'Raje bi se poročil'

Mitja Blažič in Viki Kern, ki sta registrirala svoje razmerje, sta razočarana nad postopkom pred matičarjem.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Viki Kern in Mitja Blažič

Mitja Blažič in Viki Kern pred matičarjem (Foto: POP TV)

Matičar: Ali si želite registrirati partnersko skupnost z Vikijem Kernom?

Mitja Blažič: Raje bi se poročil, ampak si želim.

Predsednik društva za integracijo homoseksualnosti Mitja Blažič in njegov partner Viki Kern, ki skupaj živita sedem let, menita, da je zakon o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti diskriminatoren in protiustaven. Kljub temu sta se odločila, da svoje razmerje registrirata. Pravita, da bosta sedaj lažje vložila pobudo za presojo ustavnosti. Prav tako sta želela javnosti pokazati, kako registracija, v primerjavi s poroko, izgleda v resnici. Kot ironično pravi Mitja Blažič, je ''proces registracije zelo tankočuten, zelo presunljiv''. ''Traja celih sedem minut,'' je dodal.

Podpis matičarja

Podpis matičarja (Foto: POP TV)

Poljubila se bova na poroki.
Mitja Blažič

Kot ste videli, ni predvideno niti prstanov, niti poljubov, niti prič. V resnici se počutim ponižanega, ker se ne morem poročiti na ljubljanskem gradu s prstanom, z ljudmi, ki jih imam rad, in seveda s človekom, ki ga neskončno ljubim, je pojasnil. ''To je grozno,'' je dejal Mitja Blažič.

Omejeno dedovanje

Viki Kern in Mitja Blažič

Srečni par po registraciji (Foto: POP TV)

Mitja Blažič namerava v roku enega meseca vložiti pobudo za ustavno presojo, ker meni, da je zakon o registraciji istospolnih skupnosti na več nivojih diskriminatoren.

Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti, ki je julija letos stopil v veljavo, določa ureditev postopka registracije, pogojev za njen vpis v register in pravnih posledic, ki nastanejo z registracijo skupnosti v razmerju med partnerjema, ter ureditev prenehanja skupnosti.

Pravice, ki izhajajo iz predloga zakona, so pravica do preživljanja in do preživnine, pravica do pridobivanja premoženja in urejanja premoženjskih razmerij, pravica do stanovanjskega varstva, pravica do dedovanja skupnega premoženja in pravica do pridobivanja informacij o zdravstvenem stanju obolelega partnerja ter do obiskov v zdravstvenih ustanovah.

Dokument

Uradna listina, s katero sta Mitja Blažič in Viki Kern registrirala svoje razmerje. (Foto: POP TV)

Glede načina dedovanja med istospolnima partnerjema zakon denimo predvideva, da preživeli partner podeduje le del skupnega premoženja, posebno premoženje pa se deduje po splošnih predpisih o dedovanju.

Istospolna partnerja lahko skupnost registrirata pred uradno osebo, kjer podata najprej ustno in nato še pisno soglasje, da želita registrirati skupnost. Skupnost je veljavno registrirana s podpisom izjave.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 0
Več komentarjev