Slovenija

Radan in UKC Ljubljana se nista poravnala, pravda se nadaljuje

Ljubljana, 05. 10. 2015 14.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ivan Radan in njegov nekdanji delodajalec Univerzitetni klinični center Ljubljana se ob začetku pravdanja zaradi prekinitve delovnega razmerja Radanu nista poravnala, zato se pravda nadaljuje. Radan se je za tožbo odločil, ker so ga januarja letos odpustili. Notranji nadzor je namreč pokazal, da je Radan 83-letnemu bolniku verjetno skrajšal življenje s kalijem.

Zdravnik Ivan Radan in njegov nekdanji delodajalec Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana se ob začetku pravdanja zaradi prekinitve delovnega razmerja Radanu nista poravnala. Pravda se tako nadaljuje. Prihodnjič bodo zaslišali Radana in njegovega nekdanjega šefa, strokovnega direktorja nevrološke klinike Davida B. Voduška.

Radana danes ni bilo na Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, na naroku 18. novembra pa bo pričal. Za tožbo proti UKC Ljubljana se je odločil, ker so ga januarja letos odpustili.

Milan Krstić, zagovornik Ivana Radana.
Milan Krstić, zagovornik Ivana Radana. FOTO: POP TV

To so storili po tistem, ko je notranji strokovni nadzor nad smrtjo 83-letnega bolnika decembra lani pokazal, da je Radan temu bolniku verjetno res skrajšal življenje s kalijem, a materialnih dokazov za to ni bilo.

Odvetnici UKC Ljubljana in Radanov zagovornik Milan Krstić se danes niso pogodili. Sodni senat pa tudi ni ugodil predlogu UKC, da se iz postopka izloči javnosti. Svojo zahtevo sta odvetnici utemeljevali s tem, da bi se lahko z medijskim poročanjem razkrili osebni podatki 83-letnega bolnika.

Krstič je temu nasprotoval, saj da Radana skrbi, da bi bila javnost izločena tudi iz kazenskega postopka ter da javnost ne bi imela vpogleda v dejstva. Ker po njegovih navedbah ni bilo nobenih odklonov pri zdravljenju bolnika, tudi v javnost ne bi mogli priti nobeni podatki, ki bi bili šokantni za družino in okolico umrlega bolnika.

Smrt 83-letnega neozdravljivo bolnega moškega je bil sicer prvi primer, ki so ga začeli preiskovati kriminalisti. Preiskava se je nato razširila. Poleg sedmih umorov Radana sumijo še neupravičenega fotografiranja, omogočanja uživanja prepovedanih drog, zlorabe uradnega položaja in ponarejanja listin. Od 18. maja je Radan v priporu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxx121
06. 10. 2015 18.34
+0
Ali si upa kdo okvirno povedati koliko pacientov je pri nas letno napačno zdravljenih , pa nihče ne odgovarja. ? ( zdravniška napaka )
puspan
06. 10. 2015 14.57
VERJETNO ????!! in to po šestih mesecih preiskav. In temu nalaganju naj nekdo verjame. Vsaj kost za glodanje zamenjajte, ali pa ustvarite takšno, ki se nikoli ne obrabi !
TheMafiaDon
06. 10. 2015 08.29
+1
tale dr. Radan je kot dr. Kevorkian, katerega so neozdravljivo bolni v neznosnih mukah prosili da jim pomaga? ampak država in zdravstveni sistem tega noče ker od takih vlečejo denar in od njihovih svojcev. kdo je sedaj večji kriminalec?
Darko32
06. 10. 2015 14.10
+1
Povedal si vse in moričec je znan. RADAN JE BREZPOGOJNO NEDOLŽEN. Sam pa zagovarjam, da je potrebno ugotoviti zakaj KC dovoljuje čakalne vrste in sočasno daje soglasja, da njihovi zaposleni delajo v času pogedbe o zaposlitvi še privat. Ko bodo to povedali bomo prišli na drugo poglavje, kjer se reče sistemska korupcija v zdravstu in komu je to v interesu.
Maday
05. 10. 2015 18.31
-2
Morilec pa toži...
Frankly
05. 10. 2015 17.53
+7
Spostovani dr. Radan, prosim Vas, vstrajajte. Vstrajajte v imenu vseh bolnih, napacno zdravljenih. Vstrajajte, kajti vecina slovencev je z vami!
Darko32
06. 10. 2015 14.07
+1
TUDI SAM MENIM, DA JE NEDOLŽEN IN KLINIČNI CENTER HOČE ZAŠČITI DRUGE LUMPE TAKO, DA HOČE RADANA UTIŠATI. Videl sem sam v bolnici kakšno delo imajo ti zdravniki in cilj uprave je: ZADRŽATI ČIMDALJ TAKŠNEGA PACIENTA NEGLEDE NA MUKE, SAJ JE VSEENEO, DA ENBO OZDRAVEL. DENAR IZ BLAGAJNE PA DOBIJO ZA BOLNIŠKE POSTELEJ IN NABIJAJO CENE. Radan je delal pošteno in v korist bolnikov in ne v korist kriminalcem. Zato, kar sem videl in kar človek lahko vidi vsak dan je to samo pregon človeka, ki ni soglašal z korupcijo v zdravstvu. Tega človeka je potrebno zavarovati, saj je odprl vrh ledene gore v sistemske korupcije v zdravstvu, kar bomo ugotovili šele čez 6 mesecev.
rde?kar
05. 10. 2015 17.12
+2
Biznis na višku.