Putin Pahorju potrdil udeležbo na slovesnosti na Vršiču

Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru s Pahorjem potrdil udeležbo na slovesnosti na Vršiču. Obisk naj bi bil namenjen izključno pieteti in tradiciji ob 100. obletnici Ruske kapelice, brez kakršnegakoli protokola ali političnih srečanj. Predsednika naj bi skupaj kosila, kaj več pa, da bi se izognili političnim zapletom, ni predvideno.

Predsednik republike Borut Pahor se je danes po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je sprejel vabilo na slovesnost pri Ruski kapelici 31. julija. Kot so za STA povedali v uradu predsednika, je bil pogovor dolg in odkrit, posvetila pa sta se predvsem podrobnostim programa oziroma Putinovega obiska na Vršiču.

To bo že tretji Putinov obisk v Sloveniji. Prvič je prišel leta 2001, ko se je junija na Brdu pri Kranju prvič sestal s tedanjim ameriškim predsednikom Georgem Bushem, drugič pa marca 2011, ko je prišel na uradni obisk kot ruski premier.

Pahor je Putinu vabilo za udeležbo na slovesnosti pri Ruski kapelici poslal 14. marca. V njem je med drugim priznal, da imata s Putinom nekatere "različne poglede", a to le še "dodatno spodbuja potrebo po dialogu". "Menim, da smo voditelji narodov in držav poklicani, da po svojih najboljših močeh pripomoremo k medsebojnemu spoštovanju in razumevanju, da okrepimo mednarodni mir in varnost. Glede nekaterih pomembnih vprašanj imava različne poglede. To dodatno spodbuja potrebo po dialogu. Poleg negovanja tradicije in pietete vidim tudi v tem pomen vaše udeležbe na spominski slovesnosti in najinega srečanja," je v vabilu ruskemu kolegu zapisal slovenski predsednik.

Spomnil je tudi, da letos mineva sto let od tragičnega dogodka, ko je med prvo svetovno vojno ruske vojaške ujetnike, ki so gradili cesto čez prelaz Vršič, zasul plaz. Na tem žalostnem kraju zdaj stoji Ruska kapelica in vsako leto se tam "sredi poletja zberemo Slovenci in Rusi, da bi se poklonili žrtvam tragedije". Preko desetletij je to preraslo v "vsakoletno simbolno dejanje, ki nosi sporočilo o pomenu miru ter spoštovanju in razumevanju med narodi," je še zapisal Pahor.

Vladimir Putin

(Foto: AP)

Brez protokola in političnih srečanj

Po informacijah novinarke 24UR Tea Šentjurc sta slovenska in ruska stran uskladili že praktično vse podrobnosti obiska, ki bo namenjen izključno pieteti in tradiciji ob 100. obletnici Ruske kapelice, brez kakršnegakoli protokola ali političnih srečanj.

Putin naj bi na brniško letališče prispel 31. julija zjutraj, od tam pa se bosta s Pahorjem odpravila v Kranjsko Goro in naprej na Vršič, kjer bo osrednji del obiska. Prav na Vršiču naj bi imel Putin edini javni nastop oziroma govor.

Novinarka je povedala tudi, da bo Rusija ob 100. obletnici financirala spomenik ruskim žrtvam v Sloveniji, ki bo stal na ljubljanskih Žalah. Če bo dokončan pravočasno, torej do 31. julija, se bosta Putin in Pahor pripeljala tudi v Ljubljano in ga skupaj uradno otvorila.

Predsednika bosta skupaj kosila, kaj več pa v izogib političnim zapletom ni predvideno. Pahor Putina ne bo sprejel z državnimi častmi. Prav tako ne bo uradnih pogovorov, ne podpisov sporazumov. Celo izjave za javnost naj ne bi bile predvidene.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 292
 
aaaaaa122121 28.04.2016 18:01:42
31. julija vsi na vrsic!!!!
Larsson 29.04.2016 17:49:00
Zakaj?
Več komentarjev