Slovenija

Ranc zmagal

Ljubljana, 09. 11. 2007 14.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, B.J.
Komentarji
4

Vrhovno sodišče je odločilo, da je policija v primeru Ranc nezakonito pridobila izpisek klicev na mobilni telefon.

Ranc je bil prepričan, da so seznam pogovorov pridobili, še preden so dobili dovoljenje preiskovalnega sodnika, zato je vložil tožbo proti državi in zahteval pet milijonov tolarjev odškodnine.
Ranc je bil prepričan, da so seznam pogovorov pridobili, še preden so dobili dovoljenje preiskovalnega sodnika, zato je vložil tožbo proti državi in zahteval pet milijonov tolarjev odškodnine. FOTO:


Zdaj je tudi vrhovno sodišče odločilo, da je policija leta 1999 nezakonito pridobila izpisek klicev na mobilni telefon nekdanjega novinarja RTV Slovenija in sedanjega odgovornega urednika časnika Večer Tomaža Ranca. Država bo zato morala Rancu plačati 2921 evrov odškodnine.

Odločitev vrhovnega sodišča je, kot je pojasnil Ranc, pomembno sporočilo državi, naj nikoli in nikdar ne posega nezakonito v poklicne in osebnostne pravice novinarjev, pa tudi drugih državljanov in tako zlorablja policijska pooblastila.

“Šlo je kar za trikratno zlorabo: nadzirali so me tako neupravičeno kot nezakonito, kar sem ves čas trdil. Tretja zloraba pa je policijska zloraba preiskovalnega sodnika, ki je izdal odredbo za nazaj. Sploh pa je sramota za državo, da je nadzirala novinarja, ki je poročal o resnici – in sicer da na Viču in Holmcu med osamosvojitveno vojno leta 91 ni bilo vojnih hudodelstev ali ropanja. Gre za zmago novinarstva proti državi in upam, da bo prispevala k dvigu demokratičnih standardov v Sloveniji,“ je v sporočilu zapisal Ranc.

Nezakonito pridobili izpisek telefonskih pogovorov

Ranc je kot novinar RTVS konec leta 1998 in v začetku leta 1999 pripravil vrsto prispevkov o aferi Vič-Holmec. Ker pa je ob tem javno povedal, kdo z ministrstva za notranje zadeve naj bi bil vpleten v afero, so ga kriminalisti osumili izdaje uradne skrivnosti in si za to, da bi ugotovili, od kod dobiva informacije, pridobili tudi izpisek njegovih telefonskih pogovorov.

Okrožno sodišče, ki je odločalo o njegovi tožbi zoper državo, je že leta 2001 razsodilo, da sta tedanja kriminalista Drago Kos in Roman Prah ravnala nezakonito, ko sta pridobila izpisek klicev na novinarjev telefon dva dni pred izdajo odredbe preiskovalnega sodnika. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje. Okrožno sodišče je leta 2003 razsodilo enako kot prvič in Rancu znova dosodilo takratnih 700.000 tolarjev odškodnine, a je višje sodišče sodbo spremenilo tako, da jo je v celoti zavrnilo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

romantik75@email.si
11. 11. 2007 17.34
aj1 Pomoje zato, ker sedaj LDS in SD (komunajzrji) fani nimajo kaih argumentov in ki v slavi luči kaže kako ne odvisni so njihovi kandidati in po kakih metodah znajo posegat za dosego njihovih ciljev.
230
11. 11. 2007 07.10
Zelo malo komentarjev!?
Zakon1
09. 11. 2007 16.22
romantik75, a te je danes toča brcnila???
romantik75@email.si
09. 11. 2007 14.59
A ni to ravno ta Drago Kos, ki ga tako zagovarja prav LDS in SD, pa saj ni čuda, še en dokaz kako njihov človek je to.