v Butalah nima pristojnosti, se je karnevala udeležil tudi neaktualni župan Cerknice Marko Rupar, ki je povedal: "Zelo smo zadovoljni, da smo pripeljali pustno društvo do 40. obletnice. Za občino to pomeni v zadnjem času enega največjih praznikov tudi v turističnem smislu."

Dodal je, da nameravajo notranjost pustne hale, kjer hranijo največje pustne figure, preurediti, tako da si bo mogoče pustne figure ogledati tudi med letom. Tako bodo del turistične ponudbe vse leto, ne le v času pustnega karnevala.

Princ, ki je nekoč rešil pusta, Dušan Petrič, sicer vodja pustnih prireditev, je obljubil, da bodo naredili Cerknico pravljično. Kako? S čarovnijo! Saj vendarle praznujejo 40 "zacupranih" pustnih let.

Kurenti na Ptuju vsaj nekoliko odgnali vremenski rdeči alarm

Na mednarodna karnevalska povorka na pustno nedeljo na Ptuju je prišlo okoli 3000 mask iz desetih držav, ogledalo pa si jo je kar okoli 50.000 gledalcv. Med maskami je bilo največ kurentov.

Na povorki skozi ptujsko mestno jedro je sodelovalo 24 skupin kurentov ter 16 skupin iz desetih držav - poleg Slovenije še iz Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala. "Danes je Ptuj res prava evropska prestolnica karnevalov," je povedal vodja Kurentovanja Branko Brumen.

Organizatorjem je zelo dobro služilo tudi vreme. "Kurenti so svoje očitno opravili. Verjamem, da so se nejevolje, na primer vremenski rdeči alarmi, vsaj deloma v tem pustnem času odpravile, da smo lahko danes priča temu krasnemu dnevu na Ptuju," je še dejal Brumen.

Povorko mask je skozi mesto povedel letošnji princ karnevala Rajko Jurgec Bertold Draneški, ki mu je župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar ob začetku pusta predal oblast v mestu. Slednji se je v tej vlogi znašel prvič. "Moram reči, da sem oblast težko predal, glede na to da sem jo težko dobil. Po treh mesecih je bilo malo hitro, kljub temu sem se odločil, da bom spoštoval tradicijo," je povedal Senčar.

Princ mu je obljubil, da ne bo naredil veliko stroškov, a je po Senčarjevih besedah na to obljubo hitro pozabil. "Zdaj se imam prav lepo in razmišljam, da še ne bi tako hitro vzel oblasti nazaj. Vsaj kak teden bi še počakal, ker čez osem dni sprejemamo občinski proračun, pa naj princ karnevala to uredi," je dodal.

V povorki so sodelovali tradicionalni pustni liki, kot so kopjači, orači, cigani, pokači in seveda kurenti, bile pa so tudi sodobne skupinske maske, kot na primer punčke iz cunj, aluminijčki, kroksi, ledena trgatev, granitna kocka in ebola.

Da bi obiskovalcem povorke omogočili tesnejši stik z nastopajočimi, so določeni etnografski liki po povorki letos prvič ostali v mestu, pred lokali in na trgih ter s tem dodatno bogatili dogajanje karnevalskega dne. Pred Mestnim gledališčem Ptuj so postavili tudi foto-točko, kjer se je bilo mogoče fotografirati s kurenti.

Že 55. Kurentovanje se je na Ptuju začelo pred osmimi dnevi in bo trajalo vse do torka, ko bo sledil pokop pusta in vrnitev oblasti županu.

V petek je prvič v zgodovini kurentovanja ptujske ulice in trge zasedla večerna tematska povorka. Okrog tisoč obiskovalcev se je zabavalo ob predstavitvi Zombijev.

Na pustno soboto so organizirali Mestni pustni korzo, ki povede prince karnevalov in urbane pustne maske po ulicah in trgih z zaključkom na pustni tržnici. V ponedeljek pa bo na Ptuju ponovno Srečanje veselih maškar iz slovenskih in hrvaških vrtcev. Sodelovalo naj bi več kot 1500 otrok.

Na pustovanju v Cerknem kljub dežju več kot tisoč ljudi

Na današnji pustni prireditvi v Cerknem, na kateri se je tradicionalnim domačim maskam laufarjem pridružila tudi množica novodobnih pustnih šem, so kljub rahlemu dežju našteli več kot tisoč obiskovalcev. Po sprevodu skozi kraj so se laufarji zbrali na glavnem trgu v Cerknem, kjer je sodnik po branju obtožnice obsodil Pusta.

V obtožnici se je sodnik v starem cerkljanskem narečju dotaknil vsega, kar se je v preteklem letu zgodilo slabega ali napačnega v bližnji in daljni okolici. Če je kakšna luknja v cesti, če se je komu pokvaril avto, ali pa so kakšnega gosta narobe postregli - za vse je kriv Pust, je povedal direktor prireditve Gašper Uršič.

Kazen se glasi: "Smrt z botam!". Obsodbo bodo izvršili na pustni torek, ko bodo bot - to je drvarsko kladivo - izkopali, do tedaj pa bo Pust priprt.

Laufarji so ena najbolj prepoznavnih tradicionalnih pustnih skupin v Sloveniji, vendar nihče ne ve, kdaj so se te pustne šeme prvič pojavile v Cerknem in od kod so prišle. Domnevajo, da so jih tja prinesli nemški naseljenci, zato menijo, da segajo njihovi začetki v 13. ali 14. stoletje.

Pestro tudi drugod

Med najbolj zanimive pustne skupine sodijo tudi šenčurski Godlarji, ki se norčujejo iz političnih, gospodarskih, športnih in kulturnih zapletov ter škandalov, svoje stvaritve pa po sobotnem gostovanju v Kranju danes kažejo še v domačem Šenčurju.

Ob veselem razpoloženju, ki vlada te dni, velja opozorilo policije, da se med vožnjo ne nosi pustnih mask. Policisti so za zagotovitev večje varnosti udeležencev v prometu v pustnem času bolj pozorni tudi na druge kršitve, kot sta vožnja pod vplivom alkohola ter neupoštevanje omejitve hitrosti.

V okviru Istrskega karnevala je današnje osrednje dogajanje v Portorožu, kjer poteka že peta pustna povorka. V Kostanjevici na Krki so v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko, dve otroški rajanji z Romano Krajnčan, dopoldne in popoldne, pa so pripravili v Narodnem domu Maribor.

V Viru pri Domžalah poteka tradicionalni nedeljski pustni karneval, povorka pa je šla ob 14. uri po Bukovčevi cesti od Papirnice Količevo do Športnega parka Vir.

V Pomurju je najbolj veselo v Ljutomeru, kjer so pripravili Fašenk v Lotmerki. Popoldne se je začela povorka skupinskih mask z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo društva v občini in se z njimi odzivajo na aktualne tematike družbe in okolja. Na Koroškem pa so pustni karneval pripravili v Slovenj Gradcu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

GrassHoper
16. 02. 2015 18.40
Če bo šlu pr nas u Butalah toku nprej, bomo začel jetra kpvat skupinsku, d bo več popusta. Povejd'M!
SeVednoSemDevica
16. 02. 2015 11.51
-4
Kdaj se bomo uprl tej vladi ki nam vlada? , , kdaj bomo prenehal hodit na volitve "za lepši jutri "?,, kdaj slovencki se bo to zgodl?,, nkol bemti,, nej gre vse u pm in ta slovenija z brezveznim ljudstvom
SeVednoSemDevica
16. 02. 2015 11.43
-2
Mi slovencki smo narod hlapcev in dekel
SeVednoSemDevica
16. 02. 2015 11.41
-1
Če se za pusta lahko skup zberemo,, zakaj se ne bi se skupaj zbrali pred parlamentom za lepši jutri?
SeVednoSemDevica
16. 02. 2015 11.19
+3
Dragi moji,, kaj ceb mi kot narod začel živet v miru, ljubezni in prijateljstvu?
santamaura
16. 02. 2015 10.53
+1
V Cerknici žagali babo, na Ptuju kurenti vsaj nekoliko odgnali vremenski rdeči alarm - V parlamentu so kar nekaj maškar oblečenih v poslance dobili z prstom v marmeladi - jedli so krofe
notrajnc05
16. 02. 2015 09.23
+1
Pridem domov babe pa od nikodr, pol preberem, da so v Cernici zažgal babo... Kad krene stvarno krene...
Janez Ožbolt
16. 02. 2015 10.07
E moj Notrajnc 05, ti pa si car. Še brat se navadiš in si zmagal. Pol bodo pa stvari krenile res v pravo smer
Janez Ožbolt
16. 02. 2015 10.14
Žaganje babe in ZAŽGAL babo po moje ni enako. Ali pač? Verjetno si predstavnik spoštovanih butalcev, pa ne le v pustnem času!? Je baba že prišla? Ni?! Super
notrajnc05
16. 02. 2015 10.28
+1
zažgal, al pa razžagal.... glavn d je rezultat isti...
VSEZNALECno1
16. 02. 2015 08.18
+1
Se je ze zacel, butale pa to: Vlado Mira Cerarja po javnomnenjski raziskavi Vox populi, ki jo za Dnevnik opravlja agencija Ninamedia, kot uspešno ocenjuje 34,8 odstotka anketirancev, kar je najvišja podpora sedanji ministrski ekipi doslej. Še vedno pa jih precej več, 58,5 odstotka, meni, da je njeno delo neuspešno. Nekoliko je pridobila tudi SMC, ki bi na volitvah zmagala. SMC bi, če bi bile volitve v nedeljo, obkrožilo 17,9 odstotka vprašanih, drugouvrščeno SDS pa šestnajst odstotkov. Upoštevajoč samo opredeljene anketirance, bi Cerarjeva stranka dobila skoraj 29 odstotkov glasov, SDS pa dobre tri odstotne točke manj.
VSEZNALECno1
16. 02. 2015 08.31
+0
ankete so kazala SMC 36% in tok je dobil....... grozljivka se vcasih uresnici
kameltrajbar
16. 02. 2015 09.11
+5
maš praw..grozljivka...16% bi volilo zapornika???...ni za verjet
windmaster
16. 02. 2015 07.18
+2
Kakšna pa je razlika v šemah ki nam vladajo za pusta in tistih ki nam vladajo ostale dni? Le da so tele pustne malce bolj normalne.....
VSEZNALECno1
16. 02. 2015 08.39
-1
satan_SLO
15. 02. 2015 23.55
+1
imamo mi butalce ja ki nam vladajo
Ne povem vam Imena....
15. 02. 2015 22.51
+3
Za leve Butalce je tole super sprostitev....
Ne povem vam Imena....
15. 02. 2015 23.57
+1
skismania
15. 02. 2015 22.22
+5
"na Ptuju Kurenti vsaj nekoliko odgnali vremenski rdeči alarm" težki omejenci
ubogislovenci
15. 02. 2015 22.20
-2
Fajsa že imela svoje na Ptuju...
bukefal
15. 02. 2015 22.00
+3
Kakšen dolgcajt na Kurah!!!
Ne povem vam Imena....
15. 02. 2015 22.13
+1
zgubaslovenska
15. 02. 2015 21.44
+3
Koga bodo žagali in skurili po Dobski povorki šem?
Ope?enka
15. 02. 2015 21.47
-2
Ne povem vam Imena....
15. 02. 2015 21.58
+1
Samo to je že malo nevarno za okolje....onesneževanje okolja s strupenimi snovmi....
piko112
15. 02. 2015 21.31
+3
Lahko bi rekli da so bili edini normalni na kupu
VSEZNALECno1
15. 02. 2015 21.10
+10
Župan Marko Rupar je tako svojo oblast za teden dni predal butalskemu županu, Cerknica pa se je spremenila v Butale. VOLIVCI SO ZA VEČNO očitno PREDALI OBLAST BUTALSKIM POLITIKOM. SLOVENIJA SE JE TAKO SPREMENILA V BUTALE.......
thedino
15. 02. 2015 22.30
+1
Ope?enka
15. 02. 2015 20.59
+8
Na Ptuju in Cerknici kar dober šeme vladajo, komot to vlado zamenjajo, nav nobene razlike.
murkecc
15. 02. 2015 20.49
+3
Ponekod očitno še kar velja rdeči alarm, je mokra cesta ali kaj?
SeVednoSemDevica
15. 02. 2015 20.36
+7
Mir, ljubezen, prijateljstvo = geslo za lepšo prihodnost