Slovenija

Računsko sodišče ni zadovoljno z odzivom BolnišniceTopolšica na neupravičeno izplačane zneske medicinskim sestram

Topolšica, 20. 02. 2018 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče, ki je ugotovilo več nepravilnosti pri poslovanju Bolnišnice Topolšica v letu 2015, ni zadovoljno s popravljalnimi ukrepi pri plačah diplomiranih medicinskih sester. "Teh plačnih razmerij se ne da urediti zakonito. Če ugodiš računskemu sodišču, delaš v nasprotju z navodili ministrstva, ali obratno," previ v. d. direktorja bolnišnice.

Računsko sodišče je ob reviziji poslovanja Bolnišnice Topolšica v letu 2015, ko jo je vodil Leopold Rezar, bolnišnici zaradi ugotovljenih več nepravilnosti izreklo negativno mnenje in od nje zahtevalo predložitev odzivnega poročila. Tega je bolnišnica predložila v 90-dnevnem roku, v njem pa predstavila popravljalne ukrepe, s katerimi pa sodišče ni povsem zadovoljno.

Kot v porevizijskem poročilu navaja računsko sodišče, bolnišnica ni izkazala, da bi javnim uslužbencem – v tem primeru trem diplomiranim medicinskim sestram – pravilno določila in obračunala ter zahtevala vračilo neupravičeno izplačanih zneskov plač v skupni višini 9500 evrov.

Računsko sodišče ni zadovoljno s popravljalnimi ukrepi v Bolnišnici Topolšica.
Računsko sodišče ni zadovoljno s popravljalnimi ukrepi v Bolnišnici Topolšica. FOTO: POP TV

Bolnišnica je namreč računskemu sodišču, kot že med izvajanjem revizije, navedla, da gre za plače diplomiranih medicinskih sester, ki so jim bila pri prevedbi plače ob prehodu na nov plačni sistem leta 2008 v skladu z navodili ministrstva za zdravje priznana vsa napredovanja, ki so jih dosegle kot višje medicinske sestre.

A računsko sodišče je ponovno opozorilo, da to navodilo ministrstva za zdravje – in s tem tudi ravnanje Bolnišnice Topolšica – ni v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju. Zato je izkazani popravljalni ukrep Bolnišnice Topolšica ocenilo kot nezadovoljiv.

V Bolnišnici Topolšica pa menijo, da gre za sistemsko vprašanje, ki ga je treba rešiti na ravni celotne države, zato je bolnišnica ministrstvo za zdravje ponovno zaprosila za stališče oz. navodila, vendar odgovora še ni prejela, je razvidno iz porevizijskega poročila, ki je objavljeno na spletnih straneh računskega sodišča.

Kot je pojasnil v. d. direktorja bolnišnice Jurij Šorli, se ministrstvo doslej na to ni odzvalo, so pa na to po njegovih besedah opozorili tudi v drugih zdravstvenih zavodih. "Teh plačnih razmerij se ne da urediti zakonito. Če ugodiš računskemu sodišču, delaš v nasprotju z navodili ministrstva, ali obratno," je dejal.

Kot delno zadovoljiv pa je računsko sodišče ocenilo izkazani popravljalni ukrep bolnišnice glede ugotovljenih nepravilnosti pri izplačilih takratnemu direktorju Rezarju.

Bolnišnica Topolšica je v odzivnem poročilu navedla, da mu je lani konec leta dvakrat in še enkrat v začetku letošnjega leta poslala zahtevek za vračilo, in sicer ne le za leto 2015, temveč za celotno obdobje nepravilnega izplačevanja plač iz naslova nadurnega dela, ki ga je ugotovila v svojih evidencah. V zadnjem pozivu je navedla, da bo znesek, če ne bo vrnjen, sodno izterjala.

Računsko sodišče pa je v porevizijskem poročilu ocenilo, da bi lahko bolnišnica glede tega "izvedla bistveno več aktivnosti oziroma začela tudi druge potrebne postopke", zato je izkazani popravljalni ukrep ocenila kot delno zadovoljiv.

V zvezi s tem je Šorli pojasnil, da nekdanji direktor bolnišnice Rezar še ni vrnil zahtevanega zneska v neto vrednosti okoli 4000 evrov. Glede na to, da so mu postavili rok do konca januarja, je Šorli napovedal, da bodo sedaj pristopili k sodni izterjavi.

Računsko sodišče je sicer samo odzivno poročilo Bolnišnice Topolšica ocenilo kot verodostojno. A ker bolnišnica ni izkazala zadovoljivih popravljalnih ukrepov za odpravo nepravilnosti, je po navedbah računskega sodišča kršila obveznost dobrega poslovanja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
21. 02. 2018 08.57
+3
Če bi šlo za one z višjimi plačami,k manj delajo,se ne bi tako hitro nikjer odzvali,ker pa gre za sestre,ki resnično delajo,pa ni denarja,samo da ostane za one prve.
Sentis
20. 02. 2018 19.58
+4
Zanimivo, ko se gre za izplačila sestram takoj odkrijejo napake, da bi pa odkrili ko se izplačuje zdravnikom, to pa nekak ne gre.
Moros
20. 02. 2018 19.46
-5
DENAR MORAJO MEDICINSKE SESTRE VRNITI IN PIKA!