Slovenija

Računovodje se pritožujejo nad informacijskim sistemom Dursa

Ljubljana, 17. 10. 2012 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V računovodskih servisih opozarjajo, da leto dni star informacijski sistem še vedno ne deluje pravilno. Podjetja zaradi tega prejemajo nepravilne sklepe o davčnih izvršbah, neupravičeno se jim zaračunavajo zamudne obresti, vračila davka na dodano vrednost pa prejemajo z zamudo.

Davčna uprava RS (Durs) je že pred enim letom vpeljala nov informacijski sistem, ki pa očitno še vedno ne deluje brezhibno. V Zbornici računovodskih servisov pri Gospodarski zbornice Slovenije (GZS) kot največjo težavo izpostavljajo neažurno in nepravilno knjiženje obveznosti davčnih zavezancev. Podjetja prejemajo nepravilne sklepe o davčnih izvršbah, neupravičeno se jim zaračunavajo zamudne obresti, vračila davka na dodano vrednost pa prejemajo z zamudo, je zgolj najbolj akutne probleme nanizal član upravnega odbora zbornice Tomaž Okorn.

Zgodi se denimo, da zavezanec potrebuje potrdilo o plačanih davkih, a mu na davčni upravi povejo, da nima vseh poravnanih. "Povemo mu, da je to posledica napačnih knjiženj, in mu svetujemo, naj davek plača samo zato, da bo dobil potrdilo," je enega od primerov težav z novim informacijskim sistemom Dursa, katerega prenova sicer še ni zaključena, predstavil Okorn.

Davčna uprava je spremenila tudi način kontrole obračunov davka na dodano vrednost v smeri, da se kontrolorji za posamezne zavezance menjajo mesečno. Zaradi tega ni sledljivosti o pojasnilih, ki so ji jih računovodski servisi že posredovali in morajo večkrat pojasnjevati en in isti primer.
S tem pa prihaja do ogromne izgube časa – tako na strani računovodskih servisov kot tudi na strani Dursa, je dejal Okorn in še opozoril, da posledično prihaja tudi do zamud pri vračilu davkov zavezancem. Durs sicer res pošteno plača zamudne obresti, a davčni zavezanec običajno v svojem načrtu denarnega toka pričakuje, da bo ta sredstva dobil. V današnjem kriznem času zato lahko prihaja do težav, je dodal.

Durs: Nov sistem je boljši

Denar in računalo
Denar in računalo FOTO: Thinkstock

Sistem je postavljen bolje kot prej, kar je bil tudi namen prenove, pa odgovarjajo na Dursu. Med najpomembnejšimi novostmi, ki so ugodnejše za npr. računovodske servise, izpostavljajo možnost plačevanja več različnih davkov na enem samem plačilnem nalogu ter poenostavitev plačevanja davkov, saj so z več kot 3000 plačilnih podračunov prešli na zgolj štiri. Pobiranje davkov pa je bolj učinkovito, so zapisali v odzivu na novinarsko konferenco predstavnikov računovodij.

Nov sistem plačevanja davkov je bil vzpostavljen 1. oktobra lani. Prinesel je veliko sistemskih novosti, na katere so se morali oz. se navajajo tudi računovodski servisi, pravijo na Dursu ter dodajajo, da se je zato povečalo tudi število vprašanj davčnih zavezancev. Vendar pa se ta večinoma nanašajo na pojasnila v zvezi s knjigovodskim stanjem in manj na napake.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
18. 10. 2012 00.35
+2
DURS zaračunava zamudne obresti, za preplačila pa ne priznava obresti. Na primer: Ker so plačila napačno poknjižena, izkazuje na eni strani dolg, na drugi pa preplačila. Na strani dolga seveda zaračuna obresti, pri preplačilu (za vsoto dolga) pa ne prizna obresti.
krtaca15
17. 10. 2012 19.32
-2
Pa kaj bo babam tak sistem ce se sajb ne znajo zalaufat....
mijavci
17. 10. 2012 18.39
+2
So spet nekaj kupil iz Mehanotehnike.
Hajni
17. 10. 2012 17.58
+8
Objavite še enormni znesek ki so ga za ta sistem plačali. Pa ne pozabite na ogromno dodatno plačanih ur za vzpostavitev sistema! Glede na obseg projekta je očitno šlo spet za malo tebi malo meni...
betka300
17. 10. 2012 17.44
+4
Simčič, ki je tako pameten ni bil oz. ni hotel vzpostavit informacijskega sistema. Seveda, zato na davčni ne vedo leva za desno. Še trajnik za plačevanje ne moreš narediti, ker položnice npr. za plačevanje zavarovanja še vedno pošiljajo peš in z vse mogočimi datumi.
purja kolt
17. 10. 2012 17.36
+9
končno ste začeli tudi o tem pisati....