Slovenija

Raziskava: več kot 58 odstotkov vprašanih že prejelo SMS ali MMS z žaljivo vsebino

Ljubljana, 22. 01. 2015 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Raziskava o nasilju na spletu med mladimi ugotavlja, da je spletnega nasilja več med mladimi iz nižjih razredov, prav tako ga je več na strokovnih šolah kot v gimnazijah. Sicer pa je bila skoraj polovica mladih med 15. in 25. letom deležna žaljivih komentarjev na družbenih omrežjih.

V raziskavi so od junija do decembra lani analizirali medijsko poročanje, raziskali Facebook profile in fokusne skupine ter izvedli spletno anketo. V njej je sodelovalo več kot 350 mladih, starih od 15 do 25 let, iz vse Slovenije.

Ljubljanska fakulteta za družbene vede je predstavila rezultate prve raziskave o nasilju na spletu med mladimi Moč besed. Profesor fakultete Dejan Jontes je pojasnil, da je bila skoraj polovica mladih med 15. in 25. letom deležna žaljivih komentarjev na družbenih omrežjih. Zato je, kot pravi, treba več pozornosti nameniti ozaveščanju mladih.

Raziskava je namreč pokazala, da je SMS ali MMS sporočilo z žaljivo vsebino prejelo že več kot 58 odstotkov vprašanih, žaljiv komentar na družbenih omrežjih več kot 47 odstotkov vprašanih, neresnične informacije o sebi na družbenih omrežjih pa je zaznalo 35 odstotkov vprašanih. Jontes je izpostavil, da je poleg tega sovražno sporočilo o sebi na družbenih omrežjih zasledilo 32 odstotkov vprašanih. Žaljivo elektronsko pošto pa je prejelo več kot 39 odstotkov vprašanih.

Raziskava še ugotavlja, da je spletnega nasilja več med mladimi iz nižjih razredov, prav tako ga je več na strokovnih šolah kot v gimnazijah.

Kot je poudaril Jontes, je poznavanje družbenega konteksta poleg digitalnih veščin edino uporabno orodje proti morebitnim nevarnostim spleta. Dijaki in študenti so kot najbolj ogroženo skupino prepoznavali osnovnošolce, zato je potrebno v prihodnje posebno pozornost nameniti prav ozaveščanju in izobraževanju mlajših.

Kako pomagati žrtvam?

Otroke morate pripraviti na pasti spleta.
Otroke morate pripraviti na pasti spleta. FOTO: Thinkstock

Po predstavitvi rezultatov raziskave je sledila okrogla miza, na kateri je predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije Darja Groznik povedala, da so na TOM telefon lani prejeli več kot 170 vprašanj v povezavi z vrstniškim nasiljem in neželenimi objavami na spletu. Ob tem je po njenem prepričanju bistveno, da se otroke pripravi na pasti na spletu in je zato v šolah temu potrebno nameniti več prostora.

Kreativni direktor pobude Moč besed Aljoše Bagola se je strinjal, da je treba opozarjati na težo problema spletne komunikacije ter vzpostaviti ničelno toleranco do spletnega nasilja. Več za to lahko po njegovem mnenju naredi politika z smernicami v izobraževanju, mediji s posegom v sovražni govor na svojih spletnih straneh in starši.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Venividivici1
23. 01. 2015 07.09
Jaz predlagam, da se lahko komentira le s pravim imenom in priimkom. S tem bomo zmanjšali nestrpnosi in žaljenja.
Venividivici1
23. 01. 2015 07.05
Jaz nisem dobil, nit nisem dal takih besed.
Roxy79
22. 01. 2015 14.13
+1
pomoje smo bili mi zadnja generacija ki s tem nismo imeli težav. kajti telefoni so prišli nekje po 25 letu moje starosti na tržišče.............. tako da....
Condor
22. 01. 2015 14.06
+2
Tudi jaz sem pred zadnjimi volitvami dobil žaljiv sms od nekih sektašev, kateri so vse druge popljuvali samo svoje ne in mi s tem narekovali koga naj volim.
beowulfsam
22. 01. 2015 13.50
-2
Heh, socialna omrežja....MMO forumi (še posebn, če je PvP ), streljačine, DOTA...tam so žaljivi komentarji. Drugače pa: Južna Koreja ima super sistem. Za online zadeve, kjer se moraš registrirati, za registracijo potrebuješ njihov EMŠO zvani KSSN. Če delaš štale, ti lepo banajo številko in to pogosto še za druge špile. Posledica: korejci so v špilih in drugje online mnogo mnogo bolj vljudni in prijazni. Sicer se da priti okoli tega sistema (maš folk k prodaja svoje cifre) sam se morš potrudt + plačat, tako, da za nekega povprečnega uporabnika neta to glih ni...so raj relativno pridni.
DarthRevan
22. 01. 2015 13.38
+6
Enostavno ukinit iluzijo anonimnosti na netu. Saj izsledijo te lahko tako ali tako že.
travajezelena00
22. 01. 2015 15.31
+1
JES SEM NAPISAL ST. TLF PA SO ME IZBRISAL NISO DOVOLJILI OBJAVO AHAHHHA V CIGAVI STRANKI JE TOTI GLUMAC
travajezelena00
22. 01. 2015 15.31
JES SEM NAPISAL ST. TLF PA SO ME IZBRISAL NISO DOVOLJILI OBJAVO AHAHHHA V CIGAVI STRANKI JE TOTI GLUMAC