Slovenija

FOTO in VIDEO: Sproženih okoli 50 plazov, uničenih do 50 kilometrov cest in štirje mostovi

Ljubljana, 05. 08. 2014 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Močno neurje je največ težav povzročilo v občini Dobrova Polhov Gradec, kjer so še vedno prekinjene številne prometne povezave. Sprožajo se novi plazovi, v močnem popoldanskem deževju pa je v naselju Leše v občini Prevalje zalilo 12 hiš.

Plaz je v vasi Smolnik poškodoval tri hiše.
Plaz je v vasi Smolnik poškodoval tri hiše. FOTO: 24UR

Neurja in močan dež so včeraj ponoči ter tudi danes ponekod povzročili številne težave. Najhuje je bilo v občini Dobrova - Polhov Gradec, narasla Grosupeljščica pa je težave povzročila v Grosupljem.

Kritične razmere v občini Polhov Gradec

Po besedah župana občine Dobrova Polhov Gradec Franca Setnikarja so razmere najbolj kritične v Polhovem Gradcu, Setniku in Črnem Vrhu. V starem delu Polhovega Gradca so poplavljene kleti večine objektov. Gasilci in pripadniki civilne zaščite so bili na terenu že od 2. ure ponoči, uspeli pa so se prebiti do vseh prizadetih območij. Kot opozarja Setnikar, je problem ob hudourniških grabnih, saj so narasle vode nanesle veliko vejevja, skal in peska. Hudourniki so odnesli dva mostova in spodkopali številne ceste ob hudourniških grapah. Najhujše poplave so bile ob sotočju Božne in Male vode.

Hudournik je odnesel tudi lokalno cesto med Smolnikom in Črnim Vrhom ter povzročil veliko gmotno škodo.
Hudournik je odnesel tudi lokalno cesto med Smolnikom in Črnim Vrhom ter povzročil veliko gmotno škodo. FOTO: 24UR

Zaradi sprožitve plazov na Črnem Vrhu in Smolniku so ogrožene tri stanovanjske hiše. Na terenu so pripadniki civilne zaščite ter gasilci, ki so priskočili na pomoč tamkajšnjim prebivalcem.

Zaradi številnih poplav in predvsem kamenja, ki ga je ob nalivih naneslo na cestišče, so nekatere ceste še vedno neprevozne. Na odseku med Logom in Belico je spodjedlo vozišče, poplavljena pa je bila tudi regionalna cesta na Dvoru pri Polhovem Gradcu.

Jutranja vožnja ali 'glisiranje', kot se je pošalil naš bralec Andrej, po poplavljenem cestišču regionalne ceste med Polhovim Gradcem in Ljubljano.
Jutranja vožnja ali 'glisiranje', kot se je pošalil naš bralec Andrej, po poplavljenem cestišču regionalne ceste med Polhovim Gradcem in Ljubljano. FOTO: Bralec Andrej
Zaradi zemeljskih plazov in poplav je popolna zapora lokalne ceste Smolnik - Črni Vrh ter ceste Škofja Loka - Petančev graben med Puštalom in Sv. Barbaro.

Neurje sprožilo okoli 50 plazov, uničenih do 50 kilometrov cest

Poveljnik civilne zaščite Franc Koprivec je dejal, da je neurje skupno sprožilo okoli 50 plazov, uničenih je med 30 in 50 kilometrov cest, makadamskih pa praktično ni več. Odneslo je štiri mostove, tako da je do ene družine še vedno onemogočen dostop.

Z družino na kmetiji, ki je zaradi poškodovanja cestne infrastrukture ostala dostopna, so sicer prišli v stik, a bodo verjetno potrebovali še nekaj dni, da bodo lahko prišli do njih. Župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar je za Kanal A dejal, da škoda znaša med 300.000 in 400.000 evrov ali celo več.

Poveljnik prostovoljnih gasilcev Polhov Gradec Damjan Plestenjak pravi, da so večino plazov sanirali in da ni bilo treba evakuirati nobene družine. V tem trenutku ogroženih objektov na njihovem področju ni, a opozarja, da so tla namočena in da je še vedno možnost, da se kakšen plaz utrga ob ponovnem močnem dežju.

Zalivalo kleti, prožilo plazove in podiralo drevesa

Neurje je zajelo tudi občino Medvode, kjer je ponoči močan veter na cesti Sora–Trnovec podrl drevo. Posredovali so gasilci PGD Sora, ki so drevo odstranili. V naselju Hraše je meteorna voda zalila prostore dveh stanovanjskih hiš. Posredovali so gasilci PGD Smlednik. Meteorna voda je zalila prostore stanovanjske hiše tudi v Smledniku. Posredovali so gasilci PGD Smlednik.

V Puštalu pri Škofji Loki meteorna voda zalila hišo

V naselju Puštal v občini Škofja Loka je meteorna voda zalila stanovanjsko hišo in gradbišče obvoznice. Deževje pa je povzročilo kar nekaj težav na cestah predvsem v dolini Hrastnice. Po pregledu terena, ki so ga opravili gasilci, so se vzdrževalci cest lotili zagotavljanja njihove prevoznosti in popravila. Popolnoma zaprta je še vedno lokalna cesta Škofja Loka - Petačev graben med Puštalom in Sv. Barbaro.

V Metliki je meteorna voda zalila prostore stanovanjske hiše v Gorenji Lokvici ter kletne prostore stanovanjske hiše v Zemlju. Oskrba s pitno vodo je zaradi okvare na vodovodnem omrežju prekinjena v Ručetni vasi.

Na Ljubljanski cesti v naselju Šmarje-Sap v občini Grosuplje je meteorna voda vdrla v stanovanjsko hišo. Posredovali so gasilci PGD Šmarje-Sap, ki so vodo izčrpali.

Narasla Grosupeljščica ima preplitvo strugo

V Grosupljem je reka Grosupeljščica poplavila cesto. Kot poroča radio Zeleni val, narasla Grosupeljščica že upada. Narasla voda je več ur ogrožala tri stanovanjske bloke in tudi dve stanovanjski hiši ob Ljubljanski cesti, je poročala Uprava za zaščito in reševanje. Ogroženim stanovalcem so na pomoč priskočili grosupeljski gasilci ter komunalni delavci. Za radio je direktor občinske uprave Grosuplje Dušan Hočevar dejal, da je občina že dolgo časa opozarjala na nevarnost poplavljanja Grosupeljščice. Kot je poudaril, se vedno znova zapleta na Agenciji za okolje, zato na občini ne morejo in ne smejo poglobiti struge. Tudi zadrževalnik Veliki potok vedno znova ostaja le na papirju državnega proračuna, je še dejal Hočevar.

Ponoči je narasla Grosupeljščica.
Ponoči je narasla Grosupeljščica. FOTO: Bralka Amanda

Gasilci imeli polne roke dela s črpanjem vode

Voda je zalila stanovanjsko hišo in dvorišče v naselju Zapoge v občini Vodice. Posredovali so gasilci PGD Zapoge, ki so vodo izčrpali. Gasilci so imeli polne roke dela tudi v naselju Žeje pri Komendi, kjer je meteorna voda zalila prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Komenda in Moste pri Komendi, ki so vodo izčrpali. Okoli 21. ure se je na cesto v naselju Vareja usul zemeljski plaz.

Popoldne močno deževje zajelo občino Prevalje

Močno deževje je popoldne zajelo občino Prevalje. V naselju Leše so meteorne vode zalile kletne prostore dvanajstih stanovanjskih hiš, hudourniki pa so sprožili več manjših in en večji plaz. Posredovali so gasilci PGD Prevalje, ki so iz kletnih prostorov črpavali vodo, čistili odtočne kanale, preusmerjali vodotoke, čistili cestišča in čistili plazove. V Nicini je hudournik zalil kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci so vodo izčrpali in delno očistili strugo hudournika.

Nekaj pred 10. uro dopoldan je v nalivu, ki je zajelo Štajersko, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Zgornja Vižinga v občini Radlje ob Dravi.

Poplave v občini Škofja Loka, in sicer v dolini Hrastnice.
Poplave v občini Škofja Loka, in sicer v dolini Hrastnice. FOTO: Bralec Borut

Ponoči je strela udarila v transformatorsko postajo v Sadinji vasi v občini Ljubljana.

V ponedeljek nekaj po 23. uri je na Blejski Dobravi v občini Jesenice meteorna voda zalila štiri kleti in proizvodni prostor. Posredovali so gasilci GARS Jesenice, ki so s potopno črpalko vodo izčrpali in posesali prostore. Ob 22.33 pa je v Dolenji vasi v občini Železniki meteorna in kanalizacijska voda zalila kletne prostore lokala. Posredovali so gasilci PGD Selca ter Železniki, ki so vodo posesali.

Zemlja je razmočena, zato se lahko sprožajo plazovi

Zaradi obilnih padavin na že razmočeno zemljo se sprožajo zemeljski plazovi, zato Uprava za zaščito in reševanje opozarja, da bodite pozorni na spremembe v vaši okolici. Znaki za nevarnost plazenja so nagubanost zemljišča, posedanje, večja namočenost, razpoke in premiki na zemljišču. Če opazite takšne znake, o tem obvestite Center za obveščanje na telefonsko številko 112, ki bo obvestil ustrezne reševalne službe.

Poglejte si še izobraževalni film o pravilnem ravnanju v primeru zemeljskega plazu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Porito_Bahorini
06. 08. 2014 21.36
+1
Dokler bodo v Sloveniji lačni SLOVENCI, kakršnakoli pomoč za Balkan iz državne blagajne, NE PRIDE V POŠTEV!
eFranjo
06. 08. 2014 11.50
+1
kakšna pomoč neki! ves denar,ki je namenjen za ogrožena področja, gre za plače poslancev. pomoč si lahko kar narišete.
nevseverjet
05. 08. 2014 22.11
+8
je rekla gospa arsovka, da so dobili za to področje 70 000 €, porabili so pa samo 15 000€, dodala je še da so v akciji, da delajo....ne vem no, če ne poštekate, kako se norca delajo iz nas...denar je sam so zlo počasni za delat, a ne bi šlo mogoče hitreje, glede na število zaposlenih v JU !!!???
zeko2105
05. 08. 2014 22.39
+9
Pol pa se bi nada preljuba vlada tem revezem uvedla davek na dez ...oz meteorne vode oz...........mater bo dnarja v blagajni
zeko2105
05. 08. 2014 22.40
+2
OdGurtaSosed
05. 08. 2014 19.35
-9
.........mimogrede, ....................... to ni 2% poplav doli, da se ne boste razpočli brezveze.
OdGurtaSosed
05. 08. 2014 19.11
-5
Tistim ki bevkajo o pomoči sem ter tja predlagam da naj pogledajo poplave sem ter tja...
OdGurtaSosed
05. 08. 2014 19.33
+0
Nam je pomagalo 11 držav ob žledu, od kosova navzgor ....
ssecnik
05. 08. 2014 22.14
+2
Pa da ne bo pomote,takle usrane dela škodo vsem od tam dol,tako da,jaz mam vas dost.
Uporabnik463696
05. 08. 2014 18.16
+18
škoda... ljudje če rabite pomoč, prihajamo!
srebrnibreg
05. 08. 2014 18.50
+0
No vidiš in zato, ker si ponudil pomoč so ti eni *poštenjaki* prilepili minuse.
dr.dare
05. 08. 2014 17.55
+9
Zvezdniki so že napovedali koncerte?
iBentish
05. 08. 2014 17.53
+11
eni ste prav hecni s to foušarijo...a so na balkanu minila leta od polpav ...a mislte da so se oni ze pobral na noge..tud pr njih so ta trenutek isto poplave..KAKO NAJ NAM POL ONI POMAGAJO..?? mi smo EU remember..kdo bi nam moru pomagat??
METKA102
05. 08. 2014 17.41
+12
Pristojni dobro vedo, kateri kraji so lahko prizadeti s poplavami, plazovi ali pa npr. potresi. Tudi dobro vedo, kje suša naredi največ škode, ali pa pozeba. Pa se ne naredi proti temu nič ali pa zelo malo, saj s sodobno tehniko in načinom gradnje bi se to lahko zelo omililo in tudi s pravo kmetijsko politiko. Ker tu so prizadeti navadni državljani, to nikogar prav preveč ne skrbi. Država bi morala imeti v proračunu dovolj denarja, da bi škodo lahko sanirali, vendar ne, denarja ni, ker je šel drugam. Glavno, da se grejo neke politične igrice, kdo bo koga in kdo bo še več denarja pobral zase.
Porito_Bahorini
05. 08. 2014 18.52
+3
Čakaj, čakaj Metka! Očitno nekaj veš, kar mi navadni in preprosti garači, Slovenci, ne vemo. Odgovori mi, prosim: 1. Kam je šel denar, če je šel drugam? 2. Zakaj je šel drugam, če je šel drugam? 3. Kdo je usmerjal denar drugam? Dobro jutro, Metka!
nevseverjet
05. 08. 2014 22.03
+3
1. u banke 2.zato ker je AB tko rekla, prejšnjič pa JJ, pa še BP!!! 3. VLADA ! dobro jutro @Porito_Bahorini
trololo_na_sprehodu
05. 08. 2014 17.18
+9
še zmeraj ob takšnjih situacijah po večini velja pravilo znajdi se sam kakor moraš in znaš :( lani je tudi v naših koncih poplavljalo in smo morali sami okrepati z sosedi.. ne pričakujem nevem kakšne pomoči samo ko vidiš da ponekod delajo tak brezvezne stvari da te glava peče, tam ko bi pa morali pa.. škoda besed.. to mi pa dvigne zgornji pritisk na 198 :S
Opazujemvas
05. 08. 2014 17.13
+2
Samo res, kje sta sedaj Dragič in Nesterovič?
Opazujemvas
05. 08. 2014 17.17
+2
Vojska je tudi že pripravljena? ........Samo vprašam.......
Opazujemvas
05. 08. 2014 17.19
+6
Pa vlada?.......Ah..saj je še nimamo....., hmmm, no ti še Posočja niso sposobni urediti pa je že minilo toliko let....khmm.
srebrnibreg
05. 08. 2014 17.29
-2
Res bi se morali vsi aktivirati, ker je to mnogo huje kot so bile tiste poplave na Balkanu v velikosti Slovenije.
Porito_Bahorini
05. 08. 2014 18.56
+1
napakaa
05. 08. 2014 16.57
-4
bok sploh, nerabi razumevat folk-ovske štale, kdaj bomo pa mi prišli v vesolje za božjo voljo
daf3
05. 08. 2014 16.28
+13
In sedaj si zamislite da bi bile zapornice cela dolina bi plavala samo na račun Ljubljančanov in njihovega imetja in to ob vsakem malo večjem nalivu
tepee
05. 08. 2014 21.17
+2
poglobit strugo Gradaščice in njenih pritokov v Polhovgrajskem hribovju pa bo,samo kaj ko gre denar z plače upravljalcev slabe banke,pa referendumi,pa.......
ggzz
05. 08. 2014 16.08
+26
kako se bo zdaj odzvala srbsko-jugoslovanska diaspora in pomagala tudi Slovencem?
daf3
05. 08. 2014 16.26
+5
saj na jugu ni slovencev zato ne pričakuj karkoli
artus
05. 08. 2014 16.39
-4
mojcd
05. 08. 2014 16.06
-1
jutub/watch?v=k7vo7q1M6j4
tepee
05. 08. 2014 15.22
+56
Vse skupaj je smešno.Pred enim tednom sem se vozil po cesti Polane,Pasja ravan Črni vrh Smolnik,Polhov gradec,LJ.Vsi potoki-GRADAŠČICA JE ZA OČISTIT PRODA,VEJEVJA IN POGLOBITI VSAJ EN METER,POTEM SE TO NE BO DOGAJALO!!!!!!!!!!!!! Kaj ko za to ni sredstev,za direktorje slabe banke pa je.
vidaw
05. 08. 2014 15.53
+14
Točno tako, to se dogaja tudi drugje,struge so polne vejevja, štorov....ko pa do kaj pride, pa ne odgovarja nihče!!!
artus
05. 08. 2014 16.41
+3
tepee
05. 08. 2014 21.19
BogiEmil
05. 08. 2014 15.04
+12
Narava ni neumna, sam čaka, tako kot mi k pobiramo klope po psih, domačih ljubljenčkih, vsi smo srečni če vsaj tri najdemo, k nede, Narava ns bo stisnla v kot ....
BogiEmil
05. 08. 2014 14.49
+1
Takole bom rekel, tudi mi nismo izvzeti, zdej gledat tole, je k NNNP k smo mel u OŠ. V glavnem, vzamete si za primer, dva deci kozarec, napolnjen z vodo 0,5 dcl, ecoola, in, postavte v ta kozarec, kao hišo, k ma tudi 0,5 dcl, voda naraste premo sorazmerno, potem v ta kozarec, postavite še eno hišo, katera ima 0,5 dcl, skoraj do roba, in potem pride sosed in postavi hišo poleg vas, v ta kozarec z 2, 00 dcl, voda gre ven, vi pa ostanete notri, pa sej je simpl ... in potem, voda se vrne, kjer ji je mesto, pol pa vsi jokajo ....
BogiEmil
05. 08. 2014 14.50
+6
pa včasih smo imel meliorizacijo .... zdej jo pa ni, ker so drugi interesi
F10
05. 08. 2014 14.25
+7
Danes ponoci je bilo res grozno. Prvic je pri nas zagrmelo z vso silo, tisti rezek zvok grmenja. Jaz pa se vse odprto. Ornk budnica.
dr.dare
05. 08. 2014 13.57
+6
Kdaj bo koncert? Kamioni za pomoč so že pripravljeni?
dr.dare
05. 08. 2014 13.58
+5