Slovenija

Bo promet zaradi Putinovega obiska obstal? Pred potjo preverite razmere na cesti

Ljubljana, 29. 07. 2016 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
173

V soboto bo promet v Sloveniji močno oviran zaradi obiska ruskega predsednika Putina. Popoldan bodo daljše in krajše zapore na številnih cestah, skoraj ves dan pa bo zaprt predor Karavanke, zaradi česar bodo alternativne poti morali poiskati tudi številni tuji turisti. Najbolje je, da se na pot odpravite dovolj zgodaj, da boste na končnih destinacijah še pred 12. uro.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Putin državnega darila ne bo dobil
    03:32
    Iz SVETA: Putin državnega darila ne bo dobil
  • Iz 24UR: Putin iz letala direktno na Vršič
    01:17
    Iz 24UR: Putin iz letala direktno na Vršič
  • Iz 24UR: Ruski vozni park že pri nas
    01:35
    Iz 24UR: Ruski vozni park že pri nas
  • Iz 24UR: Bojijo se prometnega kolapsa
    02:02
    Iz 24UR: Bojijo se prometnega kolapsa
  • Iz 24UR: Zapore zaradi Putina
    01:25
    Iz 24UR: Zapore zaradi Putina

Zaradi sobotnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina bo v Sloveniji zaprtih več cest, na zastoje v prometu pa opozarjajo tudi v sosednjih državah. 

Osrednji del dogodka bo potekal v soboto ob 14. uri pri Ruski kapelici pod Vršičem. Ker gre za obisk, ki zahteva najvišjo stopnjo varovanja, bo v času, ko bo Putin v Sloveniji, precej zapor in omejitev prometa, prav tako bo na določenih lokacijah veljal ukrep omejitve gibanja.

Del Slovenije bo prometno povsem ohromel

Širše območje Letališča Jožeta Pučnika, gorenjska avtocesta med Ljubljano in predorom Karavanke ter državna cesta med Jesenicami in prelazom Vršič so glavne cestne relacije na Gorenjskem, kjer bo jutri promet oviran. Največje zgostitve v prometu policisti pričakujejo sredi dneva in popoldan, zato priporočajo, da vozniki načrtovane poti po teh cestah opravijo v zgodnjem dopoldanskem času ali jih prestavijo na zgodaj zvečer, ko ne pričakujejo več zapor.

Kdor se bo jutri na območju od Jesenic do Kranjske Gore odpravljal v gore, naj pričakuje, da bo to območje z vozilom lahko zapustil šele po koncu zadrževanja varovane osebe na območju, opozarjajo policisti.

Na včerajšnji novinarski konferenci je policija skupaj z Darsom in Amzs predstavila nekaj več informacij o zaporah in omejitvah, a točnih ur, ko naj bi zapirali določene odseke cest, ni razkrila. Zagotovili so, da bodo zapore umaknili takoj, ko ne bodo več potrebne. 

Putin naj bi na brniško letališče prispel okoli 13. ure, nato pa odpotoval na slovesnost na Vršiču. Policija bo zato za promet zaprla gorenjsko avtocesto od letališča do izvoza Hrušica ter regionalno cesto proti Kranjski Gori. Ta zapora naj bi trajala v prvem delu popoldneva v obeh smereh. Po koncu slovesnosti pred Rusko kapelico Putin odhaja na ljubljanske Žale, zato se popolna zapora avtoceste seli nižje, od Naklega proti Ljubljani (severna obvoznica) do Žal. Popoldne bodo sicer na zaprtih cestah policisti sproščali lokalni promet, o čemer bodo voznike obveščali s prometno signalizacijo, po radijskih postajah in prek Prometno-informacijskega sistema. Za red na okoliških cestah pa bodo skrbeli tudi dodatni prometni policisti. 

Predvidene zapore cest zaradi obiska ruske delegacije v Sloveniji.
Predvidene zapore cest zaradi obiska ruske delegacije v Sloveniji. FOTO: Promet.si

Predor Karavanke bo zaprt večino dneva

Zaprt pa bo tudi predor Karavanke, in sicer predvidoma od 11. do 21. ure na slovenski strani, že dve uri prej pa ga bodo zaprli na avstrijski strani. 

Prepoved prometa za nekatere vrste vozil

Zaradi cestnih zapor in povečanega prometa bo oviran tudi dostop do Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana, zato potnikom in obiskovalcem policija svetuje, da se na letališče ta dan odpravijo prej kot običajno.
V soboto med 8. in 22. uro bo na nekaterih cestah na območju Gorenjske in Ljubljane prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, vozila in skupin vozil, ki so daljša od 14 metrov, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev, vprežnih vozil in vozil, s katerimi se kandidati za voznike učijo vožnje, razen avtobusov mestnega potniškega prometa ter vseh vozil, ki prevažajo nevarno blago v cestnem prometu.

Na katerih cestah prepoved velja, lahko preverite v priloženem dokumentu.

Prepoved prometa bodo umaknili predčasno, če bodo že prej prenehali razlogi, zaradi katerih je bila izdana. V tem času bosta prepovedana tudi ustavitev in parkiranje vseh motornih in priklopnih vozil v širini 100 m na levi in desni strani vseh javnih cest iz odredbe.

Policija bo popoldan zaprla avtocestna počivališča, cesto na Vršič zaprejo zvečer

Danes popoldan so policisti s pristojnimi službami vzdrževalca cest začeli z zapiranjem avtocestnih počivališč (ne bencinskih servisov, ki bodo normalno delovali), ki bodo zaprta tudi jutri. Že zdaj je zaprta tudi cesta na Vršič s kranjskogorske in novogoriške strani, zato uporabnike tega območja prosimo, naj to upoštevajo pri načrtovanju poti in hoji v gore.

Na pot dovolj zgodaj, spremljajte aktualne informacije

Policija in Dars zato vsem svetujeta, da se na pot proti Gorenjski ali nazaj odpravite zgodaj zjutraj, da boste na končni destinaciji še pred opoldnevom. Prav tako policija svetuje, da ves čas spremljate razmere na cestah, ki jih objavlja portal promet.si

Putin bo preusmeril in upočasnil turistični tok

Putinov obisk bo nevšečnosti povzročil tudi turistom, ki potujejo prek Slovenije na morje ali domov. Glavna turistična pot bo zaradi zapor na Gorenjskem preusmerjena, in sicer prek Italije oziroma prek Madžarske. 

V Avstriji bo v soboto veljal poseben prometni režim. Avtocesta proti predoru Karavanke na avstrijsko-slovenski meji bo pri razcepu Beljak za ves promet zaprta od 9. ure dalje. Tako želijo zagotoviti, da ob 11. uri, ko je predvidena zapora predora, pred predorom ne bo nobenega voznika. Voznike na spremenjen režim obveščajo že pred Salzburgom, predlagajo pa obvoz preko Podkloštra na avstrijsko-italijanski meji, Vidma in Trsta ali pirnske avtoceste (A9) ter mejnega prehoda Šentilj.

Asfinag bo promet preusmeril že pred Salzburgom.
Asfinag bo promet preusmeril že pred Salzburgom. FOTO: POP TV

V Italiji na avtocesti proti Vidmu oziroma Trstu zato pričakujejo povečan promet. Kot je dejal Davide Sartelli iz podjetja Autovie Venete, bodo, ko bo pred avtocestnim izvozom pred Trstom kolona vozil dolga šest kilometrov, z varnostnim avtomobilom vsa vozila preusmerili v Vileš in Gorico.

Če bodo zastoji že višje na avtocesti, pa bodo voznikom svetovali izvoz v Vidmu in uporabo manj prometnih cest proti Gorici in Novi Gorici.

Putin v Sloveniji
Putin v Sloveniji FOTO: Putin v Sloveniji

Dodatne prepovedi prometa

V soboto med 8. in 22. uro bo na naketerih cestah na območju Gorenjske in Ljubljane prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone, vozila in skupin vozil, ki so daljša od 14 metrov, traktorjev, motokultivatorjev, delovnih strojev, vprežnih vozil in vozil, s katerimi se kandidati za voznike učijo vožnje, razen avtobusov mestnega potniškega prometa ter vseh vozil, ki prevažajo nevarno blago v cestnem prometu.

Na katerih cestah prepoved velja, lahko preverite v priloženem dokumentu.
 

Dodatna prepoved prometa za tovorna in nekatera druga vozila
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (173)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spomladi
29. 07. 2016 21.47
-2
Zame je to velika bedarija.Ko gre kak naš predsednik v tuje države tudi tako promet zaustavljajo?
Olcar 1
29. 07. 2016 21.18
+10
DOOOOOBRODOOOOŠEL VLADIMIR!!!
NapovedovalecPrihodnosti
29. 07. 2016 21.40
-15
Škoda da putin ni raje za ta denar koliko naj bi bil vreden ta avto šel raje na operacijo vsaditve vsaj malo možganov.Bi lahko levim kokodakarjem kaj malenkosti dopovedal tako jim bo pa spet ostala dalje praznina v glavah katere nosijo,da jim ne pada dež v grlo.AAAhhhhhhaaaaahhhhaaaaaa
DarkT
29. 07. 2016 20.52
+6
Naj vidi kako je, če Slovenija pokaže spoštovanje do Rusije in zapre meje. Naj Evropa vidi, da smo v osrčju Evrope in kako pomembna točka smo za promet iz severa na jug prav tako iz zahoda na vzhod. Naj Evropa vidi da je velik problem, če zapremo meje tko da upam, da bodo nekako drugače začeli gledati na nas ker smo zanje zlo pomembni...kaj govorim bedarije. DOBRODOŠEL PUTIN! NE RABIMO EU KAKOR NE POTREBUJEMO NATA.
NapovedovalecPrihodnosti
29. 07. 2016 21.30
-7
staridida
29. 07. 2016 20.19
-6
Kako češčenje, ko obišče diktator lopove..,.
aaaaaa122121
29. 07. 2016 20.26
+9
bolje en doktator ki mu je mar za drzavo, kot diktatorski kappital ki mu ni mar za nikogar.
korintos23
29. 07. 2016 20.29
+4
lopov, tri sorte župnikov je tam, ne nori!
Olcar 1
29. 07. 2016 21.17
+3
levijelopov..diktator je vodja tvojega krdela
NapovedovalecPrihodnosti
29. 07. 2016 21.30
-5
CyberWorm90
29. 07. 2016 19.33
+1
zanimiwo k najwečji ruski medij RT ne poroča o temu kao za nas welikemu dogodku : ))) za njih je to nepomembna nowica k ni wredna objawe : ))))
CyberWorm90
29. 07. 2016 19.34
-2
kle pa eni skačete po luftu k da wam bo božiček prnesu coca colo pa to : )))
CyberWorm90
29. 07. 2016 19.37
-1
če kdo ne wrjame lohka pogleda na rt.com ni ne duha ne sluha od kakega obiska putina w zloweniji : ))))
srebrnibreg
29. 07. 2016 19.43
+2
Saj ne more biti, ker zlowenija na tem planetu ne obstaja.
DarkT
29. 07. 2016 19.45
+1
CyberWorm90
29. 07. 2016 19.48
+0
obstaja : )))) to je zlo lepa dežela k ma nažalost zlo gnile mafijske politike : ))) če ne wrjameš poglej na rt.com : ))) če neznaš angleško si jo spust čez google translator pa boš widu da ni ne duha ne sluha od tega putinowega obiska : ))))
korintos23
29. 07. 2016 20.17
+1
Cybr, še se sekiraš? Anketo poglej, si v manjšini, veliki.
staridida
29. 07. 2016 20.21
-1
Anketa kaže , da ma cmerko manj kot 4%....
korintos23
29. 07. 2016 20.24
+1
Janša ima 14% in je in bo v opoziciji! hahaha
NapovedovalecPrihodnosti
29. 07. 2016 21.34
-4
Škoda da putin ni raje za ta denar koliko naj bi bil vreden ta avto šel raje na operacijo vsaditve vsaj malo možganov.Bi lahko levim kokodakarjem kaj malenkosti dopovedal tako jim bo pa spet ostala dalje praznina v glavah katere nosijo,da jim ne pada dež v grlo.AAAhhhhhhaaaaahhhhaaaaa
korintos23
29. 07. 2016 18.42
+1
Desnjičari pa norijo!
DarkT
29. 07. 2016 19.47
+1
levičarji norijo ker desničarji so tisti ko bi nardili vse da bi ubranli svojo državo levičarji pa "dobrodošli migranti". Putin je pa desničar in ne levičar
Kollerik
29. 07. 2016 20.57
Franci Luzar
29. 07. 2016 18.31
-2
in zaradi cesa mora biti zaprt tunel ? zaradi putina? saj menda nebo prisel cel Karavanke! saj ga avstrijci nocejo gostiti! zakaj toraj zapore?
korintos23
29. 07. 2016 18.39
+2
Kolani
29. 07. 2016 18.42
+5
Avstrijci bi bili prav veseli Putinovega obiska. Moraš se malo poučiti o avstrijskem stališču do Putina.
BožidarMacur
29. 07. 2016 18.02
-2
A konja bo tud jahal v Lipici?
rde?kar
29. 07. 2016 18.26
-5
Zaradi njega bo Slovenija jahala magarca Kakšno razkošje..
Olcar 1
29. 07. 2016 21.20
+1
KardinaIFrancRodeVKristusu2
29. 07. 2016 17.59
+10
Zanimivo, da o jutrišnjih zaporah ne poroča niti en Hrvaški medij... Pa zagotovo so vsi obveščeni, kolone pa bojo kot kaže segale vse do Zagreba.... Raje pomedejo pod preprogo, da nas bo obiskal največji voditelj svobodnega sveta, za prometni kaos pa se bojo ignorantsko izgovarjali, da niso bili obveščeni in za vse okrivili nas....
korintos23
29. 07. 2016 17.10
+11
Dobrih 20 ur do Putinovega prihoda in že taka kolona pred predorom?
24Kurceu
29. 07. 2016 17.45
+0
folk bo znoru jutr. se grem stavt da tujci, ki gredo jutr s Hrvaške domov na sever nimajo pojma kaj bo tlele pri nas
KardinaIFrancRodeVKristusu2
29. 07. 2016 16.56
+6
Putin heroj, naš slovanski brat!.... Zasluži si absolutno varnost, on je edini, ki nas brani pred popolnim suženjstvom in hlapčevanjem ZDA.... Ruske zastave smo pravi Slovenci, pravi slovani že izobesili in s ponosom pričakujemo obisk največjega državnika v zgodovini človeštva!.....
DarkT
29. 07. 2016 20.46
+3
aviktora
29. 07. 2016 16.46
-2
Zdaj pa izračunati koliko nas bo ta ceremonija stala. Ovrednotiti tudi izpad dohodka.
KardinaIFrancRodeVKristusu2
29. 07. 2016 16.57
+18
Manj kot tedenske plače naših evroposlancev, ki v Bruslju samo mešajo meglo in hlapčevsko kimajo evrobirokratom, ki nam jemljejo suverenost in nas vodijo v suženjstvo birokracije EU....
HorstWiesel
29. 07. 2016 17.22
+8
Kardinal, sam ne bi mogel bolje povedat, kot si ti+++++++++++
Kollerik
29. 07. 2016 18.57
+6
113113
29. 07. 2016 16.14
-5
Zakaj pa še Papeža niso povabili? To bi bilo dobro za videt kako bi pokalo...
dreko123
29. 07. 2016 16.33
+12
zakaj že - Putin pa papež se zlo dobro razumeta... oz. je še sam Papež pohvalil Putina... tolk o neukih ovcah :)
113113
29. 07. 2016 16.06
-1
Čak, sedaj pa ne razumem! Pravkar sem slišal na enem radiju, da bo putin prispel okoli 1h na brniško letališče??? Naprej pa z avtom na Brdo. Zanimivo kakšna taktika, ki sem jo pričakoval.
FC Chelsea2
29. 07. 2016 16.04
+5
če mu že hočejo tako varnost narediti zakaj potem ga ne kr z helikopterjem prepeljejo na določene lokacije in bi bil ves problem rešen. ampak ne naša vlada se je odločila, da bo cela slovenija obstala zaradi pozor enega samega človeka. pa ka je narobe s temi našimi politiki. in za povrh izberejo najbolj obremenjen vikend za izpeljavo tega obiska. res nevem kaj hoe s tem cerar, da mu vsi ploskamo in se klanjamo za tako izvrstno idejo.
olpop
29. 07. 2016 17.27
+7
Gre za vrnostni protokol, Ruski prav tako Ameriški predsednik uporabljata za letenje samo letala in helikopterje ki so v njihovi lasti in jih upravljajo njihovi piloti, zato bo imel s sabo tudi svoj avtomobil in ostalo spremstvo tudi
olpop
29. 07. 2016 17.37
+8
btw. cesta je zaprta da se ne pripelje mimo kakšen norec z kamionom v katerem je deset ton razstreliva. To pač ni Jadranka Kosor ampak najbolj vpliven in od zahoda najbolj osovražen politik na svetu, gre se za varnostni protokol izključno iz Ruske stranis in naši bi morali vedet kakšna gužva in kaos bo preden so poslali povabilo
113113
29. 07. 2016 16.00
+3
A zračni prostor pa ne bojo zaprli? Mislim, da sta 2 F16 se pri inas.
DarkT
29. 07. 2016 20.47
verjami, da ju ne bodo spustili u zrak, če sta se pri nas.
dreko123
29. 07. 2016 15.47
+33
Putin je že nekaj let razglašen za najvplivnješega človeka na planetu - po zahodnih "medijih" na tiste ki nismo propagandno oprani in smo razgledani malo bolj ter poznamo resnico, vemo da je to morda najboljši voditelj v novejši zgodovini! - če bi dejansko naši mediji kdaj poročali vsaj delček Putinovih govorov, ali intervijujev bi hitro spregledali da je vse kar nam nabija lažnjiva neokonzervativna zahodna propaganda ena sama velika laž! - Nima brezveze več kot 80% podpore v Rusiji in to tudi po neodvisnih tujih analiznih hišah! - Kar je človek naredil iz razprodane bankrotirane posovjetske Rusije v dobrem desetletju ni uspelo še nobenem! - Človek dela dejansko samo v dobro Rusije in njenih prebivalcev, pravi patriot, kot drugo dela dobro tudi za nas hlapčke vendar mu tega naši propagandni mediji nikoli ne priznajo vključno z našimi političnimi izdajalci in lutkami... hotel je rešiti Ukrajino pa jo je zahod uničil s pučem, rešil je hvala bogu vsaj Krim in njegove prebivalce, rešuje vzhodno ukrajino pred neonaciji in zahodnimi plačanci (kijevsko hunto) rešuje Sirijo pred zahodno ustvarjenim teroristi in isisom, rešuje EU, rešil ameriške vojake, da niso šli še v eno brezvezno vojno v Sirijo, saj je diplomatsko spustil kajlo zahodu in se znebil kemičnega orožja, rešil je jedrski problem z Iranom - vse po diplomatski poti... ampak ne zahodni vojnihujskači in naši hlapci skupaj z propagandnimi mediji mu še bolj mečejo polena pod noge in demonizirajo Putina in Rusijo... Žalostno ampak roko na srce - človek ni noben diktator ali morilec, prej zelo načelen, trezen, pameten politik ki si želi mir in gospodarsko sodelovanje kot pa vojno/vojne! - Da o pravociranju NATA na dvorišču Rusije ne govorimo, pa o olimskih igrah tudni - same umazane igre zahodne iztirjene psihopatske elite... Meni je v čast da ta človek obišče Slovenijo - že to pokaže značaj, da si je vzel čas in vse povezano s tem, da izkaže čast umrlim sovjetskim vojakom, ki so nam 100 let nazaj pomagali...
emilzapata
29. 07. 2016 16.02
+14
jaz bi prav tako napisal, seveda če bi znal.
cirenij
29. 07. 2016 16.30
+6
HorstWiesel
29. 07. 2016 17.10
+5
delomrznež
29. 07. 2016 17.45
-5
Tvoj komentar pokaze samo to, da si lojalen in zaprisezen gledalec RT
POWER2thePEOPLE
29. 07. 2016 18.40
+4
bravo dreko 1234...vidim, da si zelo razgledan, razumen in bister človek, ki ima odličen čut za resnico in pravičnost. S tabo se tudi jaz popolnoma strinjam in si želim, da bi v tej luči resnice razmišljajo čim več ljudi. Lp vsem somišljenikom in lep vikend.
redfox
29. 07. 2016 15.16
+6
Pahor, ki je Putina povabil, izkoristi priložnost in ga opozori na nevzdržnost teptanja človekovih pravic, ki ga izvaja Rusija. Vojaško nasilje, kršitve svobode govora, umori tistih, ki javno kritizirajo rusko, Putinovo oblast, razkrinkavajo korupcijo, se borijo za človekove pravice, kritizirajo rusko vojaško politiko ... poteptane pravice lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev, umetnikov, političnih nasprotnikov... PA KAJ ZDAJ DELA TURŠKI PREDSEDNIK PA GA NOBEN NE OPOZARJA.
AlternativeFacts
29. 07. 2016 15.08
-1
In? Naj premaknejo državo, če jih tako moti.....
drugnben
29. 07. 2016 14.48
+9
A gredo vsi turisti na Hrvaško?
mariomandzukic
29. 07. 2016 14.53
-10
vsaki 350 avto zavije proti vasi obali,ostali ga picijo proti croatia paradise
deltex
29. 07. 2016 15.04
+15
Vi jih kar imejte, poglej prihodek od turizma na prebivalca v Sloveniji in Hrvaški, pa boš malo manj nadut. In še: koliko denarja povprečno pusti turist pri vas in pri nas? Veš, turizem ni samo morje, so tudi gore, zdravilišča,(ta so zasedena celo leto), bisera ala Bled, Postonjska Jama, Prekmurje, Ljubljana....
Trdkegelj
29. 07. 2016 16.32
+9
Ce narava ne da pameti, da vsaj obalo. Da lahko ta ne prav pametni clovek vsaj zivi od necesa.