Slovenija

Rabljeni avtomobili: ko se lahko dober nakup prelevi v poslovno goljufijo

Ljubljana, 15. 02. 2012 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nakup rabljenega avtomobila kupci pogojujejo tudi s številom prevoženih kilometrov. Manj kilometrov na števcu dvigne ceno vozila, zato se številni prodajalci odločijo za manjši poseg in prevrtijo števce, v denarnice pa pospravijo tudi po tisoč evrov več, kot bi jih sicer.

Na spletu je zakrožila elektronska pošta, v kateri avtor opozarja, da se v Sloveniji pod enako fotografijo avtomobila kot na nemških spletnih straneh za bistveno višjo ceno prodaja domnevno isto vozilo. V Nemčiji se avtomobil znamke BMW serije 5, letnik 2008, prodaja za nekaj več kot 16 tisoč evrov, na števcu pa je bilo zabeleženih 375 tisoč prevoženih kilometrov. V Avto hiši Vrhnika so pod enako fotografijo prodajali avtomobil za skoraj 27 tisoč evrov, a ima na števcu prevoženih borih 54 tisoč kilometrov.

Manipulacije s stanjem prevoženih kilometrov so v Evropski uniji ostro kaznovane.
Manipulacije s stanjem prevoženih kilometrov so v Evropski uniji ostro kaznovane. FOTO: Thinkstock

Obrnili smo se na podjetje AHV, v katerem namige, da bi goljufali s prevrtavanjem kilometrov in da prodajajo enak avtomobil iz Nemčije za krepko višjo ceno, ostro zavračajo. "Na spletni strani nemških ponudnikov avtomobilov smo si samo sposodili sliko avtomobila, nikakor pa ne gre za isti avtomobil. Identična so samo barva in platišča avtomobila," dodajajo pri podjetju.

Sporno sliko so že umaknili s spleta ter jo zamenjali z novo fotografijo avtomobila, ki je medtem že prispel v Slovenijo. Kot so povedali, je v oglasu objavljena tudi identifikacijska številka vozila, dejansko stanje prevoženih kilometrov pa lahko potrdi že strokovni pregled pri pooblaščenem serviserju, dodajajo in zatrjujejo, da so vozilo uvozili iz Italije od podjetja Lease Plan, ki z garancijo jamči za kilometre.

ZPS: Slike so bile pomanjkljivo opremljene

Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) so v spletni objavi, ki je namenjena prihodnjim kupcem rabljenih avtomobilov, opozorili, da je bil vrhniški primer oglaševanja pomanjkljiv, in če ne zavajajoč, pa vsaj nejasen: "Razlik v tehničnih lastnostih ali v zgodovini vozil na obeh oglasih ne vidimo, tudi sicer pa jih prodajalec ni konkretno obrazložil. Glede fotografij pa velja ugotovitev, da nikjer na oglasih ni opozorila o simboličnosti fotografij, pa tudi sicer pri oglasih za prodajo konkretnih rabljenih vozil ni običajno, da bi prodajalec objavil simbolično fotografijo, saj je v teh primerih fotografija za odločitev kupca še pomembnejša kot sicer. Vsekakor tudi menimo, da objava simboličnih fotografij v takšnih primerih ne glede na morebitno opozorilo ne pomeni poštene poslovne prakse, saj mora potrošnik biti jasno seznanjen z vizualno podobo točno tistega izdelka, ki je predmet ponudbe," pravijo na ZPS.

Prevrteni kilometri bliskovito zvišajo ceno rabljenemu avtomobilu.
Prevrteni kilometri bliskovito zvišajo ceno rabljenemu avtomobilu. FOTO: Thinkstock
V Nemčiji mora prodajalec, ki poneveri število prevoženih kilometrov ali s prevrtavanjem zmanjša število prevoženih kilometrov na števcu vozila, plačati kazen en evro za prevrteni kilometer.

Goljufija za zgolj nekaj evrov

Četudi je mogoče, da pri vrhniškem primeru ni šlo za zavajanje, igra število prevoženih kilometrov pri nakupu vozila nedvomno pomembno vlogo in so tako tudi manipulacije vse prej kot redkost. Povprečni slovenski kupec se odloča za nakup rabljenega vozila s prevoženimi do 130.000 kilometri. Pri vozilih z več kilometri se poraja dvom o visokih stroških servisiranja vozila in s tem upada tudi povpraševanje. Je pa res, da če ima vozilo priloženo popolno servisno dokumentacijo, zadržki zaradi veliko prevoženih kilometrov odpadejo.

Z manipulacijami števcev se v tujini ukvarjajo za to specializirana podjetja, ponudnikov, ki na črno ponujajo tovrstne storitve, pa ne manjka niti pri nas v Sloveniji. Za poseg se pred prodajo vozila po predvidevanjih tržnega inšpektorata odloči tretjina vseh, ki prodajajo vozilo. V dobi digitalnih števcev in računalniške tehnologije potrebuje "specialist" le 30 sekund časa in opremo, vredno dobrih deset tisoč evrov, za poseg v vozilo pa vam zaračunajo tudi do 100 evrov.

Letos naj bi postalo zaradi zahtev Bruslja tudi v Sloveniji obvezno vpisovanje števila prevoženih kilometrov v enotni register vozil, obljubljajo na ministrstvu za promet. Kilometri se bodo vpisovali pri vsakem tehničnem pregledu. Če bo vozilo prišlo iz tujine, se bo ta podatek v evidenco vpisal pri postopku identifikacije in ocene tehničnega stanja vozila. Ali bo evidenca javna, na ministrstvu še ne vedo.

V tujini visoke kazni, pri nas nered

Če je praksa v tujini, predvsem v državah, kot so Nemčija, Švica, Francija, Belgija in Velika Britanija, kazensko preganjana, kršitelji pa morajo plačati visoke kazni ali jim grozi celo zaporna kazen, smo v Sloveniji korak za primerljivimi državami. Še več – pri nas manipulacija merilnika ne spada med posege, ki so prepovedani s homologacijskimi predpisi.

Slovenski tržni inšpektorat in policija lahko posredujeta šele, če je pri poslu med kupcem in prodajalcem dokazana goljufija in si je prodajalec tako pridobil protipravne premoženjske koristi. Takrat lahko opetnajsteni kupec goljufa naznani tržnemu inšpektoratu in pristojnim službam na ministrstvu za gospodarstvo, ki je prevzelo pristojnosti urada za varstvo potrošnikov. Goljufije ni lahko dokazati, zato kupcem velikokrat ostane na voljo le dolgotrajni 
civilnopravni postopek.

Z novim pravilnikom, ki je začel veljati decembra, naj bi imel kupec po nakupu rabljenega blaga pravico od prodajalca zahtevati garancijo najmanj enega meseca, da bo kupljeno vozilo brezhibno delovalo. Zakon o potrošnikih v primerih, ko avtomobil nima dogovorjenih lastnosti, v roku enega leta sicer omogoča uveljavljanje stvarne napake, ki jo je treba dokazati. Pri nakupu rabljenega avtomobila v avtohiši ste vsaj malce zavarovani, ko pa kupujete svojega novega rabljenega jeklenega konjička pri fizični osebi, ste precej slabše zavarovani.

Pri nakupu rabljenega avtomobila lahko zlahka kupite "mačka v žaklju".
Pri nakupu rabljenega avtomobila lahko zlahka kupite "mačka v žaklju". FOTO: Thinkstock
Prodajalec odgovarja za stvarne napake pri rabljenih avtomobilih eno leto od izročitve. Kupec, ki je prodajalca pravilno in pravočasno obvestil o napaki (v dveh mesecih od dneva, ko je bila napaka odkrita), sme zahtevati odpravo napake na blagu ali povrnitev dela plačanega zneska v sorazmerju z napako. Kupec lahko zahteva tudi zamenjavo blaga z novim brezhibnim izdelkom ali vrnitev kupnine. V primeru kršitev teh določil je za prodajalca predpisana globa. Zakon o varstvu potrošnikov

Previdnost ni odveč

Marsikaj lahko postorijo torej prav dobro ozaveščeni in informirani kupci sami, poudarjajo na ZPS. Pri nakupu rabljenega vozila bodite glede števca kilometrov pozorni na to, ali je v motornem prostoru kakšen listek, da je bil pregled opravljen pri določenem številu kilometrov, ki bi se moral izvesti šele v prihodnosti.

Prav tako zahtevajte dokumentacijo o vozilu, pozanimajte se, ali je bil avtomobil zadnje mesece sploh kaj na cesti, priporočljivo pa je tudi, da avtomobil pred nakupom odpeljete na preventivni pregled k pooblaščenemu serviserju. Pri nakupu rabljenega avtomobila je dobro pregledati vse dokumente avtomobila, kot so lastništvo, servisna knjižica, zavarovalna polica, homologacija. Kljub temu pa je nakup rabljenega vozila dvorezen meč, kupovanje po načelu videno – kupljeno pa se lahko iz dobrega posla zlahka prelevi v nočno moro in dodatne nenačrtovane izdatke zaradi nepotrebnih popravil.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (619)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marmelada9
23. 06. 2014 17.29
-3
Kupujem rabljen bmw serije 5 novejši model kaj pravite na B&G avtohišo V ŠENTJURU PRI CELJU IN ŠE GLEDAM DRUGE avtohiše naprimer AI Avto ter 1A Avto Top avtomobili mnenje prosim če kaj vete???????
kanta555
16. 02. 2012 17.46
+6
če ne druzga je pa vsaj avto.net zaslužu ker majo normo klikov za 25 let naprej izpolnjeno
Maancy
16. 02. 2012 17.45
+19
Odpad se seli iz Nemčije v Slovenijo, potem pa na Hrvaško in dalje v Bosno...
RMM
16. 02. 2012 17.32
+10
Država nas vsako sikundo goljufa! Kam prijavim njo??????????-mam dost tega!
Princ Teme
16. 02. 2012 17.22
+17
Tudi pri Avto Cesar goljufajo,dokazano da so vrteli kilometre nazaj,odgovor je bil : pa nas tožite in adijo,kupnina plačana nič ne moreš .Bi se tožaril ,kar bi trajalo par let ,se ve kako to pri nas funcionira
latbi
16. 02. 2012 16.35
-13
Imaš prav biemme. 24 ur ima polovico slik sposojenih in tukaj ni nobenega problema.. Že dva dni spremljam to debato in zdaj sem se še sam odločil, da povem svojo zgodbico, za katero pa vem, da ne bo po godu enim 80% cajtarjev, ki so tukaj.. Pred približno enim letom sem pri AHVju kupil avto. Ja, ugotovili ste!! BMWja :))) Nekaj časa sem iskal primeren avto po avtonetu in sem jih enih par tudi našel.. Bil sem v treh avtohišah in na koncu sem se odločil za AHV, ker mi je bil en avto pri njih najbolj všeč. Od prvega momenta, ko sem stopil v kontakt z njimi, je stvar potekala korektno z njihove strani in bil sem seznanjen z (vsaj mislim tako) z vsemi podrobnostmi o avtu. O servisni, o poreklu, o KILOMETRIH,........ Stvar je počasi dobila epilog in oni so postali srečni prodajalci, jaz pa srečen ponosni lastnik BMWja :)))) Čez štiri mesece sem bil v Ljubljani in sem hotel spotoma še peljati avto na redni servis. Ker mi je prodajalec ob nakupu rekel, da se lahko obrnem na njih sem to res storil. A glej ga zlomka, tisti dan jaz nisem bil najavljen na servisu :(((( Fantje z AHVja so mi posodili njihovega službenega tvingiča, da sem šel naprej svojo pot in čez približno štiri ure, me je na njihovem dvorišču čakal servisiran BMW. V tem času so ga odpeljali na pooblaščen servis in vse uredili. Pa tega mi niso bili dolžni narediti!!! Fantje, če boste to brali, se vam tukaj še enkrat zahvaljujem. Z avtičem sem zadovoljen. In ja cajtarji: preveril sem ga na servisu: KILOMETRI ŠTIMAJO :))))) In ko oz. če bom kupoval drug avto, bom brez kakršnegakoli dvoma kupil avto od AHV ja. Seveda, če ga bodo imela takšnega na razpolago. :)))
Schallabweiser
16. 02. 2012 17.00
+15
latbi
16. 02. 2012 17.10
+4
... in potem mirno spiš.. :))) je tako šalabajzer?? :)))
matko70
16. 02. 2012 21.38
+2
Buco -
19. 02. 2012 01.11
+1
latbi@ ja, to gre pr teb, k si naiven ;) pr drugih to očitno ne gre še noben "švercer" z avti ni obogatel na pošten način včasih je pa treba kako packo, ris, pikico zakamuflirat, najlažje pa se to nardi s kilometri ;)
FesterAdams
03. 04. 2018 20.56
+1
BiEmme
16. 02. 2012 16.08
-1
Ali še vedno ne razumete? AHV si je "izposodil" slike, pa ste vsi toliko proti njim. Ko si pa 24ur sposodi iste slike, pa je vse prav? Zakaj? Edini razlog, ki ga poznam, je slovenska privoščljivost! Njej pa sledi čredni nagon!
outHand
16. 02. 2012 16.41
+2
ti iz ene čred ne blefiraj to so naredili in to je to kaj jih zagovarjaš si mogoče sam kupil avtomobil pri njih in ti vest ne dopušča realnost
ground zero
17. 02. 2012 16.51
+3
Symbolic
16. 02. 2012 14.07
+1
Ja... zato: redno na servis in zahtevajte naj vam vpišejo km pri servisu...
arhivahv
16. 02. 2012 13.36
+9
To izviria še iz stare firme avto-izziv, kjer se je to počelo na veliko samo takrat ni bilo kontrole ali foruma. Lastnik in direktor obenem pa si je na ta način pridobil veliko denarja za nakup nepremičnin v vrednosti nekaj miljonov evrov, ki jih zdaj oddaja in legalno sluzi denar!
Boris Koletnik
16. 02. 2012 12.15
-1
Pod psevdonimom jao_boze se po moje skriva kak odvetnik,ki zastopa omenjeno avtohišo...:-) Kdor se vsaj malo spozna na to bavarsko prestižno znamko že dobro ve,da si dva bavarca na tem svetu po videzu notranjosti in zunanjosti nista enaka.
ground zero
17. 02. 2012 16.53
+0
daj ne prodajaj buč. boš rekel da za tak " avto" spreminjajo kar koli na karoseriji? jah sanji, če je to prestiž pol pa tud nevem.
exdetektiv
16. 02. 2012 10.49
+3
Hja ...zdaj je konc s to avtohišo pa če so previjali števec ali ne. Zavedati pa se je treba, da je v slo. takih še ogomno, ki zavajajo in goljufajo. Pohlep po denarju nima meja . Jaz sem si zdaj kupil katrco z 270k kilometri in še števec km ji ne deluje. Vem da je taka kot je in z njo sem srečen bolj, kot če bi kupil nekega bemfija ali ww pasat , ki se mu je mladost zavihtela za kakih 200k nazaj.
exdetektiv
16. 02. 2012 10.59
+3
Enkrat sem bil z eno miško pri tem v črnučah, ker ji je nekaj elektrika pri meganu nagajala. Ja res ..tam pa se čas skoraj nazaj odvija ha, ha . Ajd mejte se
azupac
16. 02. 2012 10.27
+9
Dajte novinarji narediti eno pametno potezo, pa pejte z enim BMW ekspertom preverit kilometre tega vozila. Verjetno vas bo stalo 50-100€. Res me zanima kakšni bodo rezultati.
Freeeedom
16. 02. 2012 10.36
+1
To naredte in jih potem obešajte za jajca. In pokličite še tistega v Nemčijo da bo stvar jasna.
CK-jevec
16. 02. 2012 10.24
+11
NEHIT SE ŽE CMERAT! AHV je pač želel pripeljati 5ko iz Nemčije in je že prej objavil podatke - seveda z 320.000 km manj in za 10 jurjev višjo ceno! Ko je dojel, da so ga skužil, se je začel vaditi ven, da si je kao samo \'sposodu\' slike iz mobile.de, hit prpeljal enga prekavsanega iz Italije in rekel da je bilo govora o tem. To je to! Dejstvo je da se števci v SLO frcajo na veliko, zato jaz vedno kupim avto sam v Nemčiji (več izbire, bolje opremljeni, daljše fure, boljše ceste, bolj vestni lastniki glede uradnih servisov). Take kot je AHV bi mogl vržt na sodišče da bi blo enkrat že mir! Kako si lahko nekdo kar sposodi slike??? Klical sem v Nemčijo, ker Mathiasa dobro poznam, ta mi je povedal da avto še vedno ima ter da ga NOBEDEN ni klical in vprašal za dovoljenje izposoje njegovih LASTNIH slik! to je kaznivo fantje in dekleta! Sam sem imel 5 let firmo, ki se ukvarjala z uvozom vozil in zaradi takih prevaranstkih gnojev, smo imeli potem vsi kar posplošeno slabo ime. Ampak ni kej, AHV si ga je sedaj sam oblatil in bo lahko firmo samo še zaprl in jo odprl z novim imenom.
BiEmme
16. 02. 2012 16.06
+2
Slike si je "izposodil" tudi 24ur.com. Torej sta tako AHV kot 24ur.com v popolnoma enaki situaciji. AHV, ker si je izposodil slike. 24ur pa, ker si je prav tako izposodil slike, pa še po krivem namigoval da AHV počne nekaj, kar niso storili!
kanta555
16. 02. 2012 17.24
-2
dej CK-jevec ne bod brihten.Če bi ti res mel firmo nebi oslarij tuki gor kvasil,ker bi vedel,da je to dostikrat umazan posel in ,da moraš včasih mal tut namutit in če si res mel svojo firmo si tut ti kdaj prodal kakega,ki je bil kao nekaramboliran itd.Po tvojmu pisanju se točno vidi ,da si eden izmed tistih brihtolov ,ki samo lapa po forumih kaj je vse naredil in kupil v resnici pa vse kar veš o avtih veš iz forumov in vaških gostiln.Če si pa tak heroj pa napiši tuki gor ime svoje firme
m4j3r
16. 02. 2012 10.07
+3
Nauk iz tega je: Če imaš denar kupi nov avto, če pa ne pa kupi rabljen avto nižjega razreda. No vsekakor bi se pa moral narediti red na tem področju. Preprodajalec avtomobilov je že vsak, ki ima 5 min časa. In pri večini gre res samo za nepotreben vmesni člen med kupcem in prodajalcem, ki ali zviša ceno dobrega avtomobila ali zavede kupca s slabim avtomobilom.
urmek
19. 02. 2012 12.23
-1
A pri nižjem razredu pa je kaj boljše ???????????
Aleta
16. 02. 2012 09.29
+12
Pokličite Erika na Prigo d.o.o. Vrhnika. On vam bo zatrdil, da se pa kilometrov res ne da zasukat nazaj. :)))
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 09.31
+12
A to je tam,kjer se tehnicni pregled kupuje
Aleta
16. 02. 2012 09.31
+3
Aleta
16. 02. 2012 18.31
+5
SLOVENISTAN Imaš prav. Lahko povem, da sem gledala na AHV avto. Čez en mesec je bil ta isti avto na Prigotu. Samo kilometrov je imel manj.
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 09.11
+16
Največji vzrok,da ti mešetarji uspevajo v Sloveniji,je ta,da ljudje ( v večini primerov) nimajo denarja oz. gotovine za avto,ki pa ga nujno rabijo.Zato so primorani vzeti avto na leasing oz. na položnice,to pa je voda na mlin preprodajalcev,saj ponujajo sanjske pogoje:brez pologa,ne rabiš zaposlitve....celo ZRIHTAJO 50 % popusta na kasko in obvezno zavarovanje!!! Pa saj to je gospodarski kriminal,in oni to oglasujejo ! Ljudje,pogosto nimajo izbire,in kupijo v dobri veri da je prodajalec posten,Zato,ce je le mozno,na banko po gotovino ter v Nemcijo po rabljen avto!
norakuca
16. 02. 2012 08.55
+14
Jst sm tud enkrat naletela na to mino in sicer v- BERI: A1 poleg Kondorja na Letališki. Moj prejšnji avto so mizerno odkupli, prodali pa še hujše stare gare, kasnej sm zvedla, da je mel avto !Peugeot 307 Break! kilometre krepko čez 350.000, napisane pa 86.000! in je prevozil vsaj 5 držav. Tak da ČUVAJTE KAJ KUPUJETE, ker men so v pol leta šle vse 4 šobe, ena košta 500€, plus turbina, znači so me oškodoval za tisti 8500€ ko sm ga kupla, pa še za 2500€ ko sm ga dala popravt - tako, "na crno".
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 08.57
+9
Ti so pa znani nateguni.Kolega se je tudi tam zelooo opekel.
norakuca
16. 02. 2012 09.04
+7
zakaj takih policaji kej za zdravje ne vprašajo????
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 09.12
+6
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 08.42
+8
Tako kot gre mešetar lahko v Nemčijo po avto in mi ga proda za vsaj 2 k dražje,grem lahko tudi sam,100 evrov za gorivo,50 vinjeta in še 50 za kosilo.Pa sem plačal 200 evrov več,ne pa 2 tisoč,pa še lep izlet sem imel !
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 08.44
+8
Da ne rečem,da tudi v Nemčiji objavljena cena ni zadnja cena,tako bi si lahko z malo pogajanja povrnil vse stroške poti !
primc81
16. 02. 2012 08.45
+1
eno je če ti proda isti avto za 2k draje kot je v nemčiji.... drugo pa je da ti ga proda s prevrtenim števcem, pa tudi če je ista cena kot v nemčiji - to je nateg....
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 08.53
+4
Točno tako,samo če prevrtijo nazaj,ti ga ne prodajo samo za 2k več,ampak, kot je vidno v tem primeru,za 5 - 10k več !
primc81
16. 02. 2012 08.37
+2
...sicer pa me zanima, kdo je odgovoren oz. na koga bi bilo potrebno nasloviti zahtevo, da se to stanje/zakonik glede nekaznovanja za vrtenje števca spremeni....
SLOVENISTAN
16. 02. 2012 08.47
+10
Ministerstvo za gospodarstvo ! Samo pozabi na to,vemo kdo je na oblasti,njim je važno čimveč davkov,zato nimajo interesa to ustaviti !
primc81
16. 02. 2012 08.22
+6
vsi kolegi, ki so prodali avte ki so imeli čez 300k prevoženih - kupili so jih razni preprodajalci avtov v SLO. Ti avti so se nato pojavili na avto-netu s po cca 185000 prevoženih km. Pol pa en kupi tak avto...živi nateg...