Slovenija

FOTO: Putin med vožnjo na večerjo Pahorja informiral o različnih težavah globalne varnosti

Ljubljana/Kranjska Gora/Brdo pri Kranju, 30. 07. 2016 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Na slovesnosti ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice je ruski predsednik Vladimir Putin izrazil hvaležnost Sloveniji in generacijam Slovencev za ohranjanje spomina na ruske vojake. Njegov gostitelj Borut Pahor pa je dejal, da so se danes pod Vršičem zbrali, "ker hočemo trajen mir", ob tem pa pozval k dialogu. Predsednika sta popoldne položila vence še ob novem spomeniku na Žalah, nato pa sta se odpravila na delovno večerjo na Brdo pri Kranju.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Putin na slovesnosti ob Ruski kapelici
    00:54
    Iz 24UR: Putin na slovesnosti ob Ruski kapelici
  • Iz 24UR: Putin na večerji na Brdu
    01:18
    Iz 24UR: Putin na večerji na Brdu
  • Iz 24UR: Pahor poudaril sporočilo miru
    01:00
    Iz 24UR: Pahor poudaril sporočilo miru
  • Iz 24UR: Pod Vršičem 2500 ljudi
    02:23
    Iz 24UR: Pod Vršičem 2500 ljudi
  • Iz 24UR: Putin presenetil z govorom
    01:20
    Iz 24UR: Putin presenetil z govorom
  • Iz 24UR: Kako je bilo poskrbljeno za varnost?
    02:39
    Iz 24UR: Kako je bilo poskrbljeno za varnost?
  • Iz 24UR: Putin in Pahor na pogovoru
    01:54
    Iz 24UR: Putin in Pahor na pogovoru
  • Iz 24UR: Putin pod Vršičem dobre volje
    00:54
    Iz 24UR: Putin pod Vršičem dobre volje
  • Iz 24UR: Tradicionalno srečanje v Kranjski Gori
    03:21
    Iz 24UR: Tradicionalno srečanje v Kranjski Gori
  • Iz 24UR: Putin rad kaže rusko moč
    02:04
    Iz 24UR: Putin rad kaže rusko moč
  • Iz 24UR: Kaj sploh je Ruska kapelica?
    01:45
    Iz 24UR: Kaj sploh je Ruska kapelica?
  • Iz 24UR: Predsednika skupaj na Žale
    02:12
    Iz 24UR: Predsednika skupaj na Žale
  • Iz 24UR: Putinov kult osebnosti
    03:51
    Iz 24UR: Putinov kult osebnosti
  • Iz 24UR: Kako Slovenci ocenjujemo Putina?
    01:02
    Iz 24UR: Kako Slovenci ocenjujemo Putina?
  • Iz 24UR: Putin odprl spomenik na Žalah
    01:52
    Iz 24UR: Putin odprl spomenik na Žalah
  • Iz 24UR: Kaj je bilo na jedilniku?
    02:42
    Iz 24UR: Kaj je bilo na jedilniku?
  • Iz 24UR: Putin močno varovan
    02:30
    Iz 24UR: Putin močno varovan

Ruski predsednik Vladimir Putin je nocoj po delovni večerji na Brdu pri Kranju zaključil obisk v Sloveniji in odpotoval v domovino. Vsebina pogovorov na večerji, na kateri je bil celoten slovenski politični vrh s predsednikom države Borutom Pahorjem in premierjem Mirom Cerarjem na čelu, ni znana, naj bi pa govorili tudi o gospodarskem sodelovanju.

Vsebino pogovorov je pred začetkom pogovorov z gostiteljem Pahorjem nakazal sam Putin, ki je izrazil hvaležnost "za današnjo priložnost, da najdemo nove poti in nove projekte za razvoj naših gospodarskih odnosov".

Putinov obisk v Sloveniji je bil sicer v prvi vrsti predvsem pietetne narave. Na slovesnosti ob 100. obletnici postavitve Ruske kapelice je visoki ruski gost pohvalil skrb Slovencev za kapelico, ki so jo v spomin na pod plazom umrle sovojake pred stotimi leti zgradili ruski vojni ujetniki.

Prispel z več kot enourno zamudo

Sprva je bilo napovedano, da bo na brniško letališče prispel okoli 13. ure, a je prišlo do zamude. Kot so sporočili iz urada slovenskega predsednika, je ''uradni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dimitrij Peskov v Urad predsednika Republike Slovenije sporočil opravičilo in prošnjo za razumevanje spričo zamude, ki je nastala zaradi nepredvidenih domačih obveznosti predsednika Putina pred odhodom.''

Putin je v Slovenijo priletel nekaj po 14. uri, z več kot enourno zamudo. Z ljubljanskega letališča se je nato takoj odpravil proti Ruski kapelici na Vršiču, kamor je prispel ob 15.20 uri. Ob njegovem prihodu se je začela slovesnost ob 100. obletnici tragičnih dogodkov pod Vršičem.

Na Vršiču je Putina pričakal slovenski predsednik Borut Pahor, nato sta se skupaj povzpela po stopnicah do kapelice. Zaigrali sta himni obeh držav.

Kot prvi je zbrane pred Rusko kapelico nagovoril slovenski predsednik Pahor. "Zbrali smo se, ker hočemo trajen mir," je dejal. Opozoril je, da se svet sooča z novimi varnostnimi grožnjami, zlasti s teroristično grožnjo.

Konvoj z vozilom ruskega predsednika, s katerim se je z ljubljanskega letališča pripeljal do Vršiča.
Konvoj z vozilom ruskega predsednika, s katerim se je z ljubljanskega letališča pripeljal do Vršiča. FOTO: Nika Kunaver/Twitter

Pahor pozval k združitvi moči vsega človeštva

"Vsakič znova, po vsaki tragediji v bratski Franciji ali Nemčiji ali Rusiji, na Bližnjem vzhodu ali kjerkoli po svetu odločno poudarimo, da to ne bo spremenilo našega svobodnega in odprtega načina življenja. Vendar je res, da noro nasilje vnaša med nas poleg ogorčenja tudi tesnobo," je dejal slovenski predsednik.

"Vendar se ne bomo vdali. Za nove, inovativne oblike skrajnega in surovega nasilja bomo našli nove načine za zagotovitev miru in varnosti," je dejal Pahor.

Pozval je k "združitvi moči vsega človeštva", za to pa sta po njegovih besedah potrebna dialog in premagovanje medsebojnega nezaupanja.

Putin na obisku v Sloveniji - 16
Putin na obisku v Sloveniji - 16 FOTO: Miro Majcen

Putin se je zahvalil za iskreno željo, da se gradijo trdni temelji evropske enotnosti

"Posebno ganjenost čutimo tukaj ob Ruski kapelici," pa je v uvodu dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Izrazil je hvaležnost Sloveniji in generacijam Slovencev za ohranjanje spomina na ruske vojake.

Pohvalil je skrb Slovencev za kapelico, ki so jo v spomin na pod plazom umrle sovojake pred stotimi leti zgradili ruski vojni ujetniki. "Ko sem videl to skromno kapelico, sem pomislil, kaj bi si mislil kdo izmed tistih, ki so je zgradili, ko bi nas videl, koliko nas je, da bi počastili spomin na žrtve prve svetovne vojne," je dejal.

Rad bi se zahvalil za iskreno željo, da se gradijo trdni temelji evropske enotnosti, kajti to je edino, na čemer se lahko gradi prihodnost Evrope. Vladimir Putin, ruski predsednik

"V imenu Rusije bi se vam rad zahvalil za vse, kar ste naredili, da se ohrani spomin na žrtve vojn in na vse, kar smo skupaj dali na oltar tako prve kot druge svetovne vojne," je dejal ruski predsednik in požel prvega izmed več aplavzov zbranega občinstva na slovesnosti.

"Ta kapelica je postala simbol rusko-slovenskega prijateljstva, skupnih teženj po miru in za blagostanje," je dodal. Pri tem je izpostavil tudi spomenik na slovenskih tleh padlim ruskim in sovjetskim vojakom, ki ga bo danes odkril na ljubljanskem pokopališču Žale, in poudaril, da bo spominjal "na odločilno vlogo Sovjetske zveze pri osvobajanju Evrope izpod nacizma" in "odseval naše skupno stališče o nedopustnosti potvarjanja zgodovine in opravičevanja zločinov, ki so povzročili smrt milijonov nedolžnih ljudi" med drugo svetovno vojno.

Putin je v svojem nagovoru na slovesnosti ob Ruski kapelici sicer napovedal, da bosta danes s Pahorjem govorila tudi "o paleti obojestransko koristnih" projektov v dvostranskih odnosih med Rusijo in Slovenijo, v glavnem pa je bil njegov govor namenjen spominu na padle ruske in sovjetske vojake tako med prvo kot drugo svetovno vojno.

Po slavnostnih nagovorih sta predsednika obeh držav pred kapelico položila vence. Slovesnost je spremljal bogat kulturni program in katoliška maša s pravoslavno molitvijo.

Putin na obisku v Sloveniji - 23
Putin na obisku v Sloveniji - 23 FOTO: Miro Majcen

Z Vršiča na ljubljanske Žale

Po slovesnosti na Vršiču se je Putin s Pahorjem napotil še proti Ljubljani, kjer je na Žalah odkril spomenik padlim ruskim in sovjetskim vojakom padlim v Sloveniji med prvo in drugo svetovno vojno.

V Ruski kapelici se vsako leto spomnijo na ruske vojne ujetnike, ki jih je pri gradnji ceste čez Vršič leta 1916 zasul snežni plaz.

Ob spomeniku ga je pričakala častna četa in okoli 250 ljudi. Spomenik je v celoti financirala Ruska federacija. 

Venca sta ob spomeniku, ki ima spravni pomen, nato položila tudi župan mestne občine Ljubljana Zoran Janković in predstavnik ruske skupnosti v Sloveniji.

Danes odkrito obeležje je prvi spomenik zunaj Rusije, posvečen ruskim in sovjetskim vojakom, ubitim v obeh svetovnih vojnah.

Spomenik med novim in starim delom Žal sestavlja osem stebrov, visokih do pet metrov in razporejenih v polkrog. Stebri predstavljajo osem let, kolikor sta skupaj trajali obe vojni, vanje pa so vklesana imena skupno 3000 padlih ruskih in sovjetskih vojakov.

Putinov obisk v Sloveniji - 9
Putinov obisk v Sloveniji - 9 FOTO: STA

Na vrhu vsakega stebra je bronast žerjav z razprtimi krili. Beli žerjavi namreč veljajo za simbol ruskih vojakov, padlih v drugi svetovni vojni. Na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze so pogosto upodobljeni na spomenikih, povezanih z drugo svetovno vojno. 

Obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji so spremljale tudi tuje tiskovne agencije. Med drugim so poročale o podrobnostih obiska, pri čemer so izpostavile udeležbo na slovesnosti pri Ruski kapelici. Poročale so tudi o gospodarskih vidikih obiska in o prometnih nevšečnostih zaradi cestnih zapor.

Rusi imajo tudi znano pesem Žerjavi o drugi svetovni vojni, ki jo je ob današnjem odkritju spomenika zapela Manca Izmajlova.

Spomenik iz slovenskega marmorja, ki naj bi stal okoli 400.000 evrov, je delo ruskih kiparjev, financirali pa so ga Rusi z donacijami.

Pobuda za izgradnjo spomenika padlim ruskim vojakom sega v leto 2011, ko sta se srečala takratna predsednika vlad Pahor in Putin. Zadevo je prevzela mešana meddržavna komisija, ki je bila ustanovljena na podlagi rusko-slovenskega medvladnega sporazuma o vojnih grobiščih. Za postavitev so se odločili februarja letos na skupnem slovensko-ruskem odboru.

Putin na Brdu opozoril na velik padec trgovanja z EU

Po slovesnosti na Žalah sta Pahor in Putin odšla na Brdo pri Kranju na pogovor, ki mu je sledila delovna večerja, na kateri je poleg predsednikov tudi slovenski državni vrh ter več ministrov. Po njej bo ruski predsednik končal obisk v Sloveniji.

Na vseh prizoriščih, ki jih je obiskal Putin, so veljali najstrožji varnostni ukrepi. Dostop je bil mogoč le z akreditacijami in po varnostnem pregledu. Na Gorenjskem in v Ljubljani bo zaradi občasnih zapor cest spričo obiska oviran promet.

Ruski predsednik Putin je ob začetku uradnih pogovorov s slovenskim predsednikom Pahorjem na Brdu pri Kranju spričo sankcij opozoril predvsem na velik padec gospodarskega sodelovanja z EU. Hkrati pa je izrazil hvaležnost "za današnjo priložnost, da najdemo nove poti in nove projekte za razvoj naših gospodarskih odnosov".

"Vidimo, kako je v Sloveniji spoštljiv odnos do spomina na žrtve prejšnjih globalnih konfliktov. Ne glede na vse težave pa nadaljujemo z intenzivnimi političnimi stiki," je dejal Putin v kratkem nagovoru. "Na žalost pa vidimo padec v naši blagovni menjavi, ki je znašal kar 45 odstotkov," je dejal spričo posledic zaostritve ruskih odnosov s članicami EU in Nata ter uvedbe sankcij zaradi ukrajinske krize.

A Putin je opozoril, da veliko breme nosi predvsem trgovanje z EU. "Blagovna menjava med Rusijo in ZDA je znašala 28 milijard dolarjev, medtem ko je trgovina med Rusijo in EU znašala več kot 400 milijard evrov in je padla skoraj na polovico, na 224 milijard. Te številke niso primerljive. Seveda pa je slabo eno in drugo," je dejal.

Pojasnil je še, da je v približno uri pol skupne vožnje slovenskega gostitelja Pahorja "dokaj podrobno informiral tudi o različnih problemih globalne varnosti". Več podrobnosti pa na tej točki Putin ni pojasnil.

Putin na obisku v Sloveniji - 3
Putin na obisku v Sloveniji - 3 FOTO: Miro Majcen

Pahor: Slovenija potrebuje prijatelje in bi jih rada imela čim več

Slovenska stran je pred obiskom poudarjala, da bo tretji Putinov obisk v Sloveniji dogodek pietetne narave, katerega sporočilnost je pomen miru in nujnosti dialoga za ohranjanje miru, a bo tudi priložnost za dialog. Ruska stran po je drugi strani napovedovala, da gre za delovni obisk.

Tudi Pahor se je v kratkem nagovoru dotaknil posledic ukrajinske krize. Spomnil se je, da sta pred petimi leti na tem mestu, ko sta bila oba premierja, z optimizmom zrla v prihodnost tako glede bilateralnih odnosov kot glede skupne varnostne, gospodarske in vseh drugih perspektiv. "Pet let kasneje lahko ugotavljamo, da je gospodarska kriza res minila, a so prišle druge. Tudi Slovenija kot članica Nata in EU ter Rusija na drugi strani sta se nekoliko oddaljili. Moja želja je, da bi umaknili razloge, da bi se potrudili z dialogom, po mirni poti umakniti te razloge, zaradi česar je prišlo do tega razpotja, ker se mi zdi, da svobodoljuben svet potrebuje sodelovanje vseh, ki so potrebni za rešitev velikih problemov," je dejal Pahor.

Ne glede na razhajanja pa je Pahor izrazil zadovoljstvo, da je Putin sprejel vabilo na obisk "in da smo bili priča dvema zelo sporočilnima, pietetnima dogodkoma". "Na nek način to v teh kontroverznih časih ohranja slovensko-rusko prijateljstvo, kolikor je ta hip mogoče. Slovenija potrebuje prijatelje in bi jih rada imela čim več," je še dejal slovenski predsednik.

Putinov obisk v Sloveniji - 1
Putinov obisk v Sloveniji - 1 FOTO: STA

Protest pred ruskim veleposlaništvom 

Pred ruskim veleposlaništvom v Ljubljani se je danes zbralo okoli 30 v Sloveniji in Italiji živečih Ukrajincev, ki so izrazili nestrinjanje z obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji. Ustanovitelj društva Ljubljana-Kijev Andrija Hevka je dejal, da Slovenija z obiskom ne bo pridobila ničesar. Protestirali so tudi podporniki Putina.

Protest
Protest FOTO: POP TV

Soorganizatorka protesta Inna Demchenko Fröhlich je dejala, da želijo s protestom ščititi mir in demokracijo v Evropi. Rusijo je opisala kot agresivno državo, ki je svoje namere v preteklosti že izkazala z agresijo v Čečeniji, Moldaviji in drugje. Ravnanja slovenskih oblasti, ki so Putina povabile na obisk, si ne zna razložiti, se ji pa zdi "zelo grdo".

Ukrajinski politolog in zgodovinar z univerze v Mariupolu Sergij Pahomenko, ki se je udeležil protesta, je iz prve roke predstavil izkušnjo življenja na območju, kjer kljub premirju na vzhodu Ukrajine še vedno divjajo spopadi. Izpostavil je, da ta agresija kaže pravi obraz Rusije, ki ji je mar le za lastne interese. Tudi on ne razume slovenskega povabila, poudaril pa je, da ima od njega lahko korist samo ruska politika.

Kako priljubljen je Putin med Slovenci?

Glede na izide javnomnenjske raziskave inštituta Mediana, večina Slovencev Vladimirju Putinu ni naklonjenena – tako je namreč dejalo 47 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je ruskemu predsedniku naklonjenih okoli 42 odstotkov anketirancev. A se je Putin vseeno na lestvici uvrstil višje, kot nemška kanclerka Angela Merkel, ki je na petem mestu.

Precej bolj priljubljen je Barack Obama, ki mu je naklonjeno kar 67 odstotkov vprašanih in je prehitel celo slovenskega predsednika Boruta Pahorja.

Javnomnenjska raziskava o naklonjenosti Slovencev do svetovnih voditeljev,
Javnomnenjska raziskava o naklonjenosti Slovencev do svetovnih voditeljev, FOTO: 24ur.com
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
04. 08. 2016 20.16
Putin upam , da kmalu nasvidenje, in seveda Suhoje na letališče v Cerkljah!
Frane Šajn
04. 08. 2016 20.14
+2
Upam , da si je Pohar tudi kaj zabeležil ali vsaj deloma zapomnil!
Uporabnik215111
04. 08. 2016 16.20
-4
Koliko nas je stal ta čelavko?
Frane Šajn
04. 08. 2016 20.15
+4
Dobiž v beličih v primerjavi kar delajo z nami tisti čez lužo le verjemi!
Frane Šajn
04. 08. 2016 20.18
SI kdaj slišal koliko cvenka nam odfrči čez lužo vsako leto kao , da nas bodo obranili le pred kom neki pred turbokapitalizmom!?
nevica
03. 08. 2016 15.54
+5
Mi smo ravno toliko nepomembni v EU, da smo lahko v pozitivni povezovalni vlogi. Tu lahko Pahorja samo podprem, vendar mu ne bi škodilo, če bi imel nekoliko zrelejše in manj patetične govore, čepreva je bilo za Evropska ušesa nujno poudarjati pietetnost dogodka in s tem nekoliko omehčati tla za nadanljne dogovore, tudi na ravni EU, ker močno dvomim, da je EU z embargom Ruske federacije kaj močno pridobila.
Annunakii
03. 08. 2016 20.41
pridobila ni nič,izgubila pa miljone zarat trgovskega embarga
NapovedovalecPrihodnosti
03. 08. 2016 21.47
-4
ZDA podarjajo hrvatom veliko število helikopterjev.So jih že nekaj prejeli naslednjih 10 komadov je pa že na poti na hrvatijo.Rezultat je pa,da se tam ne sprehaja putin tako kot pri nas.
dreko123
04. 08. 2016 18.18
od zda ni nič zastonj! - vse je nameštalka in njihov višji pokvarjen plan... še iz tega pokvarjenga nata mormo izstopit čim prej pa tiste miljone raj v nas vlagat kot pa za njihove ilegalne "misije" da dol po kosovu albance stražimo?
enakostzavse
03. 08. 2016 10.59
-14
Od rusov bi naj mi imeli koristi ? Take kot Afganistan, Ukrajina, Belorusija, Češka, Madžarska in preostali del bivše sssr ? Takim kot ste tukaj, zagovorniki trinoga putina, bi jaz odvzel volilno pravico in vas označil kot opravilno nesposobne.
NapovedovalecPrihodnosti
03. 08. 2016 21.48
-4
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
dreko123
04. 08. 2016 18.22
+0
jaz bi jo pa tebi vzel, ker od Rusije so imele vse te države veliko podporo sploh Ukrajina ki je živela na račun Rusije... sedaj ko so pa okupirani pod ZDA pa poglej kaj imajo - propadla bankrotirana država... če ji sploh še lahko rečemo država... afganistan isto - pod sovjetsko zvezo so jim gradil šole folk je bil svoboden ko so se boril proti talibanom in osami bin ladnu katere je sponzorirala zda, sedaj poglej - extremni islam, propadla država leglo terorizma in največji pridelovalec in izvoznik upija v vsej zgodovini pod kontrolo CIE in NATA... tolk o tem.. lahko ti še naštevam države... Libija, Sirija, Vietnam, Irak... ufff same perspektivne države pod ameriško okupacijo... ja takim kot ti bi blo treba vzet volilno pravico... ameriške banke nas samo lepo pufajo z abnormnimi obrestmi in si nas lepo lastijo... Po Ukrajini pa že lepo Monsanto serje... tolk o žitarici EU...
DarkT
03. 08. 2016 09.35
+15
hahahahaha Merklova bo skoraj bol priljubljena od Putina?? Pa vi ste ena vlka kuhinja ko zavajate ljudi. Pljuvate Rusijo a poročate o američanih nič ko je Ameriški A-10 pristal na avtocesti v bližini ruske meje. Kdo je zdaj provokator?
enakostzavse
03. 08. 2016 11.01
-9
a 10 je pristal v bližini meje z rusijo, rusi pa so "pristajali" kar v notranjosti dežel katere so okupirali! Koliko jih je okupirala Merklova ? In kdo je sedaj bolj normalen ?
DarkT
03. 08. 2016 11.52
+4
latvije ziher niso okupirali tko da ne glumit. Itak pa so nardil referendum na Krimu in je več kot 80% prebivalstva glasovalo za priključitev Krima k rusiji ampak zdaj je problem, ker američani ne odobrijo tega ker jim gre v nos, da je že Rusija itak velika pa še Krim je dobila. Prvo se pa naj kdo vpraša kaj so naredili Američani z kosovom...tam nobenga niso vprašali kak pa kaj ampak so kr vojaško odrezali kosovo od srbije. Za mene je to tista nepoštenost ko bi ljudje morali gledati drugače na to ne pa z mislijo"tak je vredu ker je amerika". Itak pa če so glasovali 80% k priključitvi k Rusiji pol ljudje niso bli zadovolnji v Ukrajini pa še narod se naj sam odloči kako pa kje bo ne pa kot američani, ko povsod delajo razdore kam se vtikajo.
DarkT
03. 08. 2016 11.55
+4
navse zadnje še pa imate dokaze kaj počne amerika pa še kr ste njihovi ritolizci ko da ne vem kaj je narobe z vami amerofili...je to mogoče zahodnjaški spranovsindrom?
enakostzavse
03. 08. 2016 12.05
-8
Kdo pa omenja Latvijo ? Torej ne GLUMIT in si ne pripravljaj vprašanj na katere sam ne veš odgovora ! In če sem proti putinčku in njegovi politiki, kje piše da zagovarjam in sem celo ritoliznik ameropm ? Pa te vprašam, ko si že tako poln ikujčkov, kakšen avto voziš (ali bicikl), kakšne filme gledaš in ali si bil že v mekdonaldsu ? A voziš moskviča in ješ boršč pa zraven cuzaš vodko? Ker šimfaš Merklovo amere in komplet zahod, verjetno tudi trpiš za cirozo kot vsak pošten in zaveden rus ?
DarkT
03. 08. 2016 12.09
+2
prvo preberi kaj napišeš"rusi pa so "pristajali" kar v notranjosti dežele". Tebe moje osebnosti nimajo nič kaj za brigat ker to ste pa taki ljudje, ker nimate nič za povedat in preprosto začnete z drugimi vprašanji to je pa tipično slovensko. Se lotite komentiranja z malo pojma ko pa ostanete brez pa začenjate čisto drugo temo. Pa kaj če imam avto, že živim zase pa delam zase ampak to ne pomeni da nimam niti malo pojma o vsem ker redno spremljam novice pa tudi rad pokomentiram.
nevica
03. 08. 2016 15.59
+2
Darko T, težave na Krimu je definitvno zakuhala Amerika in je s tega vidika Putinovo ravnanje - zaščita lastnih ineteresov normalno - svetu se ponujajo različne interpretacije teh dogodkov iz različnih perspektiv - Putin ima samo eno. Ne šljivi Amerike in dela tako kot se njemu zdi prav. Tako bi ravnali tudi mi, če bi imeli kaj jajc, pa bi bil Piranski zaliv že davno razrešen. Mi svojih problemov nismo sposobni reševati - eko . Putin pa je.
Jimi1
02. 08. 2016 18.03
+3
Ob tej priložnosti 100 letnice sta se srečala Oni ,ki ve, da je za njim ogromna gospodarsko-vojaška moč in ima jajca narediti karkoli se mu zazdi po njegovem mišljenju "dobro", ter "oni????", ki misli, da je Veeeeelik in pomeeeemben, in onega "priveska", kot kaže sploh nima.... No že to, da je Putin Slovenijo sploh našel na svetovnem zemljevidu, pa je pomembno za mersikatero obrnitev kakšnega kazalca pri nas na boljše, ker slabše kaj dosti niti ne more več biti...
enakostzavse
03. 08. 2016 10.53
-4
Hja maš prav, Slovenija je res majhna. Dva miliona nas je samo, to je toliko kolika ima Moskva ciroznih alkoholikov. Vsak peti rus umre ped petdesetim letom starosti, zaradi alkoholizma. In na to si ti ponosen ? Ubogi revček !
Frane Šajn
02. 08. 2016 10.46
+0
Mogoče bo pa le tokrat Pohar prebral Varufakisovega "svetovnega minotavra" ali pa je zanj le preteško čtivo!
enakostzavse
03. 08. 2016 10.56
+2
varufacki, a to je tale ko je obljubljal Grčiji rožice, dal pa je koprive ? Za sebe je dobro poskrbel in kaj se naj naš predsednik Pahor zgleduje po tem lopovskem narcisoidu ?
gr rg
02. 08. 2016 09.44
+15
Me res zanima, če so isti naredili spisek priljubljenih oseb, ki so ponaredili predsedniške volitve v Avstriji. Živimo v Evropi in za božjo voljo nehajte posiljevat ljudi z Ameriko. Rusija je 2 x v 70. - tih letih rešila Evropo. Amerika jo pa samo razbija.
Kollerik
02. 08. 2016 20.22
+1
??!.... zasluge za rešitev Evrope gredo tako ZDA, kot ZSSR. S tem, da je ZSSR te zasluge spremenila v okupacijo pol Evrope. To so dejstva!
nevica
03. 08. 2016 16.04
+1
Ja Čehoslovaška jim gotovo ni v čast, ampak to je minilo, sedaj naj bi bili vsi vsaj malo bolj demokratični....Je pa res, da če ti kdo prinese demokracijo z bombo in tankom je to roba z napako....
contadino
01. 08. 2016 21.22
+17
Kakorkoli , pomembno je ,da je obisk potekal v prijetnem vzdušju in verjetno bomo imeli korist , ko potegnemo črto. Nasprotno , pa se mi ob obiskih nekaterih zahodnih voditeljev velikokrat dozdeva , da prihajajo z neiskrenimi nameni , ali pa navodili , kako metati po vshodnih državah vžigalice v senike , po sistemu zavadi pa vladaj .Rad bi , da se motim , a današnja EU z povezavo preko luže je tdružba, kjer nebi rad sodeloval .
nevica
03. 08. 2016 16.06
-2
Sem precej podobnega mnenja. Putin se je pri nas zelo lepo obnašal, pa kakorkoli že, ni prišel s slabimi nameni. Gotovo želi nekako priti do bolj odprtih odnosov z EU, saj je pudaril da je tudi Rusija Evropa in da napenjanje razmer nima kakšnih bistvenih pozitivnih posledic niti za EU.
Uporabnik443897
01. 08. 2016 19.28
+18
Spet ena kvazi anketa, kot da so EU Slovenski poslanci med najbolj priljubljenemi :)
bus303
01. 08. 2016 11.07
+15
Pahorju je naročil naj se neha zajebhavat, naslednji poklici ki jih mora opravit so : vojak, agent, vohun, policijski špicelj in policijski pes .. pa hitro na delo, Borut!
nevica
03. 08. 2016 16.18
-2
Janši je naročil, naj se neha "zajebhavat "in to z zgodovino....Da se je lotil te teme, mu mora biti zadeva z Janšo kristalno jasna in tudi razmere, ki so za poštene Slovence zelo ponižujoče, Žalostno je, da za to ve celo Putin in najbrž tudi cela Evropa, potem pa na novi 24 ur, govorijo o sramotnem obisku zločinca v Sloveniji - fuj, da jih ni sram! nova 24 TV je sramota za našo demokracijo - saj bi bili lahko desničarski tudi na bolj pošten način. Ampak ne, dokler ima Janša prste vmes.
TheMafiaDon
01. 08. 2016 09.10
+14
kako pa veste to? se je kakšna nepismena študentka FDV peljala zraven v prtlažniku? ;)
tom672
01. 08. 2016 09.00
+4
Kakšna razlika je med Rusijo in Slovenijo???????? V Rusiji je komunizem samo še zgodovina, pri nas je pa realnost... Tam se predsenik prekriža, tam nimajo istospolni nobenih pravic, tam ni begunci dobrodošli, open border, ......... Sam tega nam naši mediji ne prikažejo, ker imajo rdeča očala. Lp!
Kollerik
01. 08. 2016 14.52
+16
Kakšna razlika je med Rusijo in Slovenijo?? V Rusiji je fašizem samo še zgodovina pri nas pa je realnost poveličevanje kolaboracionizma. Sam tega nam naši mediji ne prikažejo, ker imajo očala od noraTV....
NapovedovalecPrihodnosti
03. 08. 2016 21.54
Kozletarina----------------------tom672+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
NapovedovalecPrihodnosti
31. 07. 2016 21.06
-25
Levaki z putinom vred mi visijo dol.
bus303
01. 08. 2016 11.10
+19
NapovedovalecPrihodnosti
03. 08. 2016 21.56
-1
Pojdi in ga vprašaj jaz ne poznam nobenega Ivana tako,da nimam pojma koga imaš v mislih.
kolbek460
31. 07. 2016 20.27
+39
Naredili smo pravo potezo da smo gostili predsednika največje države ,ki je povedal kdo je zmagal vojno proti fašistom in naši poslovneži našli nov trg in pol sveta se je pogovarjalo on dvamilijonskem narodu ,,
NapovedovalecPrihodnosti
31. 07. 2016 21.09
-20
Meni bi se pa kar dopadlo,če pride do izgredov po celi europi,ker mi to čakanje že gre na živce.Bomo vsaj obračunali eni z drugimi in videli kdo bo zmagal tako,da ne bomo več v negotovosti in naredil se bo red kakršni bi se že moral davno...
Klimova
01. 08. 2016 20.22
+13
Prvi bi bili z repkom med nogami. Enkrat ste to že dokazali
askralj
31. 07. 2016 17.00
-9
A ima ta dobrotnik ženo? Je poročen, nekam osamljeno deluje na vseh nastopih bi mu lahko Pahor nekaj zrihtal če smo trampu bi njemu tudi mogli. Pa Cerar bi ga lahko peljal na lov ko sta samska in on pozna sigurno par točk kje je kaj za zgrabi...Mogoče bi potem opustil idejo o vnovični veliki Rusiji in bi nam padla cena goriva kot v starih časih ko so vsi pri nas tankali ugodno rusko gorivo... Mimogrede kot davkoplačevalca me zanima koliko nas bo to stalo ker iz izkušenj vem da delovnih mest ta obisk ne bo prinesel
MaunelNeuer
31. 07. 2016 18.04
+29
a ko nas je clinton obiskal si napisal isto? raje Putin kot amerika
žlikrofi
31. 07. 2016 16.36
+2
BRAVO PUTIN IN PAHOR BOGA OD BOGA ŠE PALČKA NA POLSKEM NISO OD IHTE MOGLI GLEDAT V BUNKERJU SDS
Frane Šajn
31. 07. 2016 15.58
+8
Žal od teh informacij je Poharju ostalo bolj malo ni imel s seboj beležke da bi si kaj zapisal.
Frane Šajn
31. 07. 2016 15.53
+25
So pa pohiteli z anketo , da se nebi zamerili velikemu demokratu čez lužo kajnede, seveda z minimalno prednostjo. Sam vem , da je privlečena za lase. Če šteje sredina kjer se sučem za verodostojno nisem zasledil osebka ki nebi ob tem obisku izrazil zadovoljstva.
sasee
31. 07. 2016 16.30
-10