Slovenija

Mrzlično iskanje finančnega ministra

Ljubljana, 07. 03. 2013 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novi koalicijski četverki največ težav povzroča iskanje ministra za finance. Nihče, ki o financah kaj ve, noče sprejeti ponudbe nove mandatarke. Medtem pa Janša strankam predlaga,"da pohitijo, sicer nič od tega, kar predlagajo, ne bo ostalo njim", saj bo vse naredila že aktualna vlada.

Šušteršič ne bo finančni minister.
Šušteršič ne bo finančni minister. FOTO: Damjan Žibert

Potencialne koalicijske partnerice bodo v petek nadaljevale z vsebinskim delom koalicijskih usklajevanj. Ker pa je v soboto že konferenca SD, na kateri bodo odločali o vstopu v koalicijo, je tako v petek pričakovati tudi končen dogovor potencialnih vladnih partneric in morda tudi čistopis koalicijske pogodbe.

Morebitna nova koalicijska četverka mrzlično išče ključnega ministra, to je finančnega, ki bo pripravljen stopiti v čevlje Janeza Šušteršiča. Koalicijsko četverko so že zavrnili Mojmir Mrak, Dušan Mramor, Aljoša Tomaž in Tomaž Kuntarič. Po poročanju 24UR naj bi se zato pojavila razmišljanja, zakaj pa ne bi bil spet minister Janez Šušteršič. A ta je to povsem jasno zavrnil. Pravi, da ga v takšni vladi ne bo nikoli. Kot je dejal: "Se je v teh pogajanjih pokazalo, da zaupanja do njegovega dela ni. Da pa je največje zagotovilo predsednik vlade, ki bo razmišljal kot finančni minister."

Erjavec po pogovoru z Bratuškovo zadovoljen

Danes dopoldne so se z mandatarko Alenko Bratušek že pogovarjali pogajalci DeSUS, predsednik stranke Karl Erjavec je s sestanka odšel z dobrimi občutki. Erjavec je ocenil, da so potencialne koalicijske partnerice v glavnem že dogovorjene in da v DeSUS ne vidijo ne vsebinskih ne kadrovskih zadržkov za sodelovanje v koaliciji. Dodal je, da ima DeSUS še dodatne zahteve, ki pa po njegovih besedah "niso problem". Pokojnine naj tako ne bi bile zamrznjene, saj bi se iz Kapitalske družbe namenilo 50 milijonov evrov za njihovo usklajevanje, če bodo seveda rasle tudi plače.

Popoldne pa se je sestala tudi pogajalska skupina SD, vendar so bili njeni predstavniki z izjavami skopi. Predsednik SD Igor Lukšič je srečanje zapustil brez besed, vodja poslancev SD Janko Veber pa je pojasnil, da pogajanja potekajo. Po njegovem mnenju bodo v roku izpeljali vse, kar so načrtovali.

V petek dopoldne bodo pogajalci obravnavali področje infrastrukture in prostora ter področje notranjih zadev, sredi dneva pa še področje gospodarstva in področje šolstva. Iz vsake stranke naj bi na pogajanjih, ki bodo potekala v prostorih PS v državnem zboru, sodeloval eden ali največ dva predstavnika posamezne partnerske stranke. Za vsako od navedenih področij bodo pogajalci predvidoma določili od tri do pet osrednjih programskih točk.

Janša čestita Bratuškovi
Janša čestita Bratuškovi FOTO: Miro Majcen

Janša upa, da bo nova vlada podrla čim manj reformnih korakov

Da se mudi, meni tudi premier Janez Janša, ki opravlja tekoče posle. Strankam nastajajoče vladne koalicije je zato predlagal, "da pohitijo, sicer nič od tega, kar predlagajo, ne bo ostalo njim", saj bo vse naredila že aktualna vlada. Dodal je, da razen napovedi ustavnih sprememb glede referendumske ureditve konkretnih projektov ne vidi, upa pa, da bo nova "vlada podrla čim manj reformnih korakov", ki jih je naredila njegova vlada.

Potem ko je vlada, ki opravlja tekoče posle, objavila 11 prostih delovnih mest za vodilne kadre v vladnih službah in organih v sestavi ministrstev, pa je Janša danes zatrdil, da se ta vlada ravna po pravnem mnenju službe vlade za zakonodajo, ki je bila izdana že v času Pahorjeve vlade in da novih mnenj o tem niso naročali.

O ustavnih spremembah glede referendumske ureditve je Janša dejal še, da to ne more biti projekt koalicije, saj je za spremembe potrebna dvotretjinska večina v parlamentu. Po njegovih besedah "ne ena ne druga koalicija tega ni imela oziroma ne bo imela", zato je potreben dogovor, ki gre preko tega in doseže vsaj 60 poslanskih glasov.

Bratuškova se je danes sestala tudi s pogajalsko skupino SD.
Bratuškova se je danes sestala tudi s pogajalsko skupino SD. FOTO: Dz-rs.si

Slaba banka in holding ostajata v programu

Po neuradnih informacijah so v osnutku koalicijske pogodbe med drugim navedene že znane zaveze o zagonu gospodarstva, boju proti korupciji, debirokratizaciji, zavezali naj bi se tudi k umiritvi razmer v državi in k spremembam referendumske ureditve. Ostaja tudi sanacija bančnega sistema skozi zakon o slabi banki, ki pa se mu najverjetneje obeta kakšna sprememba. Prav tako naj bi se stranke nove koalicije zavezale k ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške v EU.

Po neuradnih informacijah bo vladni program obsegal 11 ključnih točk. V programu je tako tudi ohranitev državnega holdinga in slabe banke. Prav tako predvidevajo nižjo maso plač v javnem sektorju, dvig DDV pa bi bil izhod v sili.

KOMENTARJI (2832)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Polly ß
10. 03. 2013 10.24
Imam predlog za finančnega ministra, ki se mi zdi najbolj primeren in to je trenutno NAJBOLJŠI, NAJUGLEDNEJŠI, NAJSPOSOBNEJŠI IN VSE NAJ ---JANKOVIĆ. Pohitite, da ga ne bodo kje drugje zaposlili!
etul
08. 03. 2013 11.20
+6
Pa naj Jureta jankovića vzamejo on je geni uradno nič nima živi pa kot car
BobbyP
08. 03. 2013 11.08
+7
Mrzlično iskanje? Glede na predlagana imena ima res nekdo mrzlico?
Feinstein
08. 03. 2013 11.03
+8
Nihče ne upa bit finančni minister. Janša je imel to za zraven..heheheh..jokice..
dule100
08. 03. 2013 09.48
+9
Zoranka Bukovšek, a na plagiat smo pa kar pozabil ! ?
malec
08. 03. 2013 09.41
+7
Če še nimate finančnega ministra, postavite Zorana Jankovića. On zna z denarjem, mandatarka se bo tako lahko objemala z njim še pogosteje, javno in še bolj žgečkljivo!
Marta Jezernik
08. 03. 2013 10.55
+4
Pa še en problem bo rešen, če za finančnega ministra postavite Jankovića, odstopil bo kot župan Ljubljane, kar zahtevajo nekatere stranke.
malec
08. 03. 2013 09.36
+2
SD v tej koaliciji - pogreb zanjo na prihajajočih volitvah! Kam je izpuhtela Lukšičeva načelnost?
Marta Jezernik
08. 03. 2013 11.00
+4
Jaz sem že ko je bil izvoljen za predsednika SD prerokovala, da bo pogrebec SD .
prašek
08. 03. 2013 09.10
-13
Najlepši pa je pogled na Janezov dolgi nos in kisel nasmeh, ko čestita Alenki !!!!!!! Malo se je le popravil , Pahorju niti čestital ni !
tacka1
08. 03. 2013 10.52
+5
zanimivo bi bilo videti tvoj nos, ko boš dojel, da so vsi isti!
prašek
08. 03. 2013 09.08
-6
Zdaj naj pa zažene gospodarstvo. Ne bo zmogla takoj popraviti vsega , kar je Janez storil napak, vendar pa ; Drugi tir , tretja razvojna os , lesno gospodarstvo ............ So stvari , katere se da zagnati brez hudih problemov. Alenka , le pogum , saj bo šlo !!!!
Komentiranje prepovedano
08. 03. 2013 09.12
-5
Glede na to, da vstajniško gibanje zamuja z političnim nastopom, bi lahko dali Bratuškovi priložnost, da izvede to, kar obljublja. Ampak prvo mora spraviti Majerjeve SDS parazite iz sistema, ker drugače ne bo šlo.
tacka1
08. 03. 2013 10.46
+5
Ne more človek verjet, kako ste eni naivni, da verjamete da bodo sedaj delali pošteno in to pod Jankovićććevo komando? Moraš biti nor, da to verjameš!!
prašek
08. 03. 2013 09.04
-7
Očitno je Alenki uspelo sestaviti vlado ! Kar se tiče DL , se mi ne zdi pomembno, da oni dobijo finančno ministrstvo ! Lahko ga prevzame kdorkoli drug . Važno je pa samo eno ; da so spodrezali krila Janezu ! Meni je važno samo to !
Feinstein
08. 03. 2013 09.07
+6
Sam za svojo rit..zato pa je tako v naši deželi...
Jaka Planinc
08. 03. 2013 09.04
+6
KAR SO OBLJUBLJALI SD,PS,DL, OBČANOM O ETIKI,POŠTENOSTI,INTEGRITETI,DA NE BO VEČ USTRAHOVANJA ENA SAMA POŠTENOST,LJUBAV I PESMA. VSE JE POZABLJENO, MORAJO NAJPREJE SEBI DOBRO POSTLATI. PREDVSEM VIRANT IN OSTALI AKTERJI NE ISPOLNJUJEJO SVOJIH OBLJUB,VSE PRILAGAJAJO SEBI,SVOJIM ŽELJAM,KORISTIM IN SVOJIM INTERESOM. NOBENE TRANSPARENTNOSTI, DELIJO SI RESORJE,KUPČAKAJO,KOT DA SO NA LJUBLJANSKI TRŽNICI PRI JANKOVIĆU.
prašek
08. 03. 2013 08.59
+4
En zelo lep dan , čim manj dežja in vsaj malo sončka želim vsem skupaj. Dober dan tudi adminu !
Jaka Planinc
08. 03. 2013 08.51
+4
ERJAVČEV KORL JE ŽIVČEN,PANIČEN KER MU JE JANŠA ODVZEL SLAVO ZUNANJEGA MINISTRA,KAR KORL NAJBRŽ NIKOLI VEČ NE BO ZUNANJI MINISTER,ALI PA.?? PS,SD,DL IN PODREPNIKI ŽE 20. LET PODTIKAJO JANEZU JANŠI ,TRGOVANJE Z OROŽJEM,GA PREDVSEM MEDIJI,NOVINARJI obkladajo z lažmi,podtikanji,ustrahovanji,sovražnimi govori,goljufijami . TO PRIDE V KRI, IN NEVEDNI ,ZAVEDENI OBČANI VZAMEJO TO KOT RESNICO,KAR JE VELIKA LAŽ ,PREVARA IN TUDI NISO LJUDJE POŠTENI,KER TO VERJAMEJO KAR RAZŠIRJAJO NOVINARJI.
Elias47
08. 03. 2013 13.13
ja to bo, ja... "kjer je dim, je tudi ogen"... to je veljalo vedno, in velja tudi za Janšo....
levjesrčnik
08. 03. 2013 07.58
-1
Zgleda, da so desnosučni zamenjali slovensko zborovanje z zborom za republiko. Tu ne bo avtobusnih prevozov in sendvičev in ne bo nagovora ljubljenega vodje.
Komentiranje prepovedano
08. 03. 2013 09.23
-1
Argument
08. 03. 2013 07.33
+16
Kar na enkrat ni več veleizdaje, ni več lačnih otrok v šolah. Glavno, da je Zoki v sedlu. To je še en nateg v dolgi vrsti,
O?e naš
08. 03. 2013 07.44
-6
Kako se stvari hitro spremene na bolje ,samo Janezek je moral it.....
Feinstein
08. 03. 2013 08.13
+9
Tako je, ko je prelepi svet zapustil ditatore Tite, je bilo sijajno..
BabySusko
08. 03. 2013 07.17
+6
Glejte kakšni smo mi Slovenci?A mi res ne vidimo niti 10m pred sabo?????Kdo nas bo rešu?SD,PS,mogoče SDS ne mogoče Desus......hmmmm,mogoče Bog......Ej sami se mormo rešit!Ljudstvo se mora zbudit!!!!Isto moramo naredit kot so v fevdalizmu........Upret se tej novodobni ureditvi.....Kakšna rešitev?????Oni,vsi oni tuhtajo kako izmolsti še zadnji cvenk od ububožanega človečka!!!!Kaj mislite da politika dela za LJUDI????A mislite da LEVI pol dela za narod,kaj mislite da DESNI pol dela za narod????Ej oni delajo za svoje žaklje!!!!!!!Govorite tudi da ima Zoki bajne milijone......seveda jih ima sej si je dost nakradu ko je bil na čelu Merkatorja in sedaj počne isto kot župan. Ampak fantje moji tudi JJ ima kar dost pod kapo!!!!Kam je pa denar od orožja zginu????Kako pa na to gledate?Ah ne on pa ne on je poštenjak boste rekli.....Vam povem on je največji hinavc v tej Sloveniji....Mogoče nekaterim moj komentar ne bo všeč,ampak vedno povem kaj si msilim in vedno bom.Le to vam povem....Zbudimo se,ker sanje so že zdavnaj mimo!!!!!!!ZA SLOVENSKI NAROD NAPREJ!!!!!!!!
levjesrčnik
08. 03. 2013 07.14
+0
Najbolj pomemben projekt te vlade je dvigniti gospodarstvo z novimi projekti in pričeti zmanjševati brezposelnost. To je v tem trenutku najbolj pomembo za državo in državljane. Seveda pa so finance prioriteta, kje dobiti denar za podporo gospodarsrvu. Brez dodatnega zadolževanja ne bo šlo, vendar bi morali izposojeni denar vlagati samo za namen pomoči gospodarstvu.
Argument
08. 03. 2013 07.18
+4
Prva prioriteta te vlade je pocuzat kar se še da. Primer ti je žena od Lukšića
J.K. & Gang
08. 03. 2013 07.10
+3
Sej ima dost izbire med našimi kvazi ekonomisti... Naj nehajo otrešat z gobci, in naj prevzamejo ta resor, in pokažejo kaj (ne)znajo...
cirenij
08. 03. 2013 07.12
+4
Vsi, od Lahovnika pa dalje znajo samo filozofirat. Ko je treba kaj naredit, jo pa vsi stisnejo.
Angela Franko
08. 03. 2013 07.18
-1
Ta Lahovnik naj neha pametovati je bil minister ,kaj je naredil ???? je moral po otroke v vrtec zato ni imel časa za pomemben sestanek !!!!! ko so mu pa naročili je odstopil ,sedaj pa deli nauke vsem okrog po vseh časopisih .Nehaj blefirat saj vemo zakaj gre .Za SDS JASNO !!!!!!!!!!!!
levjesrčnik
08. 03. 2013 07.28
+2
Takih bleferjev kot je Lahovnik jih imamo v Sloveniji na tone. Sram ga je lahko, če bi bil sposoben ne bi dvakrat odstopil kot minister. Zgleda da se še ni zresetiral.
cirenij
08. 03. 2013 07.01
+4
Mene predlagajte. Ne potrebujem več kot kakih 20.000 EU. Če bi kapnilo še več, toliko bolje.
levjesrčnik
08. 03. 2013 06.56
+5
Potrebno je zagnati večje projekte in le na tak način se bo začela zmanjševati brezposelnost.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.