Slovenija

Kako s Hrvaške do Avstrije brez vinjete?

Zagreb, 19. 06. 2008 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški mediji zgodbo o slovenskih vinjetah napihujejo in opozarjajo, da lahko nadzornik, če voznik nima vinjete, posreduje s solzivcem. Kot smo poročali, bodo nadzorniki imeli solzivec le za samoobrambo.

Na Hrvaškem se že nekaj časa ukvarjajo s tem, kako se na različne načine izogniti plačevanju vinjet, ki bodo s 1. julijem obvezne za vse voznike na avtocestah. Večernji list je raziskal, kako se prebiti iz Hrvaške preko Maribora do Avstrije, ne da bi plačali 35 evrov za polletno vinjeto.

Natančen zemljevid poti.
Natančen zemljevid poti. FOTO: http://www.ifs.hr/~mpinter/bypass/

"Nič nimam proti, da za pot od Zagreba do Karavank plačam 35 evrov, saj prevozim več kot 200 kilometrov po avtocesti. No, vsekakor pa je noro, da ko se odpravim v svoje priljubljeno nakupovalno središče v Gradcu, za 10 minutno vožnjo po avtocesti plačam 35 evrov. Nočem plačati tega“, je dejal nek Zagrebčan. Na tem internetnem naslovu je nekdo pripravil natančen vodič, kako se izogniti plačilu vinjete: www.pinteric.com.

V navodilih je zapisano, da voznik, ko pride v Maribor, vozi samo naravnost. Potem ko se vozi po nadvozu, je potrebno v bližini Baumaxa zaviti desno. Čez tri semaforje (po dveh kilometrih vožnje) voznik pride na Titov most. Potrebno je priti do železniške postaje, potem pa naravnost, kjer po štirih kilometrih voznik pri drugem semaforju zavije levo. Tukaj vozi pod hitro cesto in avtocesto.

Po manj kot kilometru vožnje voznik zavije levo in po 300 metrih pride do krožnega prometa, kjer ena cesta vodi proti Madžarski, druga pa proti Avstriji. Tam je potrebno zaviti na navadno cesto proti Pesnici, voziti skozi to mesto in Šentilj. Po 20 kilometrih voznik prispe na mejo Slovenija – Avstrija. Po dveh kilometrih na izhodu Spielfeld-Strasse je potrebno zaviti na avtocesto ali pa se potuje po stari cesti do Gradca.

Visoke kazni in solzivec

V hrvaških medijih poročajo, da bo v Sloveniji na voljo 20 posebnih avtomobilov, ki bodo lovili tiste, ki bodo prekršili zakon. V primeru, da voznik ne bi imel vinjete, pa lahko policisti posredujejo tudi s solzivcem oz. voznika "poškropijo s solzivcem“, poroča časopis net.hr.

Predvidene kazni za tiste, ki ne bodo imeli vinjete, so od 500 do 1.200 evrov.

DARS: Motena pretočnost

V Darsu zatrjujejo, da bodo kljub temu zadnje dni pred uvedbo vinjetnega sistema cestninjenja delali tudi ponoči, ker bodo potrebne preusmeritve prometa in odkrivanje nove signalizacije.
V sklopu prilagoditve prometne signalizacije in ostale prometne ureditve na cestninskih postajah vinjetnemu sistemu cestninjenja s 1. julijem letos so izvajalci pred dnevi že začeli z deli. Dela bodo v določenem obsegu do konca meseca vplivala tudi na pretočnost posameznih cestninskih postaj, pojasnjujejo v Družbi za avtoceste v RS (Dars).

Kot pravijo v Darsu, so dela na cestninskih postajah nujna, da bi lahko uporabniki avtocest čez manj kot dva tedna cestninske postaje prevozili sicer ob omejeni hitrosti 40 kilometrov na uro, vendar pa v prostem prometnem toku, brez ustavljanja. Prva faza prilagoditve cestninskih postaj, ki bo trajala do 30. junija, sicer ne predvideva gradbenih ukrepov, temveč zgolj začasne prometne preureditve s prometno signalizacijo in opremo, talne označbe. K načrtovanju druge faze bo Dars pristopil po 1. juliju.


LDS: Vsi bomo oškodovani
DARS bo d prosajo polletnih vinjet neupravičeno pridobil sredstva v višini 6 milijonov evrov, menijo v LDS.
DARS bo d prosajo polletnih vinjet neupravičeno pridobil sredstva v višini 6 milijonov evrov, menijo v LDS. FOTO: POP TV

V koprskem, piranskem in izolskem odboru LDS opozarjajo, da bodo državljani s prodajo polletnih vinjet oškodovani. V prodaji je samo polletna vinjeta, šele kasneje pa bo možen nakup letne vinjete. To pomeni, da vozniki ne morejo kupiti letne vinjete po 55,00 evrov (polovica je 27,50 evrov ) temveč polletno po 35,00 evrov. Preprost izračun nam pokaže, da kupci letne vinjete plačajo za pol leta 27,50 evrov, kupci polletne pa 7,50 evrov več za pol leta vožnje.

"Z uvedbo vinjet bodo mnogi pridobili, izgubili pa bodo socialno šibki in starejši, ki manj uporabljajo avtocesto. Z neupravičeno prodajo samo polletnih vinjet pa bomo oškodovani vsi. Vsak kupec bo oškodovan za 7,50 evrov, kar pri načrtovani prodaji 800.000 polletnih vinjet voznikom pomeni neupravičen prihodek DARS-a v višini 6 milijonov evrov“, še menijo v LDS.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3